Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61888
Title: | Аналіз впливу умов зберігання на біополімери зерна ярого тритікале та впровадження новітньої технології зберігання у зерносховищі у Харківській області |
Other Titles: | Analysis of the impact of storage conditions on biopolymers of spring triticale grain and the introduction of the latest storage technology in the granary in Kharkiv region |
Authors: | Овсянніков, Сергій Володимирович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Самохвалова, О. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів |
Keywords: | яре тритікале;сорти тритікале;біополімери зерна;білок;клейковина;крохмаль;автолітична активність;сепаратор;трієр;економія коштів;spring triticale;triticale varieties;grain biopolymers;protein;gluten;starch;autolytic activity;separator;trier;cost savings |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Овсянніков С. В. Аналіз впливу умов зберігання на біополімери зерна ярого тритікале та впровадження новітньої технології зберігання у зерносховищі у Харківській області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. В. Самохвалова. Харків: ДБТУ, 2024. 93 с. |
Abstract: | Збереження якісних показників зерна є
одним із ключових факторів ефективного функціонування аграрного сектору. Яре
тритікале, яке поєднує у собі генетичні переваги пшениці та жита, є перспективною
культурою для вирощування в умовах України. Основною проблемою, що впливає на
зберігання зерна, є вразливість біополімерів, таких як білки, вуглеводи та жири, до змін в
умовах навколишнього середовища (температури, вологості, доступу повітря), що
призводить до погіршення харчової цінності та зменшення товарної якості. Тому
впровадження інноваційних технологій зберігання, що враховують специфіку біополімерів
у зерні тритікале, є актуальним завданням для забезпечення довготривалого зберігання
зернових ресурсів із мінімальними втратами якості. Оптимізація процесу зберігання
дозволяє знизити економічні втрати, підвищити якість продукції, а також забезпечити
стабільність аграрного ринку. Preserving the quality indicators of grain is one of the key factors for the effective functioning of the agricultural sector. Spring triticale, which combines the genetic advantages of wheat and rye, is a promising crop for cultivation in Ukraine. The primary challenge affecting grain storage lies in the vulnerability of biopolymers such as proteins, carbohydrates, and fats to changes in environmental conditions (temperature, humidity, and air access), which leads to a decline in nutritional value and a reduction in marketable quality. Therefore, implementing innovative storage technologies that account for the specific properties of biopolymers in triticale grain is a relevant task to ensure the long-term storage of grain resources with minimal quality loss. Optimizing the storage process allows for reduced economic losses, enhanced product quality, and stability in the agricultural market |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61888 |
metadata.dcterms.references: | 1. Підсумки агроекспорту-2023: куди і скільки агропродукції відправила за кордон Україна — Elevatorist.com 2. Gebremariam MM, Zarnkow M, Becker T. Teff (Eragrostistef) as a raw material for malting, brewing and manufacturing of gluten-free foods and beverages: a review. J Food Sci Technol. 2014;51(11):2881-95. 3. Nukenine EN. Stored product protection in Africa: past, present and future. JuliusKühn-Archiv. 2010;425:26. 4. Ekpa O, Palacios-Rojas N, Kruseman G, Fogliano V, Linnemann AR. Sub Saharan African maize-based foods-processing practices, challenges and opportunities. Food Rev Int. 2019;35(7):609-39. 5. Kumar D, Kalita P. Reducing postharvest losses during storage of grain crops to strengthen food security in developing countries. Foods. 2017;6(1):8. 6. Dhingra D. Evolution and trends in food grain storage in India. In: Navarro S, Jayas DS, Alagusundaram K, (eds). Proceedings of the 10th international conference on controlled atmosphere and fumigation in stored products (CAF2016), CAF Permanent Committee Secretariat, Winnipeg, Canada. 2016. p. 47-52. 7. Suleiman M, Rugumamu CP. Management of insect pests of stored sorghum using botanicals in Nigerian traditional stores. J Stored Prod Postharvest Res. 2017;8(9):93-102. 8. Diarra M. Effect of hermetic storage on the quality and shelf life of ‘obatampa’ maize (zea mays l.) variety. University of Cape Coast. 2016. 9. Baoua IB, Amadou L, Lowenberg-DeBoer JD, Murdock LL. Side by side comparison of grainpro and PICS bags for postharvest preservation of cowpea grain in Niger. J Stored Prod Res. 2013;54:13-6. 10. Kalsa KK, Subramanyam B, Demissie G, Mahroof R, Worku A, Gabbiye N. Evaluation of postharvest preservation strategies for stored wheat seed in Ethiopia. J Stored Prod Res. 2019;81:53-61. 11. Williams SB, Murdock LL, Baributsa D. Storage of maize in Purdue improved crop storage (PICS) bags. Plos one. 2017;12(1):e0168624. 12. Baoua IB, Margam V, Amadou L, Murdock LL. Performance of triple bagging hermetic technology for postharvest storage of cowpea grain in Niger. J Stored Prod Res. 2012;51:81-5. 13. Baributsa D, Lowenberg-DeBoer J, Murdock LL, Moussa B. Profitable chemicalfree cowpea storage technology for smallholder farmers in africa: opportunities and challenges. Proceedings of the 10th International Working Conference on Stored Product Protection. Portugal. 2010. p. 1046-52. 14. Bern CJ, Yakubu A, Brumm TJ, Rosentrater KA. Hermetic storage systems for maize stored on subsistence farms. In: 2013 ASABE Annual International Meeting. American Society of Agricultural and Biological Engineers. 2013. p. 1-7. 15. Tefera T, Kanampiu F, De Groote H, Hellin J, Mugo S, Kimenju S, Beyene Y, et al. The metal silo: An effective grain storage technology for reducing post-harvest insect and pathogen losses in maize while improving smallholder farmers’ food security in developing countries. Crop Protection. 2011;30(3):240-5. 16. Gitonga Z, De Groote H, Tefera T. Metal silo grain storage technology and household food security in Kenya. J Dev Agric Econ. 2015;7(6):222-30. 17. Sheahan M, Barrett CB. Food loss and waste in Sub-Saharan Africa. Food Policy. 2017;70:1-12. 18. Tefera T. Post-harvest losses in African maize in the face of increasing food shortage. Food Sec. 2012;4:267-77. 19. Bilhalva, N.D.; Coradi, P.C.; Biduski, B.; Mallmann, C.A.; Anschau, K.F.; Muuller, E.I. Early detection of quality alterations in corn grains stored in vertical prototype silos using real-time monitoring of carbon dioxide and equilibrium moisture content. Food Bioprod. Process. 2023, 140, 242–258. [Google Scholar] [CrossRef] 20. Qu, C.; Li, W.; Yang, Q.; Xia, Y.; Lu, P.; Hu, M. Metabolic mechanism of nitrogen modified atmosphere storage on delaying quality deterioration of rice grains. Food Chem. X 2022, 16, 100519. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed] 21. Ning, X.F.; Li, H.; Tae-Hwan, K.; Han, C.-S. Storage characteristics of low temperature grain warehouse using ambient cold air in winter. J. Biosyst. Eng. 2012, 37, 184–191. [Google Scholar] [CrossRef] 22. Lorenzo, M.; Sabrina, S.; Gianpaola, P.; Antonio, M.; Miriam, H.; Giovanni, V. N2 controlled atmosphere reduces postharvest mycotoxins risk and pests attack on cereal grains. Phytoparasitica 2020, 48, 555–565. [Google Scholar] [CrossRef] 23. Bett, C.; Nguyo, R. Post-harvest storage practices and techniques used by farmers in semi-arid eastern and central Kenya. In Proceedings of the 8th African Crop Science Society Conference, El-Minia, Egypt, 27–31 October 2007; Volume 8, pp. 1023–1227. [Google Scholar] |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_461_181_ТЗ_13М_Ovsyannikov S_V.pdf Restricted Access | 1.11 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.