Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59141
Название: | Оцінка конкурентоспроможності підприємства |
Другие названия: | Evaluation of the competitiveness of the enterprise |
Авторы: | Немашкалов, Михайло Васильович |
Научный руководитель: | Бугріменко, Роман Михайлович |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра економіки та бізнесу |
Ключевые слова: | конкурентоспроможність;ефективність;підприємство;стратегічне управління;функції управління;competitiveness;efficiency;enterprise;strategic management;management functions |
Дата публикации: | 2024 |
Издательство: | Харків: ДБТУ |
Библиографическое описание: | Немашкалов М. В. Оцінка конкурентоспроможності підприємства: кваліфікаційна робота магістра: спец. 073 – Менеджмент; наук. кер. Р. М. Бугріменко; Харків: ДБТУ, 2024. 71с. |
Краткий осмотр (реферат): | В сучасних умовах динамічного розвитку ринкових відносин та глобалізації, питання забезпечення конкурентоспроможності підприємства набуває особливої важливості. Конкуренція стає дедалі жорсткішою, і підприємства змушені постійно адаптуватися до змін, ефективно використовувати свої ресурси та розробляти стратегії, спрямовані на зміцнення своїх позицій на ринку. Метою кваліфікаційної роботи є вдосконалення системи управління конкурентоспроможністю підприємства ТОВ «Атлант». Предмет дослідження – це система економічних відносин щодо оцінки конкурентоспроможності підприємств. Розглядаються сутність конкурентоспроможності, критерії конкурентної переваги підприємств, особливості ведення бізнесу в Україні та можливості підвищення конкурентоспроможності підприємств, проаналізовано показники ефективності діяльності підприємства, сформовано стратегічні орієнтири підприємства та функції управління конкурентоспроможністю підприємства. Надані показники оцінки та заходи щодо впровадження оцінки конкурентоспроможності підприємств-конкурентів дозволяють здійснити комплексну оцінку конкурентоспроможності підприємства, виявити чинники, що впливають на його позиції на ринку, та використовувати рекомендації для підвищення ефективності діяльності і зміцнення конкурентних переваг. In today's conditions of dynamic development of market relations and globalization, the issue of ensuring the competitiveness of the enterprise acquires special importance. Competition is becoming more and more fierce, and companies are forced to constantly adapt to changes, use their resources efficiently and develop strategies aimed at strengthening their positions in the market. The purpose of the qualification work is to improve the competitiveness management system of Atlant LLC. The subject of the study is the system of economic relations regarding the assessment of the competitiveness of enterprises. The essence of competitiveness, criteria for the competitive advantage of enterprises, the peculiarities of doing business in Ukraine and the possibilities of increasing the competitiveness of enterprises are considered. The provided assessment indicators and measures for the implementation of the assessment of the competitiveness of competing enterprises make it possible to carry out a comprehensive assessment of the enterprise's competitiveness, to identify factors affecting its position on the market, and to use recommendations to improve the efficiency of operations and strengthen competitive advantages |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59141 |
Использованная литература: | 1. Clayton Christensen. Парадокс процветания: как инновации могут вывести нации из бедности, Нью-Йорк. США: HarperBusiness. 2019. 2. Drucker P. The Best of Sixty Years of Peter Drucker’s Essential Writings on Management. 2006. С. 432. 3. Eric Kramer, Philip Dalton. Coarseness in U.S. Public Communication. Fairleigh Dickinson University Press. 2015. 4. Henry Mintzberg. Managing the Myths of Health Care: Bridging the Separations between Care, Cure, Control, and Community Berrett-Koehler Publishers, 2017. 272 р. 5. Kotler Philip. Marketing Management: Analysis, Planning, Implementation and Control. 1997. 6. Porter M. E., Elizabeth Olmsted Teisberg E. O. Redefining Health Care: Creating Value-Based Competition on Results. Boston: Harvard Business School Press, 2006. 506 p. 7. Антонюк Л.Л. Актуальні проблеми інноваційного розвитку України на сучасному етапі. Активізація інноваційної діяльності: організаційно правове та соціально-економічне забезпечення: Монографія; за заг. ред. О.І.Амоші, В.П.Антонюк, А.І.Землянкіна та ін. НАН України. Ін-т економіки промисловості. Донецьк, 2007.328 с. 8. Блэк Д., Маккейб Д. Внедрение новой системы управления и организации труда в английской компании. Проблемы теории и практики управления.2006. № 1. С. 78-82. 9. Борман Д. Менеджмент. Предпринимательская деятельность в рыночной экономике. Гамбург, 2002. 10.Власова А.М., Савчук Л.М., Савінова В.Б. Організаційна поведінка. К.:КНЕУ, 2001. 96 с. 11.Власова Н.О. Оцінка ефективності господарсько-фінансової діяльності підприємств громадського харчування: Навчальний посібник. Харк.держ. академія технол. та орг. харчування. Харків, 1998. 127 с. 12.Гальчинський А. Економічний розвиток: методологія оновленої парадигми. Економіка України. 2012. №5. С. 4-19. 13.Геєць В.М. та ін. Трансформація моделі економіки України: ідеологія,протиріччя, перспективи. К.: Логос, 2004. 500 с. 14.Герасимчук В.Г. Розвиток підприємства: діагностика, стратегія, ефективність. К.: Вища шк., 2005. 268 с. 15.Должанський І. З., Загорна Т.О. Конкурентоспроможність підприємства : Навчальний посібник. Київ: Центр навчальної літератури, 2006. С. 75. 16.Каплан Роберт, Майкс Анетт. Управление рисками. Новая система.(Серия «Harvard Business Review: 10 лучших статей»). Сборник : Альпина Паблишер, 2022. С. 7- 28. 17.Карсекін В.І., Манов М.А. Менеджмент у підприємствах торгівлі і громадського харчування. К.: Вища шк., 2004. 18.Клименко С. М. Управління конкурентоспроможністю підприємства : навч. посіб. С. М. Клименко, Д. О. Барабась, Т. В. Омельяненко та ін. К. КНЕУ, 2006. 527 с. 19.Колот А.М. Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу: Навч. посібник. К.: КНЕУ, 2018. 224 с. 20.Кузнецова Н.М. Основи економіки готельного та ресторанного господарства: Навчальний посібник. Інститут туризму. Київ, 1997. 21.Кузьміна О.Є. Економіка та менеджмент. Львів: ДУ «Львівська політехніка», 2006. 827 с. 22.Лановий В. Т., Яковенко П. Г. Тіньова економіка, фінансова криза, державна політика. Міжнародний дискусійний клуб «Еко-Пол», Випуск 1.К.: Богдана, 1999. 23.Лупак Р. Л., Васильців Т. Г. Конкурентоспроможність підприємства : навч. посіб. Львів, 2016. 484 с. 24.Омельяненко Т. В., Барабась Д. О., Вакуленко А. В. Управління конкурентоспроможністю підприємства : навч.метод. посіб. для самост. вивч. дисц. К.: КНЕУ, 2006. 272 с. 25.П.Березовський К.В. Інвестування підприємницької діяльності. К.: НТУУ"КПІ", 2003. 85 с. 26.Пасхавер О. Бизнесу пора подключаться к контролю над бюрократией. https://web.archive.org/web/20150218123342/http://www.business.ua/articles/tribune/Biznesu_pora_podklyuchatsya_k_kontrolyu_nad_byurokratiey-31840/ 27.Петровский Л. Малый бизнес в Украине - вне закона // Деловая жизнь. -1997. № 2. С. 7-8. 28.Піддубний І. О., Піддубна А. І. Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства : навч. посібник. Х., 2008. 280 с. 29.Покроплений С.Ф., Колот В.М. Підприємництво: стратегія, організація,ефективність: Навч. посібник. К.: КНЕУ, 2003. 352 с. 30.Сапрун Г. Г. Розробка моделі управління конкурентоспроможністю експортно-орієнтованих підприємств. «Молодий вчений», № 3 (43) березень, 2017 р.: веб-сайт.URL:http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2017/3/189.pdf 31.Сіваченко І. Ю., Козак Ю. Г., Єхануров Ю. І. Управління конкурентоспроможністю підприємств : навч. посібник. К. : Центр навчальної літератури, 2006. 73 с. 32.Скибінський С.В. Маркетинг. К.: ІЗМН, 2007. 328 с. 33.Соколова Л. В. Конкурентоспособность предприятия и критерии ее оценки. веб-сайт. URL : http://master.donntu.edu.ua. 34.Сохацька О. М., Тарнавська Н. П., Тибінь А. М. Корпоративне управління в Україні : теоретикометодологічні аспекти : монографія. м. Тернопіль : Економічна думка, 2007. 360 с. 35.Тарнавська Н. П. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теорія, методологія, практика. Тернопіль : Економічна думка, 2008. 570 с. 36.Хемел Г., Прахалад К. К. Конкуруючи за майбутнє. Створення ринків завтрашнього дня. ЗАТ «Олімп-Бізнес», 2002. 288 с. 37.Хміль Ф.І. Менеджмент. К.: Вища шк., 2005. 340 с. 38.Чернега О. Б. Управління підприємством в умовах конкуренції / дис. … д ра екон. наук. Донецьк, 2001. С. 41-42. 39.Шевченко И., Исаулова С. Модель планирования емкости рынка с помощью карты стратегических групп. Маркетинг. 2000. № 5 (54). С. 24-29. 40.Шегда А.В. Основы менеджмента: Учебное пособие. К.: Товариство «Знання», КОО, 2018. -512 с. 41.Шершньова З. Є. Стратегічне управління : Підручник. К. : КНЕУ, 2004. С. 129-132. 42.Шершньова З.С., Оборська С.В. Стратегічне управління. К.: КНЕУ, 1999.384 с. 43.Шумпетер Й. История экономического анализа. Экономическая школа, 2004. 540 с. 44.Яковлєв А.І. Соціально-економічна ефективність нововведень за умов ринку. К.: ІСДО, 2004. 228 с |
Располагается в коллекциях: | 073 - "Менеджмент" (Магістри) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
2024_M_412_073-BA-23m-01_Nemashkalov M_V.pdf Restricted Access | 1.18 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть Запрос копии |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.