Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65393
Назва: Товарознавча оцінка якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі
Автори: Лисенко, Вікторія Володимирівна
Науковий керівник : Карбівнича, Т. В.
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет
Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи
Ключові слова: товарознавча оцінка;асортимент;дослідження;якість
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Лисенко В. В. Товарознавча оцінка якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. Т. В. Карбівнича. Харків; ДБТУ. 2024. 68 с.
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми кваліфікаційної роботи зумовлена стрімким розвитком світового виробництва чаю. Нажаль чай в Україні не вирощується. Однака кількість чаю в Україні, який фасується у нас збільшується, а з закордону менше завозиться. Ринок чаю в Україні дуже змінюється, його обсяг або зменшується, або збільшується, на сьогодні він складає приблизно 18-24 тис. тонн на рік. На чайному ринку дуже велика різноманітність торговельних марок. Понад 80% чаю імпортується в Україну зі Шрі-Ланки, а близько 10% продукції надходить із Індії. Решта складається з імпортної продукції з таки країн, як Китай, Індонезія, Кенія, Аргентина, Сінгапур. Крім широкого асортименту чаю на українському ринку, існують проблеми з якістю продукції, через чого на ринок не допускаються не брендові продукти. Вживають чай приблизно 61% від загальної кількості напоїв. Серед чайних напоїв лідером уподобань споживачів залишається чорний чай байховий. Мета кваліфікаційної роботи полягає в товарознавчої оцінки якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі. Завдання: визначити класифікацію та асортимент різних сортів чаю, хімічний склад та харчову цінність чаю, чинники формування якості чаю під час виробництва, проаналізувати ринок чаю в Україні та за кордоном, а також вимоги до якості чаю, провести товарознавчу оцінку чаю, що реалізується в роздрібній торговельній мережі. Об’єкт дослідження – чай різних торгових марок, що реалізується в роздрібній торговельній мережі. Предметом дослідження є товарознавча оцінка якості чаю. Методи дослідження здійснюються за органолептичними показниками та фізико-хімічними показниками. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Одержані результати досліджень можуть бути використані при викладанні дисципліни «Товарознавство (харчові продукти)» в підприємствах торгівлі та харчової промисловості. Апробація. Доповідь про результати дослідження на наукових семінарах кафедри на тему роботи студентського гуртка «Збереження якості, як основа задоволення потреб споживачів та комерційного успіху підприємства».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65393
Використані джерела: 1. Кваліфікація чаю. URL: https://dolce-vita-online.com/article-7-klasifikatsiya chayu.html (дата звернення 03.03.2024). 2. Замкова Н.Л. Мартинова Л.Б. Тези доповідей VІІ Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції //Вісник студентського наукового товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. Вінниця, 2019. № 66. С 118-121 3. Опорний конспект лекцій. Товарознавство продовольчих товарів. URL:https://foodtechnologies.dp.ua/wp-content/uploads/2021/03/B2.pdf (дата звернення 11.03.2024). 4. Товарознавство: навчально-методичний посібник / О. Коркуна та ін. Львів: ЛДУФК ім. І. Боберського, 2019. 200 с. 5. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів: підручник. Київ : Лібра, 2007. 660 с. 6. Сегеда І. В., Бекетова О. М. Товарознавство: продовольчі товари: навч. Посібник. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. 224 с. 7.Технологія приготування чаю. URL:https://vseosvita.ua/library/embed/01002yp1-da2f.docx.html (дата звернення 17.03.2024). 8. Товарознавство. Продовольчі товари: посібник / О.Г. Бровко та ін. Донецьк : ДонНУЕТ, 2008. 619 с 9. Товарознавство продуктів функціонального призначення: навч. Посібник / А. А. Дубініна та ін. Харків : ХДУХТ, 2015. 189 с. 10. Назаренко В. О., Юдічева О. П., Жук В. А. Формування якості товарів:навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 386 с. 11. Обробка чаю. URL: https://dolce-vita-online.com/article-6-obrobka-chayu.html(дата звернення 23.03.2024). 12. ДСТУ 7174:2010 Чай чорний байховий фасований. Технічні умови.[Чинний від 2011-03-01]. Видання офіційне. Київ, 2011. 12 с. 13. ГОСТ 1936-85 Чай. Правила приймання та методи аналізу. URL:https://vsegost.com/Catalog/44/4467.shtml (дата звернення 25.04.2024). 14. ГОСТ 28551–90 Чай. Метод визначання водорозчинних екстрактивних речовин URL: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30501613&pos=2;-108#pos=2;-108(дата звернення 25.04.2024). 15. ГОСТ 28552–90 Чай. Метод визначання загальної водонерозчинної та водорозчинної золи. URL: https://proagro.com.ua/reference/standard/confect/7154.html#google _vignette (дата звернення 27.04.2024). 16. ГОСТ 28553–90 Чай. Метод визначання сирої клітковини.URL:https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30501641 (дата звернення 27.04.2024). 17.You Control. URL: https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/31155601 /https://studfile.net/preview/5285296/ (дата звернення 01.05.2024). 18. Vkursi Pro. URL: https://vkursi.pro/card/tovarystvo-z-obmezhenoiu vidpovidalnistiu-chainyi-dim-32974402 (дата звернення 02.05.2024). 19. Організаційна структура роздрібних торговців. URL: https: //pidru4niki.com/13750810/ marketing/ organizatsiyna _ struktura_rozdribnih_torgovtsiv (дата звернення 10.05.2024). 20.Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 № 2694-XII. Дата оновлення 01.10.2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12?find=1&text=%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%96#Text (дата звернення 12.05.2024). 21. СанПіН 977-72 URL:https://budinfo.org.ua/doc/1818709/Sanitarnye pravila-dlia-predpriiatii-chainoi-promyshlennosti (дата звернення 20.05.2024). 22. Косенков С.І. Маркетингові дослідження. Київ: Скарби, 2004. 464 с 23.Должанський І., Загорна Т. Конкурентоспроможність підприємства : навч. посіб. Київ: ДолЦентр навчальної літератури, 2006. 384 с
Розташовується у зібраннях:076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_B_076z-22b stn-2-01_Lisenko_V_V.pdf
  Restricted Access
3.19 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.