Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63144
Назва: Продуктивність насаджень яблуні сорту Голден Делішес (Клон Б) залежно від способу обрізування крони в умовах лівобережного лісостепу України
Інші назви: Productivity of apple plantings of the Golden Delicacy (Clone B) sort dependent on the method of crown pruning in the conditions of the left-bank forest of Ukraine
Автори: Запорожець, Дмитро Вікторович
Науковий керівник : Мулєнок, Яна Олександрівна
Місце роботи: Державний біотехнологічний університет
Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва
Ключові слова: механізоване обрізування;яблуня;спосіб обрізування;урожайність;пагони;маса плоду;урожайність;mechanized pruning;apple tree;pruning method;yield;shoots;fruit weight;yield
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Запорожець Д. В. Продуктивність насаджень яблуні сорту Голден Делішес (Клон Б) залежно від способу обрізування крони в умовах лівобережного лісостепу України: кваліфікаційна робота магістра: спец. 203 - Садівництво, плодоовочівництво і виноградарство; наук. кер. Я. О. Мулєнок. Харків: ДБТУ, 2024. 68 с.
Короткий огляд (реферат): Ручне обрізування плодових дерев є надзвичайно трудомістким процесом, який потребує значних затрат праці та фінансових ресурсів. На його виконання припадає понад третина річних витрат на догляд за насадженнями, що робить цей метод економічно менш ефективним. В останні роки зростає актуальність застосування механізованого обрізування у плодових садах, особливо в інтенсивних насадженнях. Це пов'язано з необхідністю: оптимізації витрат, встановлення раціональних строків обрізування, адаптації до сучасних технологій: механізовані методи ефективно працюють на інтенсивних насадженнях, зокрема на карликових підщепах, які характеризуються компактністю та високою врожайністю. Ці аспекти визначають актуальність дослідження і впровадження механізованого обрізування як інноваційного підходу до управління плодовими садами. Спостерігалося зменшення діаметру крон дерев на 26 % порівняно з контрольним варіантом, традиційним зимовим обрізуванням. Найбільшого значення досягнуто за всі досліджувані роки 2022-й – 1,78, 2023-й – 1,75 м та у 2024 році 1,73 м. Найбільшу кількість пагонів було отримано за обрізування після збирання врожаю, незалежно від способу обрізування. Водночас, найменше число пагонів (37 шт./дер.) спостерігалося за традиційного зимового обрізування, що на 20 % менше порівняно з варіантом після збирання врожаю. Результати досліджень показали, що сила росту дерев та довжина їх приростів за традиційного зимового обрізування виявилася найвищою. Так, довжина приростів склала 34,4 см, що є найбільшим показником серед усіх варіантів обрізування. У той час, механізоване обрізування в зимовий період призвело до значно менших приростів, зокрема довжина пагонів становила 24,4 см, що на 10 см менше порівняно з традиційним обрізуванням. Площа листкової поверхні була найбільшою за механізованого обрізування після збирання врожаю, досягнувши 17,1 тис. м²/га. Обрізування в ранньолітній строк зменшило площу листкової поверхні до 16,3 тис. м²/га, що є на 0,8 тис. м²/га менше за максимальне значення. Товщина листкової пластинки при механізованому обрізуванні перевищила показники традиційного обрізування за той самий строк виконання. Зокрема, найменше значення товщини листка було зафіксовано при ручному обрізуванні під час цвітіння – 214,3 мкм, що поступалося найбільшому показнику, отриманому за механізованого обрізування після збирання врожаю, який становив 269,7 мкм. Помітне збільшення показника кількості плодів спостерігалося при застосуванні обрізування крони, яке виконувалося як у період після збирання врожаю 128 шт./дер., так і в ранній літній період 133 шт./дер. Механізоване обрізування, особливо після збирання врожаю, суттєво вплинуло на ріст і якість плодів, а особливо на середню масу плодів, що за нашими дослідженнями виявлено під час виконання агрозаходів після збирання врожаю 180, 3 г та під час цвітіння – 174, 3 г, що на 16-20 % більше, якщо порівнювати з ручним традиційним обрізуванням, взимку. Найбільше значення урожайності було зафіксовано саме за рахунок механізованого способу після збирання врожаю – 57,7 т/га, у порівнянні з традиційним способом обрізування в зимовий період 38,9 т/га (контроль). Застосування механізованого обрізування позитивно вплинуло на товарну якість плодів, абсолютно у всі строки, які виконувалися в цей спосіб від 79 до 89 %. Впровадження механізованого обрізування крон дерев досліджуваного сорту після збирання врожаю забезпечує збільшення врожаю більш якісних плодів, що сприяє отриманню більшої суми чистого прибутку та рівня рентабельності виробництва плодів 173 %
Manual pruning of fruit trees is an extremely labor-intensive process that requires significant labor and financial resources. It accounts for more than a third of the annual costs of plantation care, which makes this method economically less efficient. In recent years, the use of mechanized pruning in fruit orchards, especially in intensive plantations, has become increasingly important. This is due to the need to: optimize costs, establish rational pruning times, and adapt to modern technologies: mechanized methods work effectively on intensive plantations, in particular on dwarf rootstocks, which are characterized by compactness and high yields. These aspects determine the relevance of research and implementation of mechanized pruning as an innovative approach to orchard management. A decrease in the diameter of tree crowns by 26 % was observed compared to the control variant, traditional winter pruning. The highest value was achieved for all the studied years: 2022 – 1,78, 2023 – 1,75 m and in 2024 – 1,73 m. The largest number of shoots was obtained by pruning after harvest, regardless of the method of pruning. At the same time, the lowest number of shoots (37 pcs./d) was observed with traditional winter pruning, which is 20% less compared to the post-harvest variant. The results of the research showed that the growth force of trees and the length of their growth under traditional winter pruning was the highest. Thus, the length of the growths was 34,4 cm, which is the highest among all pruning options. At the same time, mechanized pruning in winter resulted in much smaller growths, in particular, the length of shoots was 24,4 cm, which is 10 cm less compared to traditional pruning. The leaf surface area was the largest for mechanized pruning after harvest, reaching 17,1 thousand m²/ha. Pruning in early summer reduced the leaf surface area to 16,3 thousand m²/ha, which is 0,8 thousand m²/ha less than the maximum value. The thickness of the leaf blade during mechanized pruning exceeded the indicators of traditional pruning for the same period of time. In particular, the lowest value of leaf thickness was recorded during manual pruning during flowering – 214,3 microns, which was inferior to the highest value obtained with mechanized pruning after harvesting, which was 269,7 microns. A noticeable increase in the number of fruits was observed when using crown pruning, which was performed both in the period after harvesting 128 pcs./device and in the early summer period 133 pcs./device. Mechanized pruning, especially after harvesting, significantly affected the growth and quality of fruits, especially the average weight of fruits, which according to our research was found during the implementation of agricultural activities after harvesting 180,3 g and during flowering – 174,3 g, which is 16 – 20 % more compared to manual traditional pruning in winter. The highest yield value was recorded due to the mechanized method after harvesting – 57,7 t/ha, compared to the traditional method of pruning in winter – 38,9 t/ha (control). The use of mechanized pruning had a positive impact on the marketable quality of the fruit, with 79 to 89 % of the fruit being pruned on time. The introduction of mechanized pruning of tree crowns of the studied variety after harvesting provides an increase in the yield of better quality fruits, which contributes to a higher amount of net profit and a level of profitability of fruit production of 173 %
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/63144
Використані джерела: 1. Особливості вирощування яблуні в умовах змін клімату. URL: https://techhorticulture.com/osoblyvosti-vyroshhuvannya-yabluni-v-umovah-zmin-klimatu/ 2. Плодові та ягідні культури: біологічна характеристика. URL: https://ru.osvita.ua/vnz/reports/biolog/27007/ (дата звернення: 21.11.2024). 3. Переробний завод «Гадз» Найновіше обладнання для виготовлення якісних соків і пюре. URL:https://techhorticulture.com/pererobnyj-zavod-gadz-najnovishe-obladnannya-dlya-vygotovlennya-yakisnyh-sokiv-i-pyure/ 4. Плодівництво як наука. URL: http://vodospad.com/articles/biographies/simirenkovskoe_drevo.html. 5. Кравцова Я. О., Мельник О. В. Механізоване (контурне) обрізування плодових дерев (огляд літератури). Вісник ХНАУ. Серія “Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання”. Харків: ХНАУ, 2017. № 1. С. 76–85. 6. Обрізати дерева взимку або зимова обрізка саду. URL: https://ecomir.in.ua/uk/obrizka-derev/sezonna-obrizka/obrizka-derev-vzymku 7. Смакота Я. Обрізка дерев восени та зимою: види та правила. URL: https://agroapp.com.ua/uk/blog/obrizka-derev-voseni-ta-zimoyu-vidi-ta-pravila/ 8. Обрізування: як, навіщо та коли? URL: https://agrotimes.ua/article/obrizuvannya-yak-navishcho-ta-koli/ 9. Apples and pears: winter pruning https://www.rhs.org.uk/fruit/apples/winter-pruning 10. Ann Marie Hendry How to Winter Prune Apple Trees. URL:https://www.growveg.com/guides/how-to-winter-prune-apple-trees/ 11. Szczygieł M. Zimowe ciecie drzew ziarnkowych. URL:http://www.podrb.pl/szkolenia–chemizacyjne/203–ropczyce/1949–zimowe–cicie–drzew–ziarnkowych.html 12. Зимова обрізка: час, особливості та правила. URL: https://klioma.com.ua/ua/zimnyaya-obrezka-vremya-osobennosti-i-pravila/ 13. Власюк С.Г., Бондаренко А.О. Садівництво і виноградарство. К.: Вища школа, 1990. 374 с. 14. Обрізування плодових дерев. URL: https://agrokom.at.ua/Kovalenko/plodu/rozdil_2_t_7.pdf 15. Хоменко І., Симиренко Л. П. І українське садівництво. Збірник наукових праць. С.11-12. 16. Омельченко І.К. Садівнича наука України: минуле, сьогодення, перспективи / І.К. Омельченко, І.В. Гринник. К.: «Преса України», Інститут садівництва НААН України, 2012. 528 с. 17. Чиж, О.Д., Фільов В.В., Гаврилюк О.М., Чухіль С.М. Інтенсивні сади яблуні. К.: Аграрна наука, 2008. 224 с. 18. Мельник, О.В. Формування й обрізування інтенсивних насаджень яблуні. Новини садівництва. Спеціальний випуск. 2005. С. 36. 19. Осадчий В. О. Стан та перспективи розвитку садівництва України. Науковий інформаційний вісник. Київ. 2011. №5(76). С. 29–31. 20. Мельник О. В., Мелехова І. О. Основи формування й обрізування // Новини садівництва. 2012. №1. С. 5–8. 21. Fura A. Cięcie drew ziarnkowych zimą. SAD. 2012. №2. URL:http://www.sadinfo.pl/artykuly–2012/22012/334–ciecie–drzew–ziarnkowych–zima.html 22. Дубровський В. І., Ходаківський О. П. Вплив способу обрізування на ріст і плодоношення перспективних гібридних форм яблуні. Садівництво. 2001. №52. С. 104–109. 23. Дрозд О.О. Літнє обрізування яблуні. Новини садівництва. 2009. №4. С.12-13 24. Кравцова Я. О., Мельник О. В. Механізоване (контурне) обрізування плодових дерев (огляд літератури). Вісник ХНАУ. Серія “Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання”. Харків: ХНАУ, 2017. № 1. С. 76–85. 25. Кравцова Я. О. Площа листкової поверхні яблуні залежно від способу і строку обрізування. Наукові засади підвищення ефективності сільськогосподарського виробництв: Матеріали ІІI Міжнародної науковопрактичної конференції (Харків, 30-31.10.2019). Харків, 2019. С. 257-259. Roche L., Codarin S. Evolution de la conduite en Mur Fruitier. Infos CTIFL. 2011. №271. P. 41.46. 26. Леус В В., Шубенко Л.А., Мулєнок Я О. Механізоване обрізування інтенсивних насаджень яблуні в умовах лівобережного Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023 р. № 22. С. 69-72. DOI https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.22.11 27. Погорілий І.В. Вплив способу обрізування крони яблуні на фітометричні показники росту дерев в умовах ТОВ «Інтерагроінвест» Білоцерківського району Київської області : Кваліф. робота магістра / БНАУ, Агробіотехнологічний ф-т, спец. 201 "Агрономія"; наук. кер. Л.А. Шубенко. - Біла Церква, 2023. 60 c. 28. Сарана В.В. Обґрунтування основних параметрів подрібнювача гілок ущільненого саду: дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.05.11 “Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва”. Київ, 2006. 194 с. 29. Середа Л.П., Зінєв М.В. Агротехнічні напрями інвестицій в садівництво направлені на отримання екологічно чистої продукції. Матеріали Кримського ПУЛу Міжнародної науково-практичної конференції. «Розвиток трудового потенціалу в умовах інноваційної економіки». Східноукраїнський НУ ім.. В. Даля. Луганськ-Євпаторія, 2013 С. 220-221. 30. Зінєв М.В., Механізована обрізка крон дерев в садах ущільненого типу. Імпортозамінні технології вирощування, зберігання і переробки продукції садівництва та рослинництва. Матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції (17-18 травня 2018 р., м. Умань). Умань: Видавець «Сочінський М. М.», 2018. 212 с. С34-36. 31. Середа Л.П., Зінєв М.В., Субота Д.С. Перспективи розвитку технічних засобів малої механізації для підрізки крон дерев в фермерських господартвах // Матеріали VIII щорічної науково-технічної студентської 73 конференції факультету механізації сільського господарства. «Сучасні проблеми виробництва, переробки сільськогосподарської продукції, машинобудування та енергетичних систем АПК» 28-30 Листопада 2017 р. м. Вінниця. 32. Miranda Sazo, M., A. De Marree and T.L. Robinson. 2010. The Platform Factor – Labor Positioning Machines Producing Good Results for NY Apple Industry. New York Fruit Quarterly. Vol. 18(2):5-9. 33. Грунти України: властивості, генезис, менеджмент родючості: ред. В.І. Купчик. К.: Кондор, 2010. 412 с. 34. Клімат Харківської області Богодухівського району. URL:https://bogodukhivrda.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=3 35. Підщепа М.9 Т337. Агросила. Саджнці з професійного розсадника. URL:https://agrosyla.com.ua/product/pidshchepa-m9-t337-karlyk-100-shtuk-6-8mm-1-i-sort/ 36. Опис підщепи М.9 Т337. URL:https://agrosyla.com.ua/product/pidshhepa-m9-t337-dlya-yabluk-karlyk/ 37. Підщепа для яблуні: М.9 проти ММ-106. URL:https://agrotimes.ua/ovochi-sad/pidshchepa-dlya-yabluni-m9-proti-mm-106/ 38. Підщепа яблуні М 9. Інститут садівництва НААН України. URL: http://sad-institut.com.ua/ru/licenzuvannja_sortiv/pidschepi/pidshepa_jabluni_ m_9.html 39. Слободяник Л. М. Господарсько-біологічні особливості інтродукованих сортів яблуні в інтенсивних насадженнях Правобережного Лісостепу України: автореф. дис. канд. с.-г. наук: 06.01.07. Уманський державний аграрний університет. Умань. 2009. С. 41. 40. Czynczyk A. Podkladki dla odmiany “Golden Delicious”. Owoce, warzywa, kwiaty. 2007. № 3. Р. 30-32. 41. Кондратенко Т. Є. Яблуня в Україні. Сорти. Київ. Світ. 2001. 298 с. 42. Labanowska–Bury D. Golden Delicious obmiana z charakterem. Sad. 2012. № 4. Р. 26–30. 43. Кондратенко Т. Є. Сорти яблуні для промислових і аматорських садів України. К.: ТОВ «Манускрипт АСВ», 2010. 397 с. 44. Кондратенко Т. Є. Перспективи вдосконалення сортименту яблуні в Україні. Сад, виноград і вино України. 1998. № 10–12. С. 24–25. 45. Кондратенко П. В. Помологія. Яблуня / За заг. ред. П. В. Кондратенка, Т. Є. Кондратенко. Вінниця: ТОВ «Нілан ЛТД», 2013. 626 с. 46. Кондратенко П. В., Бублик М. О. Методика проведення досліджень з плодовими культурами. (Методичні рекомендації). К.: Аграрна наука. 1996. 96 с. 47. ДСТУ 8133:2015 Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. Технічні умови. Київ, 2017. 19 с. 48. Методика економічної та енергетичної оцінки типів насаджень, сортів, інвестицій в основний капітал інновацій та результатів технологічних досліджень / [П. В. Кондратенко, М. О. Бублик, А. Н. Шестопаль, В. А. Рульєв та ін.]; за ред. О. М. Шестопаля. [2-е вид.]. К., 2006. 140 с. 49. Методика економічної та енергетичної оцінки типів насаджень, сортів, інвестицій в основний капітал, інновацій та результатів технологічних досліджень у садівництві / За ред. О. М. Шестопаля. К.: 2006. 146 с. 50. Мельник І. Україна аграрна. № 43 (541). 2016. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/zemelne-agrarne-pravo/ukrayina-agrarna.html 51. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В., Основи охорони праці: підручник. 21ге видання, доповнене та перероблене. Київ, 2006. 448 с. 52. Бутко Д. А., Лущенков В. Л., Рогач В. П., Петров В. П. Безпека технологічних процесів при виробництві та післязбиральній обробці продукту рослинництва. Сімферополь : Бізнес – Інформ, 2002. 344 с. 53. Мороз П.І., Косенко І.С. Екологічні основи природокористування / за ред. Акад. Мороза. Умань, 2001. 327 с. 54. Нормативи впливу на навколишнє середовище. Словник –довідник з екології: уклад.навч.- метод. Посіб./уклад. О.Г. Лановенко, О.О. Остапішина. Херсон: ПП Вишемирський В.С., 2013. С.130.
Розташовується у зібраннях:203 - "Садівництво та виноградарство " (Магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2024_М_407_203_13м_Zaporozhets_D_V.pdf.pdf
  Restricted Access
2.02 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити    Запит копії


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.