Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/58185
Title: Сучасні тенденції в розробці технології ковбасних виробів функціонального призначення. Проект технологічної лінії з виробництва варених ковбас потужністю 5 т за зміну
Other Titles: Improvement of raw smoked sausage production technology. The project of a technological line for the production of sausage products with a capacity of 5 tons per shift
Authors: Смирочинський, Д. Р.
metadata.dc.contributor.advisor: Гринченко, Н. Г.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра технології м’яса
Keywords: м’ясо птиці;функціональні продукти;контроль якості;функціонально-технологічні властивості;обладнання;апаратурно-технологічна лінія;ковбасні вироби;poultry meat;functional products;quality control;functional and technological properties;equipment;equipment and technological line;sausage products
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Смирочинський Д. Р. Сучасні тенденції в розробці технології ковбасних виробів функціонального призначення. Проект технологічної лінії з виробництва варених ковбас потужністю 5 т за зміну: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; кер. Н. Г. Гринченко; Харків: ДБТУ, 2024. 93 с.
Abstract: Кваліфікаційну роботу бакалавра присвячено розробці технології ковбасних виробів функціонального призначення та проекту технологічної лінії з виробництва варених ковбас потужністю 5 т за зміну. В рамках інноваційного розділу розглянуто сучасні тенденції в розробці технології ковбасних виробів функціонального призначення. В рамках дипломного проекту проведено аналіз ринку сировини, наведено маркетингове дослідження щодо актуальності проектування лінії з виробництва варених ковбас та впровадження її на підприємстві. Обґрунтовано та розроблено асортимент продукції, технологічний процес виробництва продукції наведено у вигляді технологічних схем, виконано проектно-технологічні розрахунки з визначення необхідної кількості сировини для виконання виробничої програми, підбору технологічного обладнання. Здійснено проектування апаратурно-технологічної лінії з виробництва варених ковбас, яку впроваджено в рамках діючого підприємства. Представлено заходи з охорони праці на підприємстві та екологічної безпеки функціонування підприємства. Результати досліджень пройшли апробацію в умовах освітнього процесу.
The bachelor's qualification work is devoted to the development of the technology of functional sausage products and the project of a technological line for the production of cooked sausages with a capacity of 5 tons per shift. In the framework of the innovative section, modern trends in the development of the technology of functional sausage products are considered. As part of the diploma project, an analysis of the raw material market was carried out, a marketing study was given regarding the relevance of designing a line for the production of cooked sausages and its implementation at the enterprise. The range of products has been substantiated and developed, the technological process of production of products is given in the form of technological diagrams, design and technological calculations have been made to determine the necessary amount of raw materials for the implementation of the production program, selection of technological equipment. The design of the equipment and technological line for the production of boiled sausages was carried out, which was implemented within the framework of the existing enterprise. Measures for labor protection at the enterprise and environmental safety of the enterprise's operation are presented. The results of the research were tested in the conditions of the educational process.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58185
metadata.dcterms.references: 1. Закон України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” від 23.12.1997 р. // Урядовий кур‘єр. – 1998. №3. – С.2-4. 2. ДСТУ 4161-2003 “Системи управління безпечністю харчових продуктів. – Київ, Держстандарт України, 2003. – 18 с. 3. Клименко, Михайло Миколайович, "Технологія м’яса та м’ясних продуктів: підручник." (2006). 4. Баль-Прилипко, Л. В. "Розробка біотехнолоії м’ясних продуктів." Вісник Національного технічного університету ХПІ. Серія: Нові рішення в сучасних технологіях 17 (2014): 145-150. 5. Гащук, Олександра Ізидорівна, et al. Розроблення м'ясних продуктів для спеціального харчування. Diss. 2020. 6. Peshuk, L. V., A. Y. Gorbach, and V. A. Bakhmach. "Перспективи використання рослинних і тваринних білків в технології м’ясних продуктів." Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies 19.80 (2017): 68-73Москалюк, Оксана Євгеніївна, et al. М’ясо водоплавної птиці–перспективна сировина у технології м’ясних продуктів. Diss. 2022. 7. Плахотін, В. Я., and Т. Ю. Суткович. "Удосконалення технологій м’ясних продуктів з функціональними властивостями." Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчових виробництв, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу: 20-21. 8. .Желєва, Тетяна Сергіївна, and Марина Олександрівна Янчева. "Інноваційні технології м'ясних продуктів." (2017). 9. Камсуліна, Наталія Валеріївна, and Тетяна Сергіївна Желєва. "Технологія м'ясних продуктів функціонального призначення." (2016). 10. Пешук, Л. В., Н. В. Новікова, and Д. Ю. Приходько. "Водорості як «суперфуд» у технологіях м’ясних продуктів здорового харчування." Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки 1 (2023): 96-103. 11.Черевко, Олександр Іванович, Михайло Іванович Пересічний, and І. С. Тюрікова. "Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення." (2017). 12.Дубініна, Антоніна Анатоліївна, et al. "Товарознавство продуктів функціонального призначення." (2015). 13. VLASENKO, Iryna, and Tetiana SEMKO. "Крафтова технологія сирокопчених ковбас." INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL JOURNAL" COMMODITIES AND MARKETS" 30.2 (2019): 98-107. 14. Бистрицька, Анастасія Олегівна. Розробка м’ясних продуктів функціонального призначення для оздоровчого харчування. Diss. ОНТУ, кафедра технології м'яса, риби і морепродуктів, 2022. 15.Страшинський, Ігор Мирославович, et al. Підвищення показників якості ковбас типу «Салямі». Diss. 2022. 16.Слободянюк, Н. М., and Б. І. Дурностук. "ВИКОРИСТАННЯ ПРЕБІОТИКІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ВАРЕНИХ М’ЯСНИХ ВИРОБІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ." Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції: 187. 17.Крижак, С. В., В. В. Власенко, and Л. М. Коляновська. "Обгрунтування та розробка сучасних процесів виробництва сирокопчених ковбас функціонального спрямування." Техніка, енергетика, транспорт АПК 3 (2015): 62-65. 18. Подгурська, О. К. "ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА НАПІВКОПЧЕНИХ КОВБАС З ВРАХУВАННЯМ ОСОБЛИВОСТЕЙ СИРОВИНИ." (2018). 19. Артюх, І. О., and Г. О. Швець. "УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА НАПІВКОПЧЕНИХ КОВБАС." (2018). 20. Заславський, Аркадій Ісакович, Володимир Іванович Павелко, and Юлія Сергіївна Горобець. "Про зменшення витрати енергоносіїв на м’ясопереробних підприємствах України." (2014). 21. Гольденбайн, І. І., and Н. І. Прокофьєва. "Розробка обладнання лінії міні-цеху з виробництва ковбасних виробів." (2011). 22.Клименко, М. М. Технологічне проектування м'ясо-жирових підприємств м'ясної промисловості.: Навчальний посібник для ВМНЗ I-IV р. а. Нова Книга, 2005. 23.Дроменко, Олена Борисівна, and Людмила Андрониківна Скуріхіна. "Проектування та реконструкція підприємств галузі." (2017). 24.Драган, Олена Іванівна. "Концепція удосконалення організації і нормування праці підприємств м’ясної галузі." (2006). 25.Дроменко, Олена Борисівна, and Людмила Андрониківна Скуріхіна. "Проектування підприємств з основами САПР. Збірник довідково-нормативних матеріалів." (2016). 26.Драган, Олена Іванівна. "Методичні підходи до впровадження логістичної системи на підприємстві м’ясної промисловості." (2008). 27.Драган, Олена Іванівна. "Забезпечення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості України." (2008). 28. Храмов, Микита Сергійович, and Никита Сергеевич Храмов. "Проектування підприємств з виробництва та переробки продукції тваринництва." (2014). 29. Бергер, Аліна Дмитрівна. "Стратегічне планування діяльності підприємства м’ясопереробної галузі в умовах євроінтеграції." (2018).
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_462_181z-22b-stn-2-04_Smyrochyns_kyy_D_R.pdf
  Restricted Access
1.76 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.