Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/58191
Title: Вдосконалення технології хліба пшеничного з використанням полікомпонентної пасти і проєкт дільниці з його виробництва
Other Titles: Improvement of wheat bread technology using polycomponent paste and a site project for its production
Authors: Муштин, Анаїт Каренівна
metadata.dc.contributor.advisor: Самохвалова, О. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: хліб пшеничний;полікомпонентна паста;технологія;технологічна дільниця;технохимічний контроль;wheat bread;multicomponent paste;technology;technological site;technochemical control
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Муштин А. К. Вдосконалення технології хліба пшеничного з використанням полікомпонентної пасти і проєкт дільниці з його виробництва: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. В. Самохвалова. Харків: ДБТУ, 2024. 80 с.
Abstract: Хлібобулочна галузь є однією з провідних у харчовій промисловості України, тому потребує постійної уваги і розвитку в напрямку впровадження нових технологій та розширення асортименту, підвищення харчової цінності продукції. В кризових умовах хлібопекарська галузь отримала нові виклики та низку факторів, які вплинули на цей бізнес. Ринок хліба України на 99,9 % представлений продукцією вітчизняного виробництва. Однак протягом останнього десятиліття в хлібопекарській галузі зафіксовано спад виробництва. Спостерігається зниження обсягів виробництва за рахунок зменшення кількості споживачів, яка останнім часом скоротилася приблизно на 20%. Також на споживання вплинула зміна культури споживання та підвищення ціни на хліб. Асортимент хлібобулочних виробів, що виробляються в наший країні, складає декілька сотень різних на вигляд, смак і поживність сортів. Це пояснюється тим, що хліб виробляють з борошна різних видів і сортів, по неоднакових рецептур і із застосуванням різноманітних технологічних засобів. Харчова цінність хлібобулочних виробів має важливе значення, оскільки вони забезпечують більше 50% добової потреби людини в енергії і до 75% потреби у рослинному білку. В даній кваліфікаційній роботі зроблено спробу розробити технологію пшеничного хліба з використанням нетрадиційної рослинної сировини. Одним із дієвих шляхів підвищення якості хлібобулочної продукції виробів є розробка рецептур із додаванням багатокомпонентних рослинних напівфабрикатів із овочевої, фруктової та лікарської сировини. Тому, актуальним є удосконалення існуючої технології виробництва хліба за рахунок внесення збагачувальної сировини у вигляді полікомпонентної рослинної пасти, що підвищить його харчову цінність та якість. Перспективним видом сировини для збагачення хліба є трикомпонентна паста з яблук, гарбуза і моркви − натуральне джерело корисних речовин, що сприяє структуроутворенню і поліпшенню кольору харчових продуктів.
The bakery industry is one of the leading sectors in Ukraine's food industry and requires constant attention and development to introduce new technologies, expand its product range and improve the nutritional value of its products. In the crisis environment, the bakery industry has faced new challenges and a number of factors that have affected the business. The Ukrainian bread market is 99.9% dominated by domestically produced products. However, over the past decade, the bakery industry has seen a decline in production. The decline in production is due to a decrease in the number of consumers, which has recently fallen by around 20%. Consumption has also been affected by a change in consumption culture and higher bread prices. The range of bakery products produced in Ukraine includes several hundred varieties of bread that differ in appearance, taste and nutritional value. This is because bread is made from different types and grades of flour, according to different recipes and using different technological methods. The nutritional value of bakery products is important, as they meet more than 50% of a person's daily energy needs and up to 75% of their vegetable protein requirements. In this qualification work, an attempt is made to develop a technology for wheat bread using non-traditional vegetable raw materials. One of the effective ways to improve the quality of bakery products is to develop recipes with the addition of multicomponent vegetable semi-finished products from vegetable, fruit and medicinal raw materials. Therefore, it is important to improve the existing bread production technology by adding enriching raw materials in the form of multicomponent vegetable paste, which will increase its nutritional value and quality. A promising type of raw material for bread enrichment is a three-component paste of apples, pumpkin and carrots, a natural source of nutrients that promotes structure formation and improves the colour of food products
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58191
metadata.dcterms.references: 1. Martirosyan D. M. Functional Foods and Chronic Diseases: Science and Practice / Danik M. Martirosyan // Food Science Publisher. – 2011. – 282 р. 2. Шеремета Л. Л. Функціональне харчування – новий підхід до здорового способу життя / Л. Л. Шеремета, К. М. Дожук // Ліки України. – 2015. – № 1 (186) – С. 24–27. 3. Капрельянц Л. В. Функціональні продукти / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса, 2003. – 312 с. 4. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. – К.: Логос, 2002 – 428с. 5. Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини [Електронний ресурс] : Закон України – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2809-15. 6. Галузевий огляд – Харчова та переробна промисловість [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.business.ua/articles/news_online. 7. Дробот В.І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва / В.І. Дробот. – К.: Руслана, 1998. – 415с. 8. Пересічний М., Магалецька І. Формування харчових раціонів населення // Товари і ринки. – 2012. – № 2. – С. 173–179. 9. Малюк Л. П. Новое в технологии переработки плодового сырья: монография/ Л. П. Малюк. – Х. : ХГАТОП, 1995. – 112 с. 10. Вітчизняні технології виробництва, зберігання та переробки плодів і ягід в Україні. – Преса України. – 2012. –120 с. 11. Сучасні технології переробки і зберігання плодів та ягід : рекомендаційний покажчик літератури / уклад. Д. В. Ткаченко; за ред. О. Г. Пустова, О. О. Цокало. - Миколаїв : МНАУ, 2022. - 68 с. 12. Лебеденко Т. Є., Новічкова Т. П., Кожевнікова В. О. Роль хлібобулочних виробів у формуванні здоров’я людини та способи покращення їх якості шляхом застосування фітодобавок. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. 2014. №1. С. 79–89. 13. Rakcejeva T. et al. Use of dried pumpkins in wheat bread production. Procedia Food Science. 2011. Vol. 1. Р. 441–447. 14. Ryo R. et. al. Wheat Bread with Pumpkin (Cucurbita maxima L.) Pulp as a Functional Food Product. Food Technol. Biotechnol. 2014. Vol. 52 (4). P. 430–438. 15. Ebrahimi M. et. al. Application of cereal-bran sourdoughs to enhance technological functionality of white wheat bread supplemented with pumpkin (Cucurbita pepo) puree. LWT. 2022. Vol. 158. 113079. 16. Процеси виробництва багатокомпонентних паст із органічної сировини: монографія /[О. І. Черевко, В. М. Михайлов, Л. В. Кіптела, В. О. Захаренко, О. Є. Загорулько], 2015. -167 с. 17. Інноваційні технології оздоровчих харчових продуктів на основі рослинної сировини та обладнання для їх реалізації: монографія в 3 ч. Ч. 1. Розробка технологій та обладнання для виробництва напівфабрикатів з рослинної сировини /Черевко О. І., Михайлов В. М., Загорулько О. Є. та інші,: монографія ; за ред. проф. О.І. Черевко / Харків : Видавництво Іванченка І. С., 2020. – 136 с 18. Дробот В.І. Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві (задачник) / В.І. Дробот, В.Г. Юрчак, Л.Ю. Арсеньева та ін. – К.: Кондор, 2010. – 440с. 19. Лісовенко О.Т. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв / О.Т. Лісовенко. – М.: Наукова думка,2000. – 298с. 20. Макаренко В. Вся правда про хліб / В. Макаренко // Агро Перспектива. – 2007. – № 6, 7. – С. 24–27, 34–37. 21. Одарченко М. С. Охорона праці на підприємствах харчування / М.С. Одарченко. – Х.: ХДАТОХ, 2001. 22. Петько В.Ф. Технологічне устаткування хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв / В.Ф. Петько, О.І. Гапонюк, Є.В. Петько і ін. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 432с. 23. Сборник технологических инструкций для производства хлеба и хлебобулочных изделий / Министерство хлебопродуктов СССР, НПО «Хлебпром». - М.: Прейскурантиздат, 1989. – 494 с. 24. Укрхлібпром, (2012). Підсумки роботи підприємств хлібопекарської галузі,виконавчого апарату,[Електронний ресур]/– Режим доступу:\www/ URL: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/novini/28_sichnja_2014_roku.ntml. 25. Перелік діючих у хлібопекарській промисловості нормативних документів станом на 01.10.2021 / Міністерство аграрної політики України. Об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром». –К.:УКРХЛІБПРОМ, 2021. – 57с. 26. Технохімічний контроль продукції рослинництва: навчальний посібник / [Н. Т. Савчук, Г. І. Подпрятов, Л. Ф. Скалецька, П. І. Нинько та ін.]. – К. : Арістей, 2005. – 256 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
181НТ_20б-03_24_ Mushtyn.pdf
  Restricted Access
1.26 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.