Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61885
Title: | Моделювання рецептур багатокомпонентних екструдованих зернопродуктів на підставі харчової цінності та проект елеватора у Лозівському районі Харківської області |
Authors: | Курбанов, Богдан Леонідович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Фоміна, І. М. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів |
Keywords: | моделювання рецептур;екструдовані зернопродукти;підвищена харчова цінність;елеватор;технологічне обладнання;проектні розрахунки;техніко-економічні показники;formulation modeling;extruded grain products;increased nutritional value;elevator;technological equipment;project calculations;technical and economic indicators |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Курбанов Б. Л. Моделювання рецептур багатокомпонентних екструдованих зернопродуктів на підставі харчової цінності та проект елеватора у Лозівському районі Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. І. М. Фоміна. Харків: ДБТУ, 2024. 97 с. |
Abstract: | Актуальність обумовлена сучасними
тенденціями розвитку харчової промисловості, які спрямовані на створення
функціональних, поживних і доступних продуктів харчування. Екструдовані
зернопродукти широко застосовуються у виробництві снеків, сніданків швидкого
приготування, дитячого харчування та кормів для тварин завдяки їхнім перевагам, таким як
тривалий термін зберігання, приваблива текстура і висока засвоюваність.
У сучасних умовах споживачі приділяють більше уваги харчовій цінності продуктів,
що вимагає застосування наукового підходу до розробки рецептур. Моделювання
багатокомпонентних рецептур дозволяє поєднувати різні види зернових і бобових культур,
а також інші інгредієнти для створення збалансованих за білками, жирами, вуглеводами та
мікроелементами продуктів. Особливо актуально це для вирішення проблем дефіциту
харчових волокон, амінокислот та антиоксидантів у раціоні населення. Крім того, реалізація
цього проєкту сприятиме підвищенню ефективності використання аграрної сировини,
зокрема зернових культур, та формуванню інноваційних рішень для внутрішнього і
зовнішнього ринків. The relevance is due to modern trends in the development of the food industry, which are aimed at creating functional, nutritious and affordable food products. Extruded cereals are widely used in the production of snacks, instant breakfasts, baby food and animal feed due to their advantages such as long shelf life, attractive texture and high digestibility. In modern conditions, consumers pay more attention to the nutritional value of products, which requires the use of a scientific approach to the development of recipes. Modeling of multi component recipes allows you to combine different types of cereals and legumes, as well as other ingredients to create products that are balanced in terms of proteins, fats, carbohydrates and trace elements. This is especially relevant for solving the problems of dietary fiber, amino acid and antioxidant deficiencies in the population's diet. In addition, the implementation of this project will contribute to the increase in the efficiency of the use of agricultural raw materials, in particular grain crops, and the formation of innovative solutions for domestic and foreign markets |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61885 |
metadata.dcterms.references: | 1. Grand View Research. Global Extruded Food Market Size & Forecast. 2023. – Режим доступу: https://www.grandviewresearch.com/industry analysis/extruded-food-market. 2. Euromonitor International. Healthy Eating Trends. 2023. – Режим доступу: https://www.euromonitor.com/healthy-eating-trends. 3. Mintel. Functional Foods: Consumer Trends. 2022. – Режим доступу: https://www.mintel.com/functional-foods-consumer-trends. 4. A Year of Innovation in the Functional Food and Drink Market 2023. – Режим доступу: https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2023. 5. Brennan, M. A., Derbyshire, E., Tiwari, B. K. Extrusion and Food Quality. Springer, 2021. – 320 с. 6. Pro-Consulting. Ринок готових сніданків в Україні: аналіз та прогнози. 2022. – Режим доступу: https://pro-consulting.ua. 7. Лозівський район https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD 8. Сільське господарство Харківщини https://moyaosvita.com.ua/geografija/silske-gospodarstvo-xarkivshhini/ 9. https://oblrada-kharkiv.gov.ua/organy-misczevogo-samovryaduvannya harkivshhyny/lozivskyj-rajon/ 10. На Харківщині врожайність усіх сільськогосподарських культур впала на 30-60% https://suspilne.media/kharkiv/586651-na-harkivsini-vrozajnist-usih kultur-vpala-na-30-60-ivanov/ 11. Фермерські господарства в Лозівському районі https://tripoli.land/ua/farmers/harkovskaya/lozovskoy?page=9&q%5Bdistrict_id_eq%5D=472&q%5Bdistrict_region_id_eq%5D=22 12. Елеватори - перелік на 22.11.2024 https://tripoli.land/ua/elevators/harkovskaya/lozovskoy 13. Shere, P., Agrawal, R. Extrusion Technology: Transforming Food Processing. 2024. – Режим доступу: https://www.researchgate.net/publication/382946563_Extrusion_Technology_Transforming_Food_Processing. 14. Willett, W., et al. The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. 2019. 15. World Health Organization (WHO). Healthy Diet Guidelines. – Режим доступу: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet. 16. Harvard T.H. Chan School of Public Health. Carbohydrates and Fiber. –Режим доступу: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/. 17. Slavin, J. "Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits." 2013. 18. Biesalski, H.K. "Micronutrients in the Life Cycle: Requirements and Optimal Intake." 2019. 19. Gibson, G.R., et al. "Probiotics and Prebiotics: Mechanisms and Health Effects." 2017. 20. Mathers, J.C. "Personalized Nutrition: Ready for Practice?" 2020. 21. Yu, L., & Ramaswamy, H. S. "Nutritional and functional aspects of extruded foods". Journal of Food Science and Technology, 2018. – С. 225–235. 22. Kansou, K., Laurier, W., Charalambides, M., Della Valle, G., Djekic, I., et al. Food modelling strategies and approaches for knowledge transfer. Trends in Food Science and Technology, 2022, 120, с. 363–373. DOI: 10.1016/j.tifs.2022.01.021. 23. Ortega, A., et al. "Functional Properties of Extruded Snacks". Current Research in Nutrition and Food Science, 2019. 24. García-Cordero, A. L., Jimenez, R., Bautista, M., Díaz-Sánchez, F. Improvement of corn extruded snacks properties by incorporation of pulses. Revista Mexicana de Ingeniería Química, 2024, 23. DOI: 10.24275/rmiq/Alim24279. 25. Yagci, S., Calıskan, R., Gunes, Z. S., Capanoglu, E., Tomas, M. Impact of tomato pomace powder added to extruded snacks on the in vitro gastrointestinal behaviour and stability of bioactive compounds. Food Chemistry, Volume 368, 30 January 2022, 130847. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130847. 26. Román-Gutiérrez, A. D., Barrera-Barrera, D. I., Morales-Sánchez, E., Castro Rosas, J., Gómez-Aldapa, C. A., Falfán-Cortés, R., Rodríguez-Marín, M. L., Guzmán-Ortiz, F. A. Modelling and optimization of the extrusion process in a snack of barley/corn and nutritional evaluation of the optimized product. Chemical Engineering & Technology, 2021. DOI: 10.1002/cche.10518. 27. Kaur, M., et al. Innovations in extrusion technology for functional foods. International Journal of Food Science and Technology, 2021. 28. Господаренко, Г. М., Полторецький, С. П., Любич, В. В., та ін. Якість крупи швидкого приготування із зерна пшениці спельти залежно від температури екструдування. Вісник Уманського НУС, 2018, № 1, с. 111—117. 29. Єгоров, Б. В., Мардар, М. Р., Бордун, Т. В. Формування споживних властивостей харчових продуктів нового покоління шляхом екструзії. Хранение и переработка зерна, 2014, т. 182, № 5, с. 64—67. 30. Долгая, М. М. Біологічна цінність білків кормів та методи її оцінки. –Режим доступу: https://smartbiolab.com.ua/blog/biologichna-czinnist-bilkiv kormiv-ta-metodi-oczinki. 31. FAO. Dietary protein quality evaluation in human nutrition: report of an FAO Expert Consultation. Rome: FAO, 2013, 66 с. – Режим доступу: http://www.fao.org/3/a-i3124e.pdf. 32. Barceló-Coblijn, G., & Murphy, E. J. Nutritional and health aspects of extruded foods. 2009. 33. Головешко О.С., Маліков К.С. (Кер. Фоміна І.М.) Моделювання рецептур багатокомпонентних екструдованих зернопродуктів: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, «Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді» 26 жовтня 2023 р. / Державний біотехнологічний університет. – Харків. – 2023. – 137 с. – Електронні текстові дані. – Режим доступу : https://biotechuniv.edu.ua/nauka/konferentsiyi/# 34. Singh, S., Gamlath, S., & Wakeling, L. (2007). Nutritional aspects of food extrusion. International Journal of Food Science & Technology, 42(8), 916-929. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2007.01534.x 35. Sarwar, M. H. (2019). Nutritional aspects of cereal-legume combinations. Journal of Food Science & Nutrition, 5(1), 15-21. https://doi.org/10.1002/jfsn.1012 36. FAO/WHO. (1991). Protein Quality Evaluation: Report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation. FAO Food and Nutrition Paper, 51, 1-66. Available at: http://www.fao.org/3/T0701E/T0701E00.htm 37. Shimomura, Y., Yamamoto, Y., Bajotto, G., et al. (2006). Nutraceutical effects of branched-chain amino acids on skeletal muscle. Journal of Nutrition,136(2), 529S-532S. https://doi.org/10.1093/jn/136.2.529S 38. FAO/WHO/UNU Expert Consultation. (2007). Protein and amino acid requirements in human nutrition. FAO Food and Nutrition Paper, 77, 1-101. Available at: http://www.fao.org/3/a-y5800e.pdf 39. Автомобілерозвантажувач універсальний гідравлічний У-АРГ-17.50 т. У-АРГ-18.80 т. https://elevatornik.com/avtomobilerozvantazhuvach-universalnij gidravlichnij-u-arg-17-50-t-u-arg-18-80-t/ 40. Сепаратор зерноочищувальний БСХМ-50 https://simo.com.ua/ua/obladnannya/sitovozdushnyie-separatoryi/separator zernoochistitelnii-bshm-50 41. Технічні характеристики деяких моделей зерносушарок Brice-Baker https://kmzindustries.ua/wp content/uploads/2022/02/tablica_zernosushilki_bb_kmz_vab_bb_ua.pdf 42. Силоси типу ВВК з плоским дном https://kmzindustries.ua/wp content/uploads/2022/02/tablica_silosi_ploskoe_dno_kmz-bbk smvu_smvareal_kmz_vab_ua.pdf 43. Стиценко Т.Є., Пронюк Г.В., Сердюк Н.М., Хондак І.І. «Безпека життєдіяльності»: навч. посібник / Т.Є Стиценко, Г.В. Пронюк, Н.М. Сердюк, І.І. Хондак. – Харкiв: ХНУРЕ, 2018. – 336 с 44. Санітарні правила і норми з охорони поверхневих вод від забруднень. –Київ: Міністерство охорони здоров'я України, 1996. – 89 с. 45. Методичні рекомендації щодо економічного обґрунтування дипломного проекту студента Навчально-наукового інституту переробних і харчових виробництв спеціальності 7.05170101 «Технології зберігання і переробки зерна» |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_М_461_181_ТЗ_13М_Kurbanov B_L.pdf Restricted Access | 1.86 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.