Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6564
Назва: Розвиток харчової промисловості: макро-, мезо- та мікро рівні
Інші назви: The development of the food industry: macro-, meso- and micro levels
Развитие пищевой промышленности: макро-, мезо- и микроуровни
Автори: Гальцова, О.Л.
Шмиголь, Н.М.
Ключові слова: харчова промисловість;загальна структура виробництва;розвиток підприємств харчової промисловості;структура виробництва продовольства;пищевая промышленность;общая структура производства;развитие пищевой промышленности;структура производства продовольствия;food industry;general structure of production;development of enterprises of the food industry;structure of food production
Дата публікації: 2-жов-2018
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Гальцова О.Л., Шмиголь Н.М. Розвиток харчової промисловості: макро-, мезо- та мікро рівні. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2018. №4. С. 3-13.
Короткий огляд (реферат): Гальцова О.Л., Шмиголь Н.М. Розвиток харчової промисловості: макро-, мезо- та мікро рівні. В статті проаналізовано причин зменшення обсягу виробництва в харчовій промисловості України, до числа яких можна віднести відносно високу собівартість вітчизняної сільськогосподарської сировини і неповну забезпеченість нею переробних підприємств, постійно спостерігається тенденція росту цін на енергоносії, транспортні перевезення, неефективна кредитна політика, низька платоспроможність населення тощо. Досліджено розвиток підприємств харчової промисловості України та запропонувати шляхи їх вирішення.
Гальцова О.Л., Шмыголь Н.Н. Развитие пищевой промышленности: макро-, мезо- и микроуровни. В статье проанализированы причин уменьшения объема производства в пищевой промышленности Украины, к числу которых можно отнести относительно высокую себестоимость отечественной сельскохозяйственного сырья и неполную обеспеченность ним перерабатывающих предприятий, постоянно наблюдается тенденция роста цен на энергоносители, транспортные перевозки, неэффективная кредитная политика, низкая платежеспособность населения и тому подобное. Исследовано развитие предприятий пищевой промышленности Украины и предложить пути их решения.
Galtsova O.L., Shmygol N.M., The development of the food industry: macro-, meso- and micro levels. The article analyzes the reasons for reducing the volume of production in the food industry of Ukraine, which include the relatively high cost of domestic agricultural raw materials and the incomplete provision of processing enterprises, the tendency of rising energy prices, transport traffic, ineffective credit policy, low solvency of the population, etc. are constantly observed. The development of enterprises of the food industry of Ukraine and the ways of their solution are explored. The priority task of the development of the food market is to ensure its equilibrium due to the growth of domestic production. In general, the balance of support should be mainly due to the production of domestic food with a minimum share of imported goods, and only those whose production in Ukraine is impossible at all for certain reasons or is clearly unprofitable. Thus, in today's conditions of globalization of world trade, a particularly urgent task for Ukraine is the implementation of a set of measures to support the export of domestic goods. The food industry, taking into account the provision of its rational use of natural, industrial, scientific, technical and intellectual potential, is a competitive industry that constitutes an essential part in the export of goods. The achievement of stable production, high competitiveness and economic efficiency of the food industry requires constant renewal of fixed assets, which requires active search of sources of funding from enterprises, and the creation of conditions for investment from the state. To overcome this situation, a radical reconstruction of many enterprises and industries of food industries and the equipment of their modern equipment is needed. At the same time, state support and innovative strategy should include a system of organizational and economic measures to implement the latest scientific and technological achievements.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6564
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
statya_galcova_shmigol_rozvitok_harchovoyi_promislovostì_makro-_mezo-_ta_mìkro_rìvnì.pdf536.05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.