Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58933
Назва: Організація облікового забезпечення процесу заморожування ягід в межах операційної діяльності сільськогосподарських підприємств
Інші назви: Organization of accounting for freezing berries within the operating activities of agricultural enterprises
Автори: Гнатишин, Л. Б.
Рихлевич, А. М.
Ключові слова: бухгалтерський облік;сільськогосподарське підприємство;операційна діяльність;ягоди;заморожування;витрати;калькуляція;бухгалтерські документи;бухгалтерські рахунки;accounting;agricultural enterprise;operational activity;berries;freezing;costs;calculation;accounting documents;accounting accounts
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Гнатишин Л. Б., Рихлевич А. М. Організація облікового забезпечення процесу заморожування ягід в межах операційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Journal of management, economics and technology = Журнал з менеджменту, економіки та технологій. № 1. Харків: ДБТУ, 2024. С. 44-57
Серія/номер: Журнал з менеджменту, економіки та технологій;№ 1
Короткий огляд (реферат): Охарактеризовано сутність, значення та вплив перероблення сільськогосподарської продукції на результати діяльності сільськогосподарських підприємств. Акцентовано, що промислове перероблення (замороження) ягід у межах операційної діяльності сільськогосподарських підприємств є важливою сферою аграрного бізнесу, оскільки є продовженням сільськогосподарського виробництва, створюючи додану вартість готового продукту, бо всі етапи технологічного ланцюжка здійснюють у межах одного сільськогосподарського підприємства. Тому прибуток, який можна було б розподілити між різними учасниками харчового ланцюга, насправді належить сільськогосподарським підприємствам, які організовують заморожування ягід. Розглянуто тенденції українського та світового ринку заморожених ягід. Зазначено, що заморожування ягід у межах операційної діяльності належить до основного виробництва. Сільськогосподарські підприємства, які здійснюють заморожування ягід у промислових обсягах, зобов’язані забезпечити ведення бухгалтерського обліку за всіма напрямами виробництва. З’ясовано, що об’єктом обліку витрат заморожування ягід є кожен окремий обсяг виробництва. Технологія заморожування ягід складається з кількох самостійних етапів: очищення, сортування, охолодження, заморожування, зберігання. Водночас організація первинного обліку заморожування ягід вимагає значної відповідальності за дотриманням вимог зовнішніх і внутрішніх бухгалтерських регламентів. Первинні документи щодо накопичення витрат у розрізі статей витрат, що збільшують собівартість заморожених ягід, є підставою для бухгалтерських записів у документах зведеного бухгалтерського обліку, а також у реєстрах аналітичного та синтетичного обліку. Порядок розрахунку собівартості замороженої ягідної продукції значною мірою залежить від особливостей процесу шокового заморожування. Доведено доцільність використання позамовного методу обліку і калькулювання, коли замовлення формується на виробництво певної кількості замороженої ягідної продукції. За такими індивідуальними замовленнями розраховують усі прямі витрати. Встановлено, що порядок калькулювання прямих витрат забезпечує виконання важливої умови ціноутворення – встановлення ціни реалізації одиниці продукції заморожених ягід згідно з позамовним методом обліку витрат та калькулювання.
Subject of study. The subject of the research is organization and method of accounting for the process of freezing berries within the operational activity of agricultural enterprises. The aim of the study. The research aims to develop theoretical and practical recommendations for improving the organization and methods of accounting for the process of freezing berries within the operational activities of agricultural enterprises. Research methods. The dialectical method and the systematic approach are the theoretical and methodological basis of the research. Methods of analysis and synthesis are used to define concepts. The methods of induction and deduction were the main ones for determining the specifics of the accounting of berry freezing processes. The graphic method contributed to the visual representation of research results. Results of work. The essence, significance and influence of processing of agricultural products on the results of agricultural enterprises are characterized. Industrial processing (freezing) of berries within the operational activities of agricultural enterprises is important area of agrarian business, as it is a continuation of agricultural production. This process creates added value of the finished product, because all stages of the technological chain are carried out within one agricultural enterprise. Therefore, the profit that could be distributed among the various participants of the food chain actually belongs to the agricultural enterprises that organize the freezing of the berries. The trends of the Ukrainian and global market of frozen berries are considered. Freezing of berries within the scope of operational activity belongs to the main production. Agricultural enterprises that freeze berries must keep accounting records for all areas of production. The object of accounting for the costs of freezing berries is each individual volume of production. Berries freezing technology consists of several independent stages: cleaning, sorting, cooling, freezing, storage. Primary accounting of berry freezing requires compliance with external and internal accounting regulations. Primary documents on expenditure items that increase the cost of frozen berries are the basis for accounting records in accounting documents. The procedure for calculating the cost of frozen berries depends on the features of the shock freezing process. The expediency of using the non-contractual accounting and calculation method has been proven. So, the order is formed for the production of a certain amount of frozen berry products. An individual order is the sum of all direct costs. The procedure for calculating direct costs contributes to the calculation of the selling price of a unit of frozen berries according to the off-order cost accounting and calculation method.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58933
Використані джерела: 1. Домбровська Н. Р. Організаційні аспекти управлінського обліку та контролю витрат на підприємствах із переробки сільськогосподарської продукції. Інноваційна економіка. 2013. № 3. С. 303-309. 2. Зоріна О. А. Нюанси обліку та оподаткування податком на додану вартість операцій з переробки давальницької сировини. Інтернаука. Серія: Економічні науки. 2022. № 8. С. 111-117. 3. Корягін М. В., Чік М. Ю. Особливості обліку операцій з переробки давальницької сировини, ввезеної нерезидентом на митну територію України. Ефективна економіка. 2018. № 6. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2018_6_4 4. Огляд ринку заморожених ягід і фруктів Європи – ціни продовжують зростання. URL: https://east-fruit.com/uk/plodoovochevyi-Журнал з менеджменту, економіки та технологій. № 1. 2024 rynok/oglyady-rynku/ohlyad-rynku-zamorozhenykh-yahid-i-fruktiv-yevropy tsiny-prodovzhuyut-zrostannya/ 5. Павленко О. Г., Краснікова Н. В. Особливості переробки на території України давальницької сировини нерезидента, а також оподаткування та облік таких операцій. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2014. № 2. С. 37-43. 6. Рожелюк В. М. Організація облікового забезпечення процесу переробки сільськогосподарської продукції. Наука й економіка. 2014. Вип. 3. С. 68-74. 7. Рожелюк В. М. Організація обліку витрат на переробку сільськогосподарської продукції. Облік і фінанси. 2014. № 3. С. 71-76. 8. Солдатенко Л. С. Автоматизована система обліку продуктів переробки комбінату хлібопродуктів. Зернові продукти і комбікорми. 2017. Т. 17, № 4. С. 50-54. 9. Терновський В. О. Аналітична складова автоматизації обліково аналітичного забезпечення управління операціями з переробки давальницької сировини на м’ясопереробних підприємствах. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). 2013. № 3. С. 178-182 10. Ткаченко Н. М. , Кравченко І. Й. Удосконалення бухгалтерського обліку заготівлі та переробки цукрових буряків цукровими заводами. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Економіка. 2015. Вип. 1(2). С. 43-47. 11. Ціни на заморожені ягоди продовжують зростати. URL: http://www.jagodnik.info/tsiny-na-zamorozheni-yagody-prodovzhuyut-zrostaty/
Розташовується у зібраннях:№ 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1_Journal_2024_42-55.pdf627.65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.