Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58117
Title: Розробка інноваційної технології комбінованих молочно – рослинних напоїв для оздоровчого харчування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих добавок із рослинної сировини для підприємств харчового бізнесу
Other Titles: Development of innovative technology for combined dairy-plant beverages for healthful nutrition with the application of innovation methods of deep processing during the production of enriching additives from plant raw materials for food business enterprises
Authors: Дзюба, Ольга Сергіївна
metadata.dc.contributor.advisor: Погарська, В. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р. Ю. Павлюк
Keywords: молочна сироватка;корінь селери;корінь петрушки;перець солодкий;лимон;яблука;кріогенна технологія;паротермічна обробка;дрібнодисперсне подрібнення;комбіновані молочно-рослинні напої;оздоровче харчування
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Дзюба О. С. Розробка інноваційної технології комбінованих молочно – рослинних напоїв для оздоровчого харчування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих добавок із рослинної сировини для підприємств харчового бізнесу: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. В. Погарська. Харків: ДБТУ, 2023. 105 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи пов’язана з тим, що українці в останній час приймають дієтичні добавки для збагачення раціону концентрованими вітамінами, мінералами, щоб заповнити їхній дефіцит в організмі. В нашій роботі доведено, що всі необхідні нутрієнти можна отримувати разом із їжею та напоями. В роботі знайдено нові підходи до переробки рослинної сировини, які дозволяють вивільнити скриті форми біологічно активних речовин та перевести їх у вільну, більш засвоювану форму. Однак вітамінів лише рослинної природи недостатньо для нормального функціонування організму людини. Тому було вирішено поєднати рослинну сировину з молочною сироваткою. Розробка напоїв на основі молочної сироватки вирішить одночасно декілька проблем: використання вторинної сировини, зменшення навантаження на навколишнє середовище, покращення якості харчування. У нашій країні промислова переробка сироватки складає близько 50%, в тому числі на харчові цілі – менше 20%. Хоча сироватка є дуже цінним продуктом. Одним із її найбільш цінних компонентів є сироваткові білки, вміст яких досягає 0,5…1,5%. Сироваткові білки молочної сироватки, оптимально збалансовані за амінокислотним складом, особливо сірковмісних амінокислот – цистину, метіоніну, що сприяє регенерації білків печінки, гемоглобіну і білків плазми крові. Молочна сироватка є також джерелом лактози, вміст якої становить близько 70 % сухих речовин (90 % всіх вуглеводів), на частку інших компонентів (не цукрів) припадає 30 %. Молочний цукор майже повністю засвоюється організмом (99,7 %). У кишечнику гідроліз лактози відбувається уповільнено, в зв'язку з чим сповільнюються процеси бродіння і нормалізується життєдіяльність корисної мікрофлори. Тобто переробка сироватки та поднання її з рослинною сировиною при створенні оздоровчих напоїв є дуже актуальним і своєчасним питанням. Мета кваліфікаційної роботи – наукове обґрунтування та розробка інноваційної технології комбінованих молочно – рослинних напоїв для оздоровчого харчування із застосуванням як інновації методів глибокої переробки під час отримання збагачуючих добавок із рослинної сировини для підприємств харчового бізнесу. Завдання: провести оцінку якості молочної сироватки; визначити біологічний потенціал свіжої рослинної сировини; дослідити якість водноспиртових екстрактів з базиліку, коріандру та м’яти; вивчити вплив кріогенного заморожування та низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення на хімічний склад рослинної сировини, в тому числі за вмістом БАР; вивчити вплив паротермічної обробки на хімічний склад яблук; розробити інноваційну технологію та технологічну схему виробництва комбінованих молочно – рослинних напоїв для оздоровчого харчування; скласти рецептури нових напоїв; визначити якість нових напоїв на молочній сироватці за органолептичними, фізико-хімічні показниками та вмістом БАР; обрати продукти-аналоги, існуючі на харківському ринку, визначити їх якість та провести порівняння з новими напоями за вмістом БАР; розрахувати технікоекономічне обґрунтування розробки нових комбінованих молочно-рослинних напоїв; розробити нормативну документацію: проект технічних умов (ТУ) та техніко-технологічні карти на нові комбіновані молочно-рослинні напої для оздоровчого харчування. Об’єкти дослідження: молочна сироватка – сировина; корінь селери свіжий та кріопюре з нього; корінь петрушки свіжий та кріопюре з нього; перець солодкий свіжий та кріопюре з нього; лимони свіжі та кріопюре з них; водно-спиртові екстракти з базидіку, коріандру та м’яти; нові комбіновані молочно-рослинні напої; продукти – аналоги. Предмет дослідження: технологічні процеси виробництва: кріопюре із коренів селери, петрушки, перцю солодкого та лимонів з цедрою; нанопюре із яблук отриманого за допомогою паротерміної обробки та дрібнодисперсного подрібнення; водно-спиртових екстрактів із базиліку, насіння коріандру та м’яти; комбінованих молочно-рослинних напоїв для оздоровчого харчуання. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. Проведено аналіз якості молочної сироватки. Проведено розрахунок амінокислотного скору молочної сироватки. Показано, що білок сироватки є повноцінним, оскільки за вмістом незамінних амінокислот перевищує ідеальний білок за всіма незамінними амінокислотами. Проведено аналіз якості свіжої рослинної сировини та вивчено вплив кріогенного заморожування та дрібнодисперсного подрібнення на зміну вмісту БАР при отриманні кріодобавок. В роботі підтверджено, що якість кріопюре з овочів перевищує свіжі в 1,6…2,7 разів. Тобто відбувається більш повне вилучення хімічних речовин, зокрема низькомолекулярних БАР (L- аскорбінової кислоти, ароматичних летких речовин, дубильних речовин) із зв’язаної з біополімерами форми у вільну. Найбільше біологічних речовин екстрагувалось із коріння селери (в 2,7 рази), що, очевидно, зв’язано з його структурою та особливостями хімічного складу. Вивчено вплив паротермічної обробки, яку використовували в комплексі з дрібнодисперсним подрібненням для приготування нанопюре із яблук. В роботі доведено, що під час паротермічної обробки сировина не втрачає вітаміни: вони не вимиваються разом з водою, і при обробці парою продукт не втрачає вологи. У пароконвектоматі завдяки щадній обробці яблука зберігають свій вигляд і натуральний смак. Втрата ваги в порівнянні з традиційною тепловою обробкою зменшується на 80-100%. Показано, що після паротермічної обробки та дрібнодисперсного подрібнення вилучення біологічно активних речовин збільшилося: масова частка вітаміну С в 1,64 рази, дубильних речовин в 2,03 рази. Досліджено якість екстрактів. Встановлено, що екстракти відрізняються високим вмістом низькомолекулярних біологічно активних речовин з антиоксидантною і консервуючою дією, масова частка яких у 100 мл екстракту становить: ароматичних речовин – 112,4...151,7 мл Na2S2O3, дубильних речовин – 307,8...468,9 мг. Вміст L-аскорбінової кислоти в екстрактах – 3,9...5,1 мг в 100 г. Проведено розрахунок рецептур нових оздоровчих напоїв та розроблено інноваційну технологію їх отримання, від традиційних вона відрізняється застосуванням кріо- та нанодобавок із рослинної сировини для збагачення кінцевого продукту. Визначено якість нових напоїв та проведено порівняння їх з анало-гами. Отримані дані свідчать про те, що нові комбіновані напої в порівнянні з продуктами аналогами містять значну кількість корисних нутрієнтів. Якщо перерахувати на 200 мл (рекомендована норма вживання), то вміст вітаміну С в стакані напою «Вітамінний» складає 30-40 %, «Овочевий» - 20- 30% від добової потреби в цьому вітаміні. В аналогу Гормолзавод №1 дуже мала кількість вітаміну (0,6 мг), в Агромол – 5,2 мг (7,2 %). Також нові напої відрізняються високим вмістом дубильних речовин (188,2-210,8 мг в 200 г) та присутністю ароматичних сполук (33,4-39,2 мл в 200 г). Ще однією перевагою нових напої є те, що вони взагалі не містять цукру, тому підходять навіть для людей хворих на діабет. Апробація. Розраховано техніко-економічне обґрунтування цеху з виробництва комбінованих молочно – рослинних напоїв для оздоровчого харчування. Показано, що вільно-відпускна ціна 1 л нового напою «Вітамінний» складатиме 31,12 грн при 20 % рентабельності, а 1 л напою «Овочевий» – 31,83 грн. Що в порівнянні з продуктами-аналогами є рентабельним, а напої є конкурентоспроможними. Ціна аналогів складає: Напій із сироватки «Фруттель» (Агромол) коштує - 27,80-30,50 грн за 1 л, Напій сироватко-вий з сиро пом Апельсин (Гормолзавод №1) - 12,40 (0,33 л), тобто за 1 л - 37,50 грн. Складено проект ТУ та ТТК на нові види комбінованих молочно-рослинних напоїв. Публікації за темою. За матеріалами досліджень підготовлено 1 тези доповідей та інформаційний листок до збірника "Інноваційні розробки ДБТУ"
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58117
metadata.dcterms.references: 1. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац.торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг – економ. ун-ту;. – Х.: Факт, 2017 – 380 с. 2. Энциклопедия питания: в 10 т. / под.общ. ред. А.И. Черевко, В.М. Михайлов Т5 Биологически активные добавки / Под. общ ред. Р.Ю. Павлюк; Сост.: Павлюк Р.Ю. Погарская В.В., Павлюк В.А., Яницкий В.В. и др. – Х.: Мир книг, 2017. – 406 с. 3. https://freshmart.com.ua/uk/catalog/roslinne-moloko.html 4. https://life.liga.net/porady/news/kislaya-polza-vse-o-limone-polojitelnye svoystva-vred-retsepty-i-vliyanie-na-ves 5. https://www.systopt.com.ua/article-harchovi-dobavky 6. Держкомстат України. URL: http://kr.ukrstat.gov.ua/web.htm. 7. Pavlyuk R. Deepprocessingof carotene-containing vegetable sand obtaining nanofood with the use of new generation / R. Pavlyuk, V. Pogarska, L. Radchenko, R. Tauber, N. Timofeeva // Східно-Європейський журнал передо вих технологій. – 2016. – Vol. 4/11 (82). – C. 36-43. 8. Pavlyuk R. Technology of healthy processed cheese products without melting salts with theuse off reezingand non-fermentative catalysis / R. Pavlyuk, V. Pogarska, O. Yurieva, L. Skripka, T. Abramova // Східно-Європейський жур нал передових технологій. – 2016. – Vol. 5/11 (83). – C. 51-61. 9. Розвиток ринку безалкогольних напоїв в Україні : веб – сайт. URL: sostav .ua / publication / rozvitok - rinku - bezal kogolnikh – napo – v – v –v- ukra – n – 85469. Ht 10. Ткаченко, Н. А. Комбіновані біфідо-напої зі збалансованим хімічним складом - продукти для здорового харчування [Текст] / Н. А. Ткаченко // 77 наукової конференції викладачів академії, 18-21 квітня 2017 р.: тези допові дей. - Одеса: ОНАХТ. - С. 110-112. 11. Назаренко Ю.В., Ященко С.Ю. Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчу вання. Збірник наукових праць ХДУХТ. Харків, 2016. № 2 (23). C. 127−142. 12. Бейсенбаев А.Ю., Шингисов А.У., Шамбулова Г.Д. Разработать тех нологию приготовления сыворотки функционального назначения // Между народный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2016. № 7-1. С. 11-18. 13. Погарська В.В., Ковальзон Т.А., Рижкова Є.В., Аіда О.Г. Вплив тер мообробки на формування якості БАД з каротинвмісних овочів у формі по рошків та паст // Наукові праці ОДАХТ. – Одеса: ОДАХТ, 2001. – Вип. 22: Удосконалення існуючих та розробка нових технологій для харчової та зер нопереробної промисловості. – С. 22-26. 14. Погарська В.В., Аіда О.Г., Максимова Н.Ф., Федорова С.С. Вплив рі зних факторів на якість біологічно активних добавок із перцю солодкого бол гарського при їх отриманні // Наукові праці УДУХТ. – К.: УДУХТ, 2001. – № 10. – С. 45-46. 15. Домарецький В. А., Шиян П. Л., Калакура М. М. та ін. Загальні технології харчових виробництв: підручник. Київ, 2010. 814 с. 16. Домарецький В. А., Прибильський В. Л., Михайлов М. Г. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини: підручник. Вінниця, 2005. 408 с. 17. Єфімов В. Г., Махова В. А., Завріна С. В. Мінеральний склад виро щених в Україні яблук різних сортів // Науково-технічний бюлетень НДЦ бі бліотеки та екологічного контролю ресурсів АПК. 2016. № 2, т. 4. С. 84–89. 18. Сердюк М. Є. Наукові засади холодильного зберігання плодів з ви користанням обробки антиоксидантними речовинами: дис. …доктора техн. наук: 05.18.13. Мелітополь, 2018. 514 с. 19. Ткаченко, Н. Пробіотичні йогуртові напої зі спельтою - ферментова ні молочні продукти нового покоління [Текст] / Н. Ткаченко, О. Кручек, Г. Рамазашвілі // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: 83 міжнародна наукова конференція молодих уче них, аспірантів і студентів, 5 - 6 квітня 2017 р.: матеріали конференції. - К.: НУХТ, 201. - Ч. 1. - С. 359. 20. Борисенко О. С., Романенко О. В. Сучасні тенденції розвитку молочної продукції // Економіка та управління національним господарством. 2020. № 42. С. 64–68. 21. Д’яконова А. К., Степанова В. С. Виробництво рослинного замінника молока // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторан ного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. 2016. С. 127–136. 22. Притульська Н.В., Мотузка Ю.М. Сучасні тенденції ринку спортив ного харчування. Харчова наука і технологія. 2012. № 1. С. 49−52. 23. Назаренко Ю.В., Ященко С.Ю. Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчу вання. Збірник наукових праць ХДУХТ. Харків, 2016. № 2 (23). C. 127−142. 24. Ткаченко, Н. Обґрунтування способу виробництва ферментованих біфі довмісних молочно-кукурудзяних напоїв [Текст] / Н. Ткаченко, Л. Лукіна // На укові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХІ століт ті: 83 міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів, 5 - 6 квітня 2017 р.: матеріали конференції. - К.: НУХТ, 201. - Ч. 1. - С. 360. 25. Cleaner Production Assessment in Dairy Processing [Текст]: COWI Con sulting Engineers and Planners AS, Denmark. – 102 c. 26. Measuring The Green Transformation of the Economy: Guide for EU East ern Partnership Countries [Текст]. – Paris : EaP GREEN, Partnership for Envi ronment and Growth, 2016. – 128 c. 27. Ткаченко, Н. А. Обґрунтування параметрів ферментації молочно рисових сумішей йогуртовими заквасками [Текст] / Н. А. Ткаченко, О. П. Ча гаровський, Є. О. Ізбаш, А. В. Копійко // Наукові праці ОНАХТ. – 2016. - Т. 80, Вип. 2. - С. 83 - 90. 28. Reference Document on Best Available Techniques (BREF) in the Food, Drink and Milk Industries [Текст]: European IPPC, Institute for Prospective Tech nological Studies, 2006. – 682 c. 29. Ціхановська В.М. Стан та перспективи розвитку ринку молока та мо лочних продуктів України [Електронний ресурс] / В.М. Ціхановська // Економіка. Управління. Іновації. Серія : Економічні науки. – 2016. – №1. 30. Керанчук Т.Л. Сучасні проблеми розвитку молочного бізнесу в Україні [Електронний ресурс] / Т.Л. Керанчук // Глобальні та національні проблеми економіки. – Миколаїв, МНУ ім. В. О. Сухомлинського. – 2015. – № 4. 31. Радько. В.І. Трансформація структури виробництва молока в сучасних умовах [Електронний ресурс] / В.І. Радько // Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Серія : Економічні науки. – 2013. – №1 (6). – Том 1. 32. Life Cycle Assessment of Milk Production in the Western Cape [Текст]: Pippa Notten, Kyle Mason-Jones. – Kenilworth : The Green House, 2011. 33. Інноваційні технології функціональних тонізуючих напоїв та дресінгів з використанням молочної сироватки та наноструктурованого плодоовочево го пюре/Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, А.А. Берестова, Т.В. Крячко // Науко ві праці /ОНАХТ, 2010. 34. Павлюк, Р.Ю. Нанотехнології заморожених пюре із плодів цитрусових з унікальними характеристиками [Текст]/ Р.Ю.Павлюк, В.В. Погарська, Н.М. Ти мофєєва [та ін.] // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв рес торанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. ХДУХТ. Х – 2013 – С 27-35. 35. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного дейс твия: Монография/ Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, В. В. Погарская и др..; Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр.. нац. ун-т пищ. техноло гий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.: ил. 37, Библиогр.: с. 183-205. 36. Погарская В. В., Черевко А. И., Павлюк Р. Ю., Макаренко О. Г., Коро бец Н. В., Максимова Н. Ф. Новые технологии функциональных оздоровите льных продуктов (Новое в технологии консервирования): Монография/ Харьк. гос. ун-т пит. и торговли. – Харьков, 2007. – 262 с.: ил.; табл.., Библи огр.: 452 названия. 37. Новые прогрессивные технологии биологически активных добавок из цве точной пыльцы и растительного сырья: Монография/ Р.Ю. Павлюк, А. И. Черев ко, Г. А. Симахина и др.; Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. гос. ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2000. – 133 с.: ил. 20, Библиогр.: с. 78-88, с.130-133. 38. Новые фитодобавки и их использование в продуктах питания: Моног рафия/Р.Ю. Павлюк, А. И. Черевко, А. И. Украинец и др.; Харьк. гос. ун-т питания и торговли; Национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2003. – 287 с.: ил. 36, Библиогр.: с. 140-161, 269-287. 39. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия: Монография/Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, И. С. Гулый и др..; Харьк. гос. академия технологии и организации питания; Укр. гос. ун-т пищевых технологий.– Харьков: Киев, 1997. – 285 с. 40. Новые биологически активные апидобавки: Монография/ Р. Ю. Пав люк, А. И. Черевко, В. В. Яницкий и др..; Харьк. гос. ун-т питания и торгов ли; Госуд. департамент продовольствия Минагропром Укр..; Полт. филиал ин-та пчеловодства – Харьков, 2003. – 134 с.: ил. 46, Библиогр.: с. 41. Павлюк Р. Ю. Новые фитопродукты, повышающие защитные силы ор ганизма в условиях радиации и стресса, - М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. информ., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1). 42. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету./ [Р.Ю. Павлюк]//Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґру нтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. на ук. пр.: у 2-х ч. ХДУХТ – Харків, 2003. – Ч. 1. – с. 93-99. 43. Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська і ін. Низькотемпературна активація гід рофільних властивостей каротиноїдів при отриманні наноструктурованих паст із каротиновмісних овочів для молочних продуктів//Молоко переробка. -№10. – 2009. – 20-24 с. 44. Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська і ін. Нанотехнології заморожених кріо паст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавками для функціональних молочних продуктів//Молоко переробка. - №1. –2010. – 24-29 с. 45. В. В. Погарська, канд.. техн. Наук; Р. Ю. Павлюк, д-р техн. Наук, А. А. Берестова, асп.; Д. О. Глибокий, асист.; Н. І. Підгорна, студ. Функціональні комбіновані добавки із молочної сироватки, каротиноїдів із гарбуза та рос линних антиоксидантів. 46. Скалецька Л.Ф. Біохімічні зміни продукції рослинництва при її збері ганні та переробці: навч. посібник / Л.Ф. Скалецька, Г.І. Подпрятов. – К.: Ви давничий центр НАУ – 2007. – 288 с. 47. Бейсенбаев А.Ю., Шингисов А.У., Шамбулова Г.Д. Разработать техно логию приготовления сыворотки функционального назначения // Междуна родный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2016. № 7-1. С. 11-18. 48. Подпрятов Г.І. Зберігання і переробка продукції рослинництва: Навч. посібник / Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька, А.М. Сеньков, В.С. Хилевич. – К.: Мета, 2002. – 495 с. 49. Найченко В.М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / В.М.Найченко, О.С.Осадчий. – К. : Школяр, 2007. – 502 с. 50. Осокіна Н. М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинниц тва : підруч. / Н. Г. Осокіна, Г.С. Гайдай. – Умань, 2005. – 614 с. 51. Гніцевич В. А. Аналіз і перспективи використання білково-вуглеводної молочної сировини в Україні. Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. "Глобалізаційні виклики розвитку національних економік". Т. 3. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. С. 673-684. 52. Погосян А. С. Разработка технологии низколактозных молочных про дуктов с использованием ферментных препаратов бета-галактозидазы : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.04. Одесса, 2007. 214 с. 53. Технологія консервування плодів, овочів, м’яса і риби: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / [Б. Л. Флауменбаум, Є. Г. Кротов, О. Ф. Загібалов та ін.]; за ред. Б. Л. Флауменбаума. – К. : Вища шк., 1995. – 301 с. 54. Храмцов А.Г. Феномен молочной сыворотки [Текст]// СПб.: Профес сия, 2011. – 804 с. 55. Чагаровський О.П., Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів [Текст]/О.П. Чагаровський, Н.А.Ткаченко, Т.А. Лисогор.– Одеса: «Сімекс-прінт», 2013. – 268 с. 56. Храмцов А.Г., Суюнчева Б.О., Нестеренко П.Г., Бельмасова Е.В. Состав и биологическая ценность подсырной сыворотки//Сыроделие, 1999. №4. 57. Храмцов А.Г., Лодыгин А.Д., Пашина Е.Ю. Технологические аспекты выработки низколактозного напитка из молочной сыворотки /Под ред. А. Г. Храмцова. – М.: Агропромиздат, 1989, с. 279. 58. Сироватка молочна як добриво [Електронний ресурс]: Режим доступу: http://chippolino.com.ua/syrovatka-molochna-yak-dobryvo.html. 59. Н. В. Лапицька. Технологія напоїв, екстрактів та концентратів. Нав чальний посібник. Чернігів: НУЧK імені Т.Г. Шевченка, 2021. 217 с. 60. ДСП 4.4.4.011. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств [Текст]. – Чинний від 11.09.1998. – К.: Держстандарт України, 1998. – 38 61. Закон України. Про молоко та молочні продукти № 1870-ІV [Текст]. –Чинний від 24.06.2004. – Відомості Верховної Ради України, 2004. – № 47. –с. 1892–1895. 62. ДСТУ 4552:2006. Сироватка молочна суха. Технічні умови [Текст]. –Чинний від 01.01.2007. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 10 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_181_Dzyuba.pdf
  Restricted Access
1.25 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.