Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63145
Назва: Вплив елементів технології вирощування петрушки коренеплідної на урожай і якість продукції
Інші назви: Introduction of elements technology grown patrish roots on harvesting and quality products
Автори: Воронін, Руслан Вадимович
Науковий керівник : Яровий, Григорій Іванович
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет
Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва
Ключові слова: урожайність;петрушка коренеплідна;вирощування;висів;фенологічний показник;сорти петрушки коренеплідної;productivity;root parsley;cultivation;sowing;phenological index;varieties of root parsley
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Воронін Р. В. Вплив елементів технології вирощування петрушки коренеплідної на урожай і якість продукції: кваліфікаційна робота магістра: спец. 203 - Садівництво, плодоовочівництво і виноградарство; наук. кер. Г. І. Яровий. Харків: ДБТУ, 2024. 53 с.
Короткий огляд (реферат): У дипломній роботі представлені результати досліджень ефективності вирощування сортів кореневої петрушки в східному Лісостепу України. Здійснено аналіз наукових робіт, що стосуються морфологічних і біологічних особливостей петрушки, а також різноманіття її сортів. Оцінено актуальність проведення досліджень сучасних сортів кореневої петрушки та їх впровадження у виробництво. Ґрунтово-кліматичні умови, які спостерігалися під час досліджень у 2024 році, виявились нетиповими для східного Лісостепу України. Кількість опадів та температурний режим були досить несприятливими для росту та розвитку петрушки коренеплідної. При вирощуванні коренеплідної петрушки в східного Лісостепу України висаджувати такі сорти: Цукрова (38,3 т/га), Арат (14,7 т/га) та Ігл (17,6 т/га), які показали високу товарну врожайність, що становить 74,1% та 73,3% від загальної урожайності. Найбільший прибуток забезпечили сорти Оломунська, Арат та Ігл (813,0, 660,5 та 904,5 тис. грн/га відповідно). Рівень рентабельності вирощування коренеплідної петрушки також високий і коливається від 282 до 301 %.
The thesis presents the results of studies on the effectiveness of growing varieties of root parsley in the Eastern Forest Steppe of Ukraine. The analysis of scientific works related to the morphological and biological features of parsley, as well as the diversity of its varieties, was carried out. The relevance of conducting research on modern varieties of root parsley and their introduction into production was assessed. The soil and climatic conditions observed during research in 2024 turned out to be atypical for the eastern forest-steppe of Ukraine. The amount of precipitation and the temperature regime were quite unfavorable for the growth and development of root parsley. The soil and climatic conditions observed during research in 2024 turned out to be atypical for the eastern forest-steppe of Ukraine. The amount of precipitation and the temperature regime were quite unfavorable for the growth and development of root parsley. The Olomunska, Arat and Igl varieties provided the highest profit (813.0, 660.5 and 904.5 thousand hryvnias/ha, respectively). The level of profitability of growing root parsley is also high and ranges from 282 to 301%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63145
Використані джерела: 1. Agyare, C., Appiah, T., Boakye, Y. D., & Apenteng, J. A. (2017). Petroselinum crispum: a review. Medicinal spices and vegetables from Africa, 527-547. URL: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00025-X. 2. Сортовивчення овочевих культур: Навч. посібник/ З.Д. Сич, І.М. Бобось – К.: Нілан-ЛТД, 2012, 578 с. 3. Кецкало, В. В., Муляревич, М. Б. Забезпечення галузі овочівництва новими сортами петрушки городньої petroselinum crispum. Сучасний рух науки: тези доп. XI міжнародної науково-практичної інтернет-конференції, 8-9 жовтня 2020 р.–Дніпро, 2020.–Т. 1.–440 с., 287. 4. Abou El-Leel, O. F., Emam, K. A., & Ibrahim, H. M. (2017). Genetic study, chemical composition and volatile oil of two parsley cultivars (Petroselinum crispum L.) used in botanical gardens and cultivated under Egyptian conditions. Nature and Science, 15(11), 83-94. 5. Болотских А.С. Энциклопедия овощевода. – Харьков: Фолио, 2005. – 799 с. 6. Фармацевтична енциклопедія. Петрушка городня. URL: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/794/petrushka-kucheryava 7. Zhang, H., Chen, F., Wang, X., & Yao, H. Y. (2006). Evaluation of antioxidant activity of parsley (Petroselinum crispum) essential oil and identification of its antioxidant constituents. Food research international, 39(8), 833-839. 8. Marthe, F. (2020). Petroselinum crispum (Mill.) Nyman (Parsley). Medicinal, Aromatic and Stimulant Plants, 435-466. 9. Корнієнко С.І. Удобрення овочевих та баштанних культур: Монографія. – Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. – 370 с. 10. Довідник з питань захисту овочевих і баштанних рослин від шкідників, хвороб і бур’янів /Г.І.Яровий, В.В. Хареба, Л.І. Колесник, В.Й. Тимченко: за ред.. Г.І. Ярового. – Харків, 2006. – 256 с. 11. Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin 12. Інформаційно-довідкова система «СОРТ». Буряк столовий. URL: http://sort.sops.gov.ua/taxon/view/114 13. Все об огороде (практические советы овощеводам) А.С. Болотских. – Киев «Урожай», 2000, 429 с. 14. Вітанов О.Д. Присадибне овочівництво . – Наук.-практ. посібн. 2-е вид. – Київ.- Видавничий дім «Вініченко», 2023. – 156 с. 15. Яровий Г.І. Овочівництво: навч. посібн. /Г.І. Яровий, О.В. Романов – Харків, ХНАУ. – 2017. – 376 с. 16. Nair, K. P. (2022). Parsley. In Herbal and Acidulant Tree Spices: Their Global Commercial Potential (pp. 107-111). Cham: Springer International Publishing. 17. Jadczak, D., Bojko, K., Wysocka, G., & Szymanska, M. (2019). Yield and biological properties of leaf parsley (Petroselinum crispum (Mill.) Nym. Ex AW Hillc Convar. crispum). Journal of Elementology, 24(2). 18. Товарознавство плодоовочевої продукції: Навч. посібн. Л.М. Пузік, О.В. Куц, В.А. Бондаренко, С.О. Щербина. – Вінниця: ТОВ «Твори», 2023. – 370 с. 19. ДСТУ 343-91 «Петрушка коренева свіжа. Технічні умови». 20. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За редакцією Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка. – Х.: Основа, 2001. – 369 с. 21. Основи наукових досліджень: Підручник /В.О. Єщенко, П.Г. Копитько, В.П. Опришко та ін. – За редакцією В.О. Єщенко – К.: Дія. – 2005. – 288 с. 22. https://www.fermershop.com.ua/petrushka-koreneva-olomunska-semo. 23. https://florium.ua/ua/tov-petrushka-koreneva-cukrova/. 24. https://nashagradka.com.ua/uk/product/petrushka-koreneva-pikantna-paket-15-gramiv-nasinin/. 25. https://pomidorka.com.ua/uk/petrushka/3167-petrushka-koreneva-arat-arat-bejo.html. 26. https://florium.ua/ua/tov-petrushka-koreneva-igl/. 27. Добровольський А.В. Ефективність сучасних рістрегулюючих препаратів за біологізації технології вирощування соняшнику в Південному Степу України : дис. ... канд. с.-г. наук: 06.01.09. Херсон, 2019. С. 43–44. 28. https://ovoch.com/assets/files/conference/tezu/zbirnik-tez-25-05-2023.pdf. 29. https://studies.in.ua/pogrbnij-agrarne-pravo/1939-pravova-ohorona-runtv-ta-nshih-prirodnih-resursv.html 30. https://te.dsp.gov.ua/ohorona-pratsi-na-pidpryyemstvi-shho-potribno-znaty/. 31. https://te.dsp.gov.ua/ohorona-pratsi-na-pidpryyemstvi-shho-potribno-znaty/. 32. Ульянченко О.В. Економічна ефективність виробництва овочів: [моногр.] / О.В. Ульянченко, В.Є. Роганіна, В.П. Рудь, О.О. Кіях, Ю.Ю. Черненко.-Х.: «Апостроф», 2011. - 288 с. 33. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: підручник/В.Г. Андрійчук. – К.: КНЕУ, 2004. – 624 с. 34. Джигирей В.С. Екологія та охорона природного середовища: навч. посіб./ В.С. Джигирей – К.: Знання, 2002. – 203 с. 35. Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища” № 1264-XII прийнятий 25 червня 1991 року. 36. Закон України „Про охорону праці” № 2694-XII прийнятий 14 жовтня 1992 року зі змінами від 12 червня 2011 року. 37. Лехман С.О. Довідник з охорони праці в с.-г.: Запитання відповіді / С.О. Лехман, В.П. Целинський та ін. /– К: Урожай, 1990. – 400 с.
Розташовується у зібраннях:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_М_407_203_13м_Voronin_R_V.pdf.pdf
  Restricted Access
973.21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.