Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65371
Title: | Порівняльна оцінка якості йогуртів вітчизняного виробництва |
Authors: | Ісаков, Кирило Миколайович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Карбівнича, Т. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи |
Keywords: | йогурт;якість;конкурентоспроможність |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Ісаков К. М. Порівняльна оцінка якості йогуртів вітчизняного виробництва: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність; наук. кер. Т. В. Карбівнича. Харків; ДБТУ. 2024. 71 с. |
Abstract: | Молочна галузь є одною з провідних галузей промисловості, яка характеризується широким асортиментом продукції та високою конкуренцією. Кисломолочні продукти входять до раціону більшості людей завдяки своїй цінності з точки зору фізіології харчування. За популярністю серед кисломолочних напоїв йогурт займає перші місця. Йогурт виготовляється шляхом сквашування сумішшю чистих культур термофільних молочнокислих стрептококів і болгарської палички та характеризується підвищеним вмістом сухих знежирених речовин молока. До складу йогуртів можуть додавати різноманітні харчові добавки для покращення смаку та підвищення харчової цінності напою. В якості добавок найчастіше використовують фрукти, овочі та продукти їх переробки. За хімічним складом йогурт – це продукт з підвищеним вмістом повноцінних білків, легкозасвоюваних вуглеводів, жирів, жироподібних речовин, макро- та мікроелементів. На ринку представлено широкий асортимент йогуртів різних смаків та різних виробників, тому проведення порівняльної оцінки якості вітчизняних йогуртів є актуальним Мета кваліфікаційної роботи – проведення порівняльної оцінки якості йогуртів вітчизняного виробництва. Завдання: вивчити асортимент, хімічний склад та харчову цінність йогуртів, технологію виробництва та сучасні тенденції удосконалення якості; проаналізувати ринок молочних продуктів в Україні та вимоги до якості йогуртів; встановити відповідність маркування та упакування зразків йогуртів нормативним документам; провести аналіз органолептичних та фізико хімічних показників. Об’єкти дослідження – йогурти вітчизняних виробників, що реалізуються в торговельній мережі. Предмет дослідження – товарознавча оцінка якості йогуртів вітчизняних виробників. Методи дослідження – органолептичні, фізико-хімічні. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Результати досліджень можуть бути використані: в підприємствах торгівлі та харчової промисловості, при викладанні дисципліни «Товарознавство (харчові продукти)». Апробація. Результати дослідження доповідались на наукових семінарах кафедри в рамках роботи студентського гуртка «Збереження якості, як основа задоволення потреб споживачів та комерційного успіху підприємства». |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65371 |
metadata.dcterms.references: | 1. Мардар М. Р., Камінський А. Я., Дубровін Ф. Є. Товарознавство. Товари тваринного походження : навч. посіб. Львів : Магнолія 2006, 2016. 295 с. 2. Коваленко В. О., Євлаш В. В., Чернова Л. О. Мікробіологія молока і молочних продуктів: навч. посіб. Харків : ХДУХТ, 2011.136 с. 3. Пасальський Б. К. Хімія харчових продуктів : навч. посіб. Київ : Держ.торг.-екон.ун-т, 2000. 196 с. 4. Василечко В . О., Ломницька Я . Ф., Скоробогатий Я . П., Бужанська М. В. Харчова хімія: аналіз та хімічний склад харчових продуктів. Львів : Львів. торг.-екон. ун-т, 2020. 306 с. 5. Назаренко В. О., Кайнаш А. П. Формування якості товарів. Частина 2 : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2013. 296 с. 6. Машкін М. І., Париш М. Н. Технологія молока і молочних продуктів. К. : Навчальне видання, 2006. 351 с. 7. Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. Технологія молока та молочних продуктів : навч. посіб. Харків : ХДУХТ, 2018. 202 с. 8. Спосіб виробництва соєвого йогурту з використанням природних цукрозамінників : 152177 Україна: № 202202284, заявл. 30.06.2022, опубл. 02.112022, бюл. № 44. 4 с. 9. Йогурт із буряковими цукатами : 142689 Україна: 201911514, заявл. 28.11.2019, опубл. 25.06.2020, бюл. № 12. 4 с. 10. Спосіб виробництва солодкого йогурту із кріопорошком «Виноград»: 132652 Україна: 201807761, заявл. 10.07.2018, опубл. 11.03.2019, бюл. № 5. 4 с. 11. Спосіб виробництва йогурту з козиного молока : 100687 Україна: 201500035, заявл. 05.01.2015, опубл. 10.08.2015. бюл. № 8. 4 с. 12. Джеджула В. В., Єпіфанова І. Ю., Гладка Д. О. (2018). Ринок молочної галузі: стан та тенденції розвитку. Економіка і суспільство, Вип. 18. С. 382–388 13. В Україні продовжують працювати близько 70 % молокопереробних підприємств. URL: https://www.ukrіnform.ua/rubrіc economy/3479093-v-ukraіnі-prodovzuut-pracuvatі-blіzko molokopererobnіhpіdprіemstv.html. 14. . Як виживає молочна галузь України під час війни? URL:https://latifundist.com/cards/82-korova-u-dvori-to-i-harch-na-stoli-yak-vizhivaye molochna-galuz-ukrayini-pid-chas-vijni. 15. Обсяги промислового виробництва молока за рік збільшились на 8%. URL: https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/obsyagi-promislovogo virobnictva-moloka-za-rik-zbilshilis-na-8. 16. В Україні падають обсяги переробки молока. URL:https://agroportal.ua/news/ukraina/v-ukrajini-padayut-ob-yemi-pererobki-moloka 17. Україна наростила експорт молочних продуктів в лютому на фоні росту цін. URL: https://avm-ua.org/uk/post/ukraina-narostila-eksport-molocnih produktiv-v-lutomu-na-foni-rostu-cin. 18. Розвиток ринку виробництва молока в Україні в контексті євроінтеграційних процесів / С.В. Тивончук, Я.О. Тивончук, Т.П. Павлоцька. Економіка АПК. 2017. № 4. С. 25–31. 19. Молочна продукція/ Йогурт питний URL: https://favor.com.ua/vote/products/yoghurt-drinks/?results=AA. 20. Степанчук С.О., Єфісько Ю.Ю. Стан та перспективи розвитку молочного ринку України. Економіка та держава. 2017. № 5. С. 99–102. 21. Волошкове поле. URL: https://voloshkovepole.com.ua/ 22. Офіційний сайт ТМ Галичина.URL: https://galychyna.com.ua/ 23. Інформація про бренд Чудо. URL: https://latifundist.com/brand/142-chudo. 24. Молочний альянс. [URL:https://milkalliance.com.ua/. 25. Інформація про бренд Дольче. URL:https://latifundist.com/brand/152-dolche 26. Про компанію Danone. URL: https://danone.ua/about company/?no_cache=1. 27. Молокія. URL: https://molokija.com/. 28. Компанія «Терра Фуд». URL: https://terrafood.ua/kompaniya 29. Йогурт. Загальні технічні умови: ДСТУ 4343:2004. – [Чинний від 2005.10.01] – К.: Держспоживстандарт України 2005. – 5 с. 30. ГОСТ 5867-50 Молоко і молочні продукти. Методи визначення жиру. 31. ГОСТ 3626-73 Молоко і молочні продукти. Методи визначення вологи та сухих речовин. 32. ГОСТ 3624-92 Молоко і молочні продукти. Титриметричні методи визначення кислотності. 33. Офіційний сайт підприємства ПрАТ «Тернопільський молокозавод». URL: https://molokija.com 34. Звіт про управління ПрАТ «Тернопільский молокозавод», 2023 р. URL:https://pjsc.molokija.com/uploads/file_uploads/Zvit_pro_upravlinnya_PrAT_TMZ_2023.pdf 35. Приватне акціонерне товариство "Тернопільський молокозавод" ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ за рік, що закінчився 31 грудня 2022 року зі Звітом незалежного аудитора URL:https://pjsc.molokija.com/uploads/file_uploads/Konsolidovana_finansova_zvitnist_2022r..pdf 36. Приватне акціонерне товариство "Тернопільський молокозавод" ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ за рік, що закінчився 31 грудня 2023 року зі Звітом незалежного аудитора URL:https://pjsc.molokija.com/uploads/file_uploads/FS_Molokia2023_signed_3.pdf 37. Кодекс законів про працю від 10. 12. 1971, станом на 25. 03. 2015 // Відом. Верховної Ради України. 38. Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів: Закон України від 20.11.2022 № 2639-VIII. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text |
Appears in Collections: | 076 - "Підприємництво, торгівля та біржова діяльність" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_076-22b stn-2-01_Ísakov_K_M.pdf Restricted Access | 4.54 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.