Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/61637
Title: Технологія хлібобулочних виробів з додаванням борошна зеленої гречки
Other Titles: Technology of bakery products with the addition of green buckwheat flour
Authors: Авраменко, Олена Юріївна
metadata.dc.contributor.advisor: Болховітіна, О. І.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: технологія хлібобулочних виробів;нетрадиційна сировина;борошно зеленої гречки;процеси дозрівання;показники якості;харчова цінність;bakery technology;non-traditional raw materials;green buckwheat flour;ripening processes;quality indicators;nutritional value
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Авраменко О. Ю. Технологія хлібобулочних виробів з додаванням борошна зеленої гречки: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. І. Болховітіна. Харків: ДБТУ, 2024. 76 с.
Abstract: Хлібопекарська промисловість України, зберігаючи кращі національні традиції, активно інтегрується у світовий ринок сучасного харчування та формує асортимент відповідно до зростання потреб населення. Аналіз споживання цієї продукції свідчить про зростаючий попит на якісні товари та фокусування на їх користь для здоров'я людини. Особливою популярністю на сьогодні користуються дрібноштучні булочні вироби виготовленні з сортового борошна, які вирізняються гарними органолептичним характеристикам та достатньо широким асортиментом, проте мають низький вміст поживних речовин. Ефективним способом збагачення хлібобулочних виробів необхідними для людини речовинами – це додавання під час їх приготування цінної природної сировини, яка містить природний комплекс біологічно активних речовин у найбільш засвоюваній формі. Пошук сучасних інгредієнтів для збагачення борошняних виробів є актуальною задачею на сьогоднішній день, оскільки її вирішення дозволить розширити асортимент продукції зі збалансованим хімічним складом, зниженої калорійності, доступної для пересічного українця, що безперечно слугуватиме покращанню здоров’я нації. Перспективною нетрадиційною сировиною для збагачення хлібобулочних виробів корисними мікронутрієнтами є борошно із зеленої гречки – дієтичний продукт з високою харчовою та біологічною цінністю. Важливо відзначити, що ця сировина є місцевою і доступною. Хімічний склад борошна зеленої гречки включає повноцінний білок, харчові волокна, вітаміни, макро- та мікроелементи, фенольні сполуки та антиоксиданти
The Ukrainian bakery industry, while preserving the best national traditions, is actively integrating into the global market of modern food and forming an assortment in accordance with the growing needs of the population. Analysis of the consumption of these products indicates a growing demand for quality products and a focus on their benefits for human health. Small-sized bakery products made from high-quality flour are particularly popular today, which are distinguished by good organoleptic characteristics and a fairly wide assortment, but have a low content of nutrients. An effective way to enrich bakery products with substances necessary for humans is to add valuable natural raw materials during their preparation, which contain a natural complex of biologically active substances in the most digestible form. The search for modern ingredients for enriching flour products is an urgent task today, since its solution will allow expanding the range of products with a balanced chemical composition, reduced calorie content, accessible to the average Ukrainian, which will undoubtedly serve to improve the health of the nation. A promising non-traditional raw material for enriching bakery products with useful micronutrients is green buckwheat flour - a dietary product with high nutritional and biological value. It is important to note that this raw material is local and affordable. The chemical composition of green buckwheat flour includes complete protein, dietary fiber, vitamins, macro and microelements, phenolic compounds and antioxidants
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61637
metadata.dcterms.references: 1. Асортимент хлібобулочних виробів. URL: https://foodtechnology.pro/tehnologiya-virobnitstva-hliba/asortyment-hlibobulochnyh-vyrobiv (дата звернення 13.09.2024). 2. Навольська Н.В. Дослідження ринку хліба і хлібобулочних виробів в Україні. Економіка та управління підприємством. 2016. Випуск 11. С. 438–441. 3. Сичевський М.П., Васильченко О.М., Коваленко О.В. Хлібопекарська галузь України: тенденції та проблеми її розвитку. Економіка АПК. 2018. № 5 С. 14. 4. Мостенська Т. Л. Кундєєва Г.О. Харчування як складова продовольчої безпеки. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2016. Т. 22, № 3. С. 113–122. 5. Брулевич В.В. Безпечність харчових продуктів за законодавством України та Європейського Союзу. URL:ttp://nbuv.gov.ua/UJRN/Suap/2016.2.11 (дата звернення: 15.10.2024). 6. Дробот В.І. Технохімічний контроль сировини і макаронних виробів : навчальний посібник / за ред.. чл..-кор. НААН В.І. Дробот. Київ. Кондор Видавництво, 2015. 972 с. 7. Харчові технології. Технологія хліба, кондитерськіх, макаронних виробів та харчоконцентратів : навч. посіб. / О.В. Самохвалова, З.І. Кучерук, С.Г. Олійник та ін.; за ред. проф. О.В. Сомохвалової; Харків. ФОП Бровін О.В., 2019. 284 с. 8. Дробот В.І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва. Довідник : навч. посібник / 2-е вид., переробл. і доповн. Київ, «ПрофКнига», 2019. 580 с. 9. Кійко В. Мельник О. Гавриленко О. Хлібопекарська галузь України в умовах воєнного часу. Товари і ринки. 2023. No1. С. 27–40. 10. Гріщенко А. Шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції хлібопекарської промисловості України. Маркетинг та конкурентоспроможність соціально-економічних систем в умовах сталого розвитку: мат. міжнародної науково-практичної конференції Суми: СНАУ, 2023. С. 66–69. 11. Пешук Л. В.; Сімонова І. І.; Штик, І. І. Тренд сучасності – продукція оздоровчого призначення. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2022, т 24, № 97. С. 52–59. 12. Лебеденко, Т. Є. Пшенишнюк Г. Ф., Соколова Н. Ю. Технологія хлібопекарського виробництва. Практикум : навч. посіб. Одеса : Освіта України, 2014. 392 с. 13. Харчові технології. Технологія хліба, кондитерськіх, макаронних виробів та харчоконцентратів : навч. посіб. / О.В. Самохвалова, З.І. Кучерук, С.Г. Олійник та ін.; за ред. проф. О.В. Сомохвалової; Харків. ФОП Бровін О.В., 2019. 284 с. 14. Олійник С.Г., Степанькова Г.В., Самохвалова О.В., Кравченко О.І. Технологія хліба пшеничного з продуктами переробки зародків вівса та кукурудзи : монографія. Харків. 2017. 123 с. 15. Олійник С.Г., Лисюк Г.М., Кравченко О.І., Самохвалова О.В. Технології хлібобулочних виробів із продуктами переробів зародків пшениці : монографія. Харків. 2014. 108 с. 16. Буяльська Н. П. Гуменюк О. Л., Денисова Н. М., Челябієва В. М. Підвищення харчової цінності хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів : монографія. Чернігів : ЧНТУ, 2020. 122 с. 17. Кравченко О. І. Лисюк Г. М., Олійник С. Г., Карпенко П. О. Використання дієтичної добавки «Шрот зародків пшениці харчовий» для підвищеної харчової цінності пшеничного хліба. Зб. наук. праць ОНАХТ. 2010. Вип. 38 Т.1. С. 195–200. 18. Oliinik S. Use of new dietary additive for healthy wheat bread / S. Oliinik, G. Lisiuk, O. Kravchenko // Functional Foods and Chronic Diseases: Science and Practice. 2011. P. 202–203. 19. Спосіб виробництва пшеничного хліба: пат. 83404 Україна: МПК А21D 8/02. № u 2009 12166 ;. Заявл. 26.11.2009; Опубл. 26.07.2010, Бюл. № 14. 3 с. 20. Олійник С. Г., Степанькова Г. В., Кравченко О. І. Дослідження перебігу процесів дозрівання пшеничного тіста з використанням продуктів переробки вівса та кукурудзи. Наукові праці ОНАХТ. 2014. Том 1. № 46. С. 137−142. 21. Степанькова Г. В. Олейник С.Г. Продукти переробки зародків зернових культур у технології пшеничного хліба оздоровчого призначення. Тhe development of technical sciences: problems and solutions april: The international research and practical conference. 2018 С. 94–94. 22. Дзюндзя О. В., Звагольська К.М. Аналіз нетрадиційної борошняної сировини для виробництва хлібобулочних виробів. Таврійський науковий вісник. 2021. С. 22–29. 23. Бомба М., Федина Л., Панькевич І. Удосконалення технології та розширення асортименту хлібобулочних виробів з використанням нетрадиційної сировини // матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 140-річчю географії у Львівському університеті (м. Львів, 18–20 травня 2023 р.) Львів: 2023. Простір-М, Том 3. С. 223–226. 25. Дробот В.І., Михонік Л.А., Грищенко А.М. Вплив структуроутворювачів на якість безглютенового хліба із суміші рисового та кукурудзяного борошна. Наукові праці Національного університету харчових технологій, 23, No 6, 2017, 169–175. 26. Склад хліба пшеничного «Богатирський»: пат. 131930, Україна. № 201807368; заявл. 02.07.2018А; опубл. 11.02.2019, Бюл. № 8. 4 с. 27. Грищенко А. М., Білик О. А. Дослідження якості та черствіння безглютенового хліба з гречаним і кукурудзяним борошном. Зернові продукти і комбікорми. 2017, С. 18–23. 28. Зелена гречка. URL: https://www.ecorod.ua/produktsiia/entry/view/23-hrechka-zelena (дата звернення - 22.09.2024) 29. Дубініна А. А., Попова Т. М., Ленерт С. О. Аналіз хімічного складу гречаної крупи із гречки різних селекційних сортів. ВЕЖПТ. 2014. №10 (70). С. 58–62. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/analiz-himichnogo-skladu grechanoyi-krupi-iz-grechki-riznih-selektsiynih-sortiv 30. Kacuráková M., Capek P., V. Sasinkova Â, N. Wellner, A. Ebringerova. FT-IR study of plant cell wall model compounds: pectic polysaccharides and hemicelluloses. - Carbohydrate Polymers, № 43 (2000), 195 - 203. 31. Гетьман І. А., Михонік Л. А. Використання гречаної закваски спонтанного бродіння в технології хліба. Інноваційні технології в хлібопекарському виробництві, Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі : матеріали Міжнародних науково-практичних конференцій. Київ : НУХТ, 2020. С. 32–36. 32. Гетьман, І. А. Михонік Л. А., Науменко О. В., Кухаренко І. О. Використання заквасок спонтанного бродіння з борошна круп’яних культур в технології пшеничного хліба. Якість і безпечність харчової продукції і сировини – проблеми сьогодення : матеріали Міжнародної конференції, 25 вересня, 2020 р. Львів : ЛТЕУ, 2020. С. 78–80. 33. Гетьман, І. А., Михонік Л. А., Кухаренко І. О. Дослідження вуглеводно-амілазного комплексу борошна круп’яних культур і його сумішей з пшеничним. Харчова промисловість. 2020. № 27. С. 46–52. DOI: 10.24263/2225-2916-2020-27-7. 34. Композиція інгредієнтів для приготування виробів пониженої вологості «Хрустка насолода»: пат. 129708 Україна, МПК A21D 13/02. № u201804758 ; заявл. 02.05.2018 ; опубл. 12.11.2018, Бюл. № 21. 4с. 35. Спосіб приготування закваски для виробництва пшеничного -житнього хліба: пат. 122743 Україна МПК A21D 2/36. № u 2019 07394 ; заявл. 03.07.2019 ; опубл. 28.12.2020, Бюл. № 24. 4 с. 36. Жигир. А.М., Болховітіна О.І. Перспективи використання борошна зеленої гречки у технології хліба пшеничного. Сучасна інженерія агропромислових і харчових виробництв. Зб. тез доповідей Міжнар. науково практ. конф. (25-26 листопада 2021 р., м. Харків) : ДБТУ, 2021. С. 437 –438. 37. Сімонова, А. О., Соколова Н.Ю. Використання борошна зеленої гречки в технології хлібобулочних виробів пониженої вологості для зниження їх глікемічного індексу. Проблеми формування здорового способу життя у молоді : зб. матеріалів ХІ Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів з міжнар. участю, Одеса, 4–6 жовт. 2018 р. ОНАХТ.2018. С. 76–77. 38. Салавеліс, А. Д., Павловський С. М. Інноваційні пропозиції з виробництва борошняних кулінарних виробів геронтологічного призначення Зб. тез доп. 79-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 16–19 квіт. 2019 р. ОНАХТ. С. 42–43. 39. Дробот В.І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва. Довідник : навч. посібник / 2-е вид., переробл. і доповн. Київ, «ПрофКнига», 2019. 580 с. 40. Дробот В. І. Лабораторний практикум з технології хлібопекарського і макаронного виробництва. Навчальний посібник. Київ, Центр навчальної літератури, 2006. 341 с. 41. ДСТУ 9188:2022 Вироби хлібобулочні. Органолептичне оцінювання показників якості 42. ДСТУ 7045:2009 Вироби хлібобулочні. Методи визначання фізико хімічних показників. 43. Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (дата звернення: 29.10.2024) 44. Дуденко Н. В. Основи фізіології та гігієни харчування / Н. В. Дуденко, В. С. Артеменко, М. П. Головко, В. В. Євлаш – Суми : Університетська книга., 2008. 45. Дробот В.І. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів. Київ, Кондор-Видавництво, 2015. 972 с. 46. Гвоздєв О. В., Ялпачик Ф. Ю., Олексієнко В. О. Машини та обладнання хлібопекарського виробництва : підручник : Мелітополь: ТОВ «Видавничий будинок ММД», 2010. 312 с. 47. Лісовенко О. Т., Руденко-Грицюк О. А., Литовченко І. М. та ін. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв : підручник. Київ. Наукова думка. 2000. 284 с. 48. Шидакова-Каменюка О.Г., Самохвалова О. В., Олійник С. Г., Кравченко О. І. Методологія та організація наукових досліджень. навч. посіб.: Харків: ХДУХТ, 2016.180 с. 49. Ткаченко А. С. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів : практичний посіб. Полтава: ПУЕТ, 2020. 137 с. 50. Битков В. Н., Сухов В. Н.Система НАССР : довідник : Львів. Леонорм-Стандарт, 2003. 218с. 51. Gandhi, A.P.2009. Development of HACCP protocols for the production of soy milk. As. J. Food Ag-Ind.2(3). 262–279. 52. Ткаченко А.С., Басова Ю.О. Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів: практичний посібник. Полтава. ПУЕТ, 2020. 137 с. 53. Витрати на виробництво продукції (товарів, послуг) підприємств за видами економічної діяльності. URL:http://www.ukrstat.gov.ua/ 54. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджено Наказом Міністерства промислової політики Укра-їни від 09.07.07 р. № 373. К.: ДІКЕД, 2007. 321 с
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_461_181z-HK-13m_Avramenko_O_Y.pdf
  Restricted Access
1.5 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.