Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64113
Назва: | Механізм забезпечення конкурентоспроможності молокопереробного виробництва регіонів |
Інші назви: | Mechanisms for ensuring the competitiveness of milk processing production in the regions |
Автори: | Власенко, Тетяна Анатоліївна Потишняк, Олена Миколаївна |
Ключові слова: | молокопродукти;конкурентоспроможність;ринок молока;механізми;управління;продовольча безпека;регіони;сталий розвиток;dairy products;competitiveness;milk market;mechanisms;management;food security;regions;sustainable development |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Харків |
Бібліографічний опис: | Власенко Т. А., Потишняк О. М. Механізми забезпечення конкурентоспроможності молокопереробного виробництва регіонів. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2024. № 4. С. 85-89. |
Серія/номер: | Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 4 |
Короткий огляд (реферат): | У статті проведено дослідження ключових засад забезпечення конкурентоспроможності молокопереробного виробництва
України у контексті європейських трендів. Визначені основні структурні зрушення, які мали місце у процесах розвитку молокопереробної галузі України за останні роки. Проаналізовано окремі фактори досягнення конкурентних переваг молокопродуктових
компаній на ринку. У контексті конкурентоспроможності здійснено кластерний аналіз регіонів України за рівнем самозабезпеченості молокопродуктами та продовольчої безпеки населення за певними видами продуктів харчування. За результатами виявлено
групи областей, які мають критичний рівень споживання молокопродуктів та у яких заходи забезпечення конкурентоспроможності молокопродуктового виробництва мають виняткове значення. Запропоновано сукупність механізмів забезпечення конкурентоспроможності молокопереробного виробництва регіонів. Визначено набір інструментів таких механізмів, які сприятимуть
здобуттю конкурентних переваг молокопродуктових компаній з урахуванням умов сталого розвитку. The article delves into the urgent need to ensure Ukraine's milk processing industry's competitiveness in the context of European trends. It identifies the main structural shifts that have taken place in the development of Ukraine's dairy industry in recent years. These shifts, including the reduction of milk production volumes and the shift in the production specialization of agricultural formations towards the plant industry, the increase in the share of small-scale dairy production, and the loss of the production potential of dairy cattle breeding and fodder production, pose a significant threat. The article also analyzes separate factors that contribute to the competitive advantages of dairy companies on the market, such as price factors, product quality, and prices for material and technical resources, including feed. In the context of competitiveness, a cluster analysis of the regions of Ukraine was carried out according to the level of self-sufficiency in dairy products and food security of the population by given types of food products. According to the results, groups of administrative regions with a critical level of consumption of dairy products were identified. Among them: Zakarpattia, Chernivtsi, Dnipropetrovsk, Donetsk, Zaporizhia, Kyiv, Luhansk, Mykolaiv, Odesa and Kharkiv regions. In these areas, measures to ensure the competitiveness of dairy production are of exceptional importance. A set of mechanisms for ensuring the competitiveness of milk processing production in the regions is proposed. According to the nature and features of their action, the mechanisms were systematized into two groups: organizational and managerial and economic. By each group of mechanisms for ensuring the competitiveness of milk processing production, a set of tools was proposed to obtain competitive advantages for dairy companies, considering the conditions of sustainable development. In the context of leading European trends and future priorities for the sustainable development of the dairy sector of Ukraine, the main tools were identified as innovation and digitalization, organic production and ecobranding, creation of regional closed dairy food chains, and state support for "green" transformations in the industry. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64113 |
ISSN: | 2524-0455 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 4 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
apie_2024_4_18.pdf | 382.68 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.