Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6415
Title: Особливості структури управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств харчової промисловості
Other Titles: The peculiarities of management structure of the food industry enterprises competitive potential.
Особенности структуры управления конкурентоспособным потенциалом предприятий пищевой промышленности.
Authors: Шульга, М.О.
Keywords: харчові підприємства, конкурентоспроможність, управління, конкурентоспроможний потенціал, стратегічний потенціал.;food enterprises, competitiveness, management, competitive potential, strategic potential.;пищевые предприятия, конкурентоспособность, управление, конкурентоспособный потенциал, стратегический потенциал.
Issue Date: 2015
Publisher: Харків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєва
Citation: Шульга М.О. Особливості структури управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств харчової промисловості. 2015. № 3. С. 342
Series/Report no.: Економічні науки;№ 3
Abstract: У статті досліджено теоретичні підходи щодо поняття управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств та автором представлено власне визначення управління конкурентоспроможним потенціалом харчових підприємств України. Розроблено та запропоновано основні принципи та структурну модель управління конкурентоспроможним потенціалом харчових підприємств, що дозволить підвищити ефективність харчових підприємств та їх конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.
Current conditions of the global crisis are characterized by increased competition and difficult financial situation of the majority of food enterprises in Ukraine. In this regard, the necessity to find means to ensure their effective functioning appears. The most significant method of food enterprises activity is their competitive potential. The ability of food companies to compete in domestic and foreign markets depends on the effective use of competitive potential management concepts. The aim of the article is to define basic principles and structure of management of food enterprises competitive potential in Ukraine. The theoretical approaches to the concept “management of enterprises competitive potential” are investigated in the article. The author’s own definition of management of Ukrainian food enterprises competitive potential is given. The aim of personnel management is defined. The basic principles of management of food enterprises competitive potential which help to take the peculiarities of enteprise functioning into acount, its place on the market and state of external environment are developed. The structural model of management of food enterprises competitive potential which will allow to improve the efficiency of food enterprises and their competitiveness in domestic and foreign markets is proposed by the author.
В статье исследованы теоретические подходы к понятию «управление конкурентоспособным потенциалом предприятия». Автором представлено собственное определение «управление конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий Украины» и определена цель управления персоналом. Разработаны основные принципы управления конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий, с помощью которых возможно учитывать особенности деятельности предприятия, его положение на рынке и состояние внешней среды. Автором предложена структурная модель управления конкурентоспособным потенциалом предприятий пищевой промышленности, которая позволит повысить эффективность пищевых предприятий и их конкурентоспособность на внутренних и внешних рынках. В последующих исследованиях управления конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий Украины будут изучены методические подходы к управлению конкурентоспособным потенциалом.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6415
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва серія "Економічні науки" № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shulha.pdf316.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.