Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6239
Название: | Ефективність виробництва продукції скотарства у сільськогосподарських підприємствах регіону |
Другие названия: | The efficiency of livestock production in cattle farms of the region. Эффективность производства продукции скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях региона. |
Авторы: | Яворська, Т.І. |
Ключевые слова: | Ефективність виробництва, скотарство, виробництво молока, виробництво м’яса ВРХ, конкурентоспроможність продукції.;Еfficiency, cattle, milk, meat cattle competitiveness.;Эффективность производства, скотоводство, производство молока, производство мяса КРС, конкурентоспособность продукции. |
Дата публикации: | 2015 |
Издательство: | Харків: ХНАУ ім. В.В. Докучаєва |
Библиографическое описание: | Яворська Т.І. Ефективність виробництва продукції скотарства у сільськогосподарських підприємствах регіону. 2015. № 3. С.33 |
Серия/номер: | Економічні науки;№ 3 |
Краткий осмотр (реферат): | Розглянуто динаміку поголів’я великої рогатої худоби у Запорізькій області. Проаналізовано ефективність виробництва продукції скотарства в сільськогосподарських підприємствах. На прикладі окремого
підприємства розглянуто показники технологічної та економічної ефективності виробництва молока та м’яса ВРХ і здійснено прогнозування основних із них на перспективу. Встановлено, що види продукції скотарства відносяться до різних груп продукції за конкурентоспроможністю. Доведено зацікавленість підприємств молочної промисловості у підвищенні економічної ефективності виробництва молока. Визначено, що зниження ефективності виробництва м’яса ВРХ є результатом диспаритету цін. Передбачено доцільність створення міжгосподарських об’єднань по відгодівлі молодняку ВРХ.
Доведено необхідність підвищення ефективності фінансово-економічного механізму державної підтримки скотарства на регіональному рівні. Рассмотрена динамика поголовья крупного рогатого скота в Запорожской области. Проанализирована эффективность производства продукции скотоводства в сельскохозяйственных предприятиях. На примере отдельного предприятия рассмотрены показатели технологической и экономической эффективности производства молока и мяса КРС и осуществлено прогнозирование основных из них на перспективу. Установлено, что виды продукции скотоводства относятся к разным группам продукции по конкурентоспособности. Доказано заинтересованность предприятий молочной промышленности в повышении экономической эффективности производства молока. Определено, что снижение эффективности производства мяса КРС является результатом диспаритета цен. Предусмотрена целесообразность создания межхозяйственных объединений по откорму молодняка КРС. Доказана необходимость повышения эффективности финансово экономического механизма государственной поддержки скотоводства на региональном уровне. The subject of the article is theoretical and practical provisions increase the economic efficiency of livestock production in cattle farms. The study is to analyze the efficiency of production in cattle farms Zaporozhye region; implementation forecasting performance on the example of the individual enterprise; selection of ways to improve milk and meat cattle. Methods of study are: abstract-logical, economic, statistical, monographic, forecasting extrapolation, settlement and constructive. The dynamics of cattle in the Zaporozhye region is considered. The comparison of its size to other regions of Ukraine is done. The efficiency of production in cattle farms is analyzed. The separation efficiency of the technological and economic is accented. The increasing performance levels of technological efficiency and a significant reduction in economic efficiency of milk and meat cattle in farms. The growing trend to reduce the number of companies that hold cattle and increase their share where cattle production is unprofitable, are determined. The indicators of economic efficiency of milk and meat cattle are analyzed in the case of individual enterprises. The forecasting of economic efficiency for the future is done. It is established that cattle products belonging to different product groups for competitiveness. The interest of the dairy industry in improving the economic efficiency of milk production in farms is proved. It is determined that reduce the effectiveness of cattle meat production is the result of disparity in prices. There expediency of creating inter-farm associations fattening young cattle. The conclusion about the need to increase the area of natural grasslands and improving the structure of fodder production in the agricultural enterprises of the region is made. Results of the study can be used in agricultural activities enterprises, processing industry, public authorities. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6239 |
Располагается в коллекциях: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва серія "Економічні науки" № 3 |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Jaworska.pdf | 915.51 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.