Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63342
Title: | Управління галуззю міжнародного і національного туризму |
Other Titles: | Management of the international and national tourism industry |
Authors: | Шенкарьов, В. Ю. |
metadata.dc.contributor.advisor: | Худавердієва, Вікторія Анатоліївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра туризму |
Keywords: | туризм;стійкий розвиток;стратегічне управління;система управління;туристська індустрія;стійкий регіональний розвиток;глобальні і національні тренди в туризмі;стратегічні пріоритети;tourism;sustainable development;strategic management;management system;tourism industry;sustainable regional development;global and national trends in tourism;strategic priorities |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шенкарьов В. Ю. Управління галуззю міжнародного і національного туризму: кваліфікаційна робота магістра: спец. 242 - Туризм і рекреація; наук. кер. В. А. Худавердієва. Харків: ДБТУ, 2024. 116 с. |
Abstract: | Метою дослідження є систематизація теоретичних положень у сфері
цифрового (електронного) туризму і визначення впливу інформаційних
технологій на розвиток міжнародного туризму. Джерелами інформації для
підготовки обзору виступили публікації із академічних баз даних : Web of
Science, Science-Direct, Scopus, GoogleScholar.
Наукову цінність даної роботи складає сукупність наступних результатів
теоретико-методологічного та практичного характеру: досліджено теоретичні
аспекти державного розвитку туристичної сфери ; вивчено сучасні та
міжнародні принципи розвитку туризму; досліджено технічне застосування
бізнес-стандартів сталого туризму; вивчено глобальні та національні тренди
розвитку туризму у сучасних умовах; досліджено і проаналізовано вплив
туристичної індустрії на світову та національну економіку: розвиток малого та
середнього бізнесу у сфері туризму; досліджено Стратегію розвитку туризму на
міжнародному і національному рівнях ( на прикладі Стратегії розвитку туризму
ЦАРЕС до 2030 року та супутню їй регіональну рамкову програму інвестицій у
туризм на 2021–2025 роки ); вивчено аспекти управління туризмом як
інструментом сталого розвитку регіону; досліджено і обґрунтувати проблеми і
перспективи розвитку міжнародного туризму в сучасних умовах; обґрунтовано
напрями удосконалення управління екскурсійними послугами у туризмі.
Наукова новизна дослідження полягає у визначенні головні аспектів
глобальних Стратегій розвитку туризму на міжнародному і національному
рівнях і обґрунтування перспективних напрямів управління туризмом як
інструментом сталого розвитку регіону. The purpose of the study is to systematize theoretical provisions in the field of digital (electronic) tourism and determine the impact of information technologies on the development of international tourism. The sources of information for the preparation of the review were publications from academic databases: Web of Science, Science-Direct, Scopus, GoogleScholar. The scientific value of this work is the set of the following results of a theoretical, methodological and practical nature: the theoretical aspects of the state development of the tourism sector were studied; modern and international principles of tourism development were studied; the technical application of business standards for sustainable tourism was studied; global and national trends in tourism development in modern conditions were studied; the impact of the tourism industry on the world and national economy was studied: the development of small and medium-sized businesses in the tourism sector was studied and analyzed; the Strategy for Tourism Development at the international and national levels was studied (on the example of the CAREC Tourism Development Strategy until 2030 and the accompanying regional framework program for tourism investments for 2021–2025); aspects of tourism management as a tool for sustainable development of the region were studied; problems and prospects for the development of international tourism in modern conditions were studied and substantiated; directions for improving the management of excursion services in tourism were substantiated. The scientific novelty of the study lies in identifying the main aspects of global tourism development strategies at the international and national levels and substantiating promising areas of tourism management as a tool for sustainable development of the region |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63342 |
metadata.dcterms.references: | 1. Assaf, A. COVID-19 and the recovery of the tourism industry / A. Assaf, R. Scuderi // Tourism Economics. 2020. Vol. 26. Iss. 5. P. 731–733. 2. Ballesteros, E.R. The development of mining heritage tourism a systemic approach / E.R. Ballesteros, M.H. Ramнrez, E.M.F. Martel // Tourism development: economics, management, & strategy / ed. lit. P.S. Jimйnez; A.D. Ramos. Nova Science Publishers, 2008. P. 121–145. 3. Bogari, N. Motivation for domestic tourism: A case study of the Kingdom of Saudi Arabia / N. Bogari, G. Crowther, N. Marr // Tourism Analysis. 2003. Vo l. 8. Iss. 2. P. 137–141. 4. Chandralal, L. An application of travel blog narratives toexplore memorable tourism experiences / L. Chandralal, J. Rindfleish, F. Valenzuela // Asia Pacific Journal of Tourism Research. 2015. Vol. 20. Iss. 6. P. 680–693. 5. Chang, L.-L. Creative tourism: a preliminary examination of creative tourists‘ motivation, experience, perceived value and revisit intention / L.-L. Chang, K.F. Backman, Y.C. Huang // International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research. 2014. Vol. 8. Iss. 4. P. 401–419. 6. Chen, C.C. Tourism experiences as a stress reliever: Examining the effects of tourism recovery experiences on life satisfaction / C.C. Chen, J.F. Petrick, M. Shahvali // Journal of Travel Research. 2016. Vol. 55. Iss. 2. P. 150–160. 7. Dagustani, D. Destination Image of Tourist: Effect of Travel Motivation and Memorable Tourism Experience / D. Dagustani, D. Kartini, Y.M. Oesman, U. Kaltum // Etikonomi. 2018. Vol. 17. Iss. 2. P. 307–318. 8. Damanik, D. The Influence of Social Media on the Domestic Tourist's Travel Motivation Case Study: Kota Tua Jakarta, Indonesia / D. Damanik, S.S. Wachyuni, K. Wiweka, A. Setiawan // Current Journal of Applied Science and Technology. 2019. Vol. 36. Iss. 6. P. 1–14. 9. Holgado-Ramos, D. Bridging tourist services and clients: A personal networks based description of the roles of travel agents / D. Holgado-Ramos, D. Alieva, I. Maya-Jariego // Tourism Management Perspectives. 2022. Vol. 41. 100947. 10. Kazmina, L. Innovative technologies in vocational touristexcursion education / L. Kazmina, V Makarenko, V Provotorina, E. Shevchenko // E3S Web of Conferences. EDP Sciences. 2020. Vol. 210. 12002. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202021012002. 11. Kim, S.-E. Effects of tourism information quality in social media on destination image formation: The case of Sina Weibo / S.-E. Kim, K. Young Lee, . Il Shin, S.-B. Yang // Information & Management. 2017. Vol. 54. Iss. 6. P. 687–702. 12. Kusumaningrum, DA. The shifting trends in travelling after the COVID 19 pandemic / DA. Kusumaningrum, S.S. Wachyuni // International Journal of Tourism & Hospitality Review. 2020. Vol. 7. P. 31–40. DOI: 10.18510/ijthr.2020.724. 13. Li, J.J. Age matters: How demographics influence visitor perception and attitude at the destination level / J.J. Li, Faizan Ali, Woo Gon Kim // International Journal of Innovation and Learning. 2017. Т. Vol. Iss. 2. P. 149–164. 14. Narangajavana, Y. The influence of social media in creating expectations. An empirical study for a tourist destination / Y Narangajavana, L.C. Fiol, MA. Moliner [et al.] // Annals of Tourism Research. 2017. Vol. 65. P. 60–70. 15. Omara, S.I. A Study of Gender Differences: International Tourists Behaviour and the Perception of Penang‘s Attributes / S.I. Omara, G. Abooalia, D. Mohamada,B. Mohamed // International Conference on Hospitality, Leisure, Sport and Tourism(Bangkok, Thailand, January 21–23, 2015). 2015. P. 59–73. 16. Park, D.B. Segmentation by Motivation in Rural Tourism: A Korean Case Study / D.B. Park, Y.-S. Yoon // Tourism Management. 2009. Vol. 30. Iss. 1. P. 99–108. 17. Rebuya, N. Assessing Religious Tourism Motivational Factors and Experiences of Visitors to Selected Religious Sites in Camarines Sur, Philippines / N. Rebuya, E. Lasarte, M.M.A Amador // Open Access Library Journal. 2020. Vol. 07. Iss. 06. P. 1–10. 18. Setiawan, B. The Profile and Behaviour of ‗Digital Tourists‘ When Making Decisions Concerning Travelling Case Study: Generation Z in South Jakarta / B. Setiawan, N.L. Putu Trisdyani, P.P. Adnyana [et al.] // Advances in Research. 2018. Vol. 17. Iss. 2. P. 1–13. 19. Љimkovб, E. Motivation of Tourism Participants / E. Љimkovб, J. Holzner // Proce-dia — Social and Behavioral Sciences. 2014. Vol. 159. P. 660–664. 20. Talibova, AY. Tourist and Excursion Activities in the Development of the Market of Tourist Services / AY Talibova // Academic Journal Of Digital Economics And Stability. 2023. Vol. 30. P. 121–126. 21. Xiang, Z. A comparative analysis of major online review platforms: Implications for social media analytics in hospitality and tourism / Z. Xiang, Qianzhou Du. Yufeng Ma, Weiguo Fan // Tourism Management. 2017. Vol. 58. P. 51–65. DOI: 10.1016/j.tourman.2016.10.001. 22. Ye, Q. The Influence of User-Generated Content on Traveler Behavior: An Empirical Investigation on the Effects of E-Word-of-Mouth to Hotel Online Bookings / Q. Ye, Rob Law, Bin Gu, Wei Chen // Computers in Human Behavior. 2011. Vol. 27. Iss. 2. P. 634–639. DOI: 10.1016/j.chb.2010.04.014. 23. Talibova, AY. Importance of Development of Excursion Services in the Conditions of Digitization of Economy in Uzbekistan. Journal of Hunan University (Natural Sciences) . 2022. Vol. 49. Iss. 11. P. 1405–1415. 24. SONG Zhenchun. Analysis on the Access System and Management of Tour Guides ( SONG Zhenchun, WANG Yunjiao. Tourism Tribune. 2013. Vol. 28. Iss. 7. P. 57–63. 25. World Travel & Tourism Council (WTTC). (2020). Economic Impact Reports 2020. Retrieved from https://www.wttc.org/economic-impact/2020/ 26. Buhalis, D., & Law, R. (2008). Progress in information technology and tourism management: 20 years on and 10 years after the Internet-The state of eTourism research. Tourism Management, 29(4), 609-623. 27. Goodwin, H. (2011). Taking responsibility for tourism. In Tourism and Responsibility (pp. 1-16). Channel View Publications. 28. Hall, C. M. (2010). Tourism and regional development: New pathways. Routledge. 29. Hudson, S., Hudson, D., & Miller, G. (2013). The responsible marketing of tourism: The case of the Gold Coast, Australia. Journal of Sustainable Tourism,21(5), 643-658. 30. Morrison, A. M. (2013). Marketing and managing tourism destinations. Routledge. Sigala, M. (2020). Tourism and COVID-19: Impacts and implications for advancing and resetting industry and research. Journal of Business Research, 117, 312-321 31. Maxmudov, K. S. (2020). Personality of Sharof Rashidov in contemporaries memory. Solid State Technology, 63(4), 5073-5079.9. Narzullaevich, P. M. (2020). The issues of formation of youth legal culture in the development of civil society in Uzbekistan. Journal of Critical Reviews, 7(7), 355-357. 32. Batirovna, Y. А., Bahramovna, P. U., Bahramovna, P. S., & Ogli, I. A. U.(2019). Effective treatment of patients with chronic hepatitis, who live in ecologically unfavorable South zone of Aral Sea region. Наука, образование и культура, (2 (36)), 50-52. 33. Stepanyan, I. A., Izranov, V. A., Gordova, V. S., Beleckaya, M. A., & Palvanova, U. B. (2021). Ultrasound examination of the liver: the search for the most reproducible and easy to operate measuring method of the right lobe oblique craniocaudal diameter. Diagnostic radiology and radiotherapy, 11(4), 68-79. 34. Izranov, V., Palvanova, U., Gordova, V., Perepelitsa, S., & Morozov, S. (2019). Ultrasound criteria of splenomegaly. The Radiologist, 1(1002), 3-6. 35. Sunnatovich, S. A. (2022). SCIENTIFIC DESCRIPTION OF UZBEK REWARDS. Oriental Art and Culture, 3(1), 308-314. 36. SUNNATOVICH, S. A. THE ROLE OF UZBEK FOLK GAMES IN EDUCATION OF YOUTH. Zbiуr artykułуw naukowych recenzowanych., 200. 37. Про туризм: Закон України від 15.09.1995 р. № 325/95-ВР. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № 31, ст.24. Документ 324/95ВР, чинний, поточна редакція – Редакція від 16.10.2020, підстава – 124-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-вр#Texthttps://zakon.rada. gov.ua/laws/show/324/95-вр – Text 38. Про стандартизацію: Закон України. Документ 1315-VII, чинний, поточна редакція – Редакція від 09.06.2022, підстава – 2254-IX. Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 31, ст.1058. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1315-18 39. Про затвердження Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг: Наказ Державної туристичної адміністрації України. Документ z0413-04, чинний, поточна редакція – Редакція від 12.11.2010, підстава – z1009-10. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-04#Texthttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-04 - Text 40. ДСТУ 3862-99. Ресторанне господарство. Терміни та визначення. URL: https://dnaop.com/html/40988/doc 41. ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація. URL: https://dnaop.com/html/34057/doc-https://dnaop.com/ html/34057/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4281_2004%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4281_2004https://dnaop.com/html/34057/doc-%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4281_2004 42. ДСТУ 4268:2003. Послуги туристичні. Засоби розмішування. Загальні вимоги. URL: http://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTY3/dsty_4268http://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTY3/dsty_4268-2003.pdf 43. ДСТУ 4269:2003. Послуги туристичні. Класифікація готелів. URL: https://www.odessatourism.pro/legislation-hotels/dstu-4269/ 44. ДСТУ 4527:2006. Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та визначення. URL:https://uhra.com.ua/wp-https://uhra.com.ua/wp-https://uhra.com.ua/wp-content/uploads/2021/02/%D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3-4527.pdf 45. Бондаренко Людмила Анатоліївна. Інструменти підвищення якості туристичних послуг в умовах конкуренції. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. 2021. № 13. С. 167-173. 46. Візерська М. С. Використання інноваційних продуктів та технологій як елемент управління життєвого циклу туристичного продукту. Часопис картографії. 2019. № 1 (20). C. 69–83. 47. Герман І.В., Криворучко Т.С. Застосування інноваційних технологій в створенні туристичного продукту. Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання. Черкаси : ЧДТУ, 2020. С. 226–228. 48. Гладуняк Ю. В. Державне регулювання розвитку готельного господарства: проблеми та перспективи. Наук. вісн. Нац. ун-ту держ. податкової служби України (економіка, право). 2019. № 3. С. 29–36. 49. Глушко В. Просування туристичних послуг. Науковий журнал київського національного торговельно-економічного університету. Київ, 2018. № 1. С. 86–96. 50. Гнаткович О. Д. Оцінка привабливості туристичних ресурсів Карпатського регіону. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Випуск 17. С. 136–138. 51. Грибова Д. В. Створення туристичного продукту та інноваційні види туризму. Вісник ХДУ Серія Економічні науки. 2021. № 43. С. 33-37. 52. Гризовська Л. О. особливості та сучасні тенеденції управління туристичним бізнесом в Україні. Причорноморські економічні студії. 2018. Випуск 26-1. С. 115-118. 53. Джинджоян В. В. Сучасні інноваційні технології в менеджменті туризму та гостинності. Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка».2021. № 6. URL: http://www.eco№my.nayka.com.ua/pdf/6_2021/7.pdf 54. Жуков С. А., Кампов Н. С., Тодьєрішко Е. В., Крімкова О. С. Особливості управління кластерами туризму із формами гнучкої (нестандартної) зайнятості: на прикладі закарпатської області. Агросвіт. 2022. № 9-10. С. 29–35. 55. Лендєл М. А., Газуда С. М., Газуда Л. М. Туристично-рекреаційний комплекс у системі соціально-економічного розвитку сільських територій транскордонного регіону. Науковий вісник Ужгородського університету. 2018. Випуск 1 (51). С. 153–160. 56. Максютова О. В. Перспективи інноваційного оновлення туристично рекреаційного бізнесу регіону в напрямі реалізації ресурсозберігаючої політики. Економіка та держава. 2021. № 10. С. 97–104. 57. Пустовіт О. Г., Пустовіт Є.В. Особливості бізнес-процесів у туристичних компаніях. Збірник наукових праць одеського національного морського університету. Одеса, 2020. №. 1. С. 115-126. 58. Саркісян Г. О. Туристичний ринок: сучасний регіональний вимір. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства «Економічні науки», 2020. Вип. 210. С. 43-55. 59. Саркісян Г. О. Деякі аспекти регулювання туристичної галузі регіону. Бізнес-інформ. 2020. № 8. С. 83-87. 60. Смірнов І., Любіцева О. Туристичний бізнес під час пандемії COVID- 19: світовий та український досвід. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм. 2020. Т. 3. № 2. С. 196-207. 61. Сокол Т. Г. Організація обслуговування в готелях і туристичних комплексах: Підручник для вищих навчальних закладів. К.: «Альтепрес», 2019. 446 с. 62. Ставська Ю. В. Інфраструктурні чинники розвитку індустрії гостинності у сфері екологічного туризму. Причорноморські економічні студії. 2021. Випуск 61. С. 79-87. 63. Стегней М. І. Архангельська А. М. Сталий розвиток туристичного сектору національної економіки. Перспективи розвитку готельно-ресторанної індустрії України: теорія, практика, інновації розвитку: тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції, 21 березня 2018 року. Мукачево: РВВ МДУ. 2018. С. 38-40. 64. Стоян К. С., Широка В. В. Теоретичні засади вдосконалення бізнес моделі туристичного підприємства. Електронне наукове фахове видання. Ефективна економіка. Київ, 2019. № 1. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2019_1_42 65. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі»: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Харків. колектив авторів; Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова, 2020. 232 с. 66. Технологічний процес підготовки, реалізації та проведення туру. Методичні рекомендації та довідкові матеріали надопомогу клубним працівникам та представниками туристичного бізнесу; укладач. Лимаренко В. М. Краматорськ, 2019. 48 с. 67. Тимошенко Т. О. Концепція розумного управління туризмом в рамках виконання стратегій розвитку ринку надання туристичних послуг територіальних громад. Publ. upr. reg. rozvit. 2021, № 3. С. 771-796. 68. Тодьєрішко Е. В. Вітчизняний та закордонний досвід управління туристичним підприємством на основі моделі просторової маршрутизації. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 20. С. 52-57. 69. Фрей Л., Гаращенко Д. Сучасні тенденції та новітні тренди в туризмі після Covid-19. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. Науковий журнал. Черкаси: ЧДТУ. 2020. № 2. С. 67-74. 70. Цвілий С. М., Бублей Г. А. Діджиталізація бізнес-процесів компаній з надання міжнародних туристичних послуг. Діджиталізація сучасної системи міжнародних економічних відносин: матеріали міжнародної науково практичної конференції. Київ. 21 листопада 2020 р. Київ. URL: http://journals.iir.kiev.ua/index.php/ec_n/article/view/3765http://journals.iir.kiev.ua/index.php/ec_n/article/view/3765 71. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: httр://www.ukrstаt.gоv.uа/http://www.ukrstat.gov.ua/ 72. Офіційний сайт WorldTourismOrganization. URL: https://www.wto.orghttps://www.wto.org/ 73. Офіційний сайт Всесвітньої туристичної організації. URL: www.unwto.orghttp://www.unwto.org/ 74. Офіційний сайт Державного агентства України з туризму та курортів URL :http://www.tourism.gov.ua/ 75. Офіційний сайт Державного підприємства «Український науково дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості (ДП «УкрНДНЦ»). URL:http://uas.gov.ua/. 76. Офіційний сайт Інформаційного центру «ISONET». URL: https://infopedia.suhttps://infopedia.su/ 77. Офіційний сайт Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.URL: ttps://web.archive.org/web/20130123201133/h ttp://www.dsiu. gov.ua/ 78. Офіційний сайт Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» Укрпатент. URL: https://ukrpatent.org/uk/articles/dstuhttps://ukrpatent.org/uk/articles/dstu 79. Офіційний сайт УкрСЕПРО. URL: https://ukrsepro-system.kiev.ua/ 80. Офіційний сайт Національного агентства з акредитації України. URL:https://naau.org.ua/7-istoriia-naau 81. Офіційний сайт Міністерства економіки України. URL: https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UAhttps://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA 82. Офіційний сайт CzechTourism. URL: https://www.czechtourism. com/ru/about-czt/ 83. Офіційний сайт OfficialSlovakNationalTourismPortal. URL: http://www.slovakia.travel 84. Офіційний сайт Polska Organizacja Turystyczna. URL: http://www.pot.gov.pl/o-polskiej-organizacji-turystycznej/l/polska-organizacja 85. Офіційний сайт TourisminHungaryю. URL: www.hungary.com 86. Which Future for Traditional Travel Agencies? A Dynamic Capabilities Approach / G. Abrate [et al.] // Journal of Travel Research. 2019. Vol. 59. P. 777- 91. https://doi.org/10.1177/0047287519870250 87. Chkhotua IZ. et al. Tourism Development in Modern Conditions.https://doi.org/10.21603/2782-2435-2023-3-2-207-217 88. Gossling S., Halld C. M., Scott D. The Routledge Handbook of Tourism and Sustainability. New York, London: Routledge, 2015. 548 р. 89. Kvint V. Strategy for the global market: Theory and practical applications. New York, London: Routledge, 2016. 519 p. 90. Strategic planning for the implementation of tourism information system / A. Mulyani [et al.] // International journal of scientific & technology research. 2020. Vol. 9. № 2. P. 4714-4717. 91. The impact of ESG factors on market value of companies from travel and tourism industry / G. H. Ionescu [et al.] // Technological and Economic Development of Economy. 2019. Vol. 25. № 5. P. 820-849. https:// doi.org/10.3846/tede.2019.10294 92. Which Future for Traditional Travel Agencies? A Dynamic Capabilities Approach / G. Abrate [et al.] // Journal of Travel Research. 2019. Vol. 59. P. 777-791. https://doi.org/10.1177/0047287519870250 |
Appears in Collections: | 242 – " Туризм і рекреація" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_472_242_242_23м_01_Shenkarjov_V_Yu.pdf Restricted Access | 1.22 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.