Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65690
Title: Використання генетичних методів в селекції тварин
Other Titles: Использование генетических методов в селекции животных
The use of genetic methods in animal breeding
Authors: Барановський, Д. І.
Хохлов, А. М.
Keywords: генотип;фенотип;ген;геном;селекція;Генотип;фенотип;ген;геном;селекция;genotype;phenotype;gene;genome;selection
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Барановський Д. І., Хохлов А. М. Використання генетичних методів в селекції тварин. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 43-54.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1
Abstract: Представлені результати використання генетичних методів в селекції, які дозволяють прискорити селекційні процеси в породних популяціях тварин. Виділяють п'ять основних положень, які визначають ефективність селекції: генетичну обумовленість мінливості ознаки, точність оцінки спадкових якостей, тобто генотипу; відбір; підбір, частоту зміни поколінь. Для швидкого підвищення генетичного потенціалу вітчизняних порід свиней за м'ясо - відгодівельними якостями і отримання конкурентоспроможної свинини необхідно застосовувати спільно з методами класичної селекції маркерну, що враховує поліморфізм генів - маркерів продуктивних якостей. У зв'язку з цим виникла наукова і практична потреба в розробці і широкому застосуванні методів ДНК-технологій в селекції в комплексі з класичними методами. Так, одностороння селекція на збільшення м'ясності і одночасне зниження вмісту жиру в туше свиней привела до значного погіршення якості м'яса. Свині чутливі до синдрому стресу (PSS), часто мають бліде, м'яке, ексудативне м'ясо (PSE) або темне, жорстке, сухе м'ясо (DFD) і синдром злоякісної гіпертермії (MHS). Bcmaновлено, що домінуючою причиною прояви вад м'яса є генетичний дефект, пов'язаний з рецептором ріанодину-RYRJ.. Виявлення мутацій в гені RYRJ дозволяє виключити з популяції свиней «генетичний вантаж» вже на ранніх стадіях селекційного процесу. З цією метою необхідний моніторинг як окремих тварин, так ії популяції свиней за генетичними маркерами. Використовуючи метод ДНК-технологій дослідниками виявлено поліморфізм по генетичними маркерами, які можуть бути використані при селекції тварин. Таким чином, для деяких селекціоніруемих ознак визначені супутні гени: для репродуктивних показників (локус рецептора естрогену (ESR), пролактину (PRLR) i ін.; відгодівельних (локус гена МС4R і iн.), А також м'ясних якостей (локус міостатіна МSTN, інсуліноподібного фактора росту JGF2) та інші. Вплив гена стійкості до стресу у свиней RYRI, а також можливості визначати походження тварин з достовірністю до 99%, дозволяють контролювати і управляти селекційним процесом як в племінних, так і товарних стадах. Для вирішення поставлених задач розроблені регіональні системи розведення свиней, які включають три методи розведення: чистопородне, схрещування та гібридизацію. Сучасні технології виробництва свинини дозволяють максимально реалізувати генетичний потенціал порід, ліній та гібридів.
Представлены результаты использования генетических методов в селекции, которые позволяют ускорить селекционные процессы в породных популяциях животных. Выделяют пять основных положений, которые определяют эффективность селекции: генетическую обусловленность изменчивость признака, точность оценки наследственных качеств, то есть генотипа; отбор; подбор, частоту смены поколений. Для быстрого повышения генетического потенциала отечественных пород свиней по мясо - откормочным качествам и получения конкурентоспособной свинины необходимо применять совместно с методами классической селекции маркерную, учитывающую полиморфизм генов - маркеров продуктивных качеств. В связи с этим возникла научная и практическая потребность в разработке и широком применении методов ДНК-технологий в селекции в комплексе с классическими методами. Так, односторонняя селекция на увеличение мясности и одновременное снижение содержания жира в туше свиней привела к значительному ухудшению качества мяса. Свиньи чувствительны к синдрому стресса (PSS), часто имеют бледное, мягкое, ексудативное мясо (PSE) или темное, жесткое, сухое мясо (DFD) и синдром злокачественной гипертермии (MHS). Установлено, что доминирующей причиной проявления пороков мяса является генетический дефект, связанный с рецептором рианодина-RYRJ. Выявление мутаций в гене RYRJ позволяет исключить из популяции свиней «генетический груз» уже на ранних стадиях селекционного процесса. С этой целью необходим мониторинг как отдельных особей, так и популяции свиней с генетическими маркерами. Используя метод ДНК-технологий исследователями выявлен полиморфизм по генетическим маркерам, которые могут быть использованы при селекции животных. Taким образом, для некоторых селекционируемых признаков определены сопутствующие гены: для репродуктивных показателей (локус рецептора эстрогена (ESR), пролактина (PRLR) и др.; откормочных (локус гена MC4R и др.), А также мясных качеств (локус миостатина МSTN, инсулиноподобного фактора роста JGF2) и другие. Влияние гена устойчивости к стрессу у свиней RYRI, а также возможности определять происхождение животных с достоверностью до 99%, позволяют контролировать и управлять селекционным процессом как в племенных, так и товарных стадах. Для решения поставленных задач разработаны региональные системы разведения свиней, которые включают три метода разведения: чистопородное, скрещивание и гибридизацию. Современные технологии производства свинины позволяюют максимально реализовать генетический потенциал пород, линий и гибридов.
The results of the use of genetic methods in breeding which can speed up the selection process in breeding populations of animals are presented. There are five main characteristics that determine the effectiveness of selection: genetic variability of the features, the accuracy of the estimation of hereditary features, i.e. genotype; selection; the frequency of alternation of generations. To improve rapidly the genetic potential of native breeds of pigs for meat production and to be competitive on the meat market marker methods of breeding in conjunction with classical breeding methods should be used, taking into account the polymorphism of genes — the markers of productive features. Therefore, in terms of scientific and practical need the development and wide application of methods of DNA technologies should be in combination with classical methods of breeding. One-sided selection to increase fleshiness and to reduce simultaneously fat content in the carcasses of pigs led to significant deterioration of the quality of meat. Pigs are susceptible to stress syndrome (PSS). They often have pale, soft, exudative meat (PSE) or dark, firm, dry meat (DFD) and the syndrome of malignant hyperthermia (MHS). It is established that the dominant cause of low quality of meat is a genetic defect connected with ryanodine receptor-RYRJ. Detection of mutations in the gene RYRJ gives a possibility to exclude "genetic load" from the population of pigs in the early stages of the breeding process. For this purpose monitoring is essential for separate animals and populations of pigs according to genetic markers. With the use of method of DNA technologies researchers have determined the polymorphism of genetic markers that can beused in breeding animals. Thus, related genes were identified for some selective features: for reproductive indicators (locus of estrogen receptor (ESR), prolactin (PRLR), etc.; for feeding (locus of gene МСАК, etc.) and also for meat quality (MSTN similar to insulin growth factor JGF2). The effects of resistance gene to stress in pigs RYRI, as well as the ability to determine the origin of animals with accuracy up to 99% give possibilities to control and to manage the selection process in pedigree and commercial herds. To solve the mentioned tasks regional systems of breeding pigs were developed. They include three methods of breeding: purebred, crossbreeding and hybridization. Modern technologies of pork production give possibilities to realize the genetic potential of breeds, lines and hybrids to the maximum.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65690
Appears in Collections:№ 33(1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_33(1)__7.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.