Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61635
Title: | Розробка макаронних виробів підвищеної харчової цінності |
Other Titles: | Development of pasta products of increased nutritional value |
Authors: | Воронкін, Андрій Олександрович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Артамонова, М. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів |
Keywords: | макаронні вироби;харчова цінність;борошно шроту;насіння льону;порошок шипшини;функціональні добавки;харчові волокна;омега-3 жирні кислоти;вітамін C;антиоксиданти;pasta;nutritional value;flaxseed meal flour;rosehip powder;functional additives;dietary fiber;omega-3 fatty acids;vitamin C;antioxidants |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Воронкін А. О. Розробка макаронних виробів підвищеної харчової цінності: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. М. В. Артамонова. Харків: ДБТУ, 2024. 89 с. |
Abstract: | Макаронні вироби користуються великим попитом серед населення,
проте більшість із них виготовляються з м’яких сортів пшениці, що обмежує
їхню харчову цінність. Збагачення макаронних виробів функціональними
інгредієнтами, такими як борошно шроту насіння льону і порошок шипшини,
є перспективним напрямом, який дозволяє підвищити вміст білків, харчових
волокон, вітамінів і омега-3 жирних кислот. Це особливо актуально для
розширення асортименту здорових і поживних продуктів в Україні. Pasta is in great demand among the population, but most of it is made from soft wheat varieties, which limits its nutritional value. Enriching pasta with functional ingredients, such as flaxseed meal flour and rosehip powder, is a promising direction that allows you to increase the content of proteins, dietary fiber, vitamins and omega-3 fatty acids. This is especially relevant for expanding the range of healthy and nutritious products in Ukraine |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61635 |
metadata.dcterms.references: | 1. Rodríguez De Marco, E., Steffolani, M. E., Martínez, C. S., & León, A. E. Effects of spirulina biomass on the technological and nutritional quality of bread wheat pasta // LWT - Food Science and Technology. – 2014. – Vol. 58, № 1. – С. 102-108. 2. Nejatian, M., Ghandehari Yazdi, A. P., Saberian, H., Bazsefidpar, N., Karimi, A., Soltani, A., Assadpour, E., Toker, O. S., & Jafari, S. M. Application of Spirulina as an innovative ingredient in pasta and bakery products // Food Bioscience. – 2024. –Vol. 62. 3. Pellegrini, N., Pasini, L., Porrini, M., et al. Development of pasta with chickpea flour: nutritional aspects and cooking properties // Journal of Food Science and Technology. – 2020. – Vol. 57. – С. 1536-1545. 4. Казьміришен В. О., Рожно О. В., Юрчак В. Г. Вивчення способів внесення сухого яєчного білка для виготовлення макаронних виробів з кукурудзяного борошна // Наукові здобутки молоді — вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: матеріали 82 міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 13–14 квітня 2016 р. – Київ: НУХТ, 2016. – Ч. 1. – С. 138. 5. Zaky A. A., Hussein A. S., Mostafa S., Abd El-Aty A. M. Impact of Sunflower Meal Protein Isolate Supplementation on Pasta Quality. Separations, 2022, 9, 429. 6. Chetrariu A., Dabija A. Valorisation of Spent Grain from Malt Whisky in the Spelt Pasta Formulation: Modelling and Optimization Study. Appl. Sci., 2022, 12, 1441.Карпик, Г. В. Удосконалення технології макаронних виробів, збагачених харчовими волокнами : автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.01 «Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів» / Карпик Галина Вікторівна ; НУХТ. – К., 2014. – 21 с. 7. Юрчак, В. Г., Карпик, Г. В., Голікова, Т. П. Дослідження макаронних властивостей цільнозернового пшеничного борошна // Наукові праці НУХТ. –2012. – № 47. – С. 123-128. 8. Жученко, К. М., Задніпрянська, Ю. Г. Удосконалення технології макаронних виробів із додаванням збагачувальної сировини // Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, готельного, ресторанного господарств і торгівлі : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених і студентів, 25 квітня 2013 р. ; наук. кер. Гревцева Н. В. – Харків : ХДУХТ, 2013. – Ч. 1. – С. 63. 9. Даценко, А. М. Дослідження впливу овочевих кріопаст на макаронні властивості борошна // Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, готельного, ресторанного господарств і торгівлі : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених і студентів, 25 квітня 2012 р. ; наук. кер. Верешко Н. В., Набоков Д. О. – Харків : ХДУХТ, 2012. – Ч. 1. – С. 37. 10. Schettino, R.; Pontonio, E.; Rizzello, C.G. Use of Fermented Hemp, Chickpea and Milling By-Products to Improve the Nutritional Value of Semolina Pasta. Foods 2019, 8, 604 11. Jaworska, D.; Królak, M.; Przybylski, W.; Jezewska-Zychowicz, M. Acceptance of Fresh Pasta with β-Glucan Addition: Expected Versus Perceived Liking. Foods 2020, 9, 869. 12. Рахметов Д.Б., Костецька К.В., Ковтун-Водяницька С.М., Рахметова С.О., Грищук Р.С. Вплив борошна з макухи рижію та гірчиці на якість макаронних виробів. Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, Київ, Україна; Уманський національний університет садівництва, Умань, Україна. 13. Ungureanu-Iuga, M.; Mironeasa, S. Advance on the Capitalization of Grape Peels By-Product in Common Wheat Pasta. Appl. Sci. 2021, 11, 11129. 14. Кравченко, О. А., Стеценко, Н. О. Нові види макаронних виробів з антиоксидантними властивостями // Актуальні питання науки і техніки у ХХI столітті. Природничі та медичні науки, технічні і математичні науки : Науковий форум : збірник матеріалів Міжнародної науково – практичної конференції, м. Київ, Україна, 28 травня 2014 р. – Київ : Центр Науково –Практичних Студій, 2014. – С. 166-172. 15. Bchir, B., Karoui, R., Danthine, S., Blecker, C., Besbes, S., Attia, H. Date, Apple, and Pear By-Products as Functional Ingredients in Pasta: Cooking Quality Attributes and Physicochemical, Rheological, and Sensorial Properties // Foods. –2022. – Vol. 11. – С. 1393. 16. Lu, X., Brennan, M. A., Serventi, L., Liu, J., Guan, W., Brennan, C. S. Addition of mushroom powder to pasta enhances the antioxidant content and modulates the predictive glycaemic response of pasta // Food Chemistry. – 2018. – Vol. 264. – С. 199-209. 17.Дзюндзя, О., Шинкарук, М. Вплив овочевих порошків на якість макаронних виробів // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. – 2021. – № 3. – С. 72–78. 18.Дричик, М. Ю., Чорна, А. І. Споживні властивості макаронних виробів з додаванням порошку лушпиння цибулі // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2020. – Т. 26, № 6. – 229 с. 19.Орлова, О. С., Голікова, Т. П. Дослідження застосування глоду в технології макаронних виробів // Молодий вчений. – 2017. – № 1 (41). – С. 51–54. 20.Макаронні вироби: пат. 29231. Україна. МПК A23L1/16. № 98020678; заявл. 09.02.1998. опубл. 16.10.2000. Бюл. 5. – 4 с. 21. Стеценко, Н. О. Вдосконалення технології макаронних виробів з антиоксидантними властивостями / Н. О. Стеценко, О. А. Кравченко // Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 28-29 травня 2015 р. – К. : НУХТ, 2015. – C. 125-126. 22. Silva L. E. P. d., Moreira S. R., Neves N. d. A., Aguiar E. V. d., Capriles V. D., Amaral T. N., Schmiele M. Use of Integral Forage Palm Flour as an Innovative Ingredient in New Fettuccine-Type Pasta: Thermomechanical and Technological Properties, and Sensory Acceptance. Foods. 2024; 13(17):2683. 23. Gumul D., Kruczek M., Ivanišová E., Słupski J., Kowalski S. Apple Pomace as an Ingredient Enriching Wheat Pasta with Health-Promoting Compounds. Foods. 2023, 12, 804. 24. Gattuso A., De Bruno A., Piscopo A., Santacaterina S., Frutos M. J., Poiana M. Bergamot Pomace Flour: From Subproduct to Bioactive Ingredient for Pasta Production. Стійкість. 2024; 16(17):7784. 25. Tolve R., Pasini G., Vignale F., Favati F., Simonato B. Effect of Grape Pomace Addition on the Technological, Sensory, and Nutritional Properties of Durum Wheat Pasta. Foods. 2020, 9, 354. 26. Abbasi Parizad P., Marengo M., Bonomi F., Scarafoni A., Cecchini C., Pagani M. A., Marti A., Iametti S. Bio-Functional and Structural Properties of Pasta Enriched with a Debranning Fraction from Purple Wheat. Foods. 2020, 9, 163. 27. Biernacka B., Dziki D., Różyło R., Gawlik-Dziki U. Banana Powder as an Additive to Common Wheat Pasta. Foods. 2020, 9, 53. 28. Мосійко Д., Чехранов А., Сова Н., Луценко М. Використання конопляного борошна для збагачення макаронних виробів // Наукові здобутки молоді –вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: матер. 85 Ювілейної Міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів (Київ, 11–12 квітня 2019 р.) / Міністерство освіти і науки України, Національний університет харчових технологій. – Київ: НУХТ, 2019. – Ч. 1. – 527 с.Konuray, G., Erginkaya, Z. Quality evaluation of probiotic pasta produced with Bacillus coagulans GBI-30 // Innovative Food Science & Emerging Technologies. – 2020. – Vol. 66. 29. Cárdenas-Hernández, A., Beta, T., Loarca-Piña, G., Castaño-Tostado, E., Nieto Barrera, J. O., Mendoza, S. Improved functional properties of pasta: Enrichment with amaranth seed flour and dried amaranth leaves // Journal of Cereal Science. –2016. – Vol. 72. – С. 84-90. 30. Калина, В. С., Гола, А. В. Перспектива гречаної клітковини у виробництві макаронних виробів / наук. кер. Ю. О. Чурсінов // Проблеми формування здорового способу життя у молоді : зб. матеріалів ХІ Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів з міжнар. участю, Одеса, 4–6 жовт. 2018 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; гол. ред. Б. В. Єгоров. – Одеса, 2018. – С. 60–61. 31. Сукманов, В. О., Ліхоліп, І. А. Дослідження реологічних властивостей макаронних виробів, збагачених каштановою мукою та бджолиним пилком // Збірник тез доповідей Ⅵ Міжнародної науково-технічної конференції „Стан і перспективи харчової науки та промисловості“. – 2022. – С. 56-57. 32. Болгова, Н. В., Тараненко, Н. В. Аналіз використання борошна кіноа сорту квартет в технології виробів макаронних [Електронний ресурс] // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. – Мелітополь : ТДАТУ, 2023. – Вип. 13, Т. 2. – С. 26. 33. Михайлюк, С. Використання нетрадиційних видів борошна у хлібопекарській галузі // Матеріали Ⅵ Міжнародної студентської науково-технічної конференції „Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання“. – 2023. –С. 64-65. 34. Paucar-Menacho, L. M., Vásquez Guzmán, J. C., Simpalo-Lopez, W. D., Castillo Martínez, W. E., Martínez-Villaluenga, C. Enhancing Nutritional Profile of Pasta: The Impact of Sprouted Pseudocereals and Cushuro on Digestibility and Health Potential // Foods. – 2023. – Vol. 12. – С. 4395. 35. Coello, K. E., Peñas, E., Martinez-Villaluenga, C., Cartea, M. E., Velasco, P., Frias, J. Pasta products enriched with moringa sprout powder as nutritive dense foods with bioactive potential // Food Chemistry. – 2021. – Vol. 360. 36. Самсоненко С. С. Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених коренеплодами скороцерни: пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» / Самсоненко Сніжана Сергіївна; наук. керівник Кошулько В. С.; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т, Інженерно-технологічний ф-т, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 74 с. 37. Голікова Т. П. Використання дикорослої сировини в технології макаронних виробів / Т. П. Голікова // Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності: матеріали ІV Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції, 8 вересня 2015 р., м. Київ. – К.: НУХТ, 2015. – С. 19-20. 38. Поліщук В. В. Обґрунтування технології макаронних виробів з використанням харчових добавок: пояснювальна записка до дипломної роботи ОС «Магістр» / Поліщук Вікторія Вікторівна; наук. керівник Холобцева І. П.; Дніпровський держ. аграр.-економ. ун-т, Інженерно технологічний ф-т, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2023. – 74 с. 39. Lupu M. I., Canja C. M., Padureanu V., Boieriu A., Maier A., Badarau C., Padureanu C., Croitoru C., Alexa E., Poiana M.-A. Insights on the Potential of Carob Powder (Ceratonia siliqua L.) to Improve the Physico-Chemical, Biochemical and Nutritional Properties of Wheat Durum Pasta. Applied Sciences. 2023; 13(6):3788. 40. Цуприк А. О. Обґрунтування технології виробництва макаронних виробів збагачених борошном амаранту та сетарії: кваліфікаційна робота ступеня вищої освіти «Магістр» / Цуприк Альона Олександрівна; наук. кер. Віталій Сергійович Кошулько; Дніпровський держ. аграр.-екон. ун-т, Інженерно технологічний ф-т, Кафедра харчових технологій. – Дніпро, 2024. – 77 с. 41. Донцова, І. В., Лебединець, В. Т., Гірняк, Л. І. Дослідження асортименту макаронних виробів функціонального призначення // Вісник ЛТЕУ. – 2013. –№ 13. – Технічні науки. 42. Патент на корисну модель № 82847 від 12.08.2013 р. – Дію патенту припинено, але може бути поновлено sel, F. Investigation of certain nutritional properties of noodle enriched with raw flaxseed // Quality Assurance and Safety of Crops & Foods. – 2019. – Vol. 11, No. 2. – P. 183–189. 44. Zarzycki, P., Sykut-Domańska, E., Sobota, A. Flaxseed enriched pasta: Chemical composition and cooking quality // Foods. – 2020. – Vol. 9. – P. 404. 45. Дробот В. І., Іжевська О. П., Бондаренко Ю. В. Шрот насіння льону в технології хлібобулочних виробів // Харчова наука і технологія. - 2016. - Т. 10, Вип. 3. - С. 76-81. 46. Андрасович Д. В. Корисні властивості шроту з насіння льону / Д. В. Андрасович; наук. кер. Л. О. Валевська // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді: тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учен. і студ., Харків, 2 квіт. 2015 р. / ХДУХТ. – Харків, 2015. – Ч. 1. –С. 122. 47. Воронцова Т. О., Волянська Л. А., Кубей І. В., Мудрик У. М., Стеценко В. В. Застосування шроту насіння льону при функціональних захворюваннях травної системи // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні аспекти діагностики і лікування захворювань внутрішніх органів». ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я.Горбачевського МОЗ України», Тернопіль. 48. Балагуц І. Л., Дорохович В. В. Застосування насіння льону та шроту насіння льону в технології галет // Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві; Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 15 вересня 2021. –Київ: НУХТ, 2021. – С. 81–82. 49. Вінк А. В., Стеценко Н. О. Розроблення рецептури кексів, збагачених екстрактом стевії та шротом насіння льону // Актуальні питання науки і техніки у ХХI столітті: збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, 28 травня 2014 р. – Київ: Центр Науково-Практичних Студій, 2014. – С. 159–165. 50. Chrubasik, C., Roufogalis, B. D., Müller-Ladner, U., Chrubasik, S. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles // Phytotherapy Research. –2008. – Vol. 22. – P. 725–733. 51. Регламент Європейського парламенту і ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 року про надання споживачам інформації про харчові продукти, про внесення змін до регламентів Європейського парламенту і ради (ЄС) № 1924/2006 та (ЄС) № 1925/2006 та про скасування директив. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_008-11#Text (дата звернення: 17.10.2024). 52. Gao, X., Björk, L., Trajkovski, V., Uggla, M. Evaluation of antioxidant activities of rosehip ethanol extracts in different test systems // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2000. – Vol. 80. – P. 2021–2027. 53. Ercisli, S. Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species // Food Chemistry. – 2007. – Vol. 104. – P. 1379–1384. 54. Vartolomei, N., Turtoi, M. The Influence of the Addition of Rosehip Powder to Wheat Flour on the Dough Farinographic Properties and Bread Physico-Chemical Characteristics // Applied Sciences. – 2021. – Vol. 11. 55. Cingöz, A., & Şahin, N. Determination of Rheological and Chemical Properties of Hemp, Rosehip Seed and Safflower Flours // Journal of Agricultural Sciences. –2023. – Vol. 29, No. 4. – P. 914–923. 56. Рогова, А. Л., Чоні, І. В., Медведь, Л. М. Вплив порошку шипшини на показники якості бісквітного напівфабрикату // Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі: матеріали ІХ Всеукраїнської науково практичної конференції, 19–20 травня 2020 р., Київ: НУХТ, 2020. – С. 178–179. 57. Куликова В. І. Збагачення вітамінами виробів з дріжджового тіста: освітня програма «Технології в ресторанному господарстві» / Куликова В. І., магістр спеціальності 181 Харчові технології; наук. керівник Рогова А. Л., к. е. н., доцент. – Полтава: Полтавський університет економіки та торгівлі, 2019. – 181 с. 58. Український клуб аграрного бізнесу [Електронний ресурс] // https://uaexport.org/2024/06/27/eksport-virobiv-z-tista-zrostaye-popri-zalezhnist vnutrishnogo-rinku-vid-importu-zvichajnih-makaroniv/ (дата звернення: 27.09.2024). 59. В Україні прогнозується збільшення площ під твердою пшеницею [Електронний ресурс] // https://www.agronom.com.ua/tsogorich-v-ukrayini prognozuyetsya-zbilshennya-ploshh-pid-tverdoyu-pshenytseyu/ (дата звернення: 27.09.2024). 60. Михайленко, Г., Коткова, Н., Бокій, О. Пріоритетні напрями імпортозаміщення продовольства в Україні // Продовольчі ресурси. – 2015. –№ 3 (05). – С. 186–193. 61. Якість пшениці врожаю 2024/2023 (вміст білка та клейковини, заспореність сажкою, мікологічна експертиза) [Електронний ресурс] // https://superagronom.com/multimedia/infographics/91-yakist-pshenitsi-vrojayu 2024-2023-vmist-bilka-ta-kleykovini-zasporenist-sajkoyu-mikologichna-ekspertiza (дата звернення: 04.10.2024). 62. Данилишин, Б. Ключовий фактор, що забезпечив стабільність економіки України минулого року [Електронний ресурс] // https://glavcom.ua/columns/b_danilishyn/kljuchovij-faktor-shcho-zabezpechiv stabilnist-ekonomiki-ukrajini-minuloho-roku-983836.html (дата звернення: 04.10.2024). 63. Платформа «Зроблено в Україні» має дати додатково 4 млрд грн [Електронний ресурс] // https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/platforma-zrobleno-v-ukrajini-maje-dati dodatkovo-4-mlrd-hrn-i-vidnovlennja-ukrajinskoho-virobnitstva.html (дата звернення: 02.04.2024). 64. Дробот, В., Іжевська, О., Бондаренко, Ю. В. Шрот насіння льону в технології хлібобулочних виробів // Food Science and Technology. – 2016. – Т. 10, № 3. 65. Слободянюк, Н. М., Веретинська, І. А. Харчова та біологічна цінність насіння льону // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. –2015. – Вип. 46, Т. 1. 66. Тимощук, О. В., Лембрик, І. С., Кочерга, З. Р. Простагландини – універсальні біорегулятори в організмі людини (огляд літератури) // Запорожский медицинский журнал. – 2018. – Т. 20, № 1. – С. 121–127. 67. Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., Rodríguez-Yoldi, M. J. Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species // Int. J. Mol. Sci. – 2017. – Vol. 18. – P. 1137. 68. Lixandru, M. Vitamin C Content in Rose Hips [Електронний ресурс] // https://www.natureword.com/vitamin-c-content-in-rose-hips/ (дата звернення: 06.11.2024). 69. Rose hip nutrition: calories, carbs, GI, protein, fiber, fats [Електронний ресурс] // https://foodstruct.com/food/rose-hip (дата звернення: 06.11.2024). 70. Степанькова, Г. В., Олійник, С. Г. Технологія продукції оздоровчого харчування: опорний конспект лекцій для студентів освітнього ступеня магістр спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». – Харків: ХДУХТ, 2019. 71. Калорійність абрикоса замороженого [Електронний ресурс] // Журнал про здоров’я. https://sayyes.com.ua/ua/10775-kaloriynost-abrikos zamorozhennyy/?srsltid=AfmBOor16RSo_ZPIWsWgF6YGaY_PJMie4myS90mLI0KY3dwGo1NyRX-u (дата звернення: 12.11.2024). 72. Компанія БІД. Виробництво макаронного та пакувального обладнання [Електронний ресурс] // https://bid.dp.ua/ua/ (дата звернення: 12.11.2024). 73. Методичні рекомендації з розроблення та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) / Міністерство аграрної політики та продовольства України. – Київ: Мінагрополітики України, 2019. – 120 с. 74. ISO 22000:2018. Системи управління безпечністю харчових продуктів –Вимоги до будь-яких організацій у харчовому ланцюзі. – Міжнародна організація зі стандартизації, 2018. 75. Наказ Міністерства охорони здоров'я України № 590 від 01.10.2012 р. Про затвердження Вимог до розробки, впровадження та застосування постійних процедур, заснованих на принципах НАССР / Міністерство охорони здоров'я України. – Київ: МОЗ України, 2012. 76. Білявська, Л. М., Кушнір, М. В. Впровадження НАССР на харчових підприємствах України: практичні рекомендації. – Харків: Видавництво Харківського національного університету, 2021. – 240 с. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_461_181-HK-13m_Voronkin_A_O.pdf Restricted Access | 1.97 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.