Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5983
Название: Управління продовольчою безпекою в системі менеджменту аграрних підприємств: теорія, методологія, практика: автореф. дис. на здобуття … д-ра екон. наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)
Другие названия: Управление продовольственной безопасностью в системе менеджмента аграрных предприятий: теория, методология, практика
Management of Food Safety in The Management System of Agricultural Enterprises: The Theory, Methodology, Practice.
Авторы: Пилипенко, Катерина Анатоліївна
Научный руководитель: Красноруцький, Олексій Олександрович
Ключевые слова: продовольча безпека;механізм управління;якість продукції;товарна політика;система контролю;управління обсягами;продовольственная безопасность;механизм управления;качество продукции;товарная политика;система контроля;управление объемами;food safety;management mechanism;product quality;commodity policy;control system;volume management
Дата публикации: 2018
Издательство: Харків
Библиографическое описание: Пилипенко К. А. Управління продовольчою безпекою в системі менеджменту аграрних підприємств: теорія, методологія, практика: автореф. дис. … д-ра екон. наук: 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності); наук. конс. О. О. Красноруцький; Харків, 2018. 39 с.
Краткий осмотр (реферат): Дисертація присвячена вирішенню наукової проблеми обґрунтування теоретичних, методологічних, методичних та практичних засад управління продовольчою безпекою в системі менеджменту аграрних підприємств. Обґрунтовано теоретичні засади дотримання продовольчої безпеки в управлінні діяльністю аграрних підприємств, його генезис та ієрархічність типології. Визначено зміст безпечності продукції в системі управління продовольчою безпекою. Виявлено структурні особливості механізмів та систем дотримання продовольчої безпеки. Розроблено методологічні засади інтеграції інструментів управління продовольчою безпекою в менеджмент аграрних підприємств, у т. ч. на рівні формування пропозиції їх продукції. Визначено методичні засади оцінювання та контролю безпечності продовольства. Виявлено принципи реалізації безпечності продовольчої продукції у підвищенні ефективності та конкурентоспроможності аграрних підприємств. Здійснено оцінку стану та структурно-динамічних тенденцій відповідності пропозиції аграрних підприємств вимогам безпечності продовольства. Визначено рівень та особливості інфраструктурного забезпечення дотримання продовольчої безпеки. Здійснено імплементацію зарубіжного досвіду управління безпечністю продукції аграрних підприємств. Розроблено напрями удосконалення сукупності механізмів дотримання продовольчої безпеки в здійсненні діяльності аграрних підприємств. Обґрунтовано необхідність впровадження та використання маркетингового інструментарію ранкового позиціонування безпечної продовольчої продукції. Розроблено пропозиції щодо врахування особливого місця органічного виробництва в управлінні безпечністю продукції аграрних підприємств. Обґрунтовано системи управління безпечністю та якістю продовольчої продукції аграрних підприємств та їх структуру. Розроблено стратегії управління пропозицією продукції аграрних підприємств у контексті продовольчої безпеки. Виявлено інноваційно-інвестиційні резерви підвищення безпечності та якості продукції аграрних підприємств. В роботі теоретично обґрунтовано місце та роль аграрного підприємства як базової ієрархічної одиниці в системі управління формуванням та відтворенням продовольчої безпеки на суб’єктному, місцевому, у т.ч. підприємницькому, й національному рівнях, як такому, що акумулює необхідні ресурси для виробництва продовольства, його пропозиції на ринку або розподілу на засадах соціальної відповідальності, має відповідні управлінські можливості для впливу на суспільну думку та здійснення діяльності по забезпеченню продовольчої безпеки без суттєвих додаткових матеріальних затрат. Визначено методологічні засади інтеграції інструментів управління продовольчою безпекою у систему менеджменту діяльності аграрних підприємств через планування й дотримання раціональної структури виробництва й каналів реалізації сільськогосподарської продукції; встановлення відповідності, центрів відповідальності й визначення бізнес-процесів засобами контролінгу; використання стандартів і сертифікатів якості та безпечності продуктів харчування та організації в ньому відповідного підрозділу або посади фахівця. Обґрунтовано теоретичні засади побудови та функціонування механізмів дотримання продовольчої безпеки та управління нею у системі менеджменту аграрних підприємств у виробничо-організаційному, фінансово-економічному, маркетинговому, інституційному, мотиваційному аспектах.
Диссертация посвящена решению научной проблемы обоснования теоретических, методологических, методических и практических основ управления продовольственной безопасностью в менеджменте аграрных предприятий. Обоснованы теоретические основы соблюдения продовольственной безопасности в управлении деятельностью аграрных предприятий, его генезис и иерархичность типологии. Определено содержание безопасности продукции в системе управления продовольственной безопасностью. Выявлены структурные особенности механизмов и систем соблюдения продовольственной безопасности. Разработаны методологические основы интеграции инструментов управления продовольственной безопасностью в менеджмент аграрных предприятий, в т. ч. на уровне формирования предложения их продукции. Определены методические основы оценки и контроля безопасности продовольствия. Выявлены принципы реализации безопасности продовольственной продукции в повышении эффективности и конкурентоспособности аграрных предприятий. Осуществлена оценка состояния и структурно-динамических тенденций соответствии предложения аграрных предприятий требованиям безопасности продовольствия. Определен уровень и особенности инфраструктурного обеспечения соблюдения продовольственной безопасности. Осуществлен имплементацию зарубежного опыта управления безопасностью продукции аграрных предприятий. Разработаны направления совершенствования совокупности механизмов соблюдения продовольственной безопасности в осуществлении деятельности аграрных предприятий. Обоснована необходимость внедрения и использования маркетингового инструментария утреннего позиционирования безопасной продовольственной продукции. Разработаны предложения по учету особого места органического производства в управлении безопасностью продукции аграрных предприятий. Обоснованно системы управления безопасностью и качеством продовольственной продукции аграрных предприятий и их структуру. Разработаны стратегии управления предложением продукции аграрных предприятий в контексте продовольственной безопасности. Выявлено инновационно-инвестиционные резервы повышения безопасности и качества продукции аграрных предприятий. В работе теоретически обоснованы место и роль аграрного предприятия как базовой иерархической единицы в системе управления формированием и воспроизведением продовольственной безопасности на субъектном, местном, в т.ч. предпринимательской, и национальном уровнях, как таковом, аккумулирующий необходимые ресурсы для производства продовольствия, его предложения на рынке или распределения на принципах социальной ответственности, имеет соответствующие управленческие возможности для влияния на общественное мнение и осуществления деятельности по обеспечению продовольственной безопасности без существенных дополнительных материальных затрат. Определены методологические основы интеграции инструментов управления продовольственной безопасностью в систему менеджмента деятельности аграрных предприятий через планирование и соблюдение рациональной структуры производства и каналов реализации сельскохозяйственной продукции; создание центров ответственности и определения бизнес-процессов средствами контроллинга, использование стандартов и сертификатов качества и безопасности продукции. Обоснованы теоретические основы построения и функционирования механизмов соблюдения продовольственной безопасности и управления ею в системе менеджмента аграрных предприятий в производственно-организационном, финансово экономическом, маркетинговом, институциональном, мотивационном аспектах.
The dissertation is devoted to solving the scientific problem of substantiation of theoretical, methodological, methodical and practical principles of management of food safety in the management system of agrarian enterprises. The theoretical principles of observance of food safety in the management of activity of agrarian enterprises, its genesis and hierarchy of typology are substantiated. The content of safety of products in the system of food safety management is determined. The structural features of food security mechanisms and systems are revealed. The methodological principles of integration of food safety management tools in the management of agrarian enterprises, including at the level of supply of their products, have been developed. The methodical principles of food safety assessment and control are determined. The principles of safety of food products are realized in increasing the efficiency and competitiveness of agrarian enterprises. The estimation оf the state and structural-dynamic tendencies of the proposal of agrarian enterprises to the requirements of food safety is evaluated. The level and peculiarities of infrastructure support for food safety are determined. Implementation of foreign experience in managing the safety of agrarian enterprises products has been implemented. Areas of improvement of the set of mechanisms of compliance with food security in the implementation of activities of agrarian enterprises. The necessity of introduction and use of marketing tools of morning positioning of safe food products is substantiated. Proposals for taking into account the special place of organic production in the management of the safety of products of agrarian enterprises have been developed. The systems of safety and quality management of food products of agrarian enterprises and their structure are substantiated. The strategies for managing the supply of agrarian enterprises products in the context of food security are developed. Innovative-investment reserves of increase of safety and quality of products of agrarian enterprises were revealed. In the work, the place and role of the agrarian enterprise as the basic hierarchical unit in the system of management of formation and reproduction of food security on the subjective, local, including entrepreneurial and national levels, as one that accumulates the necessary resources for food production, its supply in the market or distribution on the basis of social responsibility, has the appropriate managerial capacity to influence public opinion and to carry out food security activities without substantial additional material costs. The methodological principles of integration of food safety management tools into the management system of agrarian enterprises activity are defined through planning and observance of rational structure of production and channels of agricultural products realization; establishing conformity, responsibility centers and defining business processes by means of controlling; the use of standards and certificates of quality and safety of food products and the organization of an appropriate department or specialist in it. The theoretical principles of construction and functioning of mechanisms of food safety observance and its management in the system of management of agrarian enterprises in production organizational, financial-economic, marketing, institutional, and motivational aspects are substantiated. The traditional set of principles for implementing the safety of food products is supplemented with principles of quality, informativity, social responsibility, monitoring and control, motivation and incentives. The safety of food products based on nutritional properties, environmental parameters, economic availability, share and ratios in food rations of crop and livestock products as a criterion for the formation of food security and the basis for its management in the tactical and strategic activities of agrarian enterprises have been determined. The estimation of the structure and efficiency and competitiveness of the supply of agri food products has been carried out in line with the needs of food and their dynamics in the context of food safety and food security through the balance of production and consumption of food; the structure of production and the ratio of the particles of plant and animal industries; the presence of organic production; level of domestic consumption; cost and quality of food; implementation channels and the dynamics of these indicators. The level of infrastructure management of food safety management in the management system of agrarian enterprises is determined by assessing the availability and cooperation of the relevant state institutions; laboratories of quality and certification; marketing channels and logistics; availability and publicity of information on the quality and safety of food; activity of public organizations. The implementation of foreign experience in the management of food safety and food safety in the management system of agrarian enterprises by setting standards of compliance is outlined; business process regulation; introduction of controlling with the centers of responsibility; public-private partnership; programs of blue, green and yellow baskets. The mechanism of management of formation, increase and support of food security in the system of management of agrarian enterprises by improving the synergy of organizational-economic, financial-economic, innovation-investment, institutional, and its motivational components is improved.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/5983
Располагается в коллекциях:08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
aref_Pylypenko.pdf1 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.