Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63149
Назва: Товарознавча характеристика гарбузів вирощених в умовах Лісостепу України
Інші назви: Marketing characteristics of pumpkins grown in the forest-step conditions of Ukraine
Автори: Пугач, О. В.
Науковий керівник : Пузік, Людмила Михайлівна
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет
Кафедра плодоовочівництва та зберігання продукції рослинництва
Ключові слова: плоди;гарбуз;урожайність;товарна якість;сорт;fruits;pumpkin;productivity;commodity quality;variety
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Пугач О. В. Товарознавча характеристика гарбузів вирощених в умовах Лісостепу України: кваліфікаційна робота магістра: спец. 203 - Садівництво, плодоовочівництво і виноградарство; наук. кер. Л. М. Пузік. Харків: ДБТУ, 2024. 73 с.
Короткий огляд (реферат): Результати дослідження свідчать про те, що умови Лівобережного Лісостепу України сприяють вирощувати гарбуза з якісними показниками. Встановлено вищу врожайність у мускатних сортів Арабатська 10,7 т/га, у великоплідних сортів Український 30,0 т/га, твердокорих сортів Український багатоплідний 31,1 т/га. Поряд з нижчою урожайністю, мускатні сорти формували невеликі за масою плоди від 2,0 кг у сорту Гілея до 2,7 кг Арабатський – 2,7 кг. Маса плоду у Твердокорих сортів від 4,2 кг сорту Ждана до 5,5 кг у Мозаліївський, Великоплідні сорт Стофунтовий – 9,8 кг, сорт. Більший вміст сухих розчинних речовин накопичували мускатні сорти у середньому 9,2 %, що перевищувало на 14,1% Великоплідних та 19,6 % Твердокорих. Понад 75 % м’якоті визначено в сортах Славута, Стофунтовий, Арабатський, На шкірку найбільше маси припадає у сортів Херсонський, Ждана. Відповідно проведеної дегустації, найкращі смакові властивості мають мускатні сорти Новинка, Арабатський, сорти великоплідних гарбузів Славута і Херсонський
The results of the study indicate that the conditions of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine are conducive to growing pumpkins with quality indicators. When growing muscat varieties of pumpkin, the yield is higher in Arabatska muscat varieties 10.7 t/ha, in large-fruited Ukrainian varieties. Muscat varieties, along with lower productivity, produced small fruits weighing from 2.0 kg in the Gileya variety to 2.7 kg. Arabatskyi – 2.7 kg. The weight of the fruit in hard-skinned varieties ranges from 4.2 kg in the Zhdana variety to 5.5 kg in the Mozaliivskyi, Velikoplidni variety Stofuntovyi – 9.8 kg, variety A greater content of dry soluble substances was accumulated by muscat varieties, on average 9.2%, which exceeded by 14.1% large-fruited and 19.6% hard-crust varieties More than 75% of the pulp is determined in the Slavuta, Stofuntovy, Arabatskyi varieties. Khersonskyi and Zhdana varieties account for the most mass in the peel. According to the tasting, the Novinka, Arabatsky muscat varieties, Slavuta and Khersonsky varieties of large-fruited pumpkins have the best taste properties
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63149
Використані джерела: 1. http://yak.vlynko.com/?p=603 2. Кокойко Василь Васильович Оптимізація елементів технології вирощування видів гарбуза в лісостепу україни 06.01.06 «Овочівництво» Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук Київ – 2017. 22 с. 3. https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/30809-tsiny-na-harbuz-v-ukraini-za-rik-zrosly-na-40protsent.html 4. https://zemliak.com/kultury/5787-garbu 5. Паламарчук І.І. Баштанництво. Методичні вказівки до виконання практичних робіт студентами 3-го курсу денної та заочної форм навчання агрономічного факультету з галузі знань: 20 «Аграрні науки та продовольство», спеціальність: 203 «Садівництво та виноградарство», освітній ступінь: «Бакалавр». / укладачі: Паламарчук І.І. – Вінниця: ВНАУ, 2018. – 68 с 6. https://zemliak.com/kultury/5787-garbu 7. И. Бахчеводство. – М.: Колос, 1969. – 254 с. 8. Товарознавча характеристика гарбузів http://yak.vlynko.com/?p=603 9. Андрієвська С. А., Барабаш О. Ю., Біленька О. М., Гаврилюк М. М., Гнатюк Г. Г. Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур / УААН; Інститут овочівництва і баштанництва / К.І. Яковенко (ред.). – Х., 2001. – 644с. 10. Лихацький В.І. Баштанництво: Навч. посібник. – К.: Вища школа, 2002. – 166 с. 11. Колтунов В. А. Наукові основи формування товарної якості плодівгарбуза / В. А. Колтунов, М. В. Вовк // Наук. вісник Полтавського ун-ту споживчої кооперації України. – № 1 (28). – 2008. – С. 74–78. 12. Нішеві культури: гарбуз. https://dpss-ks.gov.ua/novini/nishevi-kulturi-garbuz 13. Пузік Л.М.,Куць О.В., Бондаренко В.А., Щербина С.О. (2023) Товарознавство плодоовочевої продукції //Вінниця: ТОВ «Твори», 2023. – 370 с. (23,3 умов.др.арк, 21,6 Обл.-вид.арк) 14. Пузік Л.М. Технологія зберігання плодів, овочів та винограду: навч. посіб./ Л.М. Пузік, І.М. Гордієнко; Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. – Харків: Майдан, 2011. – 336 с 15. https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/35205/1/NP_Tovaroznavstvo_plodoovoch_produktsiya_2023.pdf 16. ДСТУ 3190-95. Гарбузи продовольчі свіжі. Технічні умови 17. Пузік Л.М. Якість і логістика при переробці та зберіганні плодів та овочів Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни «Якість і логістика при переробці та зберіганні плодів та овочів» для здобувачів освітнього рівня магістр вищої освіти денної та заочної форми навчання спеціальності 203 Садівництво та виноградарство / укл. доктор с.-г. наук, професор Пузік Л.М,. – Харків: ДБТУ, 2024. – с. 160. 18. Електрона книга ТЕХНОЛОГІЇ ЕФЕКТИВНОЇ ПЕРЕРОБКИ Гарбуза. МОНОГРАФІЯ – А. А. Рядинська 19. https://bookmood.com.ua/ua/tehnologii-jeffektivnoj-pererabotki-tykvy-monografija-a-a-rjadinskaja-63422537/ 20. Мар’яна Булах Генетично детерміновані господарсько-товарознавчі ознаки сортів гарбуза залежно від стадії їх онтогенезу в умовах Полісся./ Товари ринку. 2010. 1. С. 107 – 115. 21. Колтунов В. А., Пузік Л. М. Зберігання гарбузових плодів / Харківський національний аграрний ун-т ім. В.В.Докучаєва. – Х. : ХНАУ, 2004. – 366с. 22. Гарбуз: хімічний склад, калорійність, корисні властивості 23. https://dovidka.biz.ua/garbuz-himichniy-sklad-kaloriynist-korisni-vlastivosti 24. https://detalibus.com.ua/garbuz-ovoch-zdorovya-ta-dovgolittya-korist-garbuza-ta- 25. vlastivosti/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9IC6BhA3EiwAsbltOOSezkRZZfUqbAaZ9SPV3MrUAAyhxlcIP5_P_I_7Sna95SmLl2TluRoC0t4QAvD_BwE 26. https://blog.tablycjakalorijnosti.com.ua/garbuz-korysni-vlastyvosti-ta-shkoda-garbuza-dlya-organizmu/ (Гарбуз: корисні властивості]. 27. Бараболя О. В., Калашник О. В., Мороз С. Е., Жемела Г. П., Юдічева О. П. Сергієнко О. В. Використання напівфабрикатів гарбуза для збагачення хліба пшеничного Сільське господарство. Рослинництво. ВІСНИК Полтавської державної аграрної академії № 4. 2018 С.76–80. 28. Гарбузові цукати – ласощі з фунціональними властивостями / О. П. Прісс [та ін.] // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Нові рішення в сучасних технологіях = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : New solutions in modern technology : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2020. – № 2. – С. 119–125. 29. ДСТУ 3190-95 95 Гарбузи продовольчі свіжі. Технічні умови 30. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/52c07fd1-755e-487c-bb0f-cf9226d18ccb/content 31. https://www.agronom.com.ua/suchasna-tehnologiya-vyroshhuvannya-garbuza-na-nasinnya/ 32. https://agravery.com/uk/posts/author/show?slug=cvoa-nisa-olijnij-garbuz-vse-krase-vseredini 33. https://www.pro-of.com.ua/sortiment-golonasinnogo-garbuza/ 34. https://good-harvest.ua/products/11/29/11.1546/ 35. https://posivna.com.ua/ua/zamitky-ahronoma/sorti-garbuza-danka-polka-ukrajinskij-bagatoplidnij-chi-golonasinnij-yakij-vibrati?srsltid 36. https://bestharvest.com.ua/ua/p466900642-semena-tykvy-shtirijskaya.html 37. https://agro-market.net/ua/news/ogorod/sorta_tykvy_vitaminnye_desertnye/ 38. https://semenaua.com/garbuz/100-garbuz-arabatskij.html 39. https://agro-market.net/ua/news/ogorod/sorta_tykvy_vitaminnye_desertnye/?srsltid=AfmBOoqCEk0ZpoP0PP2a50eVY5z5lFeZJoGwg9BltQd5DQd3uObD9LaD 40. https://plante.com.ua/catalog/harbuz-yevropaket-hihant/harbuz-medovyy-desert 41. Сич З.Д. Сортовивчення овочевих культур: навч. посіб. / З.Д. Сич, І.М. Бобось. ‒ Київ: Нілан-ЛТД, 2012. ‒ 578 с. 42. Гіль Л.С. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. Ч. 2. Відкритий ґрунт: навч. посіб./ Л.С. Гіль, А.І. Пашковський, Л.Т.Суліма. – Вінниця: Нова книга, 2008. – 312 с. 43. Вдовенко С. А., Паламарчук І. І.Інновації в технології вирощування овочевих рослин родини Гарбузові у відкритому ґрунті: монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2021. 184 с 44. В. В. Хареба, В. В. Кокойко. Ріст, розвиток та урожайність і якість плодів гарбуза мускатного залежно від схем розміщення рослин 45. 2016. Селекція і насінництво. 2016. Випуск 109. С.147-150 46. Яровий Г.І. Овочівництво: навч посіб. / Г.І. Яровий, О.В. Романов. – Харків: ХНАУ, 2017. – 376 с. 47. ДСТУ 5045:2008. Кавун, диня, гарбуз. Технологія вирощування. Загальні вимоги [Текст].– [Чинний від 01.07.2009]. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 16 с. 48. Сич З.Д. Гармонія овочевої краси та користі / З.Д. Сич, І.М. Сич. – Київ: Арістей, 2005. – 192 с 49. Хареба В. В. Гарбуз: біологія, технологія вирощування та переробки: монографія / В. В. Хареба, В. В. Кокойко; НААН України, Ін-т овочівництва і баштанництва. Київ: Аграрна наука , 2022. 208 с. 50. Коли збирати гарбузи та які ознаки їхнього дозрівання https://tsn.ua/ukrayina/koli-pribirati-garbuz-ta-yaki-oznaki-yogo-dozrviannya-2158246.html 51. https://www.seeds.org.ua/vse-shho-treba-znati-fermeru-pro-viroshhuvannya-garbuza-na-nasinnya-sorti-texnologi%D1%97-zbirannya-vrozhayu/ 52. Кокойко, В. В. Продуктивність і якість плодів різних сортів гарбуза в умовах органічного овочівництва [Текст] / В.В. Кокойко // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. – 2015. – № 1. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Nd_2015_1_8.pdf. 53. https://studfile.net/preview/5079391/page:6/ 54. Стан родючості ґрунтів України та прогноз його змін за умов сучасного землеробства / За ред. В.В. Медведєва, М.В. Лісового. – Х.: Штріх, 2001. – 100 с/ 55. Клімат України / За ред. В.М. Ліпінського, В.А.Дячука, В.М. Бабіченко. – К.: Вид-во Раєвського, 2003. –343 с. 56. Селянинов Г. Т. О сельскохозяйственной оценке климата. Труды по с.-х. метеорологии. – 1928. – Вып. 20. – С. 165–177/ 57. Пузік Л.М. (2024) ФОРМУВАННЯ ТОВАРНОЇ ЯКОСТІ ГАРБУЗІВ. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку аграрної науки», присвяченій 150-річчю створення Херсонського 17-18 вересня 2024 р. Херсон –Кропивницький, 2024, С. 322–326. 58. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві ; під. ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Х. : Основи, 2001. – 309 с.. 59. Пузік Л.М. Колтунов В. А., Гордієнко І.М. (2004). Прогнозування збереженості якості продовольчевої продукції : навч. посіб. Харків: Харків.. нац. аграрний ун-т ім.. В.В. Докучаєва, 196 с.]. 60. Реєстр сортів рослин України 61. Пропозиція. Головний журнал з питань агробізнесу https://propozitsiya.com/ua/vyroshchuvannya-garbuza-na-nasinnya-vygidnyy-biznes 62. О.Т. Семен Екологічна та економічна ефективність вирощування гарбуза мускатного в умовах півдня україни вісник ЖМАЕУ № 2 (42), т. 12014. С253 – 258. 63. Шабля O., Холодняк O. Маркетингові засади просування сортів баштанних культур вітчизняної селекції в Україні. Овочівництво і баштанництво. 2020. Вип. 70. С. 125–135. 64. Хареба В., Кокойко В. Економічна оцінка елементів технології вирощування сортів гарбуза мускатного в Лісостепу. Вісник аграрної науки : науково-теоретичний журнал. 2019. № 10(94). С. 61–64. 65. Охорона праці https://studfile.net/preview/6272814/page:13/ 66. Пістун І.П., Березовецький А.П., Березовецький С.А. Охорона праці в галузі сільського господарства Навчальний посібник. – Суми: Університетська книга, 2009. – 368 с. 67. Сакун М.М., Нагорнюк В.Ф. Охорона праці при вирощуванні сільськогосподарських культур Навчальний посібник; Одеський державний аграрний університет/. Кафедра безпеки життєдіяльності. – Одеса «Видавництво», 2009. – 184 с. 68. Москальова В.М. Основи охорони праці: Підручник / В.М. Москальова. – К.: Професіонал, 2005. – 666 с. 69. Інструкція з охорони праці під час виконання робіт із пестицидами та агрохімікатами режим доступу: https://dnaop.com/html/31925/doc-instrukcijaz-ohoroni-pracipid-chas-vikonannya-robit-iz-pesticidami-ta-ag 70. Вимоги щодо безпеки під час використання пестицидів і мінеральних добрив режим доступу: http://oppb.com.ua/news/vymogy-shchodo-bezpeky-pid-chas-vykorystannya-pestycydiv 71. Кучерявий В. П. Екологія : підручник. Львів : Світ, 2000. 500 с. 72. Врочинський К.К. Применение пестицидов и охрана окружающей среды / К.К. Врочинський, В.Н. Маковський.– К.: Вища школа, главное издательство, 1999. – 250 с 73. Смаглій О.Ф. Агроекологія: Навч. посібник /О.Ф.Смаглій, А.Т. Кардашов, П.В. Литвак та ін.. – К.: Вища освіта, 2006. – 671 с. 74. Кучерявий В. П. Екологія : підручник. Львів : Світ, 2000. 500 с.
Розташовується у зібраннях:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_М_407_203_13м_Puhach_O_V. pdf.pdf
  Restricted Access
2.96 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.