Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58113
Title: Розробка інноваційної технології морозива оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації кріобробки під час отримання збагачуючих добавок із плодоовочевої сировини для підприємств харчового бізнесу
Other Titles: Development of innovative technology for healthoriented ice cream with the application of cryogenic processing innovation during the production of enriching additives from fruit and vegetable raw materials for food business enterprises
Authors: Дєтскова, Дар’я Олександрівна
metadata.dc.contributor.advisor: Одарченко, А. М.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р. Ю. Павлюк
Keywords: морозиво;продукти оздоровчого спрямування;кріообробка;низькотемпературне подрібнення;плодоовочева сировина;антоціанові барвні речовини;пектин
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Дєтскова Д. О. Розробка інноваційної технології морозива оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації кріобробки під час отримання збагачуючих добавок із плодоовочевої сировини для підприємств харчового бізнесу: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. А. М. Одарченко. Харків: ДБТУ, 2023. 110 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Питання якісного харчування є одним з найважливіших на сьогоднішній день в зв'язку з тим, що здоров'я лю дини неможливе без здорового і поживного раціону харчування. Певною мірою це стосується і заморожених десертів, до числа яких відно ситься морозиво. Морозиво – це солодкий збитий заморожений десерт, який міс тить певний відсоток молока та молочних інгредієнтів, до складу якого можуть входити фруктові та овочеві інгредієнти, а також сахароза, стабілізатори, аромати затори та барвники. Морозиво і заморожені десерти користуються попитом практично всіх верств населення. Морозиво є улюбленим десертом, при спожи ванні якого більшість населення не цікавить його якість і склад. Асортимент морозива зростає з кожним роком, а його якість змінюється з урахуванням потреб споживачів. Наразі ринок морозива в Україні та світі відчуває гостру конкуренцію між виробниками, які все частіше починають відходити від класичних рецептів морозива віддаючи переваги морозиву, що має нестандартний смак, колір, форму, аромат. Український ринок морозива все більше заповнюється доступною за ціною продукцією, яка виготовляється за нормативною документа цією, містить в своєму складі рослинні жири, а також значну кількість харчових добавок, застосування яких дозволяє використовувати низькоякісну за біологіч ною цінністю сировину, яка має привабливу ціну, що в свою чергу, дозволяє отримати морозиво, вартість якого є привабливою для виробників і споживачів. Асортимент морозива розширюється з кожним роком з метою задоволення потреб різних верств населення, включаючи категорію споживачів, які цікавляться своїм здоров’ям і звертають увагу на інгредієнтний склад продуктів. Мета кваліфікаційної роботи: розробити інноваційну технологію морози ва оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації кріообробки під час 4 отримання збагачуючих добавок із плодоовочевої сировини для підприємств харчового бізнесу. Завдання: - дослідити органолептичні, фізико-хімічні показники, а також вміст БАР у морозиві - аналогах; - дослідити органолептичні, фізико-хімічні показники, а також вміст БАР у свіжих ягодах малини, чорної смородини, яблуках, лимонах як сировині для отримання збагачуючих плодоовочевих добавок для отримання морозива; - дослідити залежність впливу кріообробки (заморожування та дрібнодис персного подрібнення) на вміст БАР (вітаміну С, антоціанових барвних речо вин, пектинових речовин, низькомолекулярних фенольних сполук тощо) в дрі бнодисперсних заморожених кріопюре з рослинної сировини; – дослідити залежність впливу конвективного та сублімаційного сушіння на вміст БАР в отриманих з їх застосуванням дрібнодисперсних порошках із чорної смородини; – розробити рецептури, технологію та технологічну схему виробництва морозива оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації кріообробки під час отримання збагачуючих добавок із плодоовочевої сировини для підпри ємств харчового бізнесу; – визначити якість нових видів морозива за органолептичними, фізико хімічними показниками та вмістом БАР, порівняти якість з аналогами; - розробити ТУ (проект) та техніко-технологічні карти (ТТК) на нові види морозива, розрахувати ТЕО (техніко-економічне обґрунтування) виробництва нових видів морозива. Об’єкт дослідження: технологічні процеси виробництва дрібнодисперс них заморожених кріопюре та дрібнодисперсних порошків із рослинної сиро вини та морозива оздоровчого спрямування з використанням кріодобавок із ро слинної сировини. Предмет дослідження малина, чорна смородина, яблука, лимони свіжі, дрібнодисперсні порошки із чорної смородини, дрібнодисперсні заморожені пюре із яблук, лимонів, малини, а також морозиво з використанням кріодобавок із рослинної сировини. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів: розроблено три рецептури, технологію та технологічну схему виробництва морозива оздоровчого спрямування із застосуванням як інновації кріобробки під час отримання збагачу ючих добавок із плодоовочевої сировини для підприємств харчового бізнесу. Апробація. На нові види продуктів розроблено проект нормативної докумен тації (ТУ та ТТК), розраховано техніко-економічне обґрунтування нових видів морозива, що підтверджує доцільність та конкурентоспроможність їх впрова дження на підприємствах харчового бізнесу. Публікації за темою (за наявності). За матеріалами роботи підготовлено тези доповідей та інформаційний листок до збірника «Інноваційні розробки ДБТУ».
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58113
metadata.dcterms.references: 1. Акша Р. Створення ефективної реклами: підручник. ТОВ «Верши на», 2003. 272 с. 2. Антонюк К. Просування на ринку морозива: торговельна марка чи товарна категорія. Маркетинг в Україні. № 2. 2008. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/32608417.pdf 3. Аренс В., Аренс К., Вейголд М. Сучасна реклама: підручник. 2010. 880 с. 4. Барлоу Д., Меллер К. Скарга — подарунок. Як зберегти лояльність клієнтів у складних ситуаціях: підручник. 2017. 328 с. 5. Беквіт Г. Без роздумів. Приховування сили, що змушують нас купу вати: підручник. 2017. 232 с. 6. Багорка М. О., Кадирус І. Г., Кравець О. В. Розроблення маркетин гових конкурентних стратегій підприємств. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія "Міжнародні економічні відносини та світо ве господарство". 2021. Вип. 36, ч. 1. С. 32—37. URL: http://dspace.dsau.dp.ua/jspui/handle/ 123456789/4904 7. В Україні виробляється понад 900 видів морозива: яке найбільше полюбляють українці. URL: https:// landlord.ua/news/v-ukraini-vyrobliaietsia ponad-900- vydiv-morozyva-iake-naibilshe-poliubliaiut-ukraintsi/ 8. В Україні на 3% виросло виробництво морозива. URL: https://dpss.gov.ua/news/v-ukrayini-na-3-viroslovirobnictvo-moroziva 9. Артюхова С.И. Инновации в производстве мороженого и перспек тивы развития биотехнологий / С.И. Артюхова, К. А. Лопандин // Международ ный журнал прикладных и фундаментальних исследований.- 2013. -№6.- С. 54-55. 10. Багирян Е.А. Мороженое и качество/ Е.А. Багирян, И.В. Куртова //Мороженое и заморожене продукты. - 2002.- №2. - С. 4-6. 11. Бартковський І. Перспективи українського морозива та заморожених напівфабрикатів на ринку Китаю. [Електроний ресурс]. - Режим доступу: https://sinologist.com.ua/bartkovskyj-perspektyvy-ukrayinskogo-morozyva-ta zamorozhenyh-napivfabrykativ-na-rynku-kytayu/ 12. Бартковський І.І., Поліщук Г.Є., Шарахматова Т.Є. та ін. Техноло гія морозива.– К.: 2010.– С. 25–27. 13. Бредихин С.А. Технология и техника переработки молока. / С.А. Бредихин.- М.: Колос, 2006. - 400 с. 14. Вивчення механізму впливу заморожування та механоактивації на трансформацію біополімерів та драглеутворюючі властивості паст із ягід [Текст]/ Р. Ю. Павлюк [та ін.] // Зб. наук. праць ОНАХТ. – 2008. – С. 45–51 15. Виноградська А.М. Комерційна діяльність торговельного підпри ємства. – Київ : КНТЕУ, 2008. – 279 с. 16. Головкіна Н.В. Стимулювання збуту: теорія, практика і перспекти ви //Маркетинг в Україні. – 2014. – №2. – С.47-52. 17. Голошубова Н.О. Організація торгівлі: Підруч. для студ. вищ. навч. закл.– К.: Книга, 2004. – 560 с. 18. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 6 вересня 2005 року N 2809-IV. [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main. 1206-05 19. Каталог продукції (морозиво) ТМ «Ласунка» [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://lasunka.com/ 20. Каталог продукції (морозиво) ТМ «Лимо» [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://www.limo.ua/ 21. Каталог продукції (морозиво) ТМ «Рудь» [Електронний ресурс] − Режимдоступу: http://www.rud.ua/ 22. Коломієць Т.М., Притульська Н.В., Романенко О.Л. Експертиза то варів: Підручник.– К.: КНТЕУ, 2001.– 274с. 23. Кофанова М. Ю. Тенденции развития технологий производства продуктов питания животного происхождения / М. Ю. Кофанова, Н. Б. Губер, Е. А. Переходова, А. С. Косолапова // Молодой ученый. - 2014. - №8. - С. 188-191. 24. Мельникова Е. И. Синбиотическое мороженое /Е.И. Мельникова, О. А. Мурадова, А. Н. Пономарев, Е.С. Рудниченко // Молочная промышленность. - 2012.- № 11.- С. 74–75. 25. Молоканова Л.В. Вітамінна і білкова цінність нового морозива / Л.В. Молоканова, А.М. Свідовський // Обладнання та технології харчових ви робництв: Зб.наук. пр. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 1999. – С. 214-220. 26. Молоканова Л.В. Споживчі властивості нових видів морозива. Ав тореферат. Київ.торг-економічний університет. 1999. – 20 с. 27. Молоко и молочне продукты. Методы определения жира: ГОСТ 5867 – 90 / [Действует с 1991-07-01]. - М. Гостстандарт. - 1990 – 15 с. 28. Молоко и молочне продукты. Титрометрические методы определе ния кислотности: ГОСТ 3624 – 92 04 / [Действует с 1992-10-01]. – М.: ИПК Из дательство стандартов. - 1992 – 15 с. – (Межгосударственний стандарт). 29. Морозиво вершкове та молочне. Метод визначення загального вмі сту сухих речовин (контрольний метод) ( ІDF 70 : 2004 ): ДСТУ ІSO 3728:2005 / [Чинний від 2008-03-01]. — К.: Держспоживстандарт України, 2007 – 15 с. –(Державний стандарт України). 30. Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови: ДСТУ 4735:2007 / [Чинний від 2008-01-01]. - К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 23 с. – (Державний стандарт України). 31. Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови: ДСТУ 4733:2007 / [Чинний від 2008-01-01]. - К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 23 с. – (Державний стандарт України). 32. Морозиво плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід. Загальні техні чні умови: ДСТУ 4734: 2007/ [Чинний від 2008-01-01]. - К.: Держспоживстан дарт України, 2008. – 23 с. – (Державний стандарт України). 33. Назаренко В.О. Біотехнології в виробництві морозива / В.О. Назаренко, Г.М. Михайлова // Харчові продукти та біотехнологія: сучасний стан і перспективи розвитку. Збірник тез доповідей Міжнародної науковопрактичної інтернет-конференції (м. Полтава 17-18 грудня 2015 року). – Полтава: ВНЗ Укоопспілки Полтавський університет економіки і торгівлі (ПУЕТ), 2016. - С. 14-17. 34. Новые фитодобавки и их использование в продуктах питания: Мо нография/Р.Ю. Павлюк, А. И. Черевко, А. И. Украинец и др.; Харьк. гос. ун-т питания и торговли; Национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2003. – 287 с.: ил. 36, Библиогр.: с. 140-161, 269-287. 35. Новые биологически активные апидобавки: Монография/ Р. Ю. Па влюк, А. И. Черевко, В. В. Яницкий и др..; Харьк. гос. ун-т питания и торговли; Госуд. департамент продовольствия Минагропром Укр..; Полт. филиал ин-та пчеловодства – Харьков, 2003. – 134 с. 36. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: моногра фія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац. торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-тКиївськ. нац. торг – економ. ун ту;. – Х.: Факт, 2017 – 380 с. 37. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия: Монография /Р.Ю. Павлюк, А.И. Черевко, И.С. Гулый и др., Харьк. гос. академия технол. и орг. пи тания, Укр. гос. ун-т пищ. технологий.–Харьков – Киев.-1997. – 285 с. 38. Оленев Ю.А. Сырье для производства мороженого, // Молочнаяп ромышленность, 2001.- №10-11. – С. 35-36. 39. Офіційний сайт АО «Хладопром» [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://www.khladoprom.com.ua/ 40. Офіційний сайт ПрАТ «Геркулес» [Електронний ресурс] − Режим доступу:http://www.hercules.ua/ 41. Павлишин М.Л Формування якості морозива з додаванням дикорослих ягід / М.Л. Павлишин, Р.М. Захарчин // Науковий вісник НЛТУ України.–2014. – Вип. 24.2. – С.173-177. 42. Павлюк Р.Ю. Крио- и механохимия в пищевыхтехнологиях: моног рафия / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. А. Павлюк, Л. А. Радченко, О. А. Юрьева, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та; Харьк. торг.-эконом. колледж Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков: Факт, 2015. – 255 с. 43. Погарская В.В. Активация гидрофильных свойств каротиноидов ра стительного сырья : монография / В. В. Погарская, Р. Ю. Павлюк, А. И. Черев ко, В. А. Павлюк, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та – Харьков, 2013. – 345 с. 44. Павлюк Р. Ю. Товароведение и инновационные технологии перера ботки лекарственно-технического растительного сырья: учебное пособие / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, В. А. Павлюк, Л. М. Соколова, Н. В. Коробец, Н.Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков, 2013. – 429 с. 45. Павлюк Р.Ю. Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, Л. О. Рад ченко, О. О. Юр’єва, Г. Е. Гасанова, Т. С. Абрамова, Т. М. Коломієць // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 3/10 (75). – С. 54-59. 46. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В., Ківшик А.Ю., Максимова Н.П. Вплив процесів дрібнодисперсного подрібнення на казеїнат-кальцій-фосфатні комплекси під час отримання сирних виробів//Зб. наук. праць ХДУХТ, 2004.–С.179. 47. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии антоциановых добавок [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Яницкий, Т. В. Крячко ; Харьк. гос. ун-т питания и торговли, Департамент пищ. пром-ти министерства аграр. Политики Украины. – Харьков ; Киев, 2008 – 261 с. 48. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології нанопорошків із топі намбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту / Р.Ю. Павлюк, О.С.Бессараб, В.В. Погарська, К.С. Балабай, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 4-9. 49. Павлюк Р.Ю. Розробка нанотехнології дрібнодисперсного заморо женого пюре із грибів шампіньйонів (Agaricus Bisporus) / Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, Т.С. Маціпура, Н.П. Максимова // Східно-Європейський журнал пе редових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 24-28. 50. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології заморожування хлорофіл вмісних овочів / Р.Ю. Павлюк, О.С. Погарський, А.А. Каплун, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 42-47. 51. Павлюк Р. Ю. Новые фитопродукты, повышающие защитные силы организма в условиях радиации и стресса, - М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. информ., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1.) 52. Павлюк Р. Ю., Соколова Л. М., Дьякова Т. С. и др. Производство порошкообразных фитоконцентратов безалкогольных напитков для иммуноп рофилактики населения. – М.: АгроНИИТЭИПП, 1993. – 32 с. (Обзорн. ин форм., Сер. 22. Пиво-безалкогольная пром-сть, вып. 1) 53. Павлюк Р.Ю., Крячко Т.В., Соколова Л.М., Погарська В.В. Вплив заморожування та сублімаційного вакуумного сушіння на мікроорганізми в те хнології БАД із чорноплідної горобини та чорної смородини // Зб. наук. праць Харк. держ. ун-ту харчування та торгівлі “Прогресивні ресурсозберігаючі тех нології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економіч ні проблеми торгівлі”. - Харків: ХДУХТ. - 2004.– Ч.1. - С. 145-153. 54. Pavlyuk R The influence of mecanolysis on the activation of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies / R. Pavlyuk, V. Pogarska, T. Kotuyk, A. Pogarskiy, S. Loseva // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 3/11 (81). – С. 33-39. 55. Pavlyuk R. The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements / R. Pavlyuk, V. Pogarska, K. Balabai, V. Pavlyuk, T. Kotuyk // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 4/11 (82). – C. 20-28. 56. Pavlyuk R. Deep processing of carotene-containing vegetables and obtaining nanofood with the use of new generation / R. Pavlyuk, V. Pogarska, L. Radchenko, R. Tauber, N. Timofeeva // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 4/11 (82). – C. 36-43. 57. Pavlyuk R. Technology of healthy processed cheese products without melting salts with the use of freezing and non-fermentative catalysis / R. Pavlyuk, V. Pogarska, O. Yurieva, L. Skripka, T. Abramova // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 5/11 (83). – C. 51-61. 58. Pogarska V. Exploring the processes of cryomechanodestruction and mechanochemistry when devising nano-technologies for the frozen carotenoid plant supplements / V. Pogarska, R. Pavlyuk, N. Timofeeva, L. Blenko, T. Stukonozhenko // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2016. – Vol. 6/11 (84). –C. 41-52. 59. Pavlyuk R. Influence of the processes of steam-thermal cryogenic treatment and mechanolysis on biopolymers and biologically active substances in the course of obtaining health promoting nanoproducts / R., Pavlyuk, V. Pogarskaya, I., Kakadii, , A., Pogarskyi, T. Stukonozhenko // Східно-Європейський журнал передових техноло гій. – 2017. – Vol. 6/11 (90). – C. 41-47. 60. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Myxaylov, V., Bessarab, A., Radchenko, L., Pogarskyi, A., Telenkov, A., Radchenko, А. The study of BAS complex in chlorophyll-containing vegetables and development of health-improving nanoproducts by a deep processing method // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - 2018. - Vol. 2/11 (92). Р. 48–56. 61. R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, V. Pavlyuk, L.Radchenko, E. Dudnyk, A. Radchenko, T. Kolomiets, Studying the complex of biologically active substances in spicy vegetables and designing the nanotechnologies for cryosupplements and nanoproducts with health benefits // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - 2018. - Vol. 4/11 (94). Р. 6-14. 62. Pavlyuk R., Pogarska V., Radchenko L., Tauber R. D., Timofeyeva N., Kotuyk T.The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. жур нал «EUREKA: Life Sciences» № 3 (3), С. 44-49. 2016 р. 63. Pavlyuk R., Pogarska V., Yurieva O., Skripka l., Abramova T. Development of the new method of the melted cheese products without salts-melters using cryomechanolysis. журнал «EUREKA: Life Sciences» № 4(4), С. 49-56 2016 р. 64. Pavlyuk R., Pogarska V., Pavlyuk V., Balabai K., Loseva S. The development of cryogenic method of deep treatment of inulin-containing vegetables (topinambour) and obtaining of prebiotics in the nanopowders form. журнал «EUREKA: Life Sciences» № 3 (3), С. 36-43. 2016 р. 65. Pavlyuk R., Pogarska V., Timofeyeva N., Bilenko L., Stukonozhenko T. New method of deep processing of carotene-containing raw materials into nanoadditives with the use of cryogenic freezing and fine-dispersed grinding. журнал «EUREKA: Life Sciences» № (6), 2016 р. С.37-43. 66. R. Pavlyuk, V. Pogarskaya, I. Kakadii, О. Poharskii, T. Stukonozhenkо Unique method of extraction of inactive forms of pectin substances from fruits to easy digestible active form during the obtaining of nanofood. журнал «EUREKA: Life Sciences» (Естонія) № (6), 2017 р. С. 57-64. 67. Pogarska V., Pavlyuk R., Cherevko O., Pavlyuk V., Radchenko L., Dudnyk E., Kolomiets T., Radchenko A., Pogarskiy A. Elaboration of the new method of conserving volatile aromatic substances of spicy vegetables at creating healhy cruo supplements EUREKA: Life Sciences. (Естонська республіка) Issue 4. 2018. P. 20–27. 68. Pavlyuk R., Pogarska V., Mikhaylov V., Bessarab O., Radchenko L., Pogarskiy A. et. al. Development of a new method of storage and maximum separation of chlorophils from chlorophylcontaining vegetables at reception of healthfull nanoproducts EUREKA: Life Sciences. (Естонська республіка) Issue 2. 2018. P. 47–54. 69. Павлюк Р.Ю.,. Погарська В.В. і ін. Нанотехнології заморожених кріопаст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавками для функціональних молочних продуктів//Молоко переробка. -№1. –2010. –24-29 с. 70. Погарская В. В., Черевко А. И., Павлюк Р. Ю., Макаренко О. Г., Ко робец Н. В., Максимова Н. Ф. Новые технологии функциональных оздоровите льных продуктов (Новое в технологии консервирования): Монография/ Харьк. гос. ун-т пит. и торговли. – Харьков, 2007. – 262 с. 71. Павлюк, Р. Ю. Влияние механоактивации и замораживания на изме нение белково-липидных комплексов сычужных сыров при предварительной об работке перед солеплавлением [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, О. А. Юрь ева, В. А. Афанасьева // Сб. научн. тр. ОНАХТ / Одесс. нац. академия пищ. техно логий. – Одесса, 2008. – Вип. 33. – С. 186–191. 72. Про порядок проведення оцінки якості морозива : Наказ Міністерс тва аграрної політики України N 335 від 25.07.2005 [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0872-05 73. Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до бу дьяких організацій харчового ланцюга (ISO 22000:2005, IDT): ДСТУ ISO 22000:2007 / [Чинний від 2007-04-01]. — К.: Держспоживстандарт України, 2007 – 15 с. – (Державний стандарт України). 74. Стабілізація та зберігання антоціанів та L-аскорбінової кислоти при переробці ягід [Текст] / Р. Ю. Павлюк [та ін.] // Харчові технології – 2006: II Міжнар. наук.-практ. конф. : [тези] / ОНАХТ. – Одеса, 2006. – С. 54. 75. Технология замораживания ягод с применением жидкого и газооб разного азота [Текст] / Р. Ю. Павлюк [и др.] // Сучасні поблеми холодильної техніки і технології : 4 Міжнар. наук.-техн. конф. : [тези]. – Одеса : ОДАХТ. –2005. – С. 24–25. 76. Федотова О. В. За безпеку зв'язків з пакувальним матеріалом / О. В. Федотова // Журнал «Пакет» .- № 5.-2009.- С. 24. 77. Энциклопедия питания. Т. 5 Биологически активные добавки: мо нография / Подобщ. ред. Р. Ю. Павлюк; Авторы: Павлюк Р. Ю., Погарская В. В., Павлюк В. А., Яницкий В. В., Берестовая А. А., Коломиец Т. Н., Максимова Н. Ф., Лосева С. М., Дудник Е. В., Балабай Е. С., Маципура Т. С., Погарский А. С., Какадий Ю. П. – Х.: Мир Книг, 2017. – 406 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_М_181_Detskova.pdf
  Restricted Access
1.68 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.