Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/648
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБожко, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorТищенко, Василь Іванович-
dc.contributor.authorПасічний, Василь Миколайович-
dc.contributor.authorМізь, Євгенія Миколаївна-
dc.date.accessioned2022-06-06T16:14:47Z-
dc.date.available2022-06-06T16:14:47Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationБожко Н. В., Тищенко В. І., Пасічний В. М., Мізь Є. М. Розробка рецептури сардельок із м’яса мускусної качки. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 94-104.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/648-
dc.description.abstractУ технології м’ясопродуктів перспективним напрямом дослідження є використання м’яса водоплавної птиці. Для розширення асортименту розроблено рецептури м’ясомістких сардельок із м’ясом мускусної качки та білковмісною сировиною. Установлено, що включення в рецептури м’ясомістких сардельок м’яса, мускусної качки та білковмісної сировини дозволяє отримати м’ясомісткий продукт високої харчової цінності із вмістом білка 23–24 г/100 г, жиру 20,09–21,23 г/100 г, харчових волокон 2 г/100 г. Комбінування в рецептурах м’яса мускусної качки, соєвого гідратованого ізоляту й білкового стабілізатора зі свинячої шкури дозволяє підвищити на 14,88–46,15% вологоутримувальну і вологозв’язувальну здатність у досліджуваних модельних фаршах на 9,94–12,4%.uk_UA
dc.description.abstractIn today’s market, the production of high-quality, cost-effective production is not possible without the use of advanced technologies and innovative solutions in the field of poultry processing. In recent years there has been interest in commercial production of duck meat. Duck meat has a high nutritional value and provides the body's need for proteins, lipids, minerals, vitamins. Musk ducks have certain biological features; their primary advantage is their excellent meat quality. A promising direction of research is the use of waterfowl meat in the technology of meat products. To expand the range was developed recipes meatcontaining sausage with musk duck meat and protein-containing raw materials. The analysis of research results shows the possibility and perspectives of using musk duck meat in recipes meat-containing cooked sausage products and in particular sausages. It is established that the inclusion in the recipes meat-containing sausage meat musk ducks and a protein-containing raw materials allows to obtain meatcontaining product of high nutritional value with protein content at the level of 23–24 g/100 g, fat – 20,09–21,23 g/100 g, dietary fiber 2 g/100 g. Research of functional-technological parameters of stuffing on the model developed formulations showed a positive upward trend. The combination in the recipes musk duck meat, hydrated soy protein isolate and the protein stabilizer from pig skin allows to improve on 14,88–46,15% water holding capacity, water binding capacity in the studied model meat by 9,94% to 12,4%. Developed recipes meat-containing sausages with musk duck meat have high functional and technological properties and enable the production of high and stable quality.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectм’ясомісткі сарделькиuk_UA
dc.subjectм’ясо мускусної качкиuk_UA
dc.subjectбілковмісна сировинаuk_UA
dc.subjectфункціонально-технологічні властивостіuk_UA
dc.subjectвологозв’язувальна здатністьuk_UA
dc.subjectвологоутримувальна здатністьuk_UA
dc.subjectмясосодержащие сарделькиuk_UA
dc.subjectмясо мускусной уткиuk_UA
dc.subjectбелоксодержащее сырьеuk_UA
dc.subjectфункционально-технологические свойстваuk_UA
dc.subjectвлагосвязывающая способностьuk_UA
dc.subjectвлагоудерживающая способностьuk_UA
dc.subjectmeat-containing sausageuk_UA
dc.subjectmusk duck meatuk_UA
dc.subjectprotein-containing raw materialuk_UA
dc.subjectfunctional and technological propertiesuk_UA
dc.subjectwater binding capacity,uk_UA
dc.subjectwater-holding capacityuk_UA
dc.titleРозробка рецептури сардельок із м’яса мускусної качкиuk_UA
dc.title.alternativeDevelopment of sausages from the mus k duck meat-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_2_10.pdf646.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.