Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58116
Title: Розробка інноваційної технології порошкоподібних білкових напоїв для відновлення сил в екстремальних умовах із застосуванням як інновації методів глибокої переробки рослинної сировини під час отримання збагачуючих добавок для підприємств харчового бізнесу
Other Titles: Development of innovative technology for powdered protein beverages for energy recovery in extreme conditions with the application of innovation methods of deep processing for plant raw materials during the production of enriching additives for food business enterprises
Authors: Кульбачний, Сергій Михайлович
metadata.dc.contributor.advisor: Погарська, В. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р. Ю. Павлюк
Keywords: порошкоподібні білкові напої;збагачуюча добавка;сублімаційна сушка;дрібнодисперсне подрібнення;швидкорозчинний напій
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Кульбачний С. М. Розробка інноваційної технології порошкоподібних білкових напоїв для відновлення сил в екстремальних умовах із застосуванням як інновації методів глибокої переробки рослинної сировини під час отримання збагачуючих добавок для підприємств харчового бізнесу: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. В. Погарська. Харків: ДБТУ, 2023. 95 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Питання поліпшення раціону харчування військовослужбовців Збройних Сил України у зв'язку з повномасштабним вторгненням сьогодні є дуже актуальним. Ефективність бойових операцій визначається рівнем працездатності, фізичною і психоемоційною витривалістю бійців, функціональними резервами організму, що, в свою чергу, залежить та визначається якістю харчування. В умовах війни вкрай важливо забезпечити військовослужбовців безпечними та якісними продуктами харчування вітчизняного виробництва, розширити асортимент продуктів харчування для військовослужбовців з поліпшеними споживчими властивостями: високими смаковими якостями, збалансованим складом харчових і біологічно активних речовин і тривалим терміном зберігання. Крім харчової складової призначенням таких виробів є профілактика метаболічних і нейроемоційних порушень в організмі, що виникають у військовослужбовців під дією шкідливих і небезпечних для здоров'я факторів, пов’язаних з перебуванням в екстремальних умовах, та є наслідками фізичних навантажень, емоційних і психічних стресів, складних погодних умов тощо. Харчування військовослужбовців повинно надавати загальнозміцнюючу і лікувально-профілактичну дію на організм, підвищувати працездатність, витривалість, розширювати можливості адаптації та відновлення організму військовослужбовців під час та після перебування в екстремальних умовах. Однак дослідженням, спрямованим на формування споживчих характеристик продуктів швидкого приготування для військовослужбовців на сьогодні було приділено недостатню увагу. Актуальність розробки продуктів швидкого приготування високої біологічної цінності обумовлена тим, що під час виконання завдань військовослужбовцями в умовах з сильним забрудненням навколишнього середовища, включаючи забруднення радіоактивними, хімічними та біологічними речовинами, стає неможливим обробляти продукти і готувати їжу традиційними способами. Досвід Збройних сил розвинених країн світу показує, що для цього доцільно використовувати розфасовані в спеціальну газо волого повітря непроникну тару сухі продукти харчування, які не потребують спеціальних умов зберігання, транспортування та легко відновлюються для споживання. До числа продуктів швидкого приготування, які можуть внести вагомий внесок в забезпечення військовослужбовців повноцінним харчуванням загально- зміцнюючої дії, відносяться порошкоподібні напої високої біологічної цінності. Як основу для таких напоїв може бути використана суха молочна сироватка, яку традиційно застосовують як джерело протеїну при отриманні сумішей для спортивного харчування, для відновлення сил під час та після інтенсивного навантаження. Як збагачувачі натуральними БАР загальнозміцнюючої дії до складу таких напоїв можуть входити натуральні порошкоподібні добавки із плодів та овочів, що отримані за інноваційними технологіями із застосуванням сучасного обладнання, новітніх технологічних прийомів, які дозволяють зберегти під час переробки корисні БАР та властивості свіжої сировини. Тому розробка технології нових видів порошкоподібних напоїв, які поєднують в собі корисні властивості молочної та рослинної сировини з метою обґрунтування доцільності введення отриманих порошкоподібних продуктів швидкого приготування в раціони харчування військовослужбовців є актуальною задачею, вирішенню якої була присвячена робота. Як сировину для отримання збагачуючих добавок із плодів та овочів були обрані: зелень петрушки та кропу, морква, лимони. Мета кваліфікаційної роботи: розробити інноваційну технологію порошкоподібних білкових напоїв для відновлення сил в екстремальних умовах із застосуванням як інновації методів глибокої переробки рослинної сировини під час отримання збагачуючих добавок для підприємств харчового бізнесу. Завдання: – вивчити якість сухої молочної сироватки та свіжої плодоовочевої сировини (зелені петрушки, кропу, а також моркви, лимонів) за вмістом БАР та фізико-хімічними показниками; – вивчити вплив кріозаморожування, сублімаційного сушіння та дрібнодисперсного подрібнення на БАР при отриманні добавок із плодоовочевої сировини; – розробити рецептури та технологію порошкоподібних білкових напоїв із застосуванням як інновації методів глибокої переробки рослинної сировини під час отримання збагачуючих добавок для підприємств харчового бізнесу; – вивчити якість нових видів порошкоподібних білкових напоїв за органолептичними, фізико-хімічними показниками, вмістом БАР та провести порівняння з аналогами; – розрахувати економічну ефективність впровадження порошкоподібних білкових напоїв; – розробити проект ТУ та ТТК на нові види білкових напоїв. Об’єкт дослідження: технологічні процеси виробництва дрібнодисперсних добавок з рослинної сировини та порошкоподібних білкових напоїв з їх ви користанням. Предмет дослідження: зелень петрушки, зелень укропу, морква, лимон, та дрібнодисперсні порошкоподібні добавки із них, сироватка молочна суха, а також порошкоподібні білкові напої з їх використанням. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів: розроблено рецептури, технологію та технологічну схему виробництва порошкоподібних білкових напоїв для відновлення сил в екстремальних умовах. Апробація. На нові види продуктів розроблено проект нормативної документації (ТУ та ТТК), розраховано ТЕО, що підтверджує доцільність впровадження технології порошкоподібних білкових напоїв на підприємствах харчового бізнесу. Публікації за темою. За матеріалами досліджень підготовлено 1 тези доповідей та інформаційний листок до збірника «Інноваційні розробки ДБТУ»
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58116
metadata.dcterms.references: 1. Вивчення механізму впливу заморожування та механоактивації на трансформацію біополімерів та драглеутворюючі властивості паст із ягід/ Р. Ю. Павлюк [та ін.] // Зб. наук. праць ОНАХТ. – 2008. – С. 45–51 2. Виноградська А.М. Комерційна діяльність торговельного підприєм ства. – Київ : КНТЕУ, 2008. – 279 с. 3. Гуліч М.П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя –основні чинники збереження здоров’я населення // Проблемы старения и дол голетия / Гуліч М.П., 2011, Т.20, №2. С. 128-132. 4. ДСТУ 7525:2014. Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості. – Чинний від 2014-10-23. – Київ : Мінекономрозвитку України, 2014. –25 с. 5. ДСанПіН 2.2.4-171-10. Гігієнічні вимоги до води питної, призначе ної для споживання людиною. – Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 1 липня в 2010 р. за N 452/17747. 6. ДСТУ 4069:2016. Напої безалкогольні. Загальні технічні умови. –Чинний від 2016-06-01. – Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. – 22 с. 7. ДСанПіН 4.4.4-152–2008. Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої. – Зареєстро вано в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 р. за N 1411/14678. 8. Домарецький В.А. Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини / В.А. Домарецький, В.Л. Прибильський, М.Г. Михайлов. –Вінниця: Нова книга, 2005. – 408 с. 9. ДСанПіН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначе ної для споживання людиною [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.dsesu.gov.ua/ua/normativna-pravova-baza/sanitarni-pravylai normy/file/99-12-05-2010-hihiienichni-vymohy-do-vody-pytnoi-pryznachenoidlia spozhyvannia-liudynoiu 10. ДСТУ 7525:2014 Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://metrology.com.ua/download/dstu-gost-gost-r/59-gost/1205-dstu-7525-2014 11. ДСТУ 4069:2016 "Напої безалкогольні. Загальні технічні умови". –[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ztstmetr.ztmetr.com.ua/?page_id=1527 12. ДСанПіН 4.4.4-152–2008 Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої – [Електрон ний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1411-07 13. ДСТУ 2368:2004 Напої безалкогольні. Виробництво. Терміни та ви значення понять. – [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://document.ua/napoyi-bezalkogolni.-virobnictvo.-termini-ta-viznachennja postd463.html 14. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 6 вересня 2005 року N 2809-IV. [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main. 1206-05 15. Зуев Е.Т. Функциональные напитки – их место в концепции здоро вого питания / Е.Т. Зуев // Пищевая промышленность. – 2004. - №7. – С.90-95. 16. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, К.Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 17. Коломієць Т.М., Притульська Н.В., Романенко О.Л. Експертиза товарів: Підручник.– К.: КНТЕУ, 2001.– 274с. 18. Коробкина З.В. Товароведение и экспертиза вкусовых товаров / З.В. Коробки на, С.А. Страхова — М.: Колос С, 2003. – 614 с. 19. Лавриненко С.В., Выборная К.В., Кобельникова И.В., Соколов А.И., Жукова Л.А. и др. Использование специализированных продуктов для питания спортсменов в подготовительном периоде спортивного цикла // Вопр. Питания. 2017. Т. 86. №4. С. 99-103. 20. Мардар М.Р., Статева М.С. Аналіз споживчих переваг та шляхи вдосконалення асортименту набору сухих продуктів для військовослужбовців. Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття. Матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції. ОНАХТ. Одеса. 2018.С.102-104. 21. Мардар М.Р., Статева М.С., Устенко І.А. Удосконалення асорти менту продуктів харчування для військовослужбовців. Інновації в управлінні асортиментом, якістю та безпекою товарів і послуг: Матеріали ІV –ої міжнародної наук.-прак. конф. Львів. Видавництво «Растр-7». 2016. С.206-208. 22. Мусійчук О. Перспективи використання продуктів переробки молочної сироватки //Товари і ринки. 2008.№.1.С.78-83. 23. Новые фитодобавки и их использование в продуктах питания: Мо нография/Р.Ю. Павлюк, А. И. Черевко, А. И. Украинец и др.; Харьк. гос. ун-т питания и торговли; Национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2003. – 287 с.: ил. 36, Библиогр.: с. 140-161, 269-287. 24. Новые биологически активные апидобавки: Монография/ Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, В. В. Яницкий и др..; Харьк. гос. ун-т питания и тор говли; Госуд. департамент продовольствия Минагропром Укр..; Полт. филиал ин-та пчеловодства – Харьков, 2003. – 134 с. 25. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: моногра фія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац. торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг – економ. ун ту;. – Х.: Факт, 2017 – 380 с. 26. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия: Монография /Р.Ю. Павлюк, А.И. Черевко, И.С. Гулый и др., Харьк. гос. академия технол. и орг. пи тания, Укр. гос. ун-т пищ. технологий.–Харьков – Киев.-1997. – 285 с. 27. Оздоровительные добавки в питании : справочник / под ред. С. Б. Семенова. – М. : ДсКА. 1998. – 256 с. 28. Осипова Л.А. Монофлорні напої з поліфункціональними лікуваль но-профілактичними властивостями / Л.А. Осипова, Л.В. Капрельянц // Наукові праці НУХТ – 2007. – № 22. – С. 41-43. 29. Орлова Є.І. Харчові технології [Електронний ресурс]. – Режим дос тупу: http://b-ko.com/book_175.html. 30. Осипова Л.А. Функциональные напитки / Л.А. Осипова, Л.В. Ка прельянц, О.Г. Бурдо. – Одеса: Друк, 2007. – 288 с. 31. Осипова Л.А. Функциональные напитки на основе пряноаромати ческого растительного сырья / Л.А. Осипова, Л.В. Капрельянц. //Пищевая про мышленность. – 2007. - №9. – С.74-75. 32. Павлюк Р.Ю. Крио- и механохимия в пищевых технологиях: моно графия / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. А. Павлюк, Л. А. Радченко, О. А. Юрьева, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та; Харьк. торг.-эконом. колледж Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков: Факт, 2015. – 255 с. 33. Погарская В.В. Активация гидрофильных свойств каротиноидов растительного сырья : монография / В. В. Погарская, Р. Ю. Павлюк, А. И. Че ревко, В. А. Павлюк, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та – Харьков, 2013. – 345 с. 34. Павлюк Р. Ю. Товароведение и инновационные технологии перера ботки лекарственно-технического растительного сырья: учебное пособие / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, В. А. Павлюк, Л. М. Соколова, Н. В. Коробец, Н.Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков, 2013. – 429 с. 35. Павлюк Р.Ю. Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, Л. О. Рад ченко, О. О. Юр’єва, Г. Е. Гасанова, Т. С. Абрамова, Т. М. Коломієць // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 3/10 (75). – С. 54-59. 36. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В., Ківшик А.Ю., Максимова Н.П.Вплив процесів дрібнодисперсного подрібнення на казеїнат-кальцій-фосфатні комплекси під час отримання сирних виробів//Зб. наук. праць ХДУХТ, 2004.–С.179. 37. Павлюк Р. Ю. Новые технологии антоциановых добавок [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Яницкий, Т. В. Крячко ; Харьк. гос. ун-т питания и торговли, Департамент пищ. пром-ти министерства аграр. Политики Украины. – Харьков ; Киев, 2008 – 261 с. 38. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології нанопорошків із топі намбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту / Р.Ю. Павлюк, О.С.Бессараб, В.В. Погарська, К.С. Балабай, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 4-9. 39. Павлюк Р.Ю. Розробка нанотехнології дрібнодисперсного заморо женого пюре із грибів шампіньйонів (Agaricus Bisporus) / Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, Т.С. Маціпура, Н.П. Максимова // Східно-Європейський журнал пе редових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 24-28. 40. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології заморожування хлорофіл вмісних овочів / Р.Ю. Павлюк, О.С. Погарський, А.А. Каплун, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 42-47. 41. Павлюк Р. Ю. Новые фитопродукты, повышающие защитные силы организма в условиях радиации и стресса, - М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. информ., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1.) 42. Павлюк Р. Ю., Соколова Л. М., Дьякова Т. С. и др. Производство порошкообразных фитоконцентратов безалкогольных напитков для иммуно профилактики населения. – М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. ин форм., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1) 43. Павлюк Р.Ю., Крячко Т.В., Соколова Л.М., Погарська В.В. Вплив заморожування та сублімаційного вакуумного сушіння на мікроорганізми в те хнології БАД із чорноплідної горобини та чорної смородини // Зб. наук. праць Харк. держ. ун-ту харчування та торгівлі “Прогресивні ресурсозберігаючі тех нології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економіч ні проблеми торгівлі”. - Харків: ХДУХТ. - 2004.– Ч.1. - С. 145-153. 44. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В. і ін. Низькотемпературна активація гід рофільних властивостей каротиноїдів при отриманні наноструктурованих паст із каротиновмісних овочів для молочних продуктів//Молоко переробка. - №10. –2009. – 20-24 с. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету./ [Р.Ю. Павлюк]//Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне об ґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр.: у 2-х ч. ХДУХТ – Харків, 2003. – Ч. 1. – с. 93-99. 45. Павлюк Р.Ю.,. Погарська В.В. і ін. Нанотехнології заморожених кріопаст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавками для функціональних молочних продуктів//Молоко переробка. -№1. –2010. –24-29с. 46. Погарская В. В., Черевко А. И., Павлюк Р. Ю., Макаренко О. Г., Коробец Н. В., Максимова Н. Ф. Новые технологии функциональных оздорови тельных продуктов (Новое в технологии консервирования): Монография/ Харьк. гос. ун-т пит. и торговли. – Харьков, 2007. – 262 с. 47. Павлюк Р. Ю. Влияние механоактивации и замораживания на изме нение белково-липидных комплексов сычужных сыров при предварительной об работке перед солеплавлением [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, О. А. Юрь ева, В. А. Афанасьева // Сб. научн. тр. ОНАХТ / Одесс. нац. академия пищ. техно логий. – Одесса, 2008. – Вип. 33. – С. 186–191. 48. Парфенова, Т.В. Современное направление – фитонапитки сироп ные/ Т.В.Парфенова, Л.А. Коростелева, Е.А. Полупанова // Пиво и напитки. –2005. - №3. – С.29-31. 49. Пересічний М.І. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика/ М.І. Пересічний, М.Ф. Кравченко, П.О. Карпенко -К., 2003. - 526 с. 50. Пехтерева, Н.Т. Функциональные напитки на натуральной основе / Н.Т. Пехтерева // Пиво и напитки. – 2005. - №5. – С.42-43. 51. Поляков, В.А. Плодово-ягодное растительное сырье в производстве напитков / В.А. Поляков, И.И. Бурачевский, А.В. Тихомирова. – М.: ДеЛи плюс, 2011. – 523 с. 52. Позняковский В.М. Кризис питания современного человека: вопрос качества и безопасности пищевых продуктов/ В.М. Позняковский, Н.Г. Челно ков, О.С. Кузнецова, А.Ф. Гаврилова // Известия Вузов. Пищевая технология. –2004. – №1. – С. 25-28. 53. Рудавська Г. Б. Оздоровчі продукти ХХІ сторіччя / Г. Б. Рудавська, Б. О. Голуб // Вісник КДТЕУ. – 1999. – № 4. – С. 42–45 . 54. Сімахіна Г. О. Сучасний стан ринку БАД в Україні / Г. О. Сімахіна, І.К. Сгорова // Пріоритетні напрями впровадження в харчову промисловість сучасних технологій, обладнання і нових видів продуктів оздоровчого та спеці ального призначення : міжнар. наук.-техн. конф. 19-21 жовт. 2000 р. : [материа лы] / ХДУХТ. – К., 2001. – Ч. 1. – С. 13-14. 55. Симахина Г.А. Повышение биологической усвояемости криомате риалов как проявление механоактивации / Г.А. Симахина // Вибротехнологии –96. – Одесса, 1996. – Т.3. – С. 75-78. 56. Справочник по товароведению продовольственных товаров / Т.Г. Родина, М.А. Николаева, Л.Г. Елисеева и др. – М.: КолосС, 2003. – 602 с. 57. Статєва М.С. Значення раціонального харчування в житті люди ни//Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій Мініс терство освіти і науки України. Одеса.2015. Вип. 48. С. 234-235. 58. Статєва М.С. Аналіз світового та вітчизняного ринку сухих снідан ків//Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів. Міністерство освіти і науки України. Одеса. 2015. С.391-392. 59. Статистичні данні за 2014-2018 рр. «Військові дії в зоні конфлікту» URL:http://old.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/publish/tag?tag_ 60. Сублимационная сушка пищевых продуктов : [по материалам Лон донского симпозиума] / под ред. С. Котсона, Д. Смита. – М. : Пищевая пром сть. – 1968. – 272с. 61. Технология замораживания ягод с применением жидкого и газооб разного азота [Текст] / Р. Ю. Павлюк [и др.] // Сучасні поблеми холодильної техніки і технології : 4 Міжнар. наук.-техн. конф. : [тези]. – Одеса : ОДАХТ. –2005. – С. 24–25. 62. Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів: лабораторний практикум для для студентів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» спеціалізації «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» / уклад. Н. О. Стеценко, Г. О. Сімахіна, І.Л. Ясінська, О.М. Соколова. – К.: НУХТ, 2017. - 126 с. 63. Технология производства безалкогольных напитков [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.znaytovar.ru/new1785.html 64. Товароведение и переработка лекарственно-технического растительно го сырья в БАД: Учебное пособие/ Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, Сати Ясин Ахмед Аль Далаин; Харьк. гос. ун-т питання и торговли; Госуд. депар тамент продовольствия Минагропром Укр. – Харьков; Киев, 2003. – 306 с. 65. Українець, А.І. Технологія оздоровчих харчових продуктів : курс лекцій / А.І. Українець, Г.О. Сімахіна. – К. : НУХТ, 2009. – 310 с. 66. Филонова, Г.Л. Разработка технологий концентратов для напитков здоровья из растительного сырья / Г.Л.Филонова, В.Н. Стрелков // Пиво и на питки. – 2001. - №1. – С.33-36. 67. Хасанов, А.А. Разработка биологически активных модулей для продуктов и рационов питания спортсменов: автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.17 / А.А. Хасанов. – Воронеж, 2011. – 24 с. 68. Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы со держания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / Под ред. А. А. Покровского. – М.: Пищ. пром-сть, 1976. – 228 с. 69. Шаззо Р.И. Функциональные продукты / Р.И. Шаззо, В.М. Касья нов. –М.: Колос, 2000. 248 с. 70. Энциклопедия питания. Т. 5 Биологически активные добавки: моно графия / Подобщ. ред. Р. Ю. Павлюк; Авторы: Павлюк Р. Ю., Погарская В. В., Павлюк В. А., Яницкий В. В., Берестовая А. А., Коломиец Т. Н., Максимова Н. Ф., Лосева С. М., Дудник Е. В., Балабай Е. С., Маципура Т. С., Погарский А. С., Ка кадий Ю. П. – Х.: Мир Книг, 2017. – 406 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_M_181_Kul_bachnyy.pdf
  Restricted Access
1.51 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.