Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDeinychenko, G.-
dc.contributor.authorDmytrevskyi, D.-
dc.contributor.authorChervonyi, V.-
dc.contributor.authorHorielkov, D.-
dc.contributor.authorVasylenko, M.-
dc.date.accessioned2025-02-14T14:55:16Z-
dc.date.available2025-02-14T14:55:16Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationDeinychenko G., Dmytrevskyi D., Chervonyi V., Horielkov D., Vasylenko M. Research of the production process of dry pectin concentrates. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 135-146uk_UA
dc.identifier.issn2312-3990Х (Print)-
dc.identifier.issn2519-2922 (Online)-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883-
dc.description.abstractThe expediency of membrane processing of pectin extracts in the mode with vibration mixing is substantiated. The influence of temperature, pressure and duration of the process of membrane concentration and purification of pectin extracts on the characteristics of ultrafiltration membranes of the PAN type has been established. Rational parameters and regimes of the process of ultrafiltration concentration and purification of pectin extracts have been determineduk_UA
dc.description.abstractЗдійснено огляд сучасних методів проведення процесів мембранної обробки пектинових екстрактів. Розглянуто питання пошуку нових технічних рішень для процесу концентрування та очищення пектинового екстракту, визначено потрібні технічні параметри, розроблено та описано схеми технічних рішень процесу екстрагування. Проведено аналіз теоретичних та експериментальних досліджень ультрафільтраційного процесу пектинових екстрактів. За результатами проведених досліджень процесу концентрування пектинових концентратів із використанням режиму вібрації для розділення біологічних рідин установлено раціональні параметри, такі як температура, тривалість і тиск. Визначено якісні показники одержаних пектинових концентратів. Досліджено вплив ступеня попереднього розбавлення, числа циклів розчинення пектинових концентратів на продуктивність мембрани ПАН-100 в процесі його очищення діафільтрацією. Проаналізовано чинники, що впливають на рівень концентраційної поляризації на поверхні напівпроникних мембран типу ПАН у процесі ультрафільтраційного концентрування. Установлено раціональні технологічні параметри ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів із використанням заходів для його інтенсифікації. Доведено, що застосування вібраційного перемішування з пульсуючими потоками пектинових екстрактів у міжмембранному каналі дозволяє інтенсифікувати процес ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів порівняно з ультрафільтраційним концентруванням у тупиковому режимі в 1,5…1,6 разу. Визначено вплив ступеня та числа циклів розбавлення пектинових концентратів на продуктивність ультрафільтраційнних мембран ПАН-100 за очищення пектинових концентратів у процесі діафільтрації. Установлено фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту – пектинового концентрату на основі пектинових екстрактів, що одержані за раціональних параметрів ультрафільтрації. Зазначено характерні несправності обладнання та способи їх усунення. Таким чином, розроблені процеси та обладнання для процесів мембранної обробки пектинових екстрактів можуть бути використані для одержання високоякісних пектинових концентратів та виробництва різноманітної кулінарної продукції на основі бурякового пектинового концентрату як на переробних, так і на спеціалізованих підприємствах харчової промисловості.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПрогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36)-
dc.subjectpectin concentratesuk_UA
dc.subjectmembrane moduleuk_UA
dc.subjectbiological fluidsuk_UA
dc.subjectdry substancesuk_UA
dc.subjectpectin-containing raw materialsuk_UA
dc.subjectultrafiltrationuk_UA
dc.subjectпектинові концентратиuk_UA
dc.subjectмембранний модульuk_UA
dc.subjectбіологічні рідиниuk_UA
dc.subjectсухі речовиниuk_UA
dc.subjectпектиновмісна сировинаuk_UA
dc.subjectультрафільтраціяuk_UA
dc.titleResearch of the production process of dry pectin concentratesuk_UA
dc.title.alternativeДослідження процесу виробництва сухих пектинових концентратівuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-135-146.pdf268.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.