Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65372
Title: Товарознавча оцінка якості плавлених сирків
Authors: Трач, Данило Володимирович
metadata.dc.contributor.advisor: Сподар, К. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи
Keywords: плавлений сир;ринок сиру;товарознавча оцінка
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Трач Д. В. Товарознавча оцінка якості плавлених сирків: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. К. В. Сподар. Харків; ДБТУ. 2024. 89 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Після початку повномасштабної війни, ринок плавленого сиру сильно змінився . Тому доцільним є проаналізувати те на скільки кардинальних змін зазнав ринок плавленоого сиру. Завдання: 1. Вивчити хімічний склад та харчову цінність плавлених сирів. 2. Проаналізувати асортимент та технологію виробництва плавлених сирів. 3. Провести аналіз споживання плавлених сирів в Україні та вимоги до якості плавлених сирів. 4. Охарактеризувати магазин «Файно-1». 5. Провести товарознавчу оцінку стану пакування і маркування плавлених сирів та аналіз органолептичних показників якості плавлених сирів. 6. Дослідити фізико-хімічні показники якості плавлених сирів. Об’єктом дослідження є плавлені сири вітчизняних виробників. Предмет дослідження – товарознавча оцінка якості плавлених сирів, які реалізуються у супермаркеті ,,Файно-1”. Апробація. - дослідження бакалаврської дипломної роботи апробована на наступних данних Асоціації Українських Виробників.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65372
metadata.dcterms.references: 1. Андрєєва Л.О. Методичні аспекти формування товарної політики підприємства. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс». 2017. № 3-4. С. 35-36. 2. Бланк И. А. Торговый менеджмент. К.: Ника-Центр, 2004. 775 с. 3. Бондаренко В.М. Розвиток ефективного виробництва молока та його промислової переробки в Україні. Економіка АПК. 2008. №5. С.61-64. 4. Васильчак C.B. Особливості функціонування ринку молока і молочної продукції. Науковий вісник НЛТУ України. 2005. № 15. С.357-362. 5. Васильчак С.В. Формування ринку молока в Європейському союзі: уроки для України. Економіка АПК. 2005. №5. С. 139-146. 6. Визначення впливу факторів на індекси цін на продовольчі, непродовольчі товари та послуги. Формування ринкових відносин в Україні. 2008. N11. С.141-144. 7. Дерев’янко Н. П., Баженова Е. О. Фізико-хімічні показники плавленого сиру з екстрактом алое. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2015. Т. 17, № 1(2). С. 260-263. 8. ДсанПіН 4.4.4.065-00. URL:https://ips.ligazakon.net/document/view/moz5576?an=2. 9. ДСТУ 4503:2005 «Вироби сиркові. Загальні технічні умови». URL: http://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTY2/dsty_4503-2005.pdf. 10. ДСТУ 4635:2006 Сири плавлені. Загальні технічні умови. URL:http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84635. 11. ДСТУ ISO 9000-2007. Системи управління якістю. Основні положення та словник. К.: Держстандарт України, 2001. 12. Зрезарцев М.П., Зрезарцев В.М., Параніч В.П. Товарознавство сировини та матеріалів.: Навч. посібник. К.: Центр учбової літератури, 2008.404 с. 13. Інфраструктура товарного ринку: продовольчі товари : підручник / за ред. О. О. Шубін. Київ : Знання, 2009. 564 с. 14. Кириченко Л. С. Товарознавство продовольчих товарів: Опорний конспект лекцій. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2001. 90 с. 15. Коваль О. А. Сир плавлений безфосфатний. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія: Технічні науки. 2015. Вип. 1(2). С. 62-68. 16. Коваль П. Молочні та молоковмісні продукти: відчуй різницю. Харчовик. 2012. № 22. С. 1-12. 17. Коробкіна З.В., Романенко О.Л. Смакові товари : підручник. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. 379 с. 18. Крапельникова Т.П. Молочні бренди. Проблеми просування на ринку. Журнал «Маркетинг». 2004. №8. 19. Кривошей В. М. Обробка та пакування молочних продуктів (перспективи українського ринку) : Кисломолочні продукти та їх пакування. Упаковка. 2008. №6. С.16-18. 20. Мазаракі А.А., Притульська Н.В., Осика В.А. Товарознавство і торговельне підприємництво : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / за ред.А.А. Мазаракі. К. : Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2014. 652 с. 21. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. К.: Вища освіта, 2006. 351 с. 22. Мельник Т.Ю. Товарознавство : підручник (для студентів економічних спеціальностей). Житомир : Державний університет «Житомирська політехніка», 2020. 364 с. 23. Орлов І. Ароматизатори для молочних продуктів. Продукты & Ингредиенты. 2008. №10. С. 49. 24. Оснач О.Ф. Товарознавство: навч. посіб. К.: Центр навчальної літератури, 2004. 223 с. 25. Павлова В.А. Комерційне товарознавство: навч. посібник. К.: Кондор, 2012. 286 с. 26. Паламарек К. Використання розроблених овочевих паст із йодовмісною сировиною в технології рулетів з овочевими начинками. Технічні науки та технології. 2019. № 1 (15). С. 235–245. 27. Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення : Закон України № 4004-XII від 20.11.2022 р. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12#Text. 28. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 31.03.2023 p. № 771/97-ВР. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text. 29. Про підприємництво : Закон України № 698-XII від 11.02.2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/698-12#Text. 30. Про стандартизацію : Закон України №2289-V від 01.06.2010 р. року. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/anot/2408-14. 31. Продовольчий комплекс України: стан і перспективи розвитку / Л.В.Дейнеко, А.О.Коваленко, П.І.Коренюк, Е.І.Шелудько; За ред. Б.М.Данилншина. К.: Наук. ДумкА, 2007. 276 с. 32. Продовольчі товари : лабораторний практикум : навч. посібник / Н. В. Притульська, Г. Б. Рудавська, В. А. Колтунов. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. 505 с. 33. Протасова Л.В. Аналіз виробництва молока та молочних продуктів в Україні. Міжнародний збірник наукових праць. 2008. Випуск 26. 34. Рудавська Г.Б., Тищенко Є.В. Харчові концентрати: підручник. Київ: Книга, 2004. 320 с. 35. Рудзівська Г.В., Тищенко С.В. Молочні та яєчні товари: підручник. Київ: Книга, 2005. 392 с. 36. Сиротенко В. В. Комерційне товарознавство. Днiпропетровьск: ДУЕП, 2009. 439 с. 37. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів: підручник. К. : Лібра, 2008. 457 с. 38. Теоретичні основи товарознавства / Ю.Т. Жук, В.А. Жук, Н.К. Кисляк, М.К. Кушнір, Н.Ю. Орлова, М.А. Салашинський. К.: НМЦ «Укоопосвіта», 2000. 336. 39. Титаренко Л.Д. Теоретичні основи товарознавства: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2003. 227 с. 40. Тищенко Є.В., Пономарьов П.Х. Харчові жири: підручник. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. 225. 41. Товарознавство: навчально-методичний посібник для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» денної та заочної форм навчання / О. Коркуна, А. Демічковський, О. Цільник, О. Бордун, О. Піхур. Львів : ЛДУФК ім. І. Боберського, 2019. 200 с. 42. Тошина Н.П. Механізм стабілізації ринку і молоко продукції України в умовах обмеженості ресурсів. Наука молода. 2008. №4. С.48-51. 43. Чуйко Л.О., Акмен В.О. Товарознавство: опорний конспект лекцій з дисципліни для студентів напрямку підготовки "Менеджмент". Харків: ХДУХТ, 2011. 201 с. 44. Шубравська О.В. Розвиток ринку молока і молочної продукції: світові тенденції і вітчизняні перспективи. Економіка і прогнозування. 2008. № 2. С. 80-93. 45. Якубчак О.М. Кисломолочні продукти. Продукты & ингредиенты. 2008. № 11. С. 44. 46. FAO. URL: https://www.fao.org/. 47. UBTA – Українська асоціація бізнесу і торгівлі. URL:https://www.ubta.com.ua/. 48. АВМ – Асоціація виробників молока. URL: https://avm-ua.org/uk.
Appears in Collections:076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_076_22b_stn_01_Trach_D_V.pdf
  Restricted Access
2.56 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.