Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/61889
Title: Дослідження біологічної повноцінності комбінованих кормів з метою їх виробництва на комбікормовому заводі у Харківській області
Other Titles: Study of the biological value of combined feed for their production at a compound feed plant in Kharkiv region
Authors: Руденко, Валерія Юріївна
metadata.dc.contributor.advisor: Шаніна, О. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: комбінований корм;крилеве борошно;білок;амінокислоти;біологічна цінність;лущільник;сепаратор;економія коштів;собівартість;combined feed;wing meal;protein;amino acids;biological value;peeler;separator;cost savings;cost price
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Руденко В. Ю. Дослідження біологічної повноцінності комбінованих кормів з метою їх виробництва на комбікормовому заводі у Харківській області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. М. Шаніна. Харків: ДБТУ, 2024. 96 с.
Abstract: На сьогоднішній день ринок кормів для собак швидко зростає, що зумовлено підвищенням попиту на якісні та збалансовані корми для домашніх тварин. Важливою складовою якісного корму є його біологічна повноцінність — збалансованість за амінокислотним складом, наявність необхідних вітамінів і мінералів, а також легкість засвоєння поживних речовин. Аналіз складу та поживної цінності іноземних і вітчизняних кормів дозволяє виявити основні переваги та недоліки сучасних рецептів, на основі чого можна розробити нові рецептури, що будуть відповідати міжнародним стандартам. Додавання крилевого борошна до комбінованих кормів є перспективним напрямом для збагачення продукту білками та поліненасиченими жирними кислотами, що підвищить харчову цінність кормів. Впровадження такої рецептури на комбікормовому заводі сприятиме розвитку вітчизняного виробництва та дозволить створити конкурентоспроможний продукт.
The dog food market is currently experiencing rapid growth, driven by increased demand for high-quality, balanced pet food. A key component of quality dog food is its biological completeness—balance in amino acid composition, presence of essential vitamins and minerals, and easy digestibility of nutrients. Analyzing the composition and nutritional value of both foreign and domestic dog foods reveals the main strengths and weaknesses of modern formulations, providing a basis for developing new recipes that meet international standards. Adding krill meal to compound feeds is a promising direction for enriching the product with proteins and polyunsaturated fatty acids, thereby enhancing its nutritional value. Implementing such a formulation at feed manufacturing plants will support the development of domestic production and create a competitive product.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61889
metadata.dcterms.references: 1. Forte GL, Bruno E, Martino M. Application of coating on dog biscuits for extended survival of probiotic bacteria. Animal Feed Science and Technology. 2014;195:76–84. 2. Gellman G, Erfurt G, Roe J. Canine biscuit containing discrete particles of meat and other materials and method for making the same. United states patent, patent number 4,800,099. 1989. 3. Pet Industry in India and China. 2017. 4. Sabchuk TT, Ananda PF, Juliana GC, et al. Digestibility and behavior of dogs housed in kennels or metabolic cages. Revista Brasileira de Zootecnia. 2012;41(1):118–122 5. Spanier H, Patrick M, Spiel A, Lorna CS. Coated canine biscuits. United states patent. Patent number- 4,822,626. 1989. 6. Sunvold GD, Corrigan PJ. Pet food in the form of coated kibbles. United states patent application publication.-US 2010/0303968. 2010. 7. Taylor J. Good taste: Petfood palatability update. Pet food India. 2014;9:40–51. 8. Transparency market research. Global pet food market to be worth US $74.8 Billion by 2017. 2014. 9. Kumar R, Thakur A, Sharma A. Comparative prevalence assessment of subclinical mastitis in two crossbred dairy cow herds using the California mastitis test. J Dairy Vet Anim Res. 2023:12(2):98–102. 10. Kumar R, Goswami M, Pathak V, et al. Utilization of poultry slaughter byproducts to develop cost effective dried pet food. Animal Nutrition and Feed Technology. 2023;23:165–174. 11. Kumar R, Goswami M, Pathak V. Enhancing microbiota analysis, shelf-life, and palatability profile in affordable poultry byproduct pet food enriched with diverse fibers and binders. J Anim Res. 2023;13(5):815–831. 12. Kumar R, Goswami M, Pathak V, et al. Effect of binder inclusion on poultry slaughterhouse byproducts incorporated pet food characteristics and palatability. Animal Nutrition and Feed Technology. 2024;24(1):177–191. 13. Kumar R, Goswami M, Pathak V, et al. Quality improvement of poultry slaughter house byproducts based pet food with incorporation of fiber-rich vegetable powder. Explor Anim Med Res. 2023;13(1):54–61. 14. Rishav K, Meena G. Optimizing pet food formulations with alternative ingredients and byproducts. Acta Scientific Veterinary Sciences. 2024;6(4):78–80. 15. Rishav K, Meena G. Feathered nutrition: unlocking the potential of poultry byproducts for healthier pet foods. Acta Scientific Veterinary Sciences. 2024;6(4):75–77. 16. Aldrich GC, Koppel K. Pet food palatability evaluation: a review of standard assay techniques and interpretation of results with primary focuson limitations. Animals (Basel). 2015;5(1):43–55. 17. Anderson D, Harpe R. Low calorie pet treat. United States Patent, patent number US 4,892,748. 1990. 18. Archer J. Why do people love their pets? Evolution and Human Behavior. 1997;18(4):237–259. 19. Forte GL, Bruno E, Martino M. Application of coating on dog biscuits for extended survival of probiotic bacteria. Animal Feed Science and Technology. 2014;195:76–84. 20. https://chatgpt.com/c/66f428fb-ad38-8003-8173-c6840d274192
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_461_181_ТЗ_13М_Rudenko_V_Yu.pdf
  Restricted Access
858.2 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.