Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62920
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorБакіров, М. П.-
dc.contributor.authorШириня, Надія Сергіївна-
dc.date.accessioned2025-02-15T20:44:13Z-
dc.date.available2025-02-15T20:44:13Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationШириня Н. С. Перспективи використання насіння чіа у складі м’ясних виробів: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. М. П. Бакіров; Харків: ДБТУ, 2024. 93 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62920-
dc.description.abstractКваліфікаційну роботу магістра присвячено визначенню перспектив використання насіння чіа у складі м’ясних виробів. В роботі досліджено органолептичні показники насіння чіа та м’ясних виробів з його використанням. Встановлено, що насіння чіа є цінною рослиною з високим вмістом поживних і біологічно активних речовин, які необхідні для організму людини. Визначено, що насіння чіа є джерелом омега-3, омега-6 та омега-9 жирних кислот. Жирнокислотний склад насіння чіа в своїй більшості представлений саме поліненасиченими жирними кислотами, а, отже, додавання насіння чіа до складу м’ясних виробів дозволить значно покращити їх зміст жирів. Досліджено показники безпечності насіння чіа, що становлять на рівні допустимих норм, які відповідають вимогам чинного законодавства України, для використання у складі харчових продуктів. Обґрунтовано та розроблено технологію виробництва м’ясних виробів з насінням чіа – сосиски «Оrganic-Chia». На основі проведених розрахунків оцінки ефективності наукової розробки доведено доцільність впровадження технології м'ясних виробів з насінням чіа (сосиски «Оrganic-Chia») у виробництво.uk_UA
dc.description.abstractThe master's qualification work is devoted to determining the prospects for the use of chia seeds in meat products. The work investigated the organoleptic indicators of chia seeds and meat products using them. It was established that chia seeds are a valuable plant with a high content of nutrients and biologically active substances that are necessary for the human body. It was determined that chia seeds are a source of omega-3, omega-6 and omega-9 fatty acids. The fatty acid composition of chia seeds is mostly represented by polyunsaturated fatty acids, and, therefore, adding chia seeds to meat products will significantly improve their fat content. The safety indicators of chia seeds were studied, which are at the level of permissible norms that meet the requirements of the current legislation of Ukraine for use in food products. The technology for the production of meat products with chia seeds - sausages "Organic-Chia" was substantiated and developed. Based on the calculations performed to assess the effectiveness of scientific development, the feasibility of introducing the technology of meat products with chia seeds (Organic-Chia sausages) into production has been provenuk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectнасіння чіаuk_UA
dc.subjectм’ясні виробиuk_UA
dc.subjectсосискиuk_UA
dc.subjectпродукти здорового харчуванняuk_UA
dc.subjectорганічні продуктиuk_UA
dc.subjectchia seedsuk_UA
dc.subjectmeat productsuk_UA
dc.subjectsausagesuk_UA
dc.subjecthealth food productsuk_UA
dc.subjectorganic productsuk_UA
dc.titleПерспективи використання насіння чіа у складі м’ясних виробівuk_UA
dc.title.alternativeProspects for the use of chia seeds in meat productsuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dcterms.references1. Тренди здорового харчування 2024 року. URL: https://naumenko.net.ua/trendi-zdorovogo-harchuvannya-2024-roku/ (дата звернення: 12.12.2024). 2. Тренди ринку здорового харчування: новинки, тенденції правильного харчування. URL: https://newfood.ua/2022/01/27/trendy-rynku-zdorovoho-kharchuvannia-trendy-novynky-tendentsii-pravylnoho-kharchuvannia-u-2022-rotsi/ (дата звернення: 12.12.2024). 3. Здорове харчування завжди в тренді. URL: https://business.rayon.in.ua/blogs/392069-zdorove-kharchuvannya-zavzhdi-v-trendi (дата звернення: 12.12.2024). 4. Здорове харчування – тренд, який приносить користь організму. URL: https://bug.org.ua/news/volodymyr/zdorove-kharchuvannia-trend-iakyy-prynosyt-koryst-orhanizmu-porady-vid-eksperta-373431/ (дата звернення: 12.12.2024). 5. Степанова В.С. Розробка технологій напоїв та соусної продукції на основі горіходплідної та насіннєвої сировини: дис. … канд. техн. наук: 05.18.16 / Одес. нац. акад. харч. техн. Одесса, 2017, 250 с. 6. Павлюк Р. Ю. та ін. Development of functional health nanodrinks based on milk whey. Eastern- European Journal of Enterprise Technologies. 2014. T. 6. № 10 (72). Р. 59-64. 7. Дʼяконова А.К., Степанова В.С. Порівняльний аналіз біологічної цінності та здатності насіння чіа і льону до вологоутримання. Харчова промисловість. 2016. №19. С. 40-45. 8. Д’яконова А.К., Степанова B.C. Usage of the nut raw materials and chia seeds to improve fatty acid composition of the smoothies. Ukrainian Food Journal. 2016. Vol. 5. Is. 4, Р. 713-724. 9. Дʼяконова А.К., Степанова В.С. Виробництво рослинного замінника молока. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. Харків: ХДУХТ, 2016. Вип. 2(24). С. 127-136. 10. Д’яконова А.К., Безусов А.Т. Структуроутворювачі у виробництві консервованих продуктів. Одеса: Optimum. 2006, С. 249. 11. Головко М. П., Применко В. Г., Головко Т. M. Competitive ability research of emulsion type sauces enriched with selenium. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2015. T. 5. No. 11 (77). Р. 42-48. 12. Головко Н. П. и др. Research of technological and consumer characteristics of the emulsion sauces enriched with iodine. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2013. T. 6. № 11 (66). Р. 20-23. 13. Дуденко Н.В., Павлоцька Л.Ф., Головко М.П. та ін. Наукові основи технології та системного використання харчових продуктів оздоровчої дії для різних верств населення: монографія. Харків: ХДУХТ, 2015. 273 с. 14. Пересічний М. І. Технологія продуктів харчування функціонального призначення. Київ: 2008. 717 с. 15. Hilliam M. Heart Healthy Foods. World Food Ingredients. 2001. P. 98-103. 16. Benatti P., Peluso G., Nicolai R., Calvani M. Polyunsaturated Fatty Ac-ids: Biochemical, Nutritional and Epigenetic Properties. Review. Journal of the American College of Nutrition. 2004. Vol. 23 (4). P. 345-370. 17. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти: оздоровче харчування. Київ: НУХТ. 2010. 294 с. 18. Які продукти добре впливають на психічне здоров’я? Розповідає експерт МОЗ. URL: https://moz.gov.ua/uk/jaki-produkti-dobre-vplivajut-na-psihichne-zdorovja-rozpovidae-ekspert-moz (дата звернення: 12.12.2024). 19. Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. Київ: Центр учбової літератури. 2010. 336 с. 20. Thomas A.B. Sanders The Role of Fats in Human Diet. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9781782422471000016 (дата звернення: 12.12.2024). 21. Alan S. Levy, Sara B. Fein, M. Stephenson Nutrition knowledge levels about dietary fats and cholesterol. Journal of Nutrition Education, Vol. 25. Issue 2. March-April 1993. P. 60-66. 22. Незамінні жирні кислоти. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Незамінні_жирні_кислоти (дата звернення: 12.12.2024). 23. Ford D.A. Lipid oxidation by hypochlorous acid: chlorinated lipids in atherosclerosis and myocardial ischemia Clin. Lipidol. 5 (2010). P. 835-852. 24. Bourre JM. Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing. J Nutr Health Aging. 2004. Vol. 8. P. 163- 74. 25. Simopoulos A.P. Importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids: evolutionary aspects. World Rev Nutr Diet. 2003. Vol. 92. P. 1-22. 26. Hibbeln J.R. Seafood consumption, the DHA content of mothers' milk and prevalence rates of postpartum depression: a cross-national, ecological analysis. J Affect Disord. 2002. Vol. 69. P. 15-29. 27. Report of the Scientific Committee on Food on composition and specification of food intended to meet the expenditure of intense muscular effort, especially for sportsmen. Scientific Committee on Food. 2001. Р 50. 28. Abeywardena M.Y., Patten G.S. Role of long-chain polyunsaturated fatty acids in reducing cardio-metabolic risk factors. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets 2011. Vol. 11(3). P. 232-246. 29. Ludwig T., Worsch S., Heikenwalder M. et al. Metabolic and immunomodulatory effects of n-3 fatty acids are different in mesenteric and epididymal adipose tissue of diet-induced obese mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013. Vol. 3. P. 1140-1156. 30. Показники здоров’я населення та використання ресурсів охорони здоров’я в Україні за 2006-2007 роки. Київ: Центр медичної статистики МОЗ України. 2008. 328 с. 31. Як і чому змінилися хвороби українців за 25 років. URL: https://enovosty.com/uk/news-ukr/zdorove-ukr/full/656-yak-i-chomu-zminilisya-xvorobi-ukrainciv-za-25-rokiv-infografika (дата звернення: 12.12.2024). 32. Костюк І. Ф., Капустник В. А. Професійні хвороби: підручник. Київ : Здоровʼя. 2003. 636 с. 33. Calder P.C. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: Nutrition or pharmacology. 2013. Vol. 75(3). P. 645-662. 34. Li K., Huang T., Zheng J. et al. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on C-reactive protein, interleukin and tumor necrosis factora: metaanalysis. PLoS One. 2014. Vol. 9 (2). P. 88-103. 35. Su K.P., Lai H.C., Yang H.T. et al. Omega-3 fatty acids in the prevention of interferon-alpha-induced depression: results from a randomized, controlled trial. Biol. Psychiatry. 2014. Vol. 76 (7). P. 559-566. 36. Simopoulos. AP. Omega-6/omega-3 essential fatty acid ratio and chronic diseases. Food Reviews International. 2009. №20(1). P. 77-90. 37. Сирохман І.В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: навч. пос. (для студентів вищих навчальних закладів). Київ: Центр учбової літератури. 2009. 544 с. 38. Муллер М.В. Формування інноваційного розвитку м’ясопереробних підприємств: дис. … канд. екон. наук.: 08.00.04. Полтава, 2016. 217 с. 39. Березівський П. С. Організація, прогнозування та планування АПК : навч. посіб. 2-ге вид. Львів : Магнолія Плюс, 2006. 443 с. 40. Макаренко П.М. Формування стратегічних альтернатив інноваційного розвитку м’ясопереробних підприємств. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015. № 15 (2). С. 63-66. 41. Месель-Веселяк В. Я., Мазуренко О. В. Методичні рекомендації щодо формування регіональних виробництв у м’ясопродуктовому підкомплексі. Київ : ННЦ ІАЕ, 2006. 71 с. 42. Пуцентейло П.Р. Особливості розвитку м’ясопродуктового підкомплексу АПК України. Наука і вища освіта: тези доповідей учасників XVІІI міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених (Запоріжжя, 22–23 квітня 2010 р.). Запоріжжя: Вид-во КПУ, 2010. Т. 1. С. 97–98. 43. Логоша Р.В. Стан та тенденції розвитку підприємств м’ясопереробної галузі України. Збірник наукових праці ВНАУ. 2012. №3 (69). С. 54-57. 44. Скопенко Н.С. Сучасні проблеми та основні напрями подолання негативних тенденцій розвитку АПК України. Вісник Черкаського університету. Серія Економічні науки. 2011. Вип. 197. С. 63-67. 45. Globino – група підприємств «Глобино». URL: https://corp.globino.ua (дата звернення: 12.12.2024). 46. SMK Group. URL: https://smk-group.com.ua/ru/saltovskiy-myasokombinat-more/ (дата звернення: 12.12.2024). 47. Клименко М.М. та ін. Технологія проектування м’ясо-жирових підприємств м’ясної промисловості : навч. посібн. Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 254 с. 48. Гаврилко П.П., Колодійчук А.В., Черторижський В.М. Фактори інноваційного розвитку промисловості. Науковий вісник НЛТУ України. 2011. Вип. 21.11. С. 201-205. 49. Жаровська Н.Ю. Класифікація та характеристика факторів впливу на інноваційну діяльність підприємств. Сталий розвиток економіки. 2015. №3. С. 91-97. 50. Яшкіна О.І. Інноваційна діяльність підприємств України: тенденції розвитку та чинники впливу. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2013. №4. C. 57 – 63. 51. Голембовська Н., Леонова Б., Старкова Е., Очколяс О. Виготовлення дієтичних варених ковбас з додаванням біологічно-активної добавки насіння чіа. Продовольча індустрія АПК. 2017. № 6. С. 33-35. 52. Баль-Прилипко Л.В., Слободянюк Н.М., Леонова Б.І., Крижова Ю.П. Актуальні проблеми м’ясопереробної галузі: підручник 2-ге вид., випр. та доп. Київ: «Компринт» 2016. 423 с. 53. Баль-Прилипко Л.В., Леонова Б.І., Старкова Е.Р. Вдосконалення біотехнології солених м’ясних продуктів з використанням багатокомпонентних розсолів. Продовольча індустрія АПК. 2016. № 5. С. 27-33. 54. Нечепуренко К.Б. Технологія виробів м’ясних посічених з використанням термостабільної пружної емульсії на основі натрію альгінату: дис. … канд. юрид. наук: 05.18.16: Харк. держ. унів. харч. та торг. Харків, 2018. 392 с. 55. Виннікова Л.Г. Технологія м’яса та м’ясних продуктів : підручнук. Київ : Фірма «ИНКОС», 2006. 600 с. 56. Стріха Л.О. Біохімія м’яса і м’ясних продуктів : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2015. 84 с. 57. Янчева М. О., Пешук Л. В., Дроменко О. Б. Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м’яса та м’ясопродуктів: навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 304 с. 58. Перцевой Ф.В. та ін. Загальні технології харчової промисловості : навч. посіб. у 2 ч. Ч. 1 / за ред. В.І. Ладики. Харків : СНАУ, 2021. 317 с. 59. Аналіз ринку м'яса в Україні. Структура виробництва м’яса в Україні. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-myasa-v-ukraine-2022-god (дата звернення: 12.12.2024). 60. Страшинський І. М., Пасічний В. М., Гречко В. В. Вивчення впливу ступеня подрібнення насіння чіа на здатність до гелеутворення. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: технічні науки. Том 30 (69). Ч. 2. № 3. 2019. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/aa129a06-4cca-4b57-aedf-52a074d4a5c0/content (дата звернення: 12.12.2024). 61. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies on a request from the European Commission on the safety of “Chia seed (Salvia hispanica) and ground whole Chia seed” as a food ingredient. The EFSA Journal. 2009. № 996. P. 1−26. 62. M. Bueno, O. di Sapio, M. Barolo, H. Busilacchi, M. Quiroga, C. Severin, Quality tests of Salvia hispanica L. Industrial Crops and Products. 2010. V. 9. №3. Р. 221–227. 63. Галенко О.О., Гасюк О.Б., Кравчук В.В. Чіа – сировина для м’ясопродуктів нового покоління. Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі. 2020. С. 137-139. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/e7002e20-49f4-4ab6-b982-20e7a9950034/content (дата звернення: 12.12.2024). 64. Страшинський І. М. та ін. Шрот насіння чіа як нетрадиційне джерело харчових волокон у м’ясній промисловості. Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції : програма та тези матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції, 09-10 лист. 2021 р. Київ : НУХТ, 2021. С. 202–203 URL: https://dspace.nuft.edu.ua/items/efcf1f84-aa22-45fd-9bb4-8a6e7aba1ba0 (дата звернення: 12.12.2024). 65. Аyerza R, Coates W. Dietary levels of chia: influence on hen weight, egg production and sensory quality. Br Poult Sci. 2002. V. 43. Р. 283–290. 66. Страшинський І.М., Фурсік О.П., Маринін А.І. Дослідження емульгуючих властивостей та кріостабілізуючої дії гелів. Матеріали 88 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті», Квітень – Травень 2022 р. Київ: НУХТ. Ч.1. С. 218. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/aac16880-eb00-4eb1-b760-430ea0eec731/content (дата звернення: 12.12.2024). 67. Strashynskyi I., Grechko V., Fursik О., Pasichnyi V., & Marynin А. (2021). Determining the properties of chia seed meal gel. Eastem-European Journal of Enterprise Technologies. Vol. 6 No. 11 (114). URL: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.245505. (дата звернення: 12.12.2024). 68. Гречко В.В., Страшинський I.М., Пасічний В.М. Харчові волокна як функціональний інгредієнт у м’ясних напівфабрикатах. Технічні науки та технології. 2019. №2 (116), С. 154-164. 69. Turchyn I. et al. Advisability of using chia seeds in kefir technology. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. 2017. Vol. 19. №. 75. Р. 153–156. 70. Органічне чорне насіння чіа (Chia Seed). URL: https://biovit.ua/ua/chia-semena-1/oganicheskie-chernye-semena-chia-chia-seed-340-g?gclid=Cj0KCQiAx9q6BhCDARIsACwUxu4aJQWi8yLT3DVw-AAqRe1-rfgm6l0z7tBu64jNuaK23X6Q5Of1PX4aAj3xEALw_wcB (дата звернення: 12.12.2024). 71. ДСТУ ISO 3100-1:1991. М’ясо та м’ясні продукти. Відбирання та готування проб. Частина 1. Відбирання проб. 72. Большакова В. А., Дроменко О. Б. Технологія галузі: методичні вказівки до лабораторних занять та самостійної роботи для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів тваринного походження» ступеня вищої освіти бакалавр. Харків : ДБТУ. 2022. 73 с. 73. Касілова Л. О., Димитриєвич Л. Р., Бреславець Т. В. Збірник методичних вказівок (витяги з нормативної документації) до лабораторного заняття з дисципліни Харчові технології. Харків: ХДУХТ, 2005. 217 с. 74. ДСТУ 4954:2008. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів. [Чинний від 2009-01-01]. Київ : Держспоживстандарт, 2009. 16 с. 75. Ладика В. І., Шильман Л. З., Перцевой Ф. В. та ін. Методологія наукових досліджень : навч. посіб. для студентів і аспірантів спеціальності 181 «Харчові технології» // за ред. В. І. Ладики. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. 222 с. 76. ДСТУ EN ISO 12966-4:2019. Жири тваринні і рослинні та олії. Газова хроматографія метилових ефірів жирних кислот» Частина 4. Визначення методом капілярної газової хроматографії (EN ISO 12966-4:2015, ІDT; ISO 12966-4:2015, ІDT). [Чинний від 2019-09-01]. Київ : Держспоживстандарт, 2019. 18 с. 77. ДСТУ 8051:2015. Продукти харчові. Методи відбирання проб для мікробіологічних аналізів. [Чинний від 2015-06-22]. Київ : Держспоживстандарт, 2016. 18 с. 78. ДСТУ 7963:2015. Продукти харчові. Готування проб для мікробіологічних аналізів. [Чинний від 2015-06-22]. Київ : Держспоживстандарт, 2016. 12 с. 79. ДСТУ 8446:2015. Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів. [Чинний від 2015-09-28]. Київ : Держспоживстандарт, 2016. 16 с. 80. ДСТУ 8535:2015. Продукти харчові. Методи культивування мікроорганізмів. [Чинний від 2017-07-01]. Київ : Держспоживстандарт, 2016. 17 с. 81. ДСТУ EN 1528-1-2002. Продукти харчові жирові. Визначання пестицидів i поліхлорованих біфенілів (ПХБ). Частина 1. Загальні положення (EN 1528-1:1996, IDT). [Чинний від 2003-10-01]. Київ : Держспоживстандарт, 2016. 18 с. 82. ДСТУ 7670:2014. Сировина і продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів. [Чинний від 2015-07-01]. Київ : Держспоживстандарт, 2015. 18 с. 83. ГН 6.6.1.1-130-2006 Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs і 90Sr в продуктах харчування та питній воді, затв. наказом МОЗ України 03.05.06 № 256 84. МВ 6.6.1-10.10.1.7.158-08 Відбір проб, первинна обробка та визначення вмісту 90Sr і 137Cs в харчових продуктах. Методичні вказівки, затв. наказом МОЗ України 11.08.2008 № 446 85. ДСТУ 3946-2000. Система розроблення та поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення. [Чинний від 2001-01-01]. Київ : Держстандарт України, 2000. 7 с. 86. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості: затв. наказом М-ва промислової політики України від 09.07.2007 р. № 373. Київ : ДІКЕД, 2007. 321 с.uk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет-
dc.contributor.affiliationКафедра технології м’яса-
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_462_181z-TM-13m_Shyrynya_N_S.pdf
  Restricted Access
5.42 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.