Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6415
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШульга, М.О.-
dc.date.accessioned2022-09-06T15:39:01Z-
dc.date.available2022-09-06T15:39:01Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationШульга М.О. Особливості структури управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств харчової промисловості. 2015. № 3. С. 342uk_UA
dc.identifier.otherУДК 338.658.29-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6415-
dc.description.abstractУ статті досліджено теоретичні підходи щодо поняття управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств та автором представлено власне визначення управління конкурентоспроможним потенціалом харчових підприємств України. Розроблено та запропоновано основні принципи та структурну модель управління конкурентоспроможним потенціалом харчових підприємств, що дозволить підвищити ефективність харчових підприємств та їх конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.uk_UA
dc.description.abstractCurrent conditions of the global crisis are characterized by increased competition and difficult financial situation of the majority of food enterprises in Ukraine. In this regard, the necessity to find means to ensure their effective functioning appears. The most significant method of food enterprises activity is their competitive potential. The ability of food companies to compete in domestic and foreign markets depends on the effective use of competitive potential management concepts. The aim of the article is to define basic principles and structure of management of food enterprises competitive potential in Ukraine. The theoretical approaches to the concept “management of enterprises competitive potential” are investigated in the article. The author’s own definition of management of Ukrainian food enterprises competitive potential is given. The aim of personnel management is defined. The basic principles of management of food enterprises competitive potential which help to take the peculiarities of enteprise functioning into acount, its place on the market and state of external environment are developed. The structural model of management of food enterprises competitive potential which will allow to improve the efficiency of food enterprises and their competitiveness in domestic and foreign markets is proposed by the author.uk_UA
dc.description.abstractВ статье исследованы теоретические подходы к понятию «управление конкурентоспособным потенциалом предприятия». Автором представлено собственное определение «управление конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий Украины» и определена цель управления персоналом. Разработаны основные принципы управления конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий, с помощью которых возможно учитывать особенности деятельности предприятия, его положение на рынке и состояние внешней среды. Автором предложена структурная модель управления конкурентоспособным потенциалом предприятий пищевой промышленности, которая позволит повысить эффективность пищевых предприятий и их конкурентоспособность на внутренних и внешних рынках. В последующих исследованиях управления конкурентоспособным потенциалом пищевых предприятий Украины будут изучены методические подходы к управлению конкурентоспособным потенциалом.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesЕкономічні науки;№ 3-
dc.subjectхарчові підприємства, конкурентоспроможність, управління, конкурентоспроможний потенціал, стратегічний потенціал.uk_UA
dc.subjectfood enterprises, competitiveness, management, competitive potential, strategic potential.uk_UA
dc.subjectпищевые предприятия, конкурентоспособность, управление, конкурентоспособный потенциал, стратегический потенциал.uk_UA
dc.titleОсобливості структури управління конкурентоспроможним потенціалом підприємств харчової промисловостіuk_UA
dc.title.alternativeThe peculiarities of management structure of the food industry enterprises competitive potential.uk_UA
dc.title.alternativeОсобенности структуры управления конкурентоспособным потенциалом предприятий пищевой промышленности.uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва серія "Економічні науки" № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shulha.pdf316.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.