Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63337
Title: | Туристичний, готельний і ресторанний бізнес: інновації та тренди |
Other Titles: | Tourism, hotel and restaurant business: innovations and trends |
Authors: | Галауз, А. О. |
metadata.dc.contributor.advisor: | Худавердієва, Вікторія Анатоліївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра туризму |
Keywords: | туризм;стійкий розвиток;інформаційні технології;туристська індустрія;глобальні і національні тренди в туризмі;стратегічні пріоритети;tourism;sustainable development;information technologies;tourism industry;global and national trends in tourism;strategic priorities |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Галауз А. О. Туристичний, готельний і ресторанний бізнес: інновації та тренди: кваліфікаційна робота магістра: спец. 242 - Туризм і рекреація; наук. кер. В. А. Худавердієва. Харків: ДБТУ, 2024. 98 с. |
Abstract: | Метою дослідження є вивчення сучасних тенденцій розвитку туристської
індустрії, готельного і ресторанного бізнесу, а саме теоретичних положень у
сфері цифрового (електронного) туризму і визначення впливу інформаційних
технологій на розвиток міжнародного туризму. Джерелами інформації для
підготовки обзору виступили публікації із академічних баз даних : Web of
Science, Science-Direct, Scopus, GoogleScholar.
Проведене дослідження засноване на офіційній інформації, що
публікується міжнародними організаціями: Всесвітньої туристської організації
(UNWTO), Всесвітньої ради з туризму та подорожей (WTTC), Організації
об'єднаних націй (ООН).
Висновки. Наукову цінність даної роботи складає сукупність наступних
результатів теоретико-методологічного та практичного характеру: досліджено
вплив блокчейн і криптовалюти на розвиток готельної галузі і туристської
сфери діяльності; вивчено досвід застосування 3D моделювання в підготовці
кадрів для індустрії туризму і гостинності в сучасних умовах; досліджено
франчайзинг у готельній індустрії: сутність і тенденції розвитку; вивчено
переваги і сутність розробки та впровадження програм лояльності як стратегія
підвищення якості обслуговування у готельній індустрії; досліджено і
проаналізовано представлення бізнес-процесів готельних комплексів
операторними схемами; досліджено проблеми розвитку інфраструктури
гастрономічного туризму (з прикладу Ліону (Франція), як одного із
перспективних туристичних напрямів); вивчено заходи антикризового розвитку
підприємств гостинності та громадського харчування; досліджено особливості
споживчого поведінки різних поколінь на сучасному ринку готельних послуг;
обґрунтовано напрями розвитку WELLNESS-послуги на туристичному і
готельному ринках: тенденції і проблеми розвитку. The purpose of the study is to study modern trends in the development of the tourism industry, hotel and restaurant business, namely theoretical positions in the field of digital (electronic) tourism and determining the impact of information technologies on the development of international tourism. The sources of information for the preparation of the review were publications from academic databases: Web of Science, Science-Direct, Scopus, GoogleScholar. The conducted research is based on official information published by international organizations: the World Tourism Organization (UNWTO), the World Travel and Tourism Council (WTTC), the United Nations (UN). Conclusions. The scientific value of this work is the set of the following results of a theoretical, methodological and practical nature: the impact of blockchain and cryptocurrency on the development of the hotel industry and the tourism sector has been studied; the experience of using 3D modeling in training personnel for the tourism and hospitality industry in modern conditions has been studied; franchising in the hotel industry has been studied: the essence and development trends; the advantages and essence of developing and implementing loyalty programs as a strategy for improving the quality of service in the hotel industry have been studied; the representation of business processes of hotel complexes by operator diagrams has been studied; the problems of developing the infrastructure of gastronomic tourism have been studied (using the example of Lyon (France), as one of the promising tourist destinations); measures for the anti-crisis development of hospitality and catering enterprises were studied; the features of consumer behavior of different generations in the modern hotel services market were investigated; the directions of development of WELLNESS services in the tourist and hotel markets were substantiated: trends and problems of development. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63337 |
metadata.dcterms.references: | 1. The Rise of Esports Hotels in Asia.URL: https://nikopar-tners.com/the-rise-of esports-hotels-in-asia/ 2. Breakfast of Esports Champions? Chinese Hotels Off er In-Room RTX GamingRigs. URL: https://www.tomshar-dware.com/news/breakfast-of-esports-champions chinese-hotels-off er-in-room-rtx-gaming-rigs. 3. Alienware built a decadent gaming hotel room at the Hilton Panama. URL: https://www.theverge.com/circuitbre aker/2018/4/20/17260880/alienware-hotel room-hilton-panama. 4. Rove’s Gamer Cave https://www.rovehotels.com/en/ off er/roves-gamer-cave/ 5. Un schйma de dйveloppement du tourisme responsable pour la Mйtropole de Lyon (2021–2026) URL: https://business. onlylyon.com/fileadmin/user_upload/documents/20211215-mdl-schema developpement-tourisme-responsable-metropole-de-lyon-2021–2026-fr.pdf 6. Auvergne-Rhфne-Alpes Tourisme. (2023). Catalogue de services actions 2023 [Press release]. Retrieved from https://pro.auvergnerhonealpes-tourisme.com/wp content/ uploads/2022/11/ART_Plan-dactions_2023.pdf 7. Travel Planner 2022 ONLYLYON Tourisme. (n. d.). Retrieved from https://www.calameo.com/read/002447104c ebf98fadce7?page=1 8. Dossier de presse. Mйtropole de Lyon Prйsentation du nouveau projet de la Citй internationale de la Gastronomie. (2021, September). Retrieved October 9, 2023, from https://www. grandlyon.com/fileadmin/user_upload/media/pdf/espace presse/dp/2021/20210902_dp_cite-gastronomie.pdf 9. Bessiиre Jacinthe, 2012, Innovation et patrimoine alimentaire en espace rural, Editions Quж, chapitre 2, «L’innovation patrimoniale alimentaire: analyse d’un processus au service des territoires », 155 p. 10.Long, Lucy M, 1998, « Culinary tourism: A Folkloristic Perspective on Eating and Otherness », Southern Folklore, vol. 55, no 3, 320 p. 11.La Vallйe de la Gastronomie — Offi ce du tourisme de Lyon. (n. d.). Retrieved from https://www.visiterlyon.com/ se-regaler/la-vallee-de-la-gastronomie 12.Prйsentation de la Vallйe de la Gastronomie. (n. d.). [Slide show]. Retrieved from https://pro.auvergnerhonealpes-tourisme.com/wp content/uploads/2020/12/Vallee-de-la-Gastronomie-Presentation.pdf 13.Avis Google. Maps Citй de la Gastronomie. (n. d.). Retrieved from https://maps.app.goo.gl/8PmogJT7FWfH3FJp7 14.Rйdaction, L. (2023, June 13). DOSSIER. La gastronomie, un art lyonnais de la politique. Retrieved from https://tribunedelyon.fr/politique/dossier-la-gastronomie un-art-lyonnais-de-la-politique/ 15.Tripadvisor. (n. d.). CITЙ INTERNATIONALE DE LA GASTRONOMIE DE LYON: Ce qu’il faut savoir pour votre visite (avec photos). Retrieved from https://www. tripadvisor.fr/Attraction_Review-g187265-d19352973-Reviews-or10-Cite_Internationale_de_la_Gastronomie_de_ Lyon-Lyon_Rhone_Auvergne_Rhone_Alp.html 16.Yves Rouиche, Histoire(s) de la gastronomie lyonnaise, Lyon, Libel, 2018, 262 p. 17.Lee T. Y. Trends of the Next Generations of Travel: The Millennials. 2013. Retrieved from : http://4hoteliers.com/features/article/7599 18.Lewis R. A. Generation Y at work: insight from experiences in the hotel sector // International Journal of Business and Management. 2015. Vol. III(1). Pp. 1–17. DOI:10.20472/bm.2015.3.1.001. 19.Rosenbloom S. Hotels for the Next Generation // The New York Times. 2017. Retrieved from : https://www.nytimes.com/2017/03/22/travel/hotels-for-the-next generation.html?_r=0 20.The millennial handbook. A Snapshot Guide to Everything Gen Y. Brand Amplitude. Retrieved from: http://www.blankfoundation.org/images/themillennialhand-book.pdf 21.Buxton L., Michopoulou E. Value co-creation and co-destruction: Considerations of spa servicescapes // Tourism Planning & Development. — 2021. —Т. 18. — № . 2. — С. 210– 225. https://www.researchgate.net/publication/348624729_Value_Co-Creation_and_Co-Destruction_Considerations_ of_Spa_Servicescapes 22.Chopra M., Pione A., Falardeau E., Hayton S., Moulton J., Spagnuolo E. Wellness in 2030. // McKinsey& Company Retrieved from: https://www.mckinsey.com/featured-insights/the-next-normal/wellness 23.Demirзiftci T Global hotel revenue management challenges // International Case Studies in Tourism Marketing. 2022. С. 152–158. 24.EHL Insights. The Better Hotel Investment: Luxury or Lifestyle? // EHL Insights Retrieved from: https://hospitalityinsights.ehl.edu/ 25.ICONIC LIFE. Get Some Sleep! A Sleep Spa to the Rescue // ICONIC LIFE Retrieved from: https://iconiclife.com/get-your-zen-sleep-luxury-sleep-spa/ 26.Keogh, L. This is Milan’s viral multi-sensory spa // LIST Magazine Retrieved from https://www.listmag.com/see-do/2871-milans-viral-multi-sensory-spa (дата обращения 20.10.2023). 27.NielsenIQ. An inside look into the global consumer health and wellness revolution // NielsenIQ. Retrieved from: https://nielseniq.com/global/en/insights/report/2021/an-inside-look-into-the-2021-global-consumer-health-and-wellness revolution (дата обращения 18.10.2023). 28.Schweder, I., Modena, F., Stadnyk, K. Spa Profi tability Handbook INDUSTRY REPORT 2020. // Horwath HTL Health & Wellness. Retrieved from: https://www.globalwellnesssummit.com/wp-content/uploads/2020/02/INDUSTRY_REPORT_SPA-PROFITABILITY.pdf 29. Simchenko N., Yanovskaya A. Development of Core Competencies in the Wellness & Spa Services in the Digital Economy // 2nd International Scientific and Practical Conference ―Modern Management Trends and the Digital Economy: from Regional Development to Global Economic Growth‖ (MTDE2020). — Atlantis Press, 2020. — С. 1160–1165. 30.Skift. Hotel industry fi nds its big ancillary revenue driver: spas //Skift Retrieved from:https://skift.com/2012/07/23/hotel-industry-finds-big-ancillary revenues-driver-spas/ 31.SPA+CLINIC. Immersive Spas Top List Of The Biggest Spa Trends For 2023. // SPA+CLINIC Retrieved from: https://www.spaandclinic.com.au/wellness/immersive-spas-top-list-of-the-biggest-spa-trends-for-2023 32.Waldon L. Threats to the Spa Industry and What We Can Do About Them //Wellspa 360. Retrieved from: https://www.wellspa360.com/news/ industry news/article/22711335/global-wellness-summit-4-threats-to-the-spa-industry-and what-we-can-do-about-them 33.Wickramarathne P. D. V. C., Phuoc J. C., Albattat A. R. S. A review of wellness dimension models: For the advancement of the society // European Journal of Social Sciences Studies. Volume 5. Issue 1. 2020. pp. 185–196. https://www.researchgate. net/publication/342770547_European_Journal_of_Social_Sciences_Studies_A_REVIEW_OF_WELLNESS_DIMENSION_MODELS_FOR_THE_ADVANCEMENT_OF_THE_ SOCIETY. 34.Zou J. The Better Hotel Investment: Luxury or Lifestyle? / Hospitality Industry// EHL Insights Retrieved from : https://hospitalityinsights.ehl. edu/boutique hotel-luxury-lifestyle 35.Cautiously optimistic: Chinese consumer behavior post-COVID-19. McKinsey and Company. 2020. April. URL: https://www.mckinsey.com/industries/ consumer–packaged–goods/our–insights/cautiously–optimistic–chinese–consumer–behavior–post–covid–19 36.Chang, C. L., McAleer, M., Ramos, V. The future of tourism in the COVID-19 era . Advances in Decision Sciences. 2020. V. 24, No. 3. Pp. 218-230. 37.Coronavirus Disease (COVID-19). WHO URL: https://bit.ly/3tZXFsa 38.COVID-19 and the Tourism Sector. ILO URL: https://www.ilo.org/sector /Resources/ publications/WCMS_741468/lang-en/index.htm 39.COVID-19 and Tourism: Assessing the Economic Consequences. UN. 2020. July. Pp. 1-27. URL: https://www.southsouth–galaxy.org/wp–content/uploads/2020/09/ditcinf2020d3_en.pdf 40.Global and Regional Tourism Performance. UNWTO. URL: ttps://www.unwto. org /global–and– regional–tourism–performance 41.Gssling, S., Scott, D., Hall, C. M. Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of COVID–19. Journal of Sustainable Tourism. 2021. V. 29, No. 1. – Pp. 1-20. 42.Pshenichnykh, Yu., Yakimenko, M., Zhertovskaya, E., Checking convergence hypothesis of the tourist market. European Journal of Tourism Research. 2020. V. 26. URL: https://ejtr.vumk.eu/index.php/about/ article/view/1939 43.Seraphin, H. , Sheeran, P., Pilato, M. Over-tourism and the fall of Venice as a destination. Journal of Destination Marketing & Management. 2018. V. 9. Pp. 374-376. 44.Spalding, M., Burke, L., Fyall, A. COVID-19: implications for nature and tourism. Anatolia. 2020. Pp. 1-2. 45.Travel & Tourism. Global Economic Impact & Trends. WTTC. – 2020. – June URL: https://wttc.org/Research/Economic–Impact/moduleId/1445/itemId/91/controller /DownloadRequest/action/QuickDownload 46.World Economic Situation And Prospects. UN. 2020. № 137 URL: https://www.un.org/development/desa/dpad/publication/world–economic–situation–and–prospects–may–2020–briefng–no–137/ 47.World Tourism Barometer. UNWTO. 2020. V. 18, No. 1. Pp. 1-48. URL: https://www.unwto.org/world–tourism– barometer–n18–january–2020 48.World Tourism Barometer.UNWTO. 2020. V. 18, No. 7. – Pp. 1-36. URL: https://www.e–unwto.org/doi/ epdf/10.18111/wtobarometereng.2020.18.1.7 49.World Tourism Barometer and Statistical Annex UNWTO. 2020. V. 18, No. 2. Pp. 1-48. URL: https://www.e–unwto.org/doi/epdf/10.18111/ wtobarometerrus. 2020.18.1.2 50.World tourism baromoter: special focus on the impact of COVID-19. UNWTO. 2020. May URL:https://www.e–unwto.org/doi/pdf/10.18111/ 9789284421817 51.Wyman, O. COVID-19 impact on Chinese traveler survey. URL: https://www.oliverwyman.com/content/dam/oliver–wyman/v2/publications/2020/apr/chinese –travelers–favor –domestic–destinations.pdf 52.Державне агентство розвитку туризму України/ Facerook/ : URL: https://cutt.ly/pGgqHNN 53.ДАРТ оприлюднює масштабні туристичні дослідження. Державне Агентство Розвитку Туризму. URL:https://www.tourism.gov.ua/ news-and announcements 54.Гук Н.А. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми моделювання та управління соціально-економічними системами в умовах глобалізації». Дрогобич: ДДПУ ім. І. Франка, 2018. 308 с. 55.Міністерство культури та інформаційної політики України. Державне агенство розвитку туризму України. URL: http:// mkip.gov. ua. 56.Абрамов В.В., Андронко І. Б., Александрова С.А. Туризм і місто: аналіз проблем, тенденцій та моделювання розвитку: монографія. Ред.: І. М. Писаревський; МОНМС України, Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. Х.: ХНАМГ, 2012. 208 с. 57.Александров В. В., Вишневська О.О., Волкова І. І. Туризм в системі пріоритетів регіонального розвитку: монографія. Харк. нац. ун-т ім. В.Н. Каразіна. - Х. : ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2010. 268 с. 58.Безносюк В. Туризм і його місце в соціально-економічному розвитку України. Регіон. економіка. 2001. № 1. С. 232-235. 59.Мальська М. П., Антонюк Н. В.,. Ганич Н. М Міжнародний туризм і сфера послуг: підруч. Львів. нац. ун-т ім. І.Франка. - К. : Знання, 2018. 661 с. 60.Про затвердження Державної програми розвитку туризму на 2002-2010 роки. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 р. № 583. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/583-2002-%D0%BF 61.Концепція «Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року». Розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013 р. № 638-р. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/638-2013-%D1%80#n9 62.Програма розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2014 − 2017 роки URL: https:// www. Programa turYzm. 63.Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.08.13 № 638-р «Про схвалення концепції Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року». URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/ 64.Національна система туристичної статистики. USAID. Національна Туристична організація України. Туристичний барометр України. URL: https://www. ntoukraine.org/nsts_analitics_ua.html 65.The Travel & Tourism Competitiveness Report. Retrieved from. URL: https://www.weforum.org/reports 66.Дудченко Н. О., Любіцева О. О. Аналіз динаміки глобального індексу конкурентоспроможності сфери туризму в Україні. Specialized and multidisciplinary scientific researches. Volume 1. С. 36-38. 67.Война в Україні може зашкодити відтворенню галузі туризму. Зменшення масштабів міжнародного туризму призведе до значних економічних криз. 28 березня 2022. Search the United Nations. Новини ООН. URL:https://news.un.org/news/topic/economic-development 68.Концептуальна записка «COVID-19 і перебудова сектору туризму». ООН, 2020. URL:https://www.un.org/sites/un2.un.org/fles/ policy_brief_covid-19 and transforming_ tourism_ 69.Міжнародна Асоціація повітряного транспорту (IATA). URL: https://www.iata.org/ 70.International airlines group (IAG). URL: https://www.iairgroup.com/ 71.Centre for Aviation (CAPA). URL: https://centreforaviation.com/ 72.Авіаційна стратегія України 2030. URL: https://www.iairgroup.com/ 73.European regional planning concept. European regional planning: study series // Round table: report of the first round table. – Strasburg, 1979. December 17–18. -Р. 84. URL: https:// www.europa.eu.int. 74.Європейська Хартія облаштування (планування) територій від 20 травня 1985 року: Офіційний сайт Європейського Союзу. 1999 . URL: https://www.europa.eu.int. 75.Резолюція Європейського Парламенту з узгодженої політики облаштування територій від 26 жовтня 1999 року: Офіційний сайт Європейського Союзу. 1999. URL: https:// www.europa.eu.int. 76.Керівні принципи сталого просторового розвитку Європейського континенту : 12-а Сесія Європейської конференції міністрів, відповідальних за регіональне планування. – Ганновер, 2020. Вересень 7–8. 40 с. 77.Гугул О. Я., Оливко О. А. Роль в’їзного туризму в Україні та методи його стимулювання. Науковий вісник Ужгородського національного університету Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство Випуск 22, частина 1. 2018. С. 72-77. 78.Travel & Tourism - 2019. London: World Travel & Tourism Council, 2014. 44 p. 79. World Travel & Tourism Council. URL:https://www.wttc.org/ 80.Top travel markets by tourism GDP worldwide 2021 _ Statista. Опубліковано дослідницьким відділом Statista, 22.11.2022. URL: https://www.statista.com/aboutus/our-research-commitment 81.Атаманчук З. А., Макогін З. Я. Глобалізація світових ринків товарів та послуг. Збірник наукових праць Донецького державного університету управління.Серія: «Економіка». 2019. Вип. 314. URL: https://dsum.edu.ua/ fahove vydannya-zbirnyk-naukovyh-prats/ 82.World Tourism Organization UNWTO. URL: http://www2.unwto.org/content/why-tourism 83. Манільська декларація по світовому туризму. URL: http://www.rostourunion.ru/proekty_v_rst/megdunarodnye_pravovye_akty/manil_skaya_deklaraciya_po_mirovomu_turizmu_izvlecheniya.html 84.Ціхановська В. М., Ковальчук С. Я. Тенденції розвитку світового ринку туристичних послуг в умовах посилення глобалізаційних процесів. Глобальні та національні проблеми економіки. 2019. Вип. 7. C. 86–89. 85.World Trade Organization. URL: https://www.wto.org/ 86.Кількість міжнародних туристичних прибуттів по всьому світу у 2005-2021 рр., по регіонах. Опубліковано дослідницьким відділом Statista, 13.01.2023. URL: https://www.statista.com/aboutus/our-research-commitment 87.World Trade Report 2022. The Future of Services Trade. URL: https://www.wtoorg/english/res_e/booksp_e/01_wtr22_0_e.pdf 88.Атаманчук З. А. Глобальні тенденції розвитку міжнародного туризму в структурі світового ринку послуг. Бізнес Інформ. 2020. №4. C. 21–27. URL: https://doi.org /10.32983/2222-4459-2020-4-21-27 89.Tsifrovization turistika. (Digi-talization of Tourism: Who Did Not Have Time, He Was Late). URL: https://www.tourprom./articles/42/ 90. Найкращі світові практики цифрової трансформації туристичної діяльності. URL:http://digitalbusinessmodel/page7181064.html 91.Digitalization of the travel industry - statistics & facts _ Statista. URL:https://www.statista.com/ 92.Провідні онлайн-туристичні компанії світу у 2022 р. з ринкової капіталізації. Опубліковано дослідницьким відділом Statista, 26.01.2023. URL:https://www.statista.com/aboutus/our-research-commitment 93. Цифровізація туризму: хто не встиг, той запізнився. URL: https://www.tourprom/articles/42/ |
Appears in Collections: | 242 – " Туризм і рекреація" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_472_242_242-23м_01_Halauz O_A.pdf Restricted Access | 1.35 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.