Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63148
Title: Формування врожайності та якості цибулі ріпчастої залежно від застосування мікродобрив в умовах Східного Лісостепу України
Other Titles: Formation of yield and quality of onions depending on the use of microfertilizers in the Eastern Forest-Steppe of Ukraine
Authors: Пивовар, Олександр Вікторович
metadata.dc.contributor.advisor: Гордієнко, І. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва
Keywords: цибуля ріпчаста;сорт;цибулина;мікродобрива;урожайність;якість;зберігання;економічна ефективність;onion;cultivar;bulb;microfertilizers;yield;quality;storaqe;economic efficiency
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Пивовар О. В. Формування врожайності та якості цибулі ріпчастої залежно від застосування мікродобрив в умовах Східного Лісостепу України: кваліфікаційна робота магістра: спец. 203 - Садівництво, плодоовочівництво і виноградарство; наук. кер. І. М. Гордієнко. Харків: ДБТУ, 2024. 51 с.
Abstract: Представлено результати досліджень впливу мікродобрив на деякі процеси росту рослин цибулі ріпчастої. Наведено дані про врожайність, біологічну цінність і здатність до тривалого зберігання врожаю. Доведено ефективність застосування мікродобрив для цибулі ріпчастої, що забезпечують ріст біометричних показників рослин, урожайності товарної продукції та високий рівень якісних та економічних показників вирощування. За результатами, проведеної роботи 2023-2024 рр. ми відзначили: використання мікродобрива Цибулинні Аміно Хелат сприяло збільшенню маси цибулини на 2,5-6,1 % (2,0–4,2 г) і Реаком-Плюс-Мікрокомплекс - на 6,3-9,0 % (4,9-6,9 г). Найвищий приріст товарної врожайності на 1,8–3,2 т/га (5,86–10,4 %) відзначено у варіантах із застосуванням мікродобрива Реаком Плюс-Мікрокомплекс, а у варіантах Оніонс Аміно Хелат цей показник знизився до 1,4–1,8 т/га (4,56–5,86 %). Визначено лежкість цибулі залежно від мікродобрив. За отриманими результатами на кожному гектарі дослідної ділянки, де застосовували мікродобриво Реаком-Плюс-Мікрокомплекс отримано найбільший прибуток 164,6 тис. грн/га та рентабельність 95 %.
Results of investigations influence by of microfertilizers, several processes growth the plants of onions areexpounded. Data about crop capacity, biological value and ability to a ling-term storage of crop are stated. It was proved, efficiency using microfertilizers of onions areexpounded, providing biometric parameters of growth of plant yield marketable products and with high levels of quality and economic parameters of cultivation. In this study as a result of the investigations carried out during the years 2023-2024 we have noted: the use of microfertilizers of Оnions Amino Chelate made it possible to increase the weight of the bulb by 2.5-6.1% (2.0-4.2 g) and Reacom-Plus-Microcomplex - by 6.3-9.0% (4.9-6 .9 g). The highest marketable yield increased by 1.8–3.2 t/ha (5,86-10,4 %) was noted in the variants using of microfertilizersReacom-Plus-Microcomplex, and in variants Оnions Amino Chelate this indicator has decreased to 1,4–1,8 t/ha (4,56-5,86 %). The keeping quality of onions depending of of microfertilizers determined. According to the received results оn each hectare of a skilled site, where the use of microfertilizers of Reacom-Plus-Microcomplex the highestare received profits 164,6 thousand UAH/ha and a profitability of 95 %.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63148
metadata.dcterms.references: 1. Удобрення овочевих та баштанних культур: Монографія / С. І. Корнієнко, В. Ю. Гончаренко, Л. П. Ходєєва, Р. П. Гладкіх, Т. В. Парамонова, О. В. Куц, Т. К. Горова, С. М. Кормош, І. М. Гордієнко, В.А. Колтунов, В.Ф. Пащенко, Г. Я. Іллюшенко: [за ред. докторів с.-г. наук В. Ю. Гончаренка і С. І. Корнієнка]. – Вінниця : ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. – С.81 2. Л. Ф. Скалецька. Технологія зберігання і переробки продукціі рослинництва./Підручник/ Скалецька Л.Ф., Духовська Т.М., Сеньков А.М./. –К.: Вища школа, 1994. – 301 с. 3. Гордієнко І.М., Гладких Р.П., Гончаренко В.Ю. Вміст елементів живлення в рослинах і винос їх з урожаєм цибулі ріпчастої /Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія «Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання», 2017, вип.2.- С. 11-18. 4. Булигін С.Ю. та ін. Мікроелементи в сільскому господарстві: 3-є вид. доповнене, - Д., Січ; 2007. – С.1005. 5. Гедзь С.М. Влияние марганца, бора и меди на некоторые физиолого-биохимические процессы обмена веществ растений картофеля, урожай клубней и его качество. // Применение микроэлементов в сельском хозяйстве. Киев: Наукова думка, 1980. -С.102-104. 6. Иванова В.И. Влияние борных и марганцевых микроудобрений на урожай и сахаристость сахарной свеклы. // Применение микроэлементов в сельском хозяйстве. Киев: Наукова думка, 1965. -С.143-146. 7. Ивченко В.И. Физиологическое значение молибдена для растений // Микроэлементы в окружающей среде. /Под ред. Власюка П.А./ Киев: Наукова думка, 1980. -С.89-92. 8. Колесник Л.В. Влияние кобальта на урожай винограда и физиологические процессы при корневом питании. // Применение микроэлементов в сельском хозяйстве. -К.: Наукова думка, 1965. -С.203-210. 9. Шляхи підвищення родючості ґрунтів у сучасних умовах сільськогосподарського виробництва: рекомендації / Б.С. Носко, В.П. Патика, О.Г. Тараріко та ін. – К.: Аграрна наука, 1999. – 111 с. 10. Куц О.В., Парамонова Т.В., Гордієнко І.М., Ільїнова Є.М. Ефективність позакореневих підживлень комплексними добривами при вирощуванні цибулі ріпчастої/ Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія», випуск 9 (24), 2012.-С.50-53 11. Бикіна Н. М. Національний університет біоресурсів і природо користування України Оптимізація умов живлення цибулі ріпчастої за вирощуванні на темно-сірому опідзоленому ґрунті Вісник ХНАУ № 1, 2013, Агрохімія с. 120-125 12. Бикіна Н. М. Формування продуктивності цибулі ріпчастої за використання мінеральних добрив //Сборник научных трудов SWorld. –2014. – Т. 27. – №. 2. – С. 55-60. 13. Куц О. В., Парамонова Т. В., Гордієнко І. М., Ільїнова Є. М. Ефективність позакореневих підживлень комплексними добривами при вирощуванні цибулі ріпчастої. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія 2012 р. Вип. 9. С. 50–53. 14. Готвянська А. С. Вплив мінеральних добрив на якість продукції цибулі ріпчастої. Наукові праці інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2014. Вип. 21. С. 63–67. 15. Географічна енциклопедія України : [у 3 т.] / редкол.: О. М. Маринич (відповід. ред.) та ін. — К., 1989—1993. 16. Кашковська А. Кліматичні умови Харківської області. 17. Севастьянова В. В. Почвенный очерк опытного хозяйства «Мерефа». Х., 1959. – 173 с. 18. ДСТУ 6012:2008 Цибуля. Технологія вирощування. Загальні вимоги. [Чинний від 2015-06-22]. К.: Держспоживстандарт України, 2008. 19 с. 19. ДСТУ 3234-95 Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови [Чинний від 1996-07-01]. К.: Держспоживстандарт України, 1995. - 24 с. 20. Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні./© Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу https://propozitsiya.com/ua/perelik-pestycydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do vykorystannya-v-ukrayini-2023-rik 21. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві; за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. Харків: Основа, 2001. 369 с. 22. ДСТУ 7804:2015. Продукти переробляння фруктів та овочів. Методи визначання сухих речовин або вологи. [Чинний від 2015-06-22]. К.: Держспоживстандарт України, 2015. 19 с. 23. ДСТУ 4954:2008. Фрукти, овочі та продукти їх переробки. Методи визначення цукрів. [Чинний від 2009-01-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2008. 18 с. 24. ДСТУ 7803:2015. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання вітаміну С. [Чинний від 2016-04-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2015. 24 с. 25. ДСТУ 4948:2008. Фрукти, овочі та продукти їх переробки. Методи визначення вмісту нітратів. [Чинний від 2009-01-01]. К.: Держспоживстандарт України, 2008. 15 с. 26. Визначення економічної ефективності результатів науково дослідних робіт в овочівництві: методичні рекомендації / Ульянченко О.В., Яровий Г.І., Рудь В.П. та ін. Харків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. 27 с. 27. Типові норми продуктивності на кінно-ручних роботах у рослинництві / В.В. Вітвицький, І.В. Лобастов та ін. К.: НДІ «Украгропродуктивність», 2005. 736 с. 28. Болотських О.С., Довгаль М.М. Методика біоенергетичної оцінки технологій в овочівництві. Харків: ХДАУ ім. В.В. Докучаєва. 1999. 28 с. 29. Законі України “Про охорону праці” (21.11.2000 року № 229-IV). 30. НПАОП 01.0-1.02-18 Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві. Міністерства соціальної політики України 29 серпня 2018 року Наказ № 1240.- Х.:-55 с. 31. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» редакція від 01.01.2021р. 32. Безпека життєдіяльності: навч. Посібник / за ред. Ярослава Бердія. – Львів: Афіша, 1998. – 280 с
Appears in Collections:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_407_203_13м_Pyvovar_O_V.pdf.pdf
  Restricted Access
1.38 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.