Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65374
Название: | Напрямки формування якості для виробництва і постачання на ринок конкурентоспроможної кисломолочної продукції |
Авторы: | Комагуров, Ярослав Миколайович |
Научный руководитель: | Скирда, О. Є. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Державний біотехнологічний університет Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи |
Ключевые слова: | молочнокислі продукти;кефір;оцінка якості;конкурентоспроможність;розвиток ринку;молочнокисле бродіння;органолептичні властивості;фізико-хімічні властивості;споживачі |
Дата публикации: | 2024 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Комагуров Я. М. Напрямки формування якості для виробництва і постачання на ринок конкурентоспроможної кисломолочної продукції: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. О. Є. Скирда. Харків; ДБТУ. 2024. 114 с. |
Краткий осмотр (реферат): | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Інтенсивна конкуренцієя серед виробників кисломолочних продуктів проявляється у різних формах, таких як цінова конкуренція, рекламна боротьба, введення нових товарів, високий рівень сервісу та гарантії якості. Обмежена купівельна спроможність населення впливає на конкурентні стратегії підприємств, оскільки виробники молочної промисловості взаємозалежні через характер продукції, яка є товаром повсякденного попиту. В Україні цінова конкуренція є найпоширенішим методом конкурентної боротьби, що призводить до вимушеного зниження цін більшістю підприємств, що зазвичай негативно впливає на збереження якості їх прибутковість через високу еластичність попиту на молочні продукти. Крім того, відсутність чітко структурованого географічного розподілу ринку, зокрема у великих містах, таких як Київ, де молочні продукти представлені десятками виробників, підсилює конкуренцію як для продуктів з тривалими термінами зберігання, так і для продукції із незбираного молока. Ці чинники підкреслюють необхідність дослідження сучасних конкурентних стратегій та їх впливу на розвиток молочної промисловості України. Питанням формування якості та обумовлення конкурентних стосунків на ринку, саме якісною складовою товару приділяли увагу вітчизняні та закордонні вчені та провідні виробники галузі – Зеленчук І.Б., Gutsul T., Sulima N., Аверчева Н., Лошакова Н., Біроваш М.О., Rezitis N., Andreas Rokopanos А. та інші. Поряд з цим, в останній час, проблема обтяжилась через відсутність чітко структурованого географічного розподілу ринку, в деяких областях кисломолочні продукти представлені десятками виробників, що підсилює намагання виробити і продати більше продукції і нівелює якісну складову. Ці чинники підкреслюють актуальність продовження робіт з розробки питань виробництва та постачання на ринрок кисломолочних продуктів, конкурентоспроможність яких буде обумовлена формуванням саме якісної складової. Мета роботи. Метою даної роботи було проведення дослідження основних показників якості та безпечності кисломолочної продукції, як основного фактора досягнення конкурентних переваг виробниками молочної галузі на зростаючому ринку. Для реалізації мети в роботі поставлено та вирішено наступні завдання: – розглянути зміни на ринку та географічного розподілу виробників молочної галузі; – охарактеризувати тенденції виробництва та експортно-імпортних операцій на ринку молочних товарів; – вивчити вимоги до якості кефіру та напрямки підвищення біологічної цінності кисломолочної продукції; – проаналізувати механізми регулювання ринку молочних товарів; – проаналізувати здійснення Державного регулювання ринку молочних продуктів в країнах світу: Канаді, Нової Зеландії, Австралії, Японії; – дослідити якість десяти зразків кефірів (вивчити стан упакування та маркування кефіру, встановити дійсність штрихового коду на зразках кефіру, провести дослідження органолептичних, фізико-хімічних а мікробіологічних показників якості зразків кефіру); – дослідити порядок здійснення підприємницької діяльності підприємства «Молочна компанія» ГАЛИЧИНА»; – дослідити перспективи роботи та напрямки підвищення конкурентоспроможності «Молочна компанія» ГАЛИЧИНА»; – провести аналіз фінансової діяльності та стратегічних пріоритетів щодо забезпечення розвитку та конкурентоспроможності ТОВ «Молочна компанія» ГАЛИЧИНА»; – Вивчити порядок організації охорни праці на підприємстві ТОВ «Молочна компанія» ГАЛИЧИНА» – зробити відповідні висновки з проведеної роботи. Предметом дослідження були показники якості кефіру, моніторінг змін на ринку, конкурентоспроможність кисломолочних товарів. Об'єктом досліджень були зразки кефіру українських виробників. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Теоретичне значення одержаних результатів полягає у аналізі та прогнозуванні напрямків переорієнтації та зміни основних виробників на ринку молочної продукції; аналізі процесу Державного регулювання ринку молочних продуктів в країнах світу. Практичне значення одержаних результатів полягає у визначені показників якості асортименту кефіру вітчизняних виробників, який реалізується у супермаркетах м. Харків. Апробація. Основні положення роботи доповідались на засіданнях наукового гуртка кафедри торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65374 |
Использованная литература: | 1. Rezitis N., Andreas Rokopanos А., Tsionas Mike G. Investigating dynamic price co-movements in the international milk market using copulas: The role of trade agreements, Economic Modelling. Vol. 95. 2021. P. 215-227. URL: https://doi.org/10.1016/j.econmod.2020.12.016 (дата звернення : 05.05.2024). 2. Gutsul Tetiana, Sulima Nataliia, Kuderskyi Boryslav. Analysis of the state and prospects of milk production and dairy products in Ukraine in the post-war period. Animal Science and Food Technology. 2023. № 14. Рр.35-46. DOI: 10.31548/animal.3.2023.35 (дата звернення : 05.05.2024).. 3. Marchant M.A., Neff S.A. Interaction of United States and European Community dairy policies through the international market. Dairy Sci. 1995. V. 78. pp. 1191-1198. 4. Украина внедряет европейскую систему сертификации экспорта продуктов питания. 11.01.2024. URL: https://infagro.com.ua/eng/ukraine-is-implementing-the european-certification-system-for-food-exports/ (дата звернення : 05.05.2024). 5. ЗЕЛЕНЧУК І.Б. Формування конкурентоспроможності молокопереробних підприємств в контексті економічної безпеки : дис. на здоб ступ. к.т.н. спец. 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України : Харків, 2016. С. 3, 4, 13. URL: https://pdatu.edu.ua/images/naukova-miznarodna diyalnist/svr/20160617d.pdf (дата звернення : 05.05.2024). 6. ТОП-10 найбільших виробників молочної продукції в Україні. 2016. Agravery : веб-сайт. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/top-10-najbilsih virobnikiv-molocnoi-produkcii-v-ukraini (дата звернення : 05.05.2024). 7. Асоціація виробників молока: веб-сайт. URL: http://avm-ua.org/uk. 8.Gutsul Tetiana, Sulima Nataliia, Kuderskyi Boryslav. Analysis of the state and prospects of milk production and dairy products in Ukraine in the post-war period. Animal Science and Food Technology. 2023. № 14. Рр.35-46. DOI: 10.31548/animal.3.2023.35 (дата звернення : 05.05.2024).. 9. Донець Л., Родіна О., Курбацька Л. Тенденції розвитку ринку молока в Україні. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2024. DOI:10.54929/2786-5738-2024-11-03-04 (дата звернення : 05.05.2024).. 10. Akmen V., Sorokina S., Serhiienko M.. Assessment of the Uncertainty of Measurements under Determining the Temperature Parameters of Milk Proteins Coagulation. 2019 IEEE 8th International Conference on Advanced Optoelectronics and Lasers (CAOL). Sozopol, Bulgaria, 2019. Рp. 1-4. DOI: 10.1109/CAOL46282.2019.9019521/Date Added to IEEE Xplore: 02 March 2020 (дата звернення : 05.05.2024). 11. Тарасевич О. Щорічний звіт про молоко та продукти. Номер звіту: UP2022-0073 : дата публічного розповсюдження: 25 жовтня 2022 р 12. Розмір ринку кисломолочних продуктів у 2023 році: можливості зростання та перспективи на майбутнє до 2030 року. 27.09.2023. URL: https://www.linkedin.com/pulse/fermented-dairy-market-size-2023-growth (дата звернення : 05.05.2024). 13. Украина: Молочный сектор. CLAL.IT. URL: https://www.clal.it/en/?section=stat_ucraina (дата звернення : 05.05.2024). 14. Украина сократит экспорт молочной продукции в денежном эквиваленте на 30% в 2023 году. Read more at : DairyNews.today. 11.01.2024. URL: https://dairynews.today/global/news/ukraine-cuts-dairy-product-export-in-monetary equivalent-by-30-in-2023.html (дата звернення : 05.05.2024). 15. Terpou A., Mantzourani I. Vinegars Made with Kefir. In Advances in Vinegar Production, 1st ed.; Bekatorou A., Ed. CRC Press: London, UK; Taylor & Francis Group: New York, NY, USA. 2019. p. 16. 16. Guzel-Seydim Z. B., Gokirmaklı C., Greene A. K. A Comparison of Milk Kefir and Water Kefir: Physical, Chemical, Microbiological and Functional Properties. Trends Food Sci. Technol. 2021. № 113. 42–53. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.04.041 (дата звернення : 05.05.2024).. 17. Салим К., Икрам А., Саид Ф., Афзаал М., Атик Х., Хусейн М. Пищевые и функциональные свойства кефира. Международный журнал пищевых свойств. 2023. Vol. 26 (2), Рр. 3261–3274. URL: https://doi.org/10.1080/10942912.2023.2280437(дата звернення : 05.05.2024). 18. Бенгоа, АА; Ирапорда, К.; Гаррота, GL; Абрахам, А.Г. Кефирные микроорганизмы: их роль в сборке зерна и полезные свойства кисломолочных продуктов. J. Appl. Мікробіол. 2019. 126 ( 3 ). 686–700. DOI: 10.1111/jam.14107 (дата звернення : 05.05.2024).. 19. Salari A., Hashemi M., Afshari A. Functional Properties of Kefiran in Medical Field and Food industryCurr. Pharmaceut. Biotechnol. 2021. № 23(3). Р. 388–395. DOI: 10.2174/18734316MTE0qOTgs4 (дата звернення : 09.05.2024).. 20. Сливка И., Цисарик О., Мусий Л., Херун О. Технология кисломолочного продукта с повышенным содержанием белка. Научный вестник ЛНУ ветеринарной медицины и биотехнологий. Серия: Пищевые технологии. 2023. № 25 (100). С. 94-100. URL: https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10015 (дата звернення : 09.05.2024). 21. Півоваров О. А., МИКОЛЕНКО С. Ю., МАРКІН А. М. Харчові продукти як протидія SARS-COV-2. Science, Technologies, Innovations. №2 (22). 2022. Р. 36-46. URL: phttp://doi.org/10.35668/2520-6524-2022-2-05 (дата звернення : 09.05.2024). 22. Поперчна Д. Чому кефір корисний для організму – пояснює експерт. URL: https://life.pravda.com.ua/health/2020/07/29/241788/ (дата звернення : 09.05.2024). 23. Hosono A., Tanabe, T., Otani, H. Binding Properties of Lactic Acid Bacteria Isolated from Kefir Milk with Mutagenic Amino Acid Pyrolyzates. Milchwiss. 1990. Vol. 45. Рр 647–651. 24. Технологія продуктів зі знежиреного молока, молочної сироватки і маслянки : навч. посібник / О. В. Грек, Г. Є. Поліщук, О. О. Онопрійчук ін. МОН молоді та спорту України. Нац. ун-т харч. технол. Київ : НУХТ, 2011. 210 с. 25. Дослідження реологічних властивостей кефіру / А. В. Попова, О. В. Подобій, О. М. Мірошников, Н. О. Стеценко. Наукові праці НУХТ. 2013. № 48. С. 132-138. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/11870 (дата звернення : 10.05.2024). 26. Açik M., Çakiroğlu F. P., Altan M., Baybo T. Alternative Source of Probiotics for Lactose Intolerance and Vegan Individuals. Sugary Kefir. Food Sci. Technol. 2020. V. 40 (3). Р. 523–531. DOI: 10.1590/fst.27919 (дата звернення : 10.05.2024).. 27. Belyaev A. et al. Development of kefir from non-traditional raw materials enriched with blackberry products. BIO Web of Conferences. EDP Sciences. 2021. V. 32. Р. 03001. 28. Rosa D. D., Dias M. M., Grześkowiak Ł. M., Reis S. A., Conceição L. L., Maria Do Carmo G. P. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr. Res. Rev. 2017. V. 30(1). Р. 82–96. DOI: 10.1017/S0954422416000275 (дата звернення : 10.05.2024). 29. Сорокіна С.В, Акмен В.О., Коваленко Т.В. Дослідження овочевих добавок для розширення асортименту кисломолочних продуктів : тези доповідей Х Міжнар. наук.-практ. інтернет конф. «Формування механізмів управління якісю та підвищення конкурентоспроможності підприємств», 21 березня 2019р. Дніпровський ун-т ім А. Нобеля. : Дніпро, 2019. С. 119-121 30. Purgina E. A. et al. Performance indicators of the enterprise. Youth and science. 2014. Р. 87. 31. Belyaev O., Mosyagin V., Halyna Ryzhkova G., Shvets O. Development of kefir from non-traditional raw materials enriched with blackberry products: III International scientific and practical conference «Problems and prospects of scientific and innovative support of the agro-industrial complex of regions». BIO Web Conf. 2021. Т. 32. URL: https://doi.org/10.1051/bioconf/20213203001 (дата звернення 20.03.2024). 33. Melo A., Silva M. A. Development of fermented and flavoured kefir milk. BMC Proceedings. London : BioMed Central. 2014. Т. 8, №. S. 4. P. 15. 34. Belyaev A. G. et al. Research of the effect of willow-herb products in the preparation of kefir on the composition of fatty acids / IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. IOP Publishing, 2021. Т. 640. №. 4. С. 042006. 35. Buran İ. et al. Rheological, sensorial and volatile profiles of synbiotic kefirs produced from cow and goat milk containing varied probiotics in combination with fructooligosaccharide. LWT. 2021. Т. 148. Р. 111591. 36. Travičić V., Šovljanski O., Tomić A., Perović M., Milošević M., Ćetković N., Antov M. Augmenting Functional and ensorial Quality Attributes of Kefir through Fortification with Encapsulated Blackberry Juice. Foods. 2023. Nov 17, 12.(22). Р. 4163. DOI: 10.3390/foods12224163 (дата звернення : 10.05.2024). 37. Трубніков В. Розроблення технології кисломолочного напою з додаванням рослинної сировини : ОНТУ, кафедра технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси, 2023. URL : https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/27311(дата звернення : 10.05.2024) 38. Тан Э.С., Ин-Юань Н., Ган С.Ю. Порівняльне дослідження фізико хімічних характеристик та функціональності ізоляту білка квасолі пінто (PBPI) порівняно з ізолятом соєвого білка (SPI) після оптимізації екстракції. Харчова хімія.2014. № 152. Рр. 447–455. DOI: 10.1016/j.foodchem.2013.12.008 (дата звернення : 10.05.2024) 39. В Україні затвердили нові вимоги до якості молочної продукції. URL: https://agropolit.com/news/12839-v-ukrayini-zatverdili-novi-vimogi-do-yakosti molochnoyi-produktsiyi (дата звернення 10.10.2023) 40. Берник І. М., Новгородська Н. В., Соломон А. М., Овсієнко С. М., Бондар М. М. Інноваційні технології харчових виробництв: монографія. Вінниця: Видавець ФОП Кушнір Ю. В., 2022. 300 с. URL: http://repository.vsau.org/getfile.php/32594.pdf(дата звернення : 10.05.2024). 41. Пакувальне обладнання харчової промисловості: традиції та інновації. Вітчизняний та світовий досвід [Електронний ресурс] : наук.-допом. бібліогр. покажч. / [упоряд. О. В. Олабоді] ; Нац. ун-т харч. технол., Наук.-техн. б-ка. Київ, 2020. 149 с. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/e1e55c5c-308b 4023-abcb-4a5342730811/content (дата звернення : 10.05.2024). 42. М. Р. Мардар, Г. М. Лозовська, Памбук С.А. Основні тенденції розвитку ринку молочної продукції і методи її просування. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. Вип. 4. С. 12–19. DOI: 10.31521/2313-092X/2019-4(104) (дата звернення : 10.05.2024). 43. Воляк Л.Р., Галіцька А.С. Аналіз виробництва молока та молочних продуктів в Україні. Економіка і суспільство. 2018. Вип. 19. С. 1393–1399. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2018-19-208 44. Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Наказ МЮУ від 12.03.2019, № 593/33564, зареєстрований в 07.06.2019 (дата звернення : 10.05.2024). 45. Кулік Л. Вимоги до якості молочної продукції. PROZORRO ІНФОБОКС. https://infobox.prozorro.org/articles/vimogi-do-yakosti-molochnoji-produkciji 46. ДСТУ 4834:2007 Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання. К : ДП «УкрНДНЦ». Чинний від 2007-10-01. 5с. 47. Зубченко В.В. Якість молока як основний чинник забезпечення конкурентоспроможності продукції. Вісник аграрної науки. 2011. № 4. С. 79–81 48. Шевченко А.В., Табачук Н.О. Сучасний стан ринку молочної продукції та забезпечення її якості в умовах євроінтеграції України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2019. Вип. 27. Ч. 2. С. 101–106. 49. Керанчук Т.Л. Молочна галузь України: перспективи і проблеми розвитку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2017. № 3(08). С. 133–136. URL : http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/8_2017/25.pdf (дата звернення : 10.05.2024). 50. Кухалейшвілі Г. Світовий молочний ринок: ситуація з виробництвом неоднозначна. URL: https://avm-ua.org/uk/post/svitovij-molocnij-rinok-situacia-z virobnictvom-neodnoznacna (дата звернення : 10.05.2024) 51. Шубравська О. В., Сокольська Т.В. Розвиток ринку молока і молочної продукції: світові тенденції і вітчизняні перспективи. С. 80–92. URL: http://eip.org.ua/docs/EP_08_2_80_uk.pdf (дата звернення : 10.05.2024) 52. Івченко В. Не ринком єдиним. Фермерський досвід Америки та Канади в допомогу Україн.Агробізнес України. URL: https://agropolit.com/blog/221-ne-rinkom yedinim-fermerskiy-dosvid-ameriki-ta-kanadi-v-dopomogu-ukrayini (дата звернення : 10.05.2024) 53. Вимоги до маркування молочних продуктів Канадського агентство з контролю якості харчових продуктів. URL: https://inspection.canada.ca/en/food labels/labelling/industry/dairy#s19c16 (дата звернення : 10.05.2024) 54. Майстро С.В. Досвід державного регулювання агропродовольчих ринків у зарубіжних країнах. 12 с. URL: http://repositsc.nuczu.edu.ua/bitstream/123456789/7312/1/%D0%9C05.pdf (дата звернення : 10.05.2024) 55. Свічкарь В. А., Антоненко А. А., Колос А. М. Особливості розвитку економіки нової зеландії та перспективи її економічного співробітництва з україною. Ефективна економіка. 2020. № 11. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8370 DOI: 10.32702/2307-2105-2020.11.92 (дата звернення : 14.05.2024) 56. Гуменюк Г.Д., Кійко В.В. Контроль якості та безпечності харчових продуктів у зарубіжних країнах. 2006. 6 с. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/9839a786-d334-499d-81ab 2f3e835d927e/content (дата звернення : 14.05.2024) 57. ДСТУ 4417:2005. Кефір. Технічні умови. К : ДП «УкрНДНЦ». Чинний від 2006-10-01, із змінами та доповненнями від 7-2006*,1-12-2013. 17 с. 58. КВЕД 2022 - перелік видів діяльності. URL: https://juridicheskij supermarket.ua/page_kved.htmlhttps://juridicheskij-supermarket.ua/page_kved.html (дата звернення : 14.05.2024) 59. Партута Т. О., Фесенко Т. В. Конкурентоспроможність молокопереробного підприємства та механізм її забезпечення // Інвестиції: практика та досвід. 2012. № 12. С. 91-96 с. 91-92 60. Карпенко А.В. Конкурентоспроможність молокопереробних підприємств та механізм її забезпечення. Економіка та управління підприємствами. 2017. Вип. 13. С. 101–107. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2017/13_2017_ukr/19.pdf(дата звернення : 14.05.2024) 61. Правила охорони праці для працівників підприємств по переробці молока. К. : Основа, 2000. 176 с. |
Располагается в коллекциях: | 076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
2024_B_076-20b-01_Komahurov_YA_M.pdf Restricted Access | 2.16 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть Запрос копии |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.