Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61886
Title: | Вдосконалення процесу зберігання зерна ярого тритікале із запровадженням технології на елеваторі у Тернопільській області |
Other Titles: | Improving the process of storing spring triticale grain with the introduction of technology at the elevator in the Ternopil region |
Authors: | Кваша, Олександр Ігорович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Гавриш, Т. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів |
Keywords: | яре тритікале;сорти тритікале;натура;енергія пророщування;сепаратор;трієр;економія коштів;spring triticale;triticale varieties;nature;vitrification;germination energy;separator;trier;cost savings |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Кваша О. І. Вдосконалення процесу зберігання зерна ярого тритікале із запровадженням технології на елеваторі у Тернопільській області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Т. В. Гавриш. Харків: ДБТУ, 2024. 96 с. |
Abstract: | Зернові культури є основою
агропромислового комплексу, забезпечуючи продовольчу безпеку країни та значний
експортний потенціал. Одним з перспективних видів зернових є яре тритікале, яке поєднує
в собі кращі властивості пшениці й жита, володіючи високою врожайністю, стійкістю до
несприятливих умов та високими поживними властивостями. Однак, зберігання зерна
тритікале залишається актуальною проблемою через чутливість зерна до умов зберігання
та можливе погіршення якості продукції під час тривалого зберігання. Запровадження
сучасних технологій зберігання на елеваторах дозволяє мінімізувати втрати якості та
обсягів зерна, оптимізувати витрати на зберігання та забезпечити стабільність зернового
фонду. Тому вдосконалення процесів зберігання зерна ярого тритікале із впровадженням
новітніх технологій на елеваторі є важливим завданням для забезпечення стабільної якості
продукції та ефективного використання ресурсів. Grain crops are the foundation of the agricultural sector, ensuring the country’s food security and providing significant export potential. One of the promising types of grain is spring triticale, which combines the best qualities of wheat and rye, featuring high yield, resilience to adverse conditions, and excellent nutritional properties. However, the storage of triticale grain remains a pressing issue due to its sensitivity to storage conditions and the potential deterioration of product quality over prolonged storage periods. Implementing modern storage technologies at elevators helps minimize quality and volume losses, optimize storage costs, and ensure the stability of grain reserves. Therefore, improving the storage processes for spring triticale grain with the introduction of advanced technologies at elevators is an important task to ensure stable product quality and the efficient use of resources |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61886 |
metadata.dcterms.references: | 1. The State of Food Security and Nutrition in the World. 2023. Available online: https://www.fao.org/3/cc3017en/cc3017en.pdf (accessed on 14 July 2023) 2. Ashish, M.; Paschal, M.; Ajay, S. An overview of the post-harvest grain storage practices of smallholder farmers in developing countries. Agriculture 2018, 8, 57. [Google Scholar] 3. Kumar, D.; Kalita, P. Reducing postharvest losses during storage of grain crops to strengthen food security in developing countries. Foods 2017, 6, 8. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed] 4. Kaita, Y.M.; Kamara, M.M.; Abd El-Aty, M.S.; Elgamal, W.H.; Soleiman, R.M.; Mousa, K.M.; Ueno, T. Effect of storage temperature on storage efficacy, germination and physical characters of some paddy rice cultivars during different storage periods. J. Fac. Agric. Kyushu Univ. 2019, 64, 61–69. [Google Scholar] [CrossRef] 5. Lü, J.; Jian, F.; Fields, P. Preference of Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae) adults to grain patches under constant and rising temperatures. J. Stored Prod. Res. 2021, 90, 101756. [Google Scholar] [CrossRef] 6. Bilhalva, N.D.; Coradi, P.C.; Biduski, B.; Mallmann, C.A.; Anschau, K.F.; Muuller, E.I. Early detection of quality alterations in corn grains stored in vertical prototype silos using real-time monitoring of carbon dioxide and equilibrium moisture content. Food Bioprod. Process. 2023, 140, 242–258. [Google Scholar] [CrossRef] 7. Qu, C.; Li, W.; Yang, Q.; Xia, Y.; Lu, P.; Hu, M. Metabolic mechanism of nitrogen modified atmosphere storage on delaying quality deterioration of rice grains. Food Chem. X 2022, 16, 100519. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed] 8. Ning, X.F.; Li, H.; Tae-Hwan, K.; Han, C.-S. Storage characteristics of low temperature grain warehouse using ambient cold air in winter. J. Biosyst. Eng. 2012, 37, 184–191. [Google Scholar] [CrossRef] 9. Lorenzo, M.; Sabrina, S.; Gianpaola, P.; Antonio, M.; Miriam, H.; Giovanni, V. N2 controlled atmosphere reduces postharvest mycotoxins risk and pests attack on cereal grains. Phytoparasitica 2020, 48, 555–565. [Google Scholar] [CrossRef] 10. Bett, C.; Nguyo, R. Post-harvest storage practices and techniques used by farmers in semi-arid eastern and central Kenya. In Proceedings of the 8th African Crop Science Society Conference, El-Minia, Egypt, 27–31 October 2007; Volume 8, pp. 1023–1227. [Google Scholar] 11. Rajashekar, Y.; Bakthavatsalam, N.; Shivanandappa, T. Botanicals as grain protectants. Psyche A J. Entomol. 2012, 2012, 646740. [Google Scholar] [CrossRef] 12. Phiri, N.; Otieno, G. Managing Pests of Stored Maize in Kenya, Malawi and Tanzania; The MDG Centre, East and Southern Africa: Nairobi, Kenya, 2008. [Google Scholar] 13. Kumar, S.; Mohapatra, D.; Kotwaliwale, N.; Singh, K.K. Vacuum Hermetic Fumigation: A review. J. Stored Prod. Res. 2017, 71, 47–56. [Google Scholar] [CrossRef] 14. Lv, J.; Jia, S.; Liu, C.; Zhu, Q.; Liu, Q.; Zhang, Z.; Liu, S.; Zhang, J. Electively applying Phosphine fumigation technology in Tianjin area of China. In Proceedings of the 9th International Working Conference on Stored-Product Protection, ABRAPOS, Passo Fundo, RS, Brazil, 15–18 October 2006; pp. 600–604. [Google Scholar] 15. Mlambo, S.; Mvumi, B.M.; Stathers, T.; Mubayiwa, M.; Nyabako, T. Field efficacy of hermetic and other maize grain storage options under smallholder farmer management. Crop Prot. 2017, 98, 198–210. [Google Scholar] [CrossRef] 16. Bbosa, D.; Brumm, T.J.; Bern, C.J.; Rosentrater, K.A.; Raman, D.R. Evaluation of Hermetic Maize Storage in 208 Liter (55 Gal) Steel Barrels for Smallholder Farmers. Trans. ASABE 2017, 60, 981–987. [Google Scholar] [CrossRef] 17. Martinez, J.B. Metal Silos and Food Security. Lessons Learned from a Successful Central American Post-Harvest Program; Swiss Agency for Development and Cooperation: Quito, Ecuador, 2009. [Google Scholar] 18. Bala, A.; Kaur, K. An Exploratory study on selected household food storage practices of women in Punjab. J. Community Mobil. Sustain. Dev. 2015, 10, 70–75. [Google Scholar] 19. Hell, K.; Edoh Ognakossan, K.; Lamboni, Y. PICS hermetic storage bagsineffective in controlling infestations of Prostephanus truncatus and Dinoderus spp. in traditional cassava chips. J. Stored Prod. Res. 2014, 58, 53–58. [Google Scholar] [CrossRef] 20. Wang, R.L.; Zhang, L.L.; Lu, Q. Exploration of mechanisms for internal deterioration of wheat seeds in postharvest storage and nitrogen atmosphere control for properties protection. Crop Sci. 2018, 58, 823–836. [Google Scholar] [CrossRef] 21. Luo, H.L.; Wang, R.Z.; Dai, Y.J.; Shen, J.M. Low-temperature grain storage with a solar-powered adsorption chiller: A case study. Int. J. Green Energy 2014, 11, 50–59. [Google Scholar] [CrossRef] 22. Marques, E. R., E. F. Araujo, R. F. Araujo, S. M. Filho and P. C. Soares 2014 Seed quality of rice cultivars stored in different environments. J. Seed Sci., 36: 32–39. [Google Scholar] [CrossRef] |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_461_181_ТЗ_13М_Kvasha O_I.pdf Restricted Access | 1.21 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.