Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/58517
Title: | Формування асортиментної політики виробничого підприємства в умовах сучасних викликів |
Other Titles: | Formation of the assortment policy of a manufacturing enterprise in the context of modern challenges |
Authors: | С’єдін, Ігор Вікторович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Тарасов, І. Ю. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом |
Keywords: | управлінська діяльність;асортиментна політика;асортиментна стратегія;асортиментна група |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | С'єдін І. В. Формування асортиментної політики виробничого підприємства в умовах сучасних викликів: кваліфікаційна робота магістра: спец. 075 - маркетинг; наук. кер. І. Ю. Тарасов. Харків: ДБТУ, 2024. 57 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Актуальність формування асортиментної політики виробничого підприємства зумовлена швидкими змінами споживчих уподобань, глобалізацією ринків та посиленням конкуренції. Сучасні виклики, такі як інновації, екологічні стандарти та економічна нестабільність, вимагають гнучкої та адаптивної асортиментної політики. Підприємства, що оперативно реагують на ці зміни та пропонують актуальний асортимент продукції, отримують конкурентні переваги і підвищують свою рентабельність. Мета кваліфікаційної роботи – дослідження теоретико-методичних аспектів формування асортиментної політики виробничого підприємства і її практична апробація на ринку України. Завдання: розкрити зміст асортиментної політики як складової управлінської діяльності підприємства; дослідити зарубіжний досвід формування асортиментної політики підприємств; зробити загальну характеристику підприємства; проаналізувати процес формування асортиментної політики підприємства; удосконалити процес формування асортиментної політики підприємства за рахунок зміни асортиментної стратегії; обґрунтувати випуск асортиментної групи «Йогурт дитячий» на споживчий ринок; зробити висновки та внести пропозиції. Об’єкт дослідження – процес формування асортиментної політики виробничого підприємства. Предмет дослідження – сукупність теоретичних, методичних і прикладних аспектів формування асортиментної політики виробничого підприємства. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів полягає у розвитку теоретичних положень та методичного інструментарію формування асортиментної політики виробничого підприємства на ринку та розробці комплексу рекомендацій з її удосконалення. Апробація. Участь у ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми та перспективи розвитку агропродовольчої сфери, індустрії гостинності та торгівлі» 5 листопада 2024 року, Державний біотехнологічний університет, м. Харків, Україна. Публікації за темою. Тарасов І. Ю., С’єдін І. В. Асортиментна політика як складова управлінської діяльності підприємства. Актуальні проблеми та перспективи розвитку агропродовольчої сфери, індустрії гостинності та торгівлі: матер. ІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. ДБТУ. Харків. 2024. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58517 |
metadata.dcterms.references: | 1. Бобошко Є. М., Кубишина Н. С. Стратегічні напрями оптимізації товарного асортименту підприємства / Збірник наукових праць міжнародної науково-практичної конференції «B2B MARKETING». 2023. 2. Бомко О.І., Перетятко Л.А. Удосконалення існуючих та розробка новітніх методів прийняття управлінських рішень по оптимізації товарного асортименту підприємства / матеріали наук.-практ. конф. Львів. 2022. 24-25 с. 3. Гавенко М. С., Шарко В. В. Асортиментна політика підприємства торгівлі в умовах воєнного стану. Сучасна освіта та наука в глобальному і національному вимірах: виклики, загрози та ефективні рішення / Міжнар. наук.-практ. конф. Вінниця: Вінницький кооперативний інститут, 2024. 280 с. С. 119-121. 4. Гаврилишин В. В., Олексин І. І. Окремі аспекти управління асортиментом продовольчих товарів у провідних роздрібних мережах. Підприємництво і торгівля. 2019. Вип. 24. С. 31-36. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1256-2019-24-04. 5. Глущенко Ю. Є., Шумкова О. В. Особливості маркетингового управління асортиментом. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Вип. 24(1). С. 96-100. 6. Грибачова А. В., Куліш Т. В. Формування маркетингової товарної стратегії в інноваційному розвитку підприємств. Економічні науки. 2019. С. 52-55. 7. Добрянська В. В., Сіренко О. В. Управління товарним асортиментом продукції лісогосподарських підприємств. Ефективна економіка. 2020. №1. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.1.71. 8. Дражниця С. А., Островська Ю. О. Концепція управління асортиментом товарів і стимулювання їх продажу в мережевих структурах. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2019. № 5. С. 107-110. 9. Дячков Д. В., Потапюк І. П., Яковенко І. О. Особливості товарної політики підприємства. Економіка та управління підприємствами. Вип. 4(27). 2020. С. 46-51. 10. Іванечко Н. Р., Борисова Т., Процишин Ю. Маркетинг : навч. посіб. Тернопіль : ЗУНУ. 2021. 180 с. 11. Кавун О. О. Підприємницькі мережі у роздрібній торгівлі України: сутність, класифікація і перспективи формування. Актуальні проблеми економіки. № 5 (107). 2019. С. 96 - 100. 12. Кітченко О. Стратегічні аспекти формування та вдосконалення асортиментної політики підприємства. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки), 2024. №2. С. 7-11. 13. Кириченко С. О., Половинка К. І. Принципи формування асортиментної політики. Агросвіт. №1. 2021. С. 90-94. 14. Колодненко Н. В., Кузьменков І. С. Основні напрямки удосконалення асортиментної політики підприємства / The XXXI International Scientific and Practical Conference «Technologies, ideas and ways of learning development in modern conditions», August 07-09, 2023, Munich, Germany. 170 p. p. 39-42. 15. Костромін А. Основні аспекти управління товарним асортиментом бізнес-організації. Молодий вчений, № 1 (89), 2021. С. 163-166. URL: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2021-1-89-34. 16. Кривешко О. В., Кундицька Г. С. Управління асортиментноціновою політикою роздрібної торгівлі в кризових умовах. Ефективна економіка. 2021. № 3. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.3.74. 17. Кубишина Н.С. Управління асортиментною політикою підприємства. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2019. URL: https://www.researchgate.net/publication/337301671_UPRAVLINNA_ASORTIMENTNOU_POLITIKOU_PIDPRIEMSTVA. 18. Моборн Р., Чан Кім В. Стратегія блакитного океану. Як знайти або створити ринок, вільний від інших гравців. Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля». 2019. 270 с. 19. Мокляк М. В., Сафонов М. С., Максименко Є. М. Аналіз методів формування асортиментної політики торгового підприємства. Інфраструктура ринку. 2019. № 27. С. 204-210. 20. Новікова М. М., Кондратенко Н. О., Боровик М. В. та ін. Теоретичні основи забезпечення якості прийняття управлінських рішень в умовах європейської інтеграції : монографія. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : «Друкарня Мадрид». 2020. 335 с. 21. Овсак О. П., Назаренко О. П., Зелінський В. В. Особливості формування асортиментної політики виробничого підприємства. Інфраструктура ринку. 2019. Вип. 34. С. 149-153. 22. Ощипок І. М. Оптимізація асортиментної програми виготовлення продукції харчових підприємств із наявної сировини. Підприємство і торгівля. Львів. 2021. Вип. 28. 71 с. 23. Павлова М., Трунов М. Особливості маркетингових стратегій в управлінні асортиментом продукції на підприємстві. Організаційно-економічні та соціальні складові розвитку підприємництва / Матер. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. Львів: ЛНУП, 2024. 222 с. С. 46-47. 24. Пащенко О. П., Царук І. М. Теоретичні засади стратегічного управління асортиментною політикою підприємства. Бізнес-навігатор. 2020. Вип. 3 (59). С. 109-114. DOI: https://doi.org/10.32847/business-navigator.59-18. 25. Петриківа О. С. Товарний асортимент як об’єкт управління на підприємстві. Modern Economics. 2021. №27. С. 128-132. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V27(2021)-17. 26. Поліщук С. А. Управління асортиментом товарів парфумерно-косметичної компанії / Вісник студентського наукового товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. Вінниця: Редакційно-видавничий відділ ВТЕІ ДТЕУ, 2023. Вип.168. 388 с. С. 286-293. 27. П’ятак Т. Вплив асортиментної політики на формування фінансових результатів. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2023. № 2. С. 45-49. 28. Райко Д., Федоренко І., Сокол, К., Ланько, О. Стратегічне управління маркетинговою діяльністю підприємства щодо формування та реалізації товарної політики. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2021. №3. С. 49-58. 29. Рожко В. І. Управління асортиментом товаровиробника споживчих товарів. Соціальна економіка. 2023. № 65. С. 58-66. DOI: https://doi.org/10.26565/2524-2547-2023-65-05. 30. Салата А. Є.; Солнцев С. О. Модель адаптивного управління асортиментною політикою в умовах ринкової невизначеності / B2B Marketing: зб. наук. праць XVII Міжнар. наук.-практ. конф. К: КПІ ім. Ігоря Сікорського. 2023. 352 с. С. 245-248. 31. Самойлик Ю. В. Стратегія впровадження інноваційних методів управління асортиментом диверсифікованих підприємств пивоварної промисловості. Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Економіка і управління. 2020. Т. 31(70), № 3(1). С. 195-202. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/70-3-31. 32. Сенишин О. С., Кривешко О. В. Маркетинг : навч. посібник. Львів : Львівський національний університет імені Івана Франка. 2020. 347 с. 33. Срібний А. В. Напрями оптимізації асортиментної політики / Підприємництво і торгівля: тенденції розвитку: матер. VІІ Міжнар. наук. конф. Одеса: Національний університет «Одеська політехніка», 2024. 197 с. С. 93-95. 34. Таран-Лала О. М., Кондратович С. С. Оцінка ефективності стратегічного управління товарним асортиментом підприємства. Ефективна економіка. 2022. № 12. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2022.12.8. 35. Уляшева А. В., Нагорна І. І. Особливості системи управління асортиментною політикою підприємства. Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи. 2023. С. 72-73. 36. Хамініч С. Ю., Сокол П. М., Чубакова А. А. Формування асортиментної політики суб’єкта господарювання в сучасних умовах. Економіка та управління підприємствами. Вип. 53. 2020. С. 129-134. 37. Харченко Ю. А, Марченко В. О. Удосконалення системи управління надійністю виробничої програми підприємства. Економічний простір. 2021. №175. С. 87–93. 38. Chygryn O., Bilan Y., Kwilinski A. Stakeholders of Green Competitiveness: Innovative Approaches for Creating Communicative System. Marketing and Management of Innovations. 2020. № 3. Рр. 358–370. 39. Chygryn O., Artyukhova N., Vasylyna T. Cleaner production as a driver ofgreen competitiveness. Вісник Сумського державного унівеситету. Серія «Економіка». 2020. № 2. С. 152–162. 40. Mushtaque U., Pazour J. A. Assortment optimization under cardinality effects and novelty for unequal profit margin items. Journal of Revenue and Pricing Management. 2022. Vol. 21. Pp. 106–126. DOI: https://doi.org/10.1057/s41272-020-00279-7. 41. Petrykiva O. (2021). Product range as an object of management in an enterprise. Modern Economics. №27. 2021. Рр. 128-132. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V27(2021)-17. 42. ПрАТ «Тернопільський молокозавод». URL: https://molokija.com/about 43. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ |
Appears in Collections: | 075 - "Маркетинг" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_075-23m-01_075-23м_S_êdin.pdf Restricted Access | 1.4 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.