Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61921
Title: Обґрунтування можливості використання соняшнику в технології багатокомпонентних екструдованих зернопродуктів та проект елеватора в Краснокутській селищній громаді Харківської області
Authors: Войтенко, Денис Євгенійович
metadata.dc.contributor.advisor: Фоміна, І. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: ядро насіння соняшника;екструдовані зернопродукти;підвищена харчова цінність;елеватор;технологічне обладнання;проектні розрахунки;техніко-економічні показники;sunflower seed kernel;extruded grain products;increased nutritional value;elevator;technological equipment;design calculations;technical and economic indicators
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Войтенко Д. Є. Обґрунтування можливості використання соняшнику в технології багатокомпонентних екструдованих зернопродуктів та проект елеватора в Краснокутській селищній громаді Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. І. М. Фоміна. Харків: ДБТУ, 2024. 101 с.
Abstract: Актуальність визначається потребою у створенні функціональних харчових продуктів із високою біологічною цінністю. Насіння соняшника є джерелом важливих нутрієнтів, зокрема білків, поліненасичених жирних кислот (особливо омега-6), вітамінів (Е, В9, РР) і мінералів (магній, фосфор, калій). Ці компоненти сприяють зміцненню здоров'я, покращують функціонування серцево-судинної системи та підтримують імунітет, що відповідає сучасним трендам здорового харчування. Використання соняшника в екструдованих зернових продуктах дозволяє підвищити їх харчову цінність, збагачуючи продукт білками та жирами, які є важливими для енергетичного балансу організму. Завдяки вмісту антиоксидантів, таких як вітамін Е, соняшник сприяє подовженню терміну придатності продуктів. Технологічно, додавання насіння соняшника може впливати на текстуру та смакові характеристики, забезпечуючи продукти приємним ароматом і хрусткістю. Таким чином, використання соняшника в багатокомпонентних екструдованих продуктах є обґрунтованим як з точки зору харчової цінності, так і технологічної доцільності.
The relevance is determined by the need to create functional food products with high biological value. Sunflower seeds are a source of important nutrients, including proteins, polyunsaturated fatty acids (especially omega-6), vitamins (E, B9, PP) and minerals (magnesium, phosphorus, potassium). These components promote health, improve the functioning of the cardiovascular system and support immunity, which corresponds to modern trends in healthy nutrition. The use of sunflower in extruded grain products allows you to increase their nutritional value, enriching the product with proteins and fats, which are important for the body's energy balance. Due to the content of antioxidants, such as vitamin E, sunflower helps to extend the shelf life of products. Technologically, the addition of sunflower seeds can affect the texture and taste characteristics, providing products with a pleasant aroma and crispness. Thus, the use of sunflower in multicomponent extruded products is justified both from the point of view of nutritional value and technological expediency
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61921
metadata.dcterms.references: 1. Sunflower Market Size & Share Analysis - Growth Trends & Forecasts (2024 - 2029) Source: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/global sunflower-market. 2. Protein Sunbloom’s Sunflower Proteins for Plant-Based Meat, Dairy, and Eggs to Expand into Nordic Market https://vegconomist.com/food-and beverage/protein/sunbloom-proteins-distribute-sunflower-seed-proteins-plant based-meat-dairy-eggs-europes-nordic-region/ 3. Краснокутська селищна громада https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B0 4. Стратегія сталого розвитку Краснокутської селищної територіальної громади до 2030 року https://krkut.gov.ua/wp content/uploads/2022/02/strategy_krasnokutsk.pdf 5. ПАСПОРТ КРАСНОКУТСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ БОГОДУХІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ станом на «01» січня 2024 року https://krkut.gov.ua/docs/prsg 6. В Україні зібрано 73,6 мільйона тонн зернових та олійних культур https://borgexpert.com/news/v-ukraini-zibrano-73-6-miljona-tonn-zernovykh-ta olijnykh-kultur#google_vignette 7. В Україні скоро відмовляться від будівництва елеваторів на 100 і більше тисяч тонн одночасного зберігання — учасник ринка https://elevatorist.com/novosti/19535-v-ukrayini-skoro-vidmovlyatsya-vid budivnitstva-elevatoriv-na-100-i-bilshe-tisyach-tonn-odnochasnogo-zberigannya--uchasnik-rinka 8. Елеватори в Богодухівському районі https://tripoli.land/ua/elevators/harkovskaya/bogoduhovskiy 9. Ancuța, P., Sonia, A. Oil Press-Cakes and Meals Valorization through Circular Economy Approaches: A Review // Applied Sciences. 2020. Т. 10, № 21. С. 7432. DOI: https://doi.org/10.3390/app10217432 10. Petraru, A., Ursachi, F., Amariei, S. Nutritional Characteristics Assessment of Sunflower Seeds, Oil and Cake. Perspective of Using Sunflower Oilcakes as a Functional Ingredient // Plants. 2021. Т. 10, № 11. С. 2487. DOI: https://doi.org/10.3390/plants10112487 11. Akkaya, М. R. Fatty acid compositions of sunflowers (Helianthus annuus L.) grown in east Mediterranea region // Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse. 2018. Т. XCV, № 4. С. 239–247. URL: https://www.researchgate.net/publication/328143287_Fatty_acid_compositions_of_sunflowers_Helianthus_annuus_L_grown_in_east_Mediterranea_region 12. Alexandrino, T. D., Ferrari, R. A., de Oliveira, L. M., de Cássia S.C. Ormenese, R., Pacheco, M. T. B. Fractioning of the sunflower flour components: Physical, chemical and nutritional evaluation of the fractions // LWT. 2017. Т. 84. С. 426–432. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.05.062 13. Yamunadevi, P., Michelle, S. Sunflower Seeds (Helianthus Annuus) and Health Benefits: A Review // Department of Nutrition Science, Dominican University, Illinois-60305, USA. E-Mails: ypuraikalan@dom.edu; mscott@my.dom.edu 14. Holliday, R., Phillips, K. Health benefits of the sunflower kernel // Cereal Foods World. 2001. Т. 46. С. 205–208. 15. Maier, T., Schieber, A., Kammerer, D. R., Carle, R. Residues of grape (Vitis vinifera L.) seed oil production as a valuable source of phenolic antioxidants // Food Chemistry. 2009. Т. 112. С. 551–559. 16. Skrypetz, S. Sunflower seed: Situation and outlook // Agric Agri-Food Can Bull. 2003. Т. 16. С. 1–12. 17. Ensminger, A. H., Ensminger, M. K. Food for health: A nutrition encyclopedia. Clovis, California: Pegus Press, 1996. 1156 с. 18. Wood R. The Whole Foods Encyclopedia: A Shopper's Guide. 1st ed. New York, NY: Prentice Hall Press, 1988. 19. Cabrera-Ramírez, A.H., Cervantes-Ramírez, E., Morales-Sánchez, E., Rodriguez-García, M.E., Reyes-Vega, M.D., Gaytán-Martínez, M. Effect of Extrusion on the Crystalline Structure of Starch during RS5 Formation // Polysaccharides. 2021. Т. 2. С. 187–201. – Режим доступу: https://doi.org/10.3390/polysaccharides2020012. 20. Research Progress on the Physicochemical Properties of Starch-Based Foods by Extrusion Processing / Chao Qiu, Han Hu, Baicun Chen, Qianzhu Lin, Hangyan Ji, Zhengyu Jin // Foods. 2024. Т. 13, № 22. С. 3677. – Режим доступу: https://doi.org/10.3390/foods13223677. 21. Guan, C., Long, X., Long, Z., Lin, Q., Liu, C. Legumes flour: A review of the nutritional properties, physiological functions and application in extruded rice products // Int. J. Food Sci. Technol. 2023. Т. 58. С. 300–314. 22. Asharuddin, S.M., Othman, N., Altowayti, W.A.H., Abu Bakar, N., Hassan, A. Recent advancement in starch modification and its application as water treatment agent // Environ. Technol. Innov. 2021. Т. 23. С. 101637. 23. Soto, C.V., Perez-Bravo, F., Mariotti-Celis, M.S. Amount, stability, and digestibility of carbohydrates after the extrusion process: Impact on the glycemic index of flours commonly consumed in Chile // Rev. Chil. Nutr. 2023. Т. 50. С. 233–241. 24. Fan, J.M., Yu, D.N., Han, B.J., Kou, M.X., Niu, F.G., Gu, Z.Y., Pan, W.C. Effects of screw extrusion on digestibility and glycemic index of potato starch // J. Food Saf. Qual. 2018. Т. 9. С. 3749–3754. 25. Xiao, X., Li, J., Xiong, H., Tui, W., Zhu, Y., Zhang, J. Effect of Extrusion or Fermentation on Physicochemical and Digestive Properties of Barley Powder // Front. Nutrition. 2022. Т. 8. С. 794355. – Режим доступу: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.794355. 26. Brncic, M., Karlovic, S., Bosiljkov, T., Tripalo, B., Jezek, D., Cugelj, I., Obradovic, V. Enrichment of extruded snack products with whey proteins // Mljekarstvo. 2008. Т. 58. С. 275–295. 27. Luo, S., Chen, J., He, J., Li, H., Jia, Q., Hossen, M.A., Dai, J., Qin, W., Liu, Y. Preparation of corn starch/rock bean protein edible film loaded with D limonene particles and their application in glutinous rice cake preservation // Int. J. Biol. Macromol. 2022. Т. 206. С. 313–324. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.06.145. 28. Rafiq, A., Sharma, S., Singh, B. Regression analysis of gluten-free pasta from brown rice for characterization and in vitro digestibility // J. Food Process. Preserv. 2017. Т. 41. С. e12830. – Режим доступу: https://doi.org/10.1111/jfpp.12830. 29. Pérez, S., Bertoft, E. The molecular structures of starch components and their contribution to the architecture of starch granules: A comprehensive review // Starch/Stärke. 2010. Т. 62. С. 389–420. – Режим доступу: https://doi.org/10.1002/star.201000001. 30. Lai, L.S., Kokini, J.L. Physicochemical changes and rheological properties of starch during extrusion // Biotechnol. Progress. 1991. Т. 7. С. 251–266. – Режим доступу: https://doi.org/10.1021/bp00009a005. 31. Li, M., Hasjim, J., Xie, F., Halley, P.J., Gilbert, R.G. Shear degradation of molecular, crystalline, and granular structures of starch during extrusion // Starch/Staerke. 2014. Т. 66. С. 595–605. – Режим доступу: https://doi.org/10.1002/star.201300238. 32. Zhang, Z., Zhu, M., Xing, B., Liang, Y., Zou, L., Li, M., Fan, X., Ren, G., Zhang, L., Qin, P. Effects of extrusion on structural properties, physicochemical properties and in vitro starch digestibility of Tartary buckwheat flour // Food Hydrocoll. 2023. Т. 135. С. 108197. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108197. 33. Perera, A., Meda, V., Tyler, R.T. Resistant starch: A review of analytical protocols for determining resistant starch and of factors affecting the resistant starch content of foods // Food Res. Int. 2010. Т. 43. С. 1959–1974. –Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.06.003. 34. Chi, C., Li, X., Zhang, Y., Chen, L., Li, L. Understanding the mechanism of starch digestion mitigation by rice protein and its enzymatic hydrolysates // Food Hydrocoll. 2018. Т. 84. С. 473–480. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.041. 35. Tumuluru, J.S., Sokhansanj, S., Bandyopadhyay, S., Bawa, A.S. Changes in Moisture, Protein, and Fat Content of Fish and Rice Flour Coextrudates during Single-Screw Extrusion Cooking // Food Bioprocess Technol. 2013. Т. 6. С. 403–415. – Режим доступу: https://doi.org/10.1007/s11947-011-0707-2. 36. Liu, Q., Wang, Y., Yang, Y., Yu, X., Xu, L., Jiao, A., Jin, Z. Structure, physicochemical properties and in vitro digestibility of extruded starch-lauric acid complexes with different amylose contents // Food Hydrocoll. 2023. Т. 136. С. 108239. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108239. 37. Liu, Q., Shi, J., Jin, Z., Jiao, A. Development and characterization of resistant starch produced by an extrusion-debranching strategy with a high starch concentration // Food Hydrocoll. 2023. Т. 136. С. 108276. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.108276. 38. Wang, S., Chao, C., Cai, J., Niu, B., Copeland, L., Wang, S. Starch lipid and starch-lipid-protein complexes: A comprehensive review // Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2020. Т. 19. С. 1056–1079. – Режим доступу: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12549. 39. Cai, C., Tian, Y., Sun, C., Jin, Z. Resistant structure of extruded starch: Effects of fatty acids with different chain lengths and degree of unsaturation // Food Chem. 2022. Т. 374. С. 131510. – Режим доступу: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131510. 40. Torres, L.L.G., El-Dash, A.A., Carvalho, C.W.P., Ascheri, J.L.R., Germani, R., Miguez, M. Moisture content and temperature effects on the processing of unripe banana flour (Musa acuminata, AAA group) by thermoplastic extrusion // Bol. Cent. Pesqui. Process. Alimentos. 2005. Т. 23. С. 273–290. 41. Richter, J.K., Montero, M.L., Ikuse, M., Wagner, C.E., Ross, C.F., Saunders, S.R., Ganjyal, G.M. The interaction between wheat and pea protein influences the final chemical and sensory characteristics of extruded high moisture meat analogs // J. Food Sci. 2024. Т. 89. С. 104–120. – Режим доступу: https://doi.org/10.1111/1750-3841.16591. 42. ВНТП-СГІП -46-28-96 «Відомчі норми технологічного проектування хлібоприймальних підприємств та елеваторів». 43. Автомобілерозвантажувач універсальний для зерносховищ https://forstor.ua/ua/c-avtomobilerazgruzchik-146/ 44. ЗЕРНОВИЙ СЕПАРАТОР БЦС-50 https://bcs separator.com.ua/ua/separator-bcs-50.php 45. Каталог продукції Feerum_katalog-produktowy 04_2021_UA_ONLINE.pdf 46. https://ukraina.feerum.pl/produkty/suszarnie/ 47. Інструкція по сушці зерна продовольчого, кормового зерна, насіння №9-3-82. – Київ, 1982. – 45 с. 48. Норії (ланцюгові та стрічкові) https://konveeri.com.ua/norii?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=norii&utm_content=499375320926&utm_term=%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0&placement=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwmYCzBhA6EiwAxFwfgFuJJ446h78AxDu8pQnj5HFfVYmewRI6WgQyhv9Of5wUYBLUCJamIBoC-K0QAvD_BwE 49. Вимоги до зерносховищ і особливості їх використання https://agroexpert.ua/vymohy-do-zernoskhovyshch-i-osoblyvosti-ikh vykorystannia/ 50. Силоси AGI FRAME https://www.aggrowth.com/globalassets/brands section/frame/support-resources/ 51. Хилько М. І. Екологічна безпека України [Електронний ресурс] : навчальний посібник / М. І. Хилько. – К.: КНУ ім.Т. Шевченка, 2017. – 267 с. – режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4456 52. Санітарні правила і норми з охорони поверхневих вод від забруднень. – Київ: Міністерство охорони здоров'я України, 1996. – 89 с. 53. Стиценко Т.Є., Пронюк Г.В., Сердюк Н.М., Хондак І.І. «Безпека життєдіяльності»: навч. посібник / Т.Є Стиценко, Г.В. Пронюк, Н.М. Сердюк, І.І. Хондак. – Харкiв: ХНУРЕ, 2018. – 336 с 54. Методичні рекомендації щодо економічного обґрунтування дипломного проекту студента Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв спеціальності 7.05170101 «Технології зберігання і переробки зерна». 55. І.М. Фоміна, Т.В. Гавриш, О.М. Шаніна, Н.О. Боровікова Навчальний посібник до виконання випускової роботи бакалавра «Технологічне проектування елеваторів та комбікормових підприємств» Х.: ДБТУ, 2024. – 140 с. 56. О.М. Шаніна, Т.В. Гавриш, І.М. Фоміна Навчально-методичний посібник до виконання кваліфікаційної роботи для студентів другого рівня вищої освіти денної (або заочної) форми навч. спец. 181 «Харчові технології» Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Магістр»: Х.: ДБТУ, 2024. – 90 с
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_461_181_ТЗ_13М_Voitenko_D_E.pdf
  Restricted Access
2.47 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.