Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65393
Назва: | Товарознавча оцінка якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі |
Автори: | Лисенко, Вікторія Володимирівна |
Науковий керівник : | Карбівнича, Т. В. |
Місце роботи: | Державний біотехнологічний університет Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи |
Ключові слова: | товарознавча оцінка;асортимент;дослідження;якість |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Харків: ДБТУ |
Бібліографічний опис: | Лисенко В. В. Товарознавча оцінка якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. Т. В. Карбівнича. Харків; ДБТУ. 2024. 68 с. |
Короткий огляд (реферат): | Актуальність теми кваліфікаційної роботи зумовлена стрімким розвитком світового виробництва чаю. Нажаль чай в Україні не вирощується. Однака кількість чаю в Україні, який фасується у нас збільшується, а з закордону менше завозиться. Ринок чаю в Україні дуже змінюється, його обсяг або зменшується, або збільшується, на сьогодні він складає приблизно 18-24 тис. тонн на рік. На чайному ринку дуже велика різноманітність торговельних марок. Понад 80% чаю імпортується в Україну зі Шрі-Ланки, а близько 10% продукції надходить із Індії. Решта складається з імпортної продукції з таки країн, як Китай, Індонезія, Кенія, Аргентина, Сінгапур. Крім широкого асортименту чаю на українському ринку, існують проблеми з якістю продукції, через чого на ринок не допускаються не брендові продукти. Вживають чай приблизно 61% від загальної кількості напоїв. Серед чайних напоїв лідером уподобань споживачів залишається чорний чай байховий. Мета кваліфікаційної роботи полягає в товарознавчої оцінки якості чаю, що реалізується в роздрібній торгівельній мережі. Завдання: визначити класифікацію та асортимент різних сортів чаю, хімічний склад та харчову цінність чаю, чинники формування якості чаю під час виробництва, проаналізувати ринок чаю в Україні та за кордоном, а також вимоги до якості чаю, провести товарознавчу оцінку чаю, що реалізується в роздрібній торговельній мережі. Об’єкт дослідження – чай різних торгових марок, що реалізується в роздрібній торговельній мережі. Предметом дослідження є товарознавча оцінка якості чаю. Методи дослідження здійснюються за органолептичними показниками та фізико-хімічними показниками. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Одержані результати досліджень можуть бути використані при викладанні дисципліни «Товарознавство (харчові продукти)» в підприємствах торгівлі та харчової промисловості. Апробація. Доповідь про результати дослідження на наукових семінарах кафедри на тему роботи студентського гуртка «Збереження якості, як основа задоволення потреб споживачів та комерційного успіху підприємства». |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65393 |
Використані джерела: | 1. Кваліфікація чаю. URL: https://dolce-vita-online.com/article-7-klasifikatsiya chayu.html (дата звернення 03.03.2024). 2. Замкова Н.Л. Мартинова Л.Б. Тези доповідей VІІ Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції //Вісник студентського наукового товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. Вінниця, 2019. № 66. С 118-121 3. Опорний конспект лекцій. Товарознавство продовольчих товарів. URL:https://foodtechnologies.dp.ua/wp-content/uploads/2021/03/B2.pdf (дата звернення 11.03.2024). 4. Товарознавство: навчально-методичний посібник / О. Коркуна та ін. Львів: ЛДУФК ім. І. Боберського, 2019. 200 с. 5. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів: підручник. Київ : Лібра, 2007. 660 с. 6. Сегеда І. В., Бекетова О. М. Товарознавство: продовольчі товари: навч. Посібник. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022. 224 с. 7.Технологія приготування чаю. URL:https://vseosvita.ua/library/embed/01002yp1-da2f.docx.html (дата звернення 17.03.2024). 8. Товарознавство. Продовольчі товари: посібник / О.Г. Бровко та ін. Донецьк : ДонНУЕТ, 2008. 619 с 9. Товарознавство продуктів функціонального призначення: навч. Посібник / А. А. Дубініна та ін. Харків : ХДУХТ, 2015. 189 с. 10. Назаренко В. О., Юдічева О. П., Жук В. А. Формування якості товарів:навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 386 с. 11. Обробка чаю. URL: https://dolce-vita-online.com/article-6-obrobka-chayu.html(дата звернення 23.03.2024). 12. ДСТУ 7174:2010 Чай чорний байховий фасований. Технічні умови.[Чинний від 2011-03-01]. Видання офіційне. Київ, 2011. 12 с. 13. ГОСТ 1936-85 Чай. Правила приймання та методи аналізу. URL:https://vsegost.com/Catalog/44/4467.shtml (дата звернення 25.04.2024). 14. ГОСТ 28551–90 Чай. Метод визначання водорозчинних екстрактивних речовин URL: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30501613&pos=2;-108#pos=2;-108(дата звернення 25.04.2024). 15. ГОСТ 28552–90 Чай. Метод визначання загальної водонерозчинної та водорозчинної золи. URL: https://proagro.com.ua/reference/standard/confect/7154.html#google _vignette (дата звернення 27.04.2024). 16. ГОСТ 28553–90 Чай. Метод визначання сирої клітковини.URL:https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30501641 (дата звернення 27.04.2024). 17.You Control. URL: https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/31155601 /https://studfile.net/preview/5285296/ (дата звернення 01.05.2024). 18. Vkursi Pro. URL: https://vkursi.pro/card/tovarystvo-z-obmezhenoiu vidpovidalnistiu-chainyi-dim-32974402 (дата звернення 02.05.2024). 19. Організаційна структура роздрібних торговців. URL: https: //pidru4niki.com/13750810/ marketing/ organizatsiyna _ struktura_rozdribnih_torgovtsiv (дата звернення 10.05.2024). 20.Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 № 2694-XII. Дата оновлення 01.10.2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2694-12?find=1&text=%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%96#Text (дата звернення 12.05.2024). 21. СанПіН 977-72 URL:https://budinfo.org.ua/doc/1818709/Sanitarnye pravila-dlia-predpriiatii-chainoi-promyshlennosti (дата звернення 20.05.2024). 22. Косенков С.І. Маркетингові дослідження. Київ: Скарби, 2004. 464 с 23.Должанський І., Загорна Т. Конкурентоспроможність підприємства : навч. посіб. Київ: ДолЦентр навчальної літератури, 2006. 384 с |
Розташовується у зібраннях: | 076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
2024_B_076z-22b stn-2-01_Lisenko_V_V.pdf Restricted Access | 3.19 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити Запит копії |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.