Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62925
Title: | Удосконалення технології харчових плівок із кишкової сировини |
Other Titles: | Improvement of food films technology from intestinal raw materials |
Authors: | Шолудько, Сергій Олександрович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Онищенко, В. М. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології м’яса |
Keywords: | харчові плівки;кишкова сировина;череви яловичі;теплова коагуляція;міцність;когезійний шов;food films;intestinal raw materials;beef rounds;thermal coagulation;strength;cohesive seam |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шолудько С. О. Удосконалення технології харчових плівок із кишкової сировини: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. М. Онищенко; Харків: ДБТУ, 2024. 114 с. |
Abstract: | Кваліфікаційну роботу магістра присвячено удосконаленню технології харчових плівок із кишкової сировини. На підставі результатів теоретичного аналізу питань щодо Lean production як методу ощадливого виробництва та прогресивного підходу до менеджменту та управління якістю, сучасного стану і перспективних напрямів використання вторинних матеріальних ресурсів харчової промисловості, раціонального використання вторинної сировини м’ясної промисловості та нових тенденції у використанні колагеновмісної сировини м’ясної промисловості, хімічного складу вторинної сировини худоби та птиці, а також способів переробки некондиційної кишкової сировини обґрунтовано актуальність удосконалення технології харчових плівок із кишкової сировини. На підставі одержаних результатів досліджень удосконалено технологічну схему виготовлення харчових плівок із кишкової сировини (яловичих черев) багатофункціонального призначення із використанням апарата для зшивання тепловою коагуляцією. Визначено раціональні діапазони значень температури та тривалості зшивання. Запропоновано відповідне сортування сировини, визначено відповідні діапазони її лінійних розмірів. Показано, що на етапі зшивання тепловою коагуляцією завдяки наявності штоків та лунок під штоки для зшивання формуються утворення, що функціонально є ребрами жорсткості, які додатково забезпечують в площі когезійних швів склеєних кишкових плівок міцність їх з’єднування. Визначено основні конструкційні особливості апарату для зшивання кишкової сировини. Розрахунки основних економічних показників за розробленою технологією склеєних кишкових плівок (ковбасних оболонок) показують доцільність її впровадження у виробництво. Qualification work of master's is devoted to the improvement of food films technology from intestinal raw materials. Based on the results of the theoretical analysis of issues related to Lean production as a method of lean production and a progressive approach to management and quality management, the current state and promising directions of use of secondary material resources of the food industry, rational use of secondary raw materials of the meat industry and new trends in the use of collagen-containing raw materials of the meat industry, chemical composition of secondary raw materials of livestock and poultry, as well as methods of processing substandard intestinal raw materials, the relevance of improving the technology of food films from intestinal raw materials is substantiated. On the basis of the obtained research results, the technological scheme for the production of food films from intestinal raw materials (beef rounds) for multifunctional use using a device for crosslinking by thermal coagulation was improved. The rational ranges of temperature and crosslinking time were determined. The appropriate sorting of raw materials is proposed, and the corresponding ranges of their linear dimensions are determined. It is shown that at the stage of cross-linking by thermal coagulation, due to the presence of rods and holes for the cross-linking rods, formations are formed that functionally serve as stiffeners, which additionally ensure the strength of their connection in the area of cohesive seams of glued intestinal films. The main structural features of the apparatus for crosslinking intestinal raw materials are determined. The calculations of the main economic indicators for the developed technology of glued intestinal films (sausage casings) show the feasibility of its introduction into production |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62925 |
metadata.dcterms.references: | 1. Chuquín F. Lean and BIM Interaction in a High Rise Building / F. Chuquín, C. Chuquín, R. Saire // Proc. 29th Annual Conference of the International Group for Lean Construction (IGLC). Lima, Peru, 2021. P. 136-144. 2. Demirbas D. Evaluation and Comparison of Lean Manufacturing Practices in Britain and France: A Case Study of a Printing Solutions Organisation / D. Demirbas, L. Holleville, D. Bennett // Journal of economy culture and society. 2018. № 57. Р. 93-150. 3. Dragone, I. S. Evaluation of Lean Principles in Building Maintenance Management / I. S. Dragone, C. N. Biotto, S. M. B. Serra // Proc. 29th Annual Conference of the International Group for Lean Construction (IGLC). Lima, Peru. 2021. P. 13-22. 4. Gomez, S. Lean, Psychological Safety, and Behavior-Based Quality: A Focus on People and Value Delivery / S. Gomez, G. Ballard, P. Arroyo, C. Hackler, R. Spencley, I. D. Tommelein // Proc. 28th Annual Conference of the International Group for Lean Construction (IGLC). Berkeley, California, USA. 2020. P. 97-108. 5. Sanders A. Industry 4.0 and Lean Management – Synergy or Contradiction? A Systematic Interaction Approach to Determine the Compatibility of Industry 4.0 and Lean Management in Manufacturing Environment / A. Sanders, K. R. K. Subramanian, T. Redlich et al. // Advances in production management systems: the path to intelligent, collaborative and sustainable ma nufacturing. Book Series: IFIP Advances in Information and Communication Technology. 2017. V. 514 P.341-349. 6. Warnecke H.J. Lean production / H.J. Warnecke, M. Huser // International journal of production economics. 1995. V. 41. № 1-3. P. 37-43. 7. Womack JP, Jones DT. Lean thinking: banish waste and create wealth in your corporation. New York: Simon and Schuster, 1996. 8. Wyrwicka M, Mrugalska B. Barriers to eliminating waste in production system. Proceedings of the 6th international conference on engineering, project, and production management. 2015. Р. 354–363. 9. Grzybowska K, Gajšek B. Regional logistics information platform – support for coordination of supply chain. In: Bajo J, etal., editors. Highlights of practical applications of scalable multi-agents systems. The PAAMS Collection, 2016. Р. 61–72. 10. Gumzej R, Gajšek B. A virtual supply chain model for QoS assessment. In: Unger H, Kyamakya K, Kasprzyk J, editors. Autonomous systems: developments and trends. Berlin Heidelberg: Springer, 2012. Р. 147–157. 11. Shah R, Ward P. Lean manufacturing: context, practice bundles, and performance. Journal of Operations Management, 2003. 21:129–149. 12. Mrugalska B, Ahram T. Managing variations in process control: an overview of sources and degradation methods. In: Soares M., Falcao C, Ahram T, editors. Advances in Ergonomics Modeling, Usability and Special Populations. Advances in Intelligent Systems and Computing, 2016. 486:377–387. 13. Ålström P. Sequences in the implementation of lean production. European Management Journal,1998. 16(3):327–334. 14. Storhagen N. G, Management ochflödeseffektiviteti Japanoch Sverige [Management and flow efficiency in Japan and Sweden]. Linköping: Linköping University, 1993. 15. Roos L. U. Japanise ring in omproduktions system: Någrafallstudierav Total Quality Management ibrittisktillverkningsindustri [Japanisation in production systems: some case studies of Total Quality Management in British manufacturing industry]. Göteborg: Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, 1990. 16. Hobbs D. P. Lean manufacturing implementation: a complete execution manual for any size manufacturer. Boca Raton: Ross Publishing, 2004. 17. Kagermann H., Lukas W., Wahlster W. Industrie 4.0 – Mitdem Internet er Dinge auf dem Wegzur 4. Industriellen Revolution[Industry 4.0: with the Internet of Things towards 4th industrial revolution]. VDI Nachrichte, 2011, 18. Kagermann H., Wahlster W., Helbig J. Securing the future of German manufacturing industry: recommendations for implementing the strategic initiative INDUSTRIE 4.0. Final report of the Industrie 4.0 working group. Berlin: ForschungsunionimStifterverbandfürdie Deutsche Wirtschafte, 2013. 19. A global nonprofit partnership of industry, government and academia. The Industrial Internet Consortium, 2014. 20. Kagermann H., Helbig J. Recommendations for implementing the strategic initiative INDUSTRIE 4.0. 2013. 21. Hermann M., Pentek T., Otto B. Design principles for Industrie 4.0 scenarios: a literature review. 2015, 22. Industrie 4.0 – White pape rFuE-Themen. Acatech-Plattform Industrie 4.0. 2014. 23. Kempf D. Introduction to Industrie 4.0. Volkswirtschaftliches Potenzialfür Deutschland [Economics potential for Germany]. 2014. 24. Broy M., Kargermann H., Achatz R. Agenda cyberphysical systems: outlines of a new research domain. Berlin: Acatech, 2010. 25. Черевко О. І., Михайлов В. М., Онищенко В. М., Пак А. О. Раціональне та ефективне використання сировинних ресурсів у технології смажених ковбасних виробів // Сталий ланцюг харчування та безпека крізь науку, знання та бізнес: міжнар. наук.-практ. конф., 18 травня 2023 р.: тези доп. [Електронний ресурс]. Харків: ДБТУ, 2023. С. 91–92. Електронні текстові дані. 26. Liguori R. Second generation ethanol production from brewers spent grain. / R. Liguori // Energies. 2015. № 8. P. 2575–2586. 27. Parmar I. Bio-conversion of apple pomace into ethanol and acetic acid: enzymatic hydrolysis and fermentation / I. Parmar, H.V. Rupasinghe // Bioresouresourse. Technology. 2013. № 130. P. 613–620. 28. Being wise with waste: the EU’s approach to waste management / European Commission [Electronic text data]. URL: http://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/WASTE %20BROCHURE.pdf (date of access: 27.02.2017). 29. Das S. P. Bioethanol production involving recombinant C. thermocellum hydrolytic hemicellulase and fermentative microbes. / S.P. Das // Appl. Biochem. Biotechnol. 2012. № 167. P. 1475–1488. 30. Azadi P. Liquid fuels, hydrogen and chemicals from lignin: a critical review / P. Azadi // Renewable & Sustainable Energy Reviews – 2013. № 21. P. 506–523. 31. Tuck C.O. Valorization of biomass: deriving more value from waste. / C.O. Tuck // Science – 2012. № 337. P. 695–699. 32. Cherubini F. The biorefinery concept: using biomass instead of oil for producing energy and chemicals / F. Cherubini // Energy Conversion and Management – 2010. № 51. P. 1412-1421. 33. Waste / European Commission [Electronic text data]. URL: http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm (date of access:17.02.2017). 34. Кобилюх О. Я. Ощадливе виробництво як концепція оптимізації виробничого та управлінського процесів / О. Я. Кобилюх, Г. М. Мельник // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». 2012. № 749. C. 43–49. 35. Будник Н. В. Раціональне використання вторинних ресурсів м’ясної промисловості в ковбасному виробництві // М’ясний бізнес. 2012. № 2. С. 62–64. 36. Пешук Л. В. Технологія м’ясопродуктів іх нетрадиційної сировини. К.: «Центр учбової літератури», 2018. 366 с. 37. Potter D. Functional Foods off er Product Developers New Openings / D. Potter // Food Technology International Europe. 1994. Vol. 8. P. 138. 38. Крусір Г. В., Шевченко Р. І., Русєва Я. П. та ін. Технології поводження з відходами харчових виробництв / Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса: Астропринт, 2014. 400 с. 39. Сухенко Ю. Г., Серьогін О. О., Сухенко В. Ю., Рябоконь Н. В. Ресурсозберігаючі технології в харчових і переробних виробництвах / За ред. проф. О.О. Серьогіна. К.: ЦП «КОМПРИНТ», 2016. 338 с. 40. Войцехівська Л. І., Франко О. В., Вербицький С. Б., Шелкова Т. В., Недорізанюк Л. П. Використання колагенвмісної сировини у виробництві білково-жирових емульсій // Продовольчі ресурси. 2023. Т. 11. № 21. С. 53–63. 41. Янчева М. О. та ін. Технологічні аспекти виробництва напівфабрикатів м’ясних посічених заморожених із використанням емульсійних систем: монографія. Харків: ХДУХТ, 2015. 178 с. 42. Кишенько І. І. Перспективи отримання та використання білкового стабілізатору з колагеновмісної сировини в м'ясопереробній промисловості // Наук. пр. НУХТ. 2011. №37/38. С. 17–20. 43. Спосіб виробництва білкового стабілізатора: Пат. 69182 Україна, МПК А23Л/10, № u 20031211429; заявл. 16.08.2003; опубл. 15.08.2004, Бюл. № 8. 44. Eastwood L. C., Arnold A. N., Miller R. K., Gehring K. B. and Savell J. W. Novel approach to aging beef: Vacuum-packaged foodservice steaks versus vacuum-packaged subprimals. Meat Science, 2016. Vol. 116. P. 230–235. 45. Hoogenkamp. H. W. Milk Protein – The complete guide to meat, poultry and seafood. DMV Campina BV Veghel. The Netherlands, 1989. 46. Пасічний В. М., Гередчук А. М., Герасименко М. Ю, Неводюк І. В. Дослідження властивостей білково-жирових емульсій для м’ясовмісних напівфабрикатів оздоровчого спрямування // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2 (22). С. 155–165. 47. Спосіб одержання мінерально-білково-жирової композиції: Пат. 163321 Україна, МПК А23L1/30, А23L1/313, № u200510719 ; заявл. 14.11.05; опубл. 15.08.06, Бюл. № 8. 4 с. 48. Пасічний В. М., Страшинський І. М., Фурсік О. П. Дослідження емульсій на основі білковмісних функціональних харчових композицій // Технологічний аудит і резерви виробництва. 2015. № 3. С. 51–55. 49. Баль-Прилипко Л. В. Характеристика та класифікація біологічно активних добавок // Мясное дело. 2011. № 2. С. 36–39. 50. Горішний П. О., Пасічний В. М, Топчій О. А. Виробництво білково-жирових емульсій з використанням біомодифікованих субпродуктів. Іноваційні технології та перспективи м’ясопереробної галузі: Програма та тези матеріалів Міжнародно-практичної конференції. 24 листопада 2020, м. Київ. НУХТ. С. 156. 51. Серік М. Л. Технологія композиції мінерально-білково-жирової та м’ясних січених виробів з її використанням: дис. канд. техн. наук : 05.18.16. Х., 2007. 176 с. 52. Композиція білково-жирової наноструктурованої емульсії для м’ясних продуктів: Пат. 73605 Україна, МПК А23L1/00, № u201204691 ; заявл. 17.04.2012 ; опубл. 25.09.2012, Бюл. № 18. 3 с. 53. Кишенько І. І., Крижова Ю. П., Жук В. О. Особливості використання білково-жирової емульсії в технології реструктурованих шинок. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С. З. Ґжицького, 2017, т 19, № 75. С. 97–101. 54. Спосіб виробництва білково-жирової емульсії із стабільними властивостями із колагенвмісної сировини: пат. 66626 UA: МПК A23J 1/10, № 201107843; заявл. 22.0 6.2011; опубл. 10.01.2012, Бюл. № 1, 2012 р. 55. Пасічний В. М., Гередчук А. М., Олійник Н. В., Положишникова О. І. Розробка технологій білково-жирових емульсій для кулінарних напівфабрикатів // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2018. № 1 (85). С. 25-31. 56. Кишенько І. І., Крижова Ю. П., Лінкевич М. В., Крупська А. А. Застосування білкових препаратів тваринного походження в технології шинок. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С. З. Ґжицького. Том 17, № 4 (64), 2015. С. 54–60. 57. Баль-Прилипко Л., Гармаш О., Білково-жирові емульсії у технології варених ковбасних виробів // Продовольча індустрія АПК. 2013. № 3. С. 13–16. 58. Новгородська Н. В., Блащук В. В. Використання білково-жирових емульсій при виробництві варених ковбасних виробів // Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2016. Т. 22, № 6. С. 189–194. 59. Кишенько І. І. Наукове обґрунтування вибору структуроутворювачів для модельних м’ясних систем // Харчова промисловість, 2011. № 10. 60. Вербицький С. Б., Старчевой С. О., Усатенко Н. Ф., Крижська Т. А. Ін’єктування м’ясної сировини розсолами з колагенвмісними компонентами // Продовольчі ресурси, 2019. № 12. С. 35–49. 61. Пат. № 1688822 СССР, МПК А 22 С 13/00 Способ подготовки черев животных для изготовления оболочек колбасных изделий / Ш. Я. Бабаев, К. А. Ахмедов, А. Гусейнов; заявитель и патентообладатель Андижанский мясокомбинат. № 4745209/13; заявл. 03.10.89 ; опубл. 07.11.91. Бюл. № 41. 62. Обґрунтування технології склеєних кишкових ковбасних оболонок, армованих тепловою коагуляцією і дубленням: монографія / В. М. Михайлов, В. М. Онищенко, А. О. Пак, С. Т. Інжиянц. Харків: ДБТУ, 2022. 105 с. 63. Михайлов В. М., Онищенко В. М., Пак А. О., Янчева М. О. Обґрунтування технології смажених ковбас у склеєних кишкових оболонках, армованих тепловою коагуляцією і дубленням: монографія. Харків: ДБТУ, 2023. 109 с. 64. Mrugalska B., Wyrwicka M. K. Towards Lean Production in Industry 4.0 // Procedia Engineering. 2017. Vol. 182. pp. 466-473. 65. Nicholas J. Lean production for competitive advantage: a comprehensive guide to lean methodologies and management practices. CRC Press, 2015. 527 p. 66. Клещов А. Й., Хюгі К., Хенгевосс Д., Масліков М. М. Ресурсоефективне та чисте виробництво у м’ясній промисловості. К.: Центр ресурсоефективного та чистого виробництва, 2018. 68 с. 67. Zahorulko A., Cherevko O., Zagorulko A., Yancheva M., Budnyk N., Nakonechna Y., Oliynyk N., Novgorodska N. Design of an apparatus for low-temperature processing of meat delicacies // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2021. Vol. 5(11 (113). pp. 6–12. 68. Михайлов В. М., Онищенко В. М., Янчева М. О., Шубіна Л. Ю.. Дослідження захисних властивостей і безпечності кишкових ковбасних оболонок: монографія. Х.: ХДУХТ, 2021. 107 с. 69. Hashim P., Mohd Ridzwan M. S., Bakar J., Hashim D. Collagen in food and beverage industries // International Food Research Journal. Vol. 22. Iss. 1. 2015. pp. 1-8. 70. Suurs P., Barbut S. Collagen use for co-extruded sausage casings – A review // Trends in Food Science & Technology. Vol. 102. 2020. рр. 91-101. 71. Gomez-Guillen M. C., Gimenez B., Lopez-Caballero M. E., Montero M. P. Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review // Food Hydrocolloids. No 25. 2011. pp. 1813-1827. 72. Михайлов В. М., Онищенко В. М. Теоретичні та практичні передумови вдосконалення технології склеєних кишкових оболонок // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / Харк. держ. ун–т харч. та торг. Харків: ХДУХТ, 2016. Вип. 1 (23). С. 7-15. 73. Savic Z., Savic I. Sausage Casings. Wien: Victus International GmbH, 2016. 612 p. 74. Bartel S., Domin J., Pilch Z., Karczewski J. Joining methods of natural sausage casing with using of high frequency current // 26th International Conference Engineering mechanics 2020, November 24-25, 2020: proceeding // Institute of Thermomechanics of the CAS. Praha, Brno, 2020. pp. 149-152. 75. Domin J., Karczewski J., Kciuk M., Kozielski L., Pilch Z., Wyciślok P. Testing the strength of laser-bonded animal intestines // 26th International Conference Engineering mechanics 2020, November 24-25, 2020: proceeding // Institute of Thermomechanics of the CAS. Praha, Brno, 2020. pp. 166-170. 76. Оnishchenko V., Pak A. O., Goralchuk A., Shubina L., Bolshakova V., Inzhyyants S., Pak A. V., Domanova O. Devising techniques for reinforcing glued sausage casings by using different physical methods // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2021. Vol. 1/11 (109). рр. 6-13. 77. Mykhailov V., Оnyshchenko V., Pak A., Bredykhin V., Zahorulko O. Investigation of frying process of meat sausages in glued casings from intestinal raw materials // Ukrainian Food Journal. 2021. Vol. 10. Iss. 2. pp. 387398. 78. Wijnker J. J. Aspects of quality assurance in processing natural sausage casings. Ridderkerk: Ridderprint, 2009. 114 р. 79. Kubit A., Al-Sabur R., Gradzik A., Ochał K., Slota J., Korzeniowski M. Investigating residual stresses in metal-plastic composites stiffening ribs formed using the single point incremental forming method // Materials. 2022. 15. 8252. 80. Fojtl L., Manas L., Rusnakova S. The effect of polymer pin ribs on reinforcement of sandwich structures // Manufacturing Technology. 2018, Vol. 18, No. 6. pp. 889-894. 81. Barbut S. Ioi M., Marcone M. Co-extrusion of collagen casings. Effects of preparation, brining, and heating on strength, rheology and microstructure // Italian Journal of Food Science. 2020. Vol. 32, No 1. pp. 91-106. 82. Pak A., Оnishchenko V., Yancheva M., Grynchenko N., Dromenko O., Pak A., Inzhyyants S., Оnyshchenko А. Devising a technique and designing an apparatus for obtaining a multifunctional purpose film from intestinal raw materials // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2023. Vol. 3/11 (123). P. 6-15. 83. Економіка підприємства: підручник / під заг. ред. д.е.н., проф. Ковальської Л. Л. та проф. Кривов’язюка І. В. К.: ВД «Кондор», 2020. 700 с. 84 Методологія наукових досліджень: навчальний посібник / КПІ ім. Ігоря Сікорського; уклад.: Астрелін І. М., Косогіна І. В., Кирій С. О. К.: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 121 с. 85. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.07 р. № 373. К.: ДІКЕД, 2007. 321 с. 86. Методичні рекомендації з комерціалізації розробок, створених в результаті науково-технічної діяльності. Затверджені Наказом Державного комітету України з питань науки, інновацій та інформатизації від 13.09.2010 № 18. [Електронний ресурс]. Режим доступу: document.ua/pro-zatverdzhennja-metodichnih-rekomendacii-doc35178.html. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_462_181-TM-13m_Sholud_ko_S_O.pdf Restricted Access | 6.75 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.