Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/620
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorPogarska, Viktoriya-
dc.contributor.authorMykhailov, Valeriy-
dc.contributor.authorPogarskii, Oleksii-
dc.contributor.authorBalabai, Katerina-
dc.contributor.authorKakadii, Iulia-
dc.contributor.authorStukonozhenko, Tetiana-
dc.date.accessioned2022-06-06T07:26:21Z-
dc.date.available2022-06-06T07:26:21Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationPogarska V., Mykhailov V., Poharskii O., Balabai K., Kakadii I., Stukonozhenko T. Natural healthful fruit and vegetable nanobeverages with а record amount of BAS for enterprises of restaurant business, tourism and fitness. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 21-36.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/620-
dc.description.abstractThe new natural functional healthful juicy nanobeverages with a record amount of BAS (L-ascorbic acid, β-carotene, chlorophyll, anthocyanins, phenolic compounds) and prebiotics (cellulose, pectins) in a soluble ion-molecular form are developed. As an innovation in technology of nanobeverages the authors used the herbal carotene-, chlorophyll- and anthocyanin-containing cryopuree from fruits and spices in the nanoform as fortificants of BAS, colorants and structure formers. The beverages are aimed for immunological prophylaxis and recommended for the use at the enterprises of restaurant business, tourism and fitness centers. It is shown that the frozen cryoadditives from fruits and vegetables (apples, cherry, black currant, lemons with a peel, spinach, apricot, sea buckthorn, pumpkin) are found in the nanostructured form (on 70%) and have a particle size ten times smaller than in traditional puree. It is determined that the cryopuree has fundamentally new properties and chemical composition, in comparison with puree, which are made by the traditional technologies. In particular, they differ by a higher content (2,5–4 times) of vitamins, carotenoids, anthocyanins, chlorophylls, phenolic compounds and other BAS in the free state in a soluble and easily digestible form comparing with the fresh fruits. It is shown that the new healthful juicy nanobeverages, obtained with the use of frozen nanoadditives from fruits and vegetables and phytoextracts from natural spices, differ in a record amount of vitamins (L-ascorbic acid), β-carotene, chlorophylls a and b, anthocyanins, low- and high-molecular phenolic compounds, aromatic substances and other BAS. They have a pronounced natural color (yellow, green, pink-and-cherry), original taste and aroma, do not contain synthetic components. The nanobeverages exceed the world-known analogues by the content of BAS, and they are recommended for use in immunoprophylaxis of the population.uk_UA
dc.description.abstractРозроблено нові натуральні функціональні оздоровчі сокові нанонапої з рекордним вмістом БАР (L-аскорбінової кислоти, β-каротину, хлорофілу, антоціанів, фенольних сполук) і пребіотиків (целюлози, пектинових речовин) у розчинній іономолекулярній формі. Інноваційним у технології нанонапоїв було використання як збагачувачів БАР, барвників, структуроутворювачів рослинні каротиноїдні, хлорофіловмісні, антоціанові кріопюре в наноформі із плодів і прянощів. Нанонапої призначені для імунопрофілактики та рекомендовані для використання в закладах ресторанного бізнесу, туризму та фітнесу.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjecthealthful nanobeveragesuk_UA
dc.subjectnatural nanopowdersuk_UA
dc.subjectcarotene-uk_UA
dc.subjectchlorophyll-uk_UA
dc.subjectanthocyanin-containing additivesuk_UA
dc.subjectfruitsuk_UA
dc.subjectvegetablesuk_UA
dc.subjectоздоровчі нанонапоїuk_UA
dc.subjectнатуральні нанопюреuk_UA
dc.subjectкаротиновмісніuk_UA
dc.subjectхлорофіловмісніuk_UA
dc.subjectантоціанові добавкиuk_UA
dc.subjectплодиuk_UA
dc.subjectовочіuk_UA
dc.subjectоздоровительные нанонапиткиuk_UA
dc.subjectнатуральные нанопюреuk_UA
dc.subjectкаротинсодержащиеuk_UA
dc.subjectантоциановые добавкиuk_UA
dc.subjectплодыuk_UA
dc.subjectовощиuk_UA
dc.subjectхлорофилсодержащиеuk_UA
dc.titleNatural healthful fruit and vegetable nanobeverages with а record amount of BAS for enterprises of restaurant business, tourism and fitnessuk_UA
dc.title.alternativeНатуральні оздоровчі плодоовочеві нанонапої з рекордним вмістом БАР для підприємств ресторанного бізнесу, туризму та фітнесу-
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Випуск 2 (26)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Pt_2017_2_4.pdf471.34 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.