Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59138
Title: | Розробка стратегії ціноутворення для підвищення конкурентоспроможності |
Other Titles: | Development of a pricing strategy to enhance competitiveness |
Authors: | Логвінов, Олександр Сергійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Гросул, Вікторія Анатолівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра економіки та бізнесу |
Keywords: | ціна;продукт;ціноутворення;методи ціноутворення;конкурентоспроможність підприємства;стратегія ціноутворення;price;product;pricing;pricing methods;enterprise competitiveness;pricing strategy |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Логвінов О. С. Розробка стратегії ціноутворення для підвищення конкурентоспроможності: кваліфікаційна робота магістра: спец. 073 – Менеджмент; наук. кер. В. А. Гросул; Харків: ДБТУ, 2024. 77 с. |
Abstract: | Стратегія ціноутворення є важливим інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємства, оскільки дозволяє ефективно позиціонувати продукцію на ринку. Оптимально встановлена ціна сприяє залученню більшої кількості клієнтів, зберігаючи при цьому прибутковість та ринкову частку. В роботі розглянуто теоретичні основи формування стратегій ціноутворення; проведено аналіз діяльності підприємства в контексті цінової стратегії, а також розроблено стратегію ціноутворення для підвищення конкурентоспроможності підприємства. Пропозиції та рекомендації, що подані в роботі, дозволять підприємствам самостійно визначити вплив ціноутворення на конкурентоспроможність підприємства; проаналізувати поточну стратегію ціноутворення підприємства; обґрунтувати стратегію ціноутворення для підвищення його конкурентоспроможності; надати оцінку економічної ефективності запропонованих заходів. Сформульовані в кваліфікаційній роботі теоретичні узагальнення та практичні рекомендації спрямовані на процес розробки стратегії ціноутворення для підвищення конкурентоспроможності підприємства The pricing strategy is an important tool for increasing the competitiveness of the enterprise, as it allows you to effectively position products on the market. Optimally set price helps attract more customers while maintaining profitability and market share. The paper examines the theoretical foundations of the formation of pricing strategies; an analysis of the company's activity in the context of the pricing strategy was carried out, and a pricing strategy was developed to increase the company's competitiveness. The proposals and recommendations presented in the work will allow enterprises to independently determine the impact of pricing on the competitiveness of the enterprise; analyze the company's current pricing strategy; justify the pricing strategy to increase its competitiveness; provide an assessment of the economic efficiency of the proposed measures. The theoretical generalizations and practical recommendations formulated in the qualification work are aimed at the process of developing a pricing strategy to increase the competitiveness of the enterprise. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59138 |
metadata.dcterms.references: | 1. Gillen C. 16 pricing strategies and examples (and how to set yours). URL : https://zapier.com/blog/pricing-strategy/ (дата звернення 15.07.2024) 2. Артус М. М. Державне регулювання ціноутворення в сучасних умовах розвитку ринкових відносин. Формування ринкових відносин в Україні. 2013. № 4. С. 3-6. URL: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/25939/1/%D0%90%D1%80%D1%82%D1%83%D1%81%20%D0%9C..pdf (Дата звернення 15.07.2024). 3. Атаманюк О. Д., Глущенко Л. Д. Стратегії ціноутворення та основні етапи їх розробки : Матеріали LIІ науково-технічної конференції підрозділів ВНТУ, Вінниця, 21-23 червня 2023 р. Вінниця, 2023. URL : https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all-fm/all-fm-2023/paper/view/17812. (дата звернення 15.07.2024) 4. Божкова В. В., Рябченко І. М. Систематизація методів маркетингового ціноутворення. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2012. № 4. С. 74-80. URL: http://mmi.fem.sumdu.edu.u (Дата звернення 17.07.2024). 5. Бучнєв М. М. Маркетингове ціноутворення : навчальний посібник. Київ: вид-во СНУ ім. В. Даля, 2023. 134 с. 6. Великих К. О. Удосконалення класифікації принципів ціноутворення. Комунальне господарство міст. 2016, випуск 129. С. 20-22. URL: https://eprints.kname.edu.ua/43921/1/4808-9560-1-SM.pdf (Дата звернення 16.07.2024). 7. Воронін А. В. Розробка стратегії підвищення конкурентоспроможності продукції промислового підприємства ПАТ «Житомирський маслозавод». Економiка i органiзацiя управлiння. 2020. № 3 (39). С. 113-120 DOI 10.31558/2307-2318.2020.3.10 8. Гаркавенко С. С. Маркетинг : підручник. 4-те вид., доп. Київ : Лібра, 2006. 717 с 9. Гуда Н. Е. Економічна суть ціни та ціноутворення в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку. Економiка та держава. 2019. № 5. С. 106-110. DOI: 10.32702/2306-6806.2019.5.106 10. Дугіна С. І. Маркетингова цінова політика: навч. посіб. Київ: КНЕУ, 2005. 393 с. 11. Дядик Т. В., Даниленко В. І., Стратегії та тактики психології маркетингової цінової політики. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 83-87. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-15 12. Економічний аналіз: Навч. посібник. За ред. Волкової Н.А./ Н.А. Волкова, Р.М. Волчек, О.М. Гайдаєнко та ін. Одеса: ОНЕУ, ротапринт. 2015. 310с. 13. Ємцева Г.Ф. Ціноутворення на підприємстві: актуальні проблеми в умовах кризи. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2012. № 46. С. 133-138. 14. Жегус О. В., Попова Л. О., Парцирна Т. М. Теорія та практика ціноутворення у системі маркетингу : монографія. Харків : ХДУХТ, 2013. 250 с. 15. Захарова М. Г. Місце цінової стратегії в системі стратегічного управління підприємством. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління. 2016 Том 15. Вип. 3 (34), С. 142-159. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/362670 (дата звернення 17.07.2024) 16. Індекс інфляції (індекс споживчих цін) в Україні : Дебет-Кредит. URL : https://services.dtkt.ua/catalogues/indexes/3-indeks-infliaciyi-indeks spozivcix-cin-v-ukrayini (дата звернення 12.09.2024) 17. Колесников О. В. Ціноутворення: навч. посіб. Київ: Центр навчальної літератури, 2006. 144 с. 18. Компанець Д. Формування стратегії диференціації продукції на споживчому ринку. Інноваційний розвиток та безпека підприємств в умовах неоіндустріального суспільства. С. 94-96 URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/19139/1/94-96.pdf (Дата звернення 26.07.2024). 19. Конспект лекцій з курсу «Ціноутворення» / укладачі: О. В. Люльов, О. І. Карінцева, О. О. Дрозденко. Суми : Сумський державний університет, 2014. 132 с. 20. Котлер Ф. Маркетинг. Менеджмент : экспресс-курс / Ф. Котлер, К. Л. Келлер. – Санкт-Петербург [и др.] : Питер : Мир книг, 2012. 479 с. 21. Куденко Н. В. Маркетингове стратегічне планування: автореф. дис. … д-ра екон. наук: 08.06.01 / Київ. нац. екон. ун-т. – к., 2003. – 36 с. 22. Ларка Л. С., Павленко В. В. Ціноутворення в системі економічного управління розвитком бізнесу. Приазовський економічний вісник. 2021. Випуск 2(25). С. 104-107 DOI: https://doi.org/10.32840/2522-4263/2021-2-19 23. Литвиненко Я.В. Сучасна політика ціноутворення: навч. посібник. 2-е вид., випр. і доп. К.: МАУП, 2003. 240 с. 24. Мазур О. Є. Ринкове ціноутворення. Навчальний посібник Київ: «Центр учбової літератури», 2012. 480 с. 25. Макаренко Н. О., Лишенко М. О. Маркетингове ціноутворення. Теоретичні основи : навч. посіб. Буринь: ПП «Буринська районна друкарня», 2020. 26. Макаренко П. М. Теорія ціни в товарному господарстві. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 3. С. 130-135 27. Малюга Л. М., Загороднюк О. В., Терещук Н. В. Формування цінової політики готельних підприємств. Інфраструктура ринку. 2021. Випуск 53. С. 52-54 DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct53-10 28. Маркс К., Энгельс Ф. Капитал. Критика политической экономии. Т. 1. [2-е изд.]. 545 с. URL: https://www.marxists.org/russkij/marx/1867/capital_vol1/index.htm (дата звернення 09.07.2024). 29. Марцин В. С. Особливості формування цінової стратегії підприємства та оцінка етапів її моніторингу. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2013. Вип. 1(9). С. URL : 432-442 http://ird.gov.ua/sep/sep20131(99)/sep20131(99)_432_MartsynVS.pdf (дата звернення 18.07.2024) 30. МВФ оновив негативний сценарій: поліпшив прогноз ВВП України на 2024 і погіршив на 2025 : Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2024/07/5/716237/ (дата звернення 22.09.2024) 31. Нацбанк України погіршив прогноз інфляції у 2024 р. до 8,5% і у 2025 р. до 6,6% : Interfax- Україна. URL: https://interfax.com.ua/news/economic/1002669.html (дата звернення 22.09.2024) 32. Окландер М. А., Чукурна О. П. Маркетингова цінова політика. Навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2012. 240 с. 33. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/ 34. Павлова, С. Огляд основних стратегій ціноутворення у готельному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. Випуск 52. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-86 35. Пашкуда М. О. Аналіз методів ціноутворення та особливостей їх застосування на електропостачальних підприємствах. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: «Економіка і менеджмент». 2023. № 56. С.17-22 DOI: https://doi.org/10.32782/2413-2675/2023-56-3 36. Пилипенко О. В. Стратегічний аналіз: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл./за заг. ред. М. І. Коваля. Київ: ДП «Вид. дім «Персонал»», 2018. 350 с. Бібліогр.: с. 347-350. 37. Пилипів Н. І., Максимів Ю. В., П’ятничук І. Д. Управлінський облік : навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Електронні дані. Івано-Франківськ, 2018. 380 с. 38. Податки-2024: як збільшиться військовий збір, і що чекатиме під час продажу нерухомості та купівлі авто. BIZ.NV. URL : https://biz.nv.ua/ukr/economics/podatki-2024-yak-zbilshat-viyskoviy-zbir-ta pidvishchat-stavki-na-kupivlyu-neruhomosti-i-avto-50442196.html (дата звернення 15.09.2024) 39. Порядок встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) : Постанова Кбінету міністрів України від 29 липня 2009 р. № 803 URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/803-2009-%D0%BF#Text (дата звернення 08.08.2024) 40. Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг : Наказ Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 № 19 URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0413-04#Text (дата звернення 10.08.2024) 41. Про ціни і ціноутворення : Закон України від 21.06.2012 № 5007VI. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/5007-17. (Дата звернення 26.07.2024). 42. Рябченко І.М. Класифікація основних груп стратегій маркетингового ціноутворення. Економічні проблеми сталого розвитку : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої пам’яті проф. Балацького О.Ф., м. Суми, 24-26 квітня 2013 р. / За заг. ред. О.В. Прокопенко. Суми : СумДУ, 2013. Т.2. С. 198-201. URL: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream download/123456789/31242/1/ryabchenko.pdf;jsessionid=B1B25A8C0766CF40033903A6F2CE9F88 (Дата звернення 25.07.2024). 43. Савченко О. В., Марцінко Д. В. Аналіз методів ціноутворення та перспектив їх застосування. Вісник Хмельницького національного університету. 2018, № 4 С. 304-308 DOI: 10.31891/2307-5740-2018-260-4-304-308 44. Сагалакова Н. О. Основні положення сучасної парадигми теорії цінності у визначенні категорії ціни. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2014. Випуск 9. Частина 6. С. 110-113. URL : http://www.ej.kherson.ua/journal/economic_09/295.pdf (дата звернення 10.07.2024) 45. Сайт готелю «Вікторія». URL: http://www.victoria-hotel.com.ua/ (Дата звернення 16.08.2024). 46. Сайт готелю Optima Collection Харків. URL : https://optimahotels.com.ua/uk/hotels/kharkiv/rooms/ (дата звернення 05.08.2024) 47. Святненко В. Принципи та цілі формування цінової політики підприємства. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія Економіка. 2011. №121–122. С. 81-84 48. Сервіс бронювання готелів Booking URL : https://www.booking.com/ (дата звернення 15.08.2024) 49. Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов. Москва : Эксмо, 2016. 1056 с. 50. Тараненко І. В., Яременко С. С., Радинський Е. Ю. Розробка маркетингової стратегії підприємства відповідно до результатів конкурентного аналізу. Європейський вектор економічного розвитку. 2014. № 2(17). С. 211–222. 51. Тертичка В.В. Стратегічне управління : підручник. Київ : «К.І.С.», 2017. 932 с. 52. Ткач І. М., Маланчук М. Ф. Еволюція теорії ціноутворення та їх вплив на формування ціни на продукцію військового призначення. Social development & Security. 2017. Вип. 2 (2). С. 76-84. URL : https://paperssds.eu/index.php/JSPSDS/article/view/21/19 (дата звернення 06.07.2024) 53. Христина М. Б., Горбаль Н. І., Денисюк О. В., Психологічні чинники при формуванні тактики ціноутворення. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2018, № 1. С. 140–151. URL: https://mmi.fem.sumdu.edu. ua/sites/default/files/mmi2018_1_140_151.pdf (дата звернення 11.07.2024) 54. Ціни і ціноутворення: Підручник/ За ред. А. В. Непрана, І. А. Дмитрієва. Харків: ПП Іванченка, 2024. 446 с. 55. Чичуліна К. В. Кладченко Я. О. Сучасні цінові стратегії на основі психології. Глобальні та національні проблеми економіки. 2018. Випуск 23. С. 352-355. URL: http://global-national.in.ua/archive/23-2018/69.pdf (дата звернення 11.07.2024). 56. Чичуліна К. В., Метелиця А. С. Впровадження сучасних методів ціноутворення на сільськогогосподарських підприємствах. Ефективна економіка. 2015. № 10. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4442 (дата звернення 12.07.2024) 57. Чорна Л. О. Управління ціноутворенням в каналах реалізації продукції підприємств харчової промисловості: монографія. Київ : Національний університет харчових технологій, 2006. 239 с. 58. Шамрін Р. В. Вплив ефективності діяльності підприємства на ціноутворення за умов ринку. Ефективна економіка. 2012 № 3. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1021(дата звернення 14.09.2024) 59. Шулянська Є. Стратегії ціноутворення : Як встановити правильну ціну : БізнесТренд Путівник у світ бізнесу. URL : https://biznestrendy.com.ua/stratehii-tsinoutvorennia-yak-vstanovyty-pravylnu-tsinu/ (дата звернення 12.09.2024) 60. Юхновська Ю. О., Гапоненко Я. В. Принципи ціноутворення в сфері туризму. Сталий розвиток країни в рамках Європейської інтеграції : Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (Житомир, 2-3 листопада 2017 р.), Житомир, 2017. С. 348-352. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp content/uploads/2017/12/348.pdf (Дата звернення 17.07.2024) |
Appears in Collections: | 073 - "Менеджмент" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_412_073-BA-23m-01_Lohvinov_O_S.pdf Restricted Access | 1.4 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.