Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65395
Title: Оцінка якості цукру-піску, що реалізується на ринку м.Харкова
Authors: Кропівник, Анастасія Валеріївна
metadata.dc.contributor.advisor: Летута, Т. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи
Keywords: цукор-пісок;безпечність;споживні властивості;якість;ринок цукру-піску
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кропівник А. В. Оцінка якості цукру-піску, що реалізується на ринку м.Харкова: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. А. В. Кропівник. Харків; ДБТУ. 2024. 80 с.
Abstract: Цукрова промисловість є однією з найбільш динамічних у структурі харчової промисловості. мислення та відіграє значну роль в економіках ряду країн. Виробництво цукру базується на двох джерелах сировини – цукрових буряках та цукровій тростині. Оскільки на світовому ринку товар, виготовлений з цукрових буряків і очерету, рівноцінний за якістю, то загострюється конкурентна боротьба ринки збуту. Цукор є товаром повсякденного попиту і не вимагає додаткової тивних витрат за програму маркетингу, попит нею еластичний за ціною. Це стратегічний продукт, яким створюються державні запаси і який грає значної ролі у забезпеченні продовольчої безпеки. Світовий ринок цукру є окремим видом товарного ринку із жорстко регульованими внутрішніми ринками окремих країн. Уряди більшинства країн і багато вітчизняних і зарубіжних вчених приділяють увагу його функціонуванню. Завдяки цінним харчовим, смаковим та фізичним властивостям сахарози, що на 99,75% міститься у цукрі, зробила його найважливішим харчовим продуктом першої необхідності. Сахароза швидко і легко засвоюється. В організмі людини під впливом ферментів вона розщеплюється на глюкозу і фруктозу. Сахароза використовується організмом як джерело енергії і як матеріал для утворення глікогену, жиру, білково-вуглецевих з’єднань. На сьогоднішній день актуальними є питання про контроль якості цукру піску, якій потрапляє на наш ринок. Це стосується і ринку цукру, адже не зважаючи на те, що обсяг виробництва цукру задовольняє потреби населення, Україна являється імпортером значної кількості цукру. Це підтверджує актуальність обраної теми. Мета кваліфікаційної роботи. Метою роботи є дослідження споживних властивостей цукру-піску. У зв’язку з поставленою метою необхідно було вирішити задачі: -вивчити хімічний склад, біологічну цінність та споживні властивості цукру; - вивчити класифікацію та асортимент цукру-піску; - розглянути чинники формування якості цукру-піску під час виробництва та зберігання; -проаналізувати ринок цукру-піску у світі та в Україні; - провести порівняльну оцінку якості цукру-піску; Об’єкт дослідження – цукор-пісок . Предмет дослідження – споживні властивості цукру-піску Методи дослідження – органолептичні, фізичні, хімічні та методи математичної і статистичної обробки результатів. Новизна наших результатів полягає у проведенні оцінки якості споживних властивостей цукру-піску, що реалізується на ринку України. Практичне значення результатів. Отримані результати експериментальних досліджень мають цінність для споживачів, відповідають напрямкам державної політики у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Публікації, апробація. Основні наукові положення роботи доповідалися на конференціях і обговорювалися на засіданнях студентського гуртка кафедри торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65395
metadata.dcterms.references: 1. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І.Технологія харчових продуктів: Підручник/за ред. д-ра техн.наук, проф.. А.І. Українця.– К.:НУХТ,2003.572 с 2. HofferA.H. Super nutrition/A physicians handbook on orthomolecular medicine.– Oxford etc., 1977.–P.15-23. 3. Yudkin J. Pure, white and deadly: The problem of sugar.– London,1974.–164p. 4. Hall R.H. Food for naught: The decline in nutrition.– New York, 1976.– 308 p. 9 5. Giehring H. Carbohydrates and human physical performance with special emphasis on sucrose//Zuckerindustrie.1998.№12.P.964–966. 11. Hannah A.C. ISO Comment:New developments in sugar and health//International Sugar Journal.1998.№1198. Р. 482-483. 6. Фурса А. Трансформация цен на сахарную свеклу и сахар - основа стабильного развития свеклосахарного подкомплекса. // Економіка України.- 2013 - №8. с 69. 7. ДСТУ 2316-93. Цукор-пісок. Технічні умови. - Замість ГОСТ 21-94; Введ. 01.01.96. - К.: Держстандарт України, 1995. - с l l . 8. Воронина В.В. Рынок сахара в Германии. М.: Пищевая промышленность, 2004-с 687-692. 9. Бернард М. Производство сахара в Австралии . -2014. с 198. 10. Sugar: World Markets and Trade [Electronic resource] // United States Department of Agriculture – Mode of access: https://apps.fas.usda.gov/psdonline-/circulars/sugar.pdf. 11.Бондар В. С. Стратегічні напрями високо-ефективного функціонування цукробурякового під-комплексу АПК / В. С. Бондар, А. В. Фурса // Еконо-міка АПК. – 2016. – № 10. – С. 30-40. 12.Буряк Р. І. Дослідження кон’юнктури ринку цукру в Україні та світі / Р. І. Буряк, В. І. Лазаренко, В. Г. Добрівський // Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. ‒ 2015. ‒ Вип. 1 (10). ‒ С. 24-37. ‒ (Серія : Економічні науки). 13.Гапоненко Т. М. Аналіз сучасного стану рин-ку цукру в Україні та світі / Т. М. Гапоненко // Гло-бальні та національні проблеми економіки: елект-ронне наукове фахове видання Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлин-ського. ‒ 2016. ‒ Вип. 10. ‒ С. 292-295. 14.Генералов О. В. Світовий ринок цукру: від багаторічних традицій до викликів сучасності / О. В. Генералов [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/ejournals/pspe-/2009_3/Generalov_309.htm. Державна служба статистики України [Елект-ронний ресурс]. ‒ Режим доступу : http://www.-ukr-stat.gov.ua. 15.Національна асоціація цукровиків України “Укрцукор” [Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу : http://ukrsugar.com/en. 16.Сиротюк Г. Особливості кон’юнктури ринку цукру [Електронний ресурс]. ‒ Режим доступу : http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Visnyk-Lvivsko-go-Nats agrar-univer/APK/2010_2/files/10saomos.pdf. 17.Стасіневич С. А. Ринок цукру: стан і перспек-тиви України та світу / С. А. Стасіневич, С. М. Валявський // Економічний простір. ‒ 2014. ‒ № 91. ‒ С. 15-30. 18.Хаєцька О. П. Світовий ринок цукру та місце України в ньому / О. П. Хаєцька // Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. ‒ 2017. ‒ № 8. ‒ С. 80-90. 19.Sugar: World Markets and Trade, United States Department of Agriculture, available at: https://apps.-fas.usda.gov/psdonline/circulars/sugar.pdf.Bondar, V. S., and Fursa, A. V. (2016), Stratehichni napriamy vysokoefektyvnoho funktsionu-vannia tsukroburiakovoho pidkompleksu APK, Ekono-mika APK, 10, 30-40. 20.Buriak, R. I., Lazarenko, V. I. and Dobrivs'kyj, V. H. (2015), Doslidzhennia kon'iunktury rynku tsukru v Ukraini ta sviti, Naukovi pratsi Poltavs'koi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 1 (10), 24-37. 21.Haponenko, T. M. (2016), Analiz suchasnoho stanu rynku tsukru v Ukraini ta sviti, Hlobal'ni ta natsional'ni problemy ekonomiky: elektronne naukove fakhove vydannia Mykolaivs'koho natsional'noho uni-versytetu imeni V. O. Sukhomlyns'koho, 10, 292-295. 22.Heneralov, O. V. Svitovyj rynok tsukru: vid bahatorichnykh tradytsij do vyklykiv suchasnosti, available at : http://archive.nbuv.gov.ua/e journals/pspe-/2009_3/Generalov_309.htm. 23.Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, available at : http://www.ukrstat.gov.ua.Ofitsijnyj sajt Natsional'noi asotsiatsii tsukro-vykiv Ukrainy “Ukrtsukor”, available at: http://-su-garua.com. 24.Syrotiuk H. Osoblyvosti kon'iunktury rynku tsukru, available at : http://base.dnsgb.com.ua/files/-journal/Visnyk-Lvivskogo-Nats-agrar univer/APK/20-10_2/files/10saomos.pdf. 25.Stasinevych, S. A. and Valiavs'kyj, S. M. (2014), Rynok tsukru: stan i perspektyvy Ukrainy ta svitu, Ekonomichnyj prostir, 91, 15-30. 26Khaiets'ka, O. P. (2017), Svitovyj rynok tsukru ta mistse Ukrainy v n'omu, Ekonomika. Finansy. Menedzhment: aktual'ni pytannia nauky i praktyky, 8, 80-90.Эрома Олли -Пекка. № 99101120 / 04; Заявл. 23.06.97; Опубл. 20.12.01. Рус. 26. Новіков В. Цукрова галузь: реструктизація, об'єднання товариства // Харчова і переробна промисловість. - 2001 - №7 - с 25-27. 27. Цукор. Нормативні документи: Довідник: -Укр. та рос. мовами / За загальною ред. В.Л. Іванова. -Львів: НТЦ "Леонорм-стандарт", 2001 -с 10. 28. Фремель А.Б. Качество белого сахара и методы его определения. Обзор. -М: ЦИНТИпищепром, 1965. -с 32. 29. Сидоренко Ю.И., Славянский А.А., Султанович Ю.Н. Влияние поверхностно - активных веществ на технологические свойства сахара при его промышленной переработке // Хранение и переработка сельхозсырья. 1999. - №11 - с 24-26. 30. Бугаенко И. Ф. Анализ потерь сахара в сахарном производстве и пути их снижения. - Курск, -1994. -с 22. 31. Закон України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" 32. Постанова КМУ від 21.10.98 за № 1665 "Про порядок взяття проб і зразків товарів та інших предметів для проведення досліджень необхідних для митного оформлення" 33. Постанова КМУ від 09.06.97 № 574 "Про затвердження Положення про вантажно-митну декларацію" 34. Указ Президента України від 7 листопада 1994 року № 659/94 "Про облік окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів) в Україні 35. Наказ "Про затвердження Типовій технологій митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів від 30 грудня 1998р №828 36. Наказ "Про затвердження порядку роботи відділу тарифів та митної вартості регіональної митниці при вирішенні питань, визначення митної вартості товарів , що переміщуються через митний кордон України" від 2 грудня 1999р. № 782 37. Експорт, Імпорт, Транзит : митне оформлення товарів -К.: Істина, 2001 -400с 38. Закон України "Про митну справу в Україні" від 25 червня 1995р // Відомості ВРУ - 1991 - № 44- с.575 39. Українська митниця. Збірник нормативних та законодавчих документів -К.: Лібра-1997-с275. 40. Як укласти міжнародні торгівельні контракти. Збірник нормативних документів. -X.: Інтеркрос, 2001 - 408 с 41. Терещенко С. Основи митного законодавства України. Питання теорії та практики зовнішньоекономічної діяльності -К.: AT "Август", 2001 - 422с. 42. ГОСТ 6502-94 Технические условия.- Взамен ГОСТ 6502-69; введ. 01.01.95 - М.: Изд-во стандартов, 1995 8 с. 43. Законодательство Украины о внешнеэкономической деятельности. Сос-ль Бугай Д.В. - X.: Инф-но правовой центр. 2000. 274 с. 44. Романенко О.Л. Якість та безпечність харчових продуктів: Конспект лекції. - К.: КДТЕУ, 1999р. 45. Федоренко М.Д. Товароведческие експертизы. -М.: Внешторгиздат, 1968г. 46. Экспертиза потребительских свойств новых товаров / СП. Валицкий, Е.Е. Заседенец, И.А. Золотова и др. -М.: Экономика, 1981. - 176с. 47. Николаева М.А., Лычников Д.С., Неверов А.Н. Идентификация и Про затвердження інструкції про порядок накладання і стягнення штрафів за порушення санітарного законодавства: Наказ Міністерства охорони здоров'я України за 364 від 14 квітня 1995 р. Зі змін. від 11 жовтня 1996 р. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України за №291/827 від 10 серпня 1995р. 48. Про затвердження правил користування засобами вимірювальної техніки у сфері торгівлі: Наказ Держкомстандарту України №393 від 20.09.96р. 49. Фальсификация пищевых продуктов. - М.: Экономика, 1996г. 50. ДСТУ 3146-95 "Коди та кодування інформації. Штрихове кодування" 51. ДСТУ 3359-96 "Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об'єктів ідентифікації. Якість друку штрих-кодових позначок. Загальні технічні вимоги та методи контролю" 52. Прес-центр Східної регіональної митниці. Східна регіональна митниця: історія та сучасність // Таможенная параллель. 25 июня 2003 г. № 25 (248) -c.l. 53. Шуманн Г. Безалкогольные напитки: сырьё, технологии, нормативы / пер. с нем. Под общ. Науч. Ред. А. В. Орещенко и Л. Н. Беневоленской. -СПб: Профессия, 2004. -278 с, ил. 54. Федорко В.П., Альбеков А.У. Маркировка и сертификация товаров и услуг. Ростов-на-Дону: РГЭА, 1997 55. А.В. Силаев Сахар в индустрии напитков // Food and Drinks с.20-25. 56. А.В. Силаев. Сахара в индустрии напитков // Food and Drinks. №01. -2005г. -с. 66-71. 57. ГОСТ 12570-67 Сахар. Метод определения влаги и сухих веществ. 58. ГОСТ 12571-86 Сахар. Метод определения сахарозы. 59. ГОСТ 12575-86 Сахар. Методы определения редуцирующих веществ. 60. ГОСТ 12576-89 Сахар. Методы определения внешнего вида, запаха, вкуса и чистоты состава. 61. ГОСТ 26968-86 Сахар-песок рафинированный. Методы микробиологического анализа. 62. Сан ПиН 42-123-4940-88 Микробиологические нормативы и методы анализа продуктов детского, лечебного и диетического питания и их компонентов. 63. Закон України „Про охорону навколишнього середовища", №41, 1991р. Закон України „Про охорону атмосферного повітря", №50, 1992р. 64. ГОСТ 2874-82 „Вода питьевая". Водний кодекс України, 1995р. 65. Постанова „Про затвердження правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами від 25 березня 1999р. №465. 66. М. Кулик, А. Полухін. На шляху оновлення змісту навчання // Вища освіта України, №1, 2003р. - с.84-87. 67. А. Поручник. Магістерський диплом - ключ до успіху в сучасному бізнесі // Вища освіта України, №2, 2001р. - с 85-87. 68. Л.Г. Кайданова, Н.В. Шевченко. Організація та контроль самостійної роботи студентів // Вища освіта України, №3, 2000р. - с. 85-87. 69. Кайданова Л.Г., Мушко З.М. Модульна технологія навчання: Навчально методичний посібник. - Харків: Вид-во НФаУ, 2002. - с 25-27. 70. Черних В.П., Кайданова Л.Г., Зупинень І.А. та ін.. Самостійна робота студентів: Методичні рекомендації для викладачів. - Харків: Вид-во НФаУ, 1999. - с 32-34. 71. Черних В.П., Толчко В.М. Фармацевтична освіта України. Роль та завдання самостійної роботи: Навчально-методичний посібник. - Харків: Вид во НФаУ, 2003. - с 40-48.
Appears in Collections:076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_076z-22bstn-01_Kropivnyk_A_V.pdf
  Restricted Access
4.03 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.