Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63350
Title: | Система управління продовольчим потенціалом регіону на засадах сталості |
Other Titles: | A system for managing the region's food potential based on sustainability |
Authors: | Кубатко, Віра Михайлівна |
Keywords: | сталий розвиток;регіон;продовольчий потенціал;система управління;управлінські рішення;sustainable development;region;food potential;management system;management decisions |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Кубатко В. М. Система управління продовольчим потенціалом регіону на засадах сталості. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2024. № 5. С. 37-40. |
Series/Report no.: | Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 5 |
Abstract: | Одним із важливих завдань формування моделі сталого розвитку в Україні є забезпечення можливостей та гарантій праці громадян, раціонального використання продовольчого потенціалу. Процес формування і розвитку продовольчого потенціалу регіону є одним із напрямів економічної стратегії управління та передбачає створення, організацію системи ресурсів таким чином, щоб результат їхньої взаємодії був фактором успіху в досягненні стратегічних, тактичних і оперативних цілей діяльності підприємства. Система управління потенціалом підприємства ґрунтується на формувальні закономірності, які спричиняють перехід системи в інший якісний стан; та регулювальні, які сприяють стабілізації наявного рівня якості систем. В процесі дослідження доведено, що система управління продовольчим потенціалом підприємства визначається як сукупність засобів і методів спрямованого впливу на його інтереси з метою раціонального використання ресурсів та забезпечення необхідних пропорцій розвитку. Використовуючи системний підхід запропоновано класифікацію властивостей системи управління продовольчим потенціалом, які характеризують економічний потенціал підприємства і взаємозв’язок його із зовнішнім середовищем та методологію
функціонування і розвитку потенціалу підприємства. Виокремлено систему організаційних і методичних спеціальних та загальнонаукових принципів управління продовольчим потенціалом підприємства (комплексний характер управління; залежність економічних можливостей формування, розподілу й оптимального використання потенціалу від ефективності функціонування
підприємств регіону; системність ресурсного забезпечення процесу управління потенціалом підприємств регіону). One of the essential tasks of forming a sustainable development model in Ukraine is providing opportunities and guarantees for the work of citizens and rational use of food potential. The process of forming and developing the food potential of the region is one of the directions of the economic management strategy. It involves creating and organizing a system of resources so that their interaction is a factor of success in achieving the enterprise's strategic, tactical, and operational goals. The enterprise potential management system is based on formative regularities that cause the system's transition to another qualitative state and regulatory ones that contribute to stabilizing the existing system quality. The article's purpose is to highlight the conceptual principles of the formation and functioning of the region's food potential management system in the conditions of sustainable development. The research process used methods of comparison, analysis, and theoretical and logical generalization. The methodological basis was the dialectical research method. In the research process, it was proved that the enterprise's food potential management system is defined as a set of means and methods of directed influence on its interests with the aim of rational use of resources and ensuring the necessary proportions of development. Using a systematic approach, a classification of the properties of the system of management of the food potential, which characterizes the economic potential of the enterprise and its interaction with the external environment and the methodology of functioning and development of the enterprise's potential, is proposed. A system of organizational and methodological special and general scientific principles of management of the food potential of the enterprise is identified (complex nature of management; dependence of economic opportunities for formation, distribution and optimal use of potential on the efficiency of functioning of enterprises in the region; systematic resource provision of the process of managing the potential of enterprises in the region). |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63350 |
ISSN: | 2524-0455 |
Appears in Collections: | Випуск 5 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
apie_2024_5_9.pdf | 239.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.