Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/58112
Title: Розробка технології, рецептури та технологічної схеми оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок та розробка апаратурно – технологічних схем виробництва продуктів заданого асортименту в цеху з виробництва кисломолочних продуктів
Other Titles: Development of technology, formulation and technological scheme of health improving curd desserts for food production and restaurant business enterprises using as innovations the obtained methods of deep processing of plant additives and development of hardware and technological schemes for the manufacture of a given range of products in the shop for the production of fermented milk products
Authors: Асатрян, Арсен Артурович
metadata.dc.contributor.advisor: Погарська, В. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р. Ю. Павлюк
Keywords: сир кисломолочний напівжирний;сир кисломолочний нежирний;сирковий десерт;сиркова маса;дрібнодисперсний порошок;часник;петрушка;кріп;куркума
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Асатрян А. А. Розробка технології, рецептури та технологічної схеми оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок та розробка апаратурно – технологічних схем виробництва продуктів заданого асортименту в цеху з виробництва кисломолочних продуктів: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. В. Погарська. Харків: ДБТУ, 2024. 117 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. На тлі погіршення глобальної екологічної ситуації в цілому популярність оздоровчих товарів, спрямованих на зміцнення імунітету і запобігання старінню, значно зросла. Тому актуальним стало створення продукції нового покоління, що відповідає потребам сучасного суспільства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), продукти харчування повинні мати не тільки збалансований хімічний склад, але й містити біологічно активні речовини (БАР), такі як вітаміни, природні антиоксиданти та незамінні амінокислоти. Останнім часом для збагачення харчових продуктів (зокрема, продукції на основі кисломолочного сиру) в усьому світі використовуються натуральні добавки з різних рослинних матеріалів, які містять велику кількість вітамінів, антоціанів, вільних амінокислот, мінералів і природних антиоксидантів. Сиркові десерти виділяються серед страв, які щоденно вживають люди з усіх країн світу. Протеїни, що входять до його складу, містять велику кількість незамінних амінокислот, таких як метіонін і триптофан, які перешкоджають розвитку захворювань печінки. Крім того, сирні десерти позитивно впливають на нервову систему, підвищуючи її здатність до регенерації. Кисломолочні сиркові десерти містять мінеральні речовини (фосфор, кальцій, магній), які складають основу кісткової тканини і зубів. Кальцій зміцнює не тільки зуби та кістки, а й серцевий м’яз. Сиркові десерти містять вітаміни групи В, які впливають на утворення гемоглобіну в крові і допомагають запобігти атеросклерозу. Крім того, містить дрібнодисперсні жири, які легко засвоюються організмом через шлунково-кишковий тракт. Однак в його складі міститься невелика кількість вітамінів природного походження, особливо з антиоксидантного ряду. Ці речовини у великій кількості містяться в рослинній сировині. Тому є сенс розширити асортимент сиркових десертів за рахунок додавання рослинних інгредієнтів. Мета кваліфікаційної роботи розробити технологію, рецептури та технологічну схему оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок та розробити апаратурно – технологічні схеми виробництва продуктів заданого асортименту в цеху з виробництва кисломолочних продуктів. Завдання: - провести аналіз ринку молочних продуктів, довести актуальність розробки оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок; - провести техніко-економічне обґрунтування доцільності виробництва продуктів заданого асортименту в цеху з виробництва кисломолочних продуктів, а також нового виду продукту - оздоровчих сиркових десертів; - навести характеристику та вимоги до якості сировини та допоміжних матеріалів, що використовуються для виробництва заданого асортименту кисломолочних продуктів; - підібрати, обґрунтувати та описати технологічні параметри та процеси, загальні операції і режими виробництва продуктів заданого асортименту; - навести технохімічний та мікробіологічний контроль виробництва та вимоги нормативної документації до готової продукції; - провести продуктові розрахунки кількості необхідної сировини для виробництва продуктів заданого асортименту та потужності; - розрахувати площу цеху та підібрати технологічне обладнання, необхідне для виробництва продуктів заданого асортименту; - розробити технологію, рецептури та технологічну схему оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок; - скласти та описати апаратурно-технологічні схеми виробництва кисломолочних продуктів та сироватки сухої; - провести аналіз потенційно небезпечних та шкідливих виробничих факторів, а також заходів щодо зниження або запобігання їх впливу. Об’єкт дослідження технологічні процеси виробництва кисломолочного сиру, сиркових мас, сироватки молочної. Предмет дослідження кисломолочний сир напівжирний, сиркова маса солена напівжирна з кмином, сиркова маса нежирна плодово-ягідна, сироватка молочна суха, дрібнодисперсні порошки з часнику, петрушки, кропу, куркуми, оздоровчі сиркові десерти для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок з часнику, петрушки, кропу. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів. розроблено технологію, рецептури та технологічну схему виробництва оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок з часнику, петрушки та кропу та розроблено апаратурно – технологічні схеми виробництва кисломолочних продуктів (кисломолочний сир напівжирний, сиркова маса солена напівжирна з кмином, сиркова маса нежирна плодово-ягідна, сироватка молочна суха). Апробація. Проведено розрахунок техніко-економічного обґрунтування доцільності виробництва оздоровчих сиркових десертів для харчових виробництв та підприємств ресторанного бізнесу із застосуванням як інновації отриманих методами глибокої переробки рослинних добавок, а також цеху з виробництва кисломолочних продуктів. Публікації за темою (за наявності) За матеріалами кваліфікаційної роботи складено 1 тези доповідей
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/58112
metadata.dcterms.references: 1. Аналіз молочної галузі України: [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://milkua.info/uk/post/analiz-molocnoi-galuzi-ukraini 2. Виноградська А.М. Комерційна діяльність торговельного підприємства. – Київ : КНТЕУ, 2008. – 279 с. 3. Гисин, И. Б. Технология молока и молочных продуктов / И.Б. Гисин, В. И. Сирик, Л. В. Чекулаева, Г. А. Шалыгина // М. Пищевая промышленность - 1973. - 376 с 4. Державна служба статистики України: веб-сайт. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ukrstat.gov.ua. 5. ДСТУ 3662–2018 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». [Чинний від 2019–01–01]. Вид. офіц. Київ, 2019. 22 с. 6. ДСТУ 1DF 122С:2003. Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження (1DF 122С:1996, IDТ). [Чинний від 2003–04–01]. Вид. офіц. Київ, 2003. 34 с 7. ДСТУ IDF 100В–2003.Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С. [Чинний від 2003–07–01]. Вид. офіц. Київ, 2003. 28 с. 8. ДСТУ 7089:2009. Молоко і молочні продукти. Методика підраховування кількості мезофільних аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин. [Чинний від 2009–10–27]. Вид. офіц. Київ, 2010. 27 с 9. ДСТУ ISO 5944:2005 (IDF 60:2001). Молоко і продукти на основі молока. Визначення кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа. [Чинний від 2005–12–26]. Вид. офіц. Київ, 2007. 29 с. 10. ДСТУ EN 12824:2004 (EN 12824:1997, IDT. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella. [Чинний від 2005–01–07]. Вид. офіц. Київ, 2005. 26 с. 11. ДСТУ 2212:2003. «Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни визначення понять : - [Чинний від 2003-26-12].» - К. :Держспоживстандарт України, 2004. - 22 с. - (Національні стандартиУкраїни). 12. ДСТУ 4554:2006. Сир кисломолочний. Технічні умови. - Чинний від.26.12.06. – К.: Держспоживстандарт, 2007. – 14 с. 13. ДСТУ 3662-2018. Молоко-сировина коров`яче. Технічні умови. [Назаміну ДСТУ 3662:2015; чинний від 2019-01-01]. Вид. офіц. Київ: Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», 2018. 14. Експорт молочних продуктів з початку року зріс на 40%https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-molochnih-produktiv-z-pochatku-roku zris-na-40 15. Єресько Г.О. «Технологічне обладнання молочних виробництв» / Єресько Г.О., Шинкарик М.М., Ворощук В.Я. - Киев: Фірма «ІНКОС», Центр навчальної літератури, 2007. - 344 с. 16. Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 6 вересня 2005 року N 2809-IV. [Електронний ресурс] − Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main 17. Зростання цін на молочну продукцію в Україні. Agronews : [Електронний ресурс] − Режим доступу: URL: https://agronews.ua/news/. 18. Закон України "Про молоко та молочні продукти" від 31.03.2023, підстава - 2849-IX. [Електронний ресурс] − Режим доступу:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1870-15#Text 19. Инихов, Г.С. Методы анализа молока и молочных продуктов / Г.С. Инихов, Н. П. Брио. - М.: Пищевая промышленность, 1971. - 423 с. 20. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, К.Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 21. Кернасюк Ю.В. Молочний сектор: реалії і перспективи / Ю.В. Кернасюк // Агробізнес сьогодні— 2015. — № 6 – с. 10-12 22. Козак О. А. Розвиток світового виробництва та торгівлі молочними продуктами. Економіка АПК . 2020. No 2. С. 84–92 23. Лисин, П.А. Оценка аминокислотного состава рецептурной смеси пищевых продуктов / П.А. Лисин, Е.А. Молибога, Ю.А. Канушина, Н.А. Смирнова // Аграрный вестник Урала. – 2012. - № 3 (95). - С. 26 - 28. 24. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. - К.: Вища освіта, 2006. - 351 с. 25. Місюк М.В., Заходим М.В. Розвиток ринку молока в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Економіка АПК.2021. No 1.С. 34–43. 26. Молочна галузь: труднощі, перемоги та прогноз на 2023 рік [Електронний ресурс] − Режим доступу: URL: https://agronews.ua/news/. 27. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац. торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг – економ. ун-ту;. – Х.: Факт, 2017 – 380 с. 28. Новые технологии витаминных углеводсодержащих фитодобавок и их использование в продуктах профилактического действия: Монография /Р.Ю. Павлюк, А.И. Черевко, И.С. Гулый и др., Харьк. гос. академия технол. и орг. питания, Укр. гос. ун-т пищ. технологий.–Харьков – Киев.-1997. – 285 с. 29. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 28-29 травня 2015 р., м. Київ. – К.: НУХТ, 2015 р. – 182 c. 30. Основи охорони праці. / Під ред. Ткачука К.Н., Халімовського Н.О. –К.: Основа, 2006. 448 с. 31. Офіційний сайт Державного комітету статистики України. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua 32. Павлюк Р.Ю. Крио- и механохимия в пищевых технологиях: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. А. Павлюк, Л. А. Радченко, О. А. Юрьева, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та; Харьк. торг.-эконом. колледж Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков: Факт, 2015. – 255 с. 33. Погарская В.В. Активация гидрофильных свойств каротиноидов растительного сырья : монография / В. В. Погарская, Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, В. А. Павлюк, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та – Харьков, 2013. – 345 с. 34. Павлюк Р. Ю. Товароведение и инновационные технологии переработки лекарственно-технического растительного сырья: учебное пособие / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, В. А. Павлюк, Л. М. Соколова, Н. В. Коробец, Н.Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. – Харьков, 2013. – 429 с. 35. Павлюк Р.Ю. Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, Л. О. Радченко, О. О. Юр’єва, Г. Е. Гасанова, Т. С. Абрамова, Т. М. Коломієць // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 3/10 (75). – С. 54-59. 36. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В., Ківшик А.Ю., Максимова Н.П. Вплив процесів дрібнодисперсного подрібнення на казеїнат-кальцій-фосфатні комплекси під час отримання сирних виробів//Зб. наук. праць ХДУХТ, 2004.–С.179. 37. Павлюк Р. Ю. Новые технологии антоциановых добавок [Текст] / Р. Ю. Павлюк, В. В. Яницкий, Т. В. Крячко ; Харьк. гос. ун-т питания и торговли, Департамент пищ. пром-ти министерства аграр. Политики Украины. – Харьков ; Киев, 2008 – 261 с. 38. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту / Р.Ю. Павлюк, О.С.Бессараб, В.В. Погарська, К.С. Балабай, С.М. Лосєва // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 4-9. 39. Павлюк Р.Ю. Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (Agaricus Bisporus) / Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, Т.С. Маціпура, Н.П. Максимова // Східно Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 24-28. 40. Павлюк Р.Ю. Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів / Р.Ю. Павлюк, О.С. Погарський, А.А. Каплун, С.М. Лосєва // Східно-Європейський журнал передових технологій. – 2015. – Vol. 6/10 (78). – С. 42-47. 41. Павлюк Р.Ю., Погарська В.В. і ін. Низькотемпературна активація гідрофільних властивостей каротиноїдів при отриманні наноструктурованих паст із каротиновмісних овочів для молочних продуктів//Молоко переробка. -№10. – 2009. – 20-24 с. 42. Нове покоління молочних продуктів у підвищенні імунітету./ [Р.Ю. Павлюк]//Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр.: у 2-х ч. ХДУХТ – Харків, 2003. – Ч. 1. – с. 93-99. 43. Павлюк Р.Ю.,. Погарська В.В. і ін. Нанотехнології заморожених кріопаст із плодів та овочів з унікальними характеристиками – добавками для функціональних молочних продуктів//Молоко переробка. - №1. – 2010. – 24-29 с. 44. Погарская В. В., Черевко А. И., Павлюк Р. Ю., Макаренко О. Г., Коробец Н. В., Максимова Н. Ф. Новые технологии функциональных оздоровительных продуктов (Новое в технологии консервирования): Монография/ Харьк. гос. ун-т пит. и торговли. – Харьков, 2007. – 262 с. 45. Павлюк Р. Ю. Влияние механоактивации и замораживания на изменение белково-липидных комплексов сычужных сыров при предварительной обработке перед солеплавлением / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, О. А. Юрьева, В. А. Афанасьева // Сб. научн. тр. ОНАХТ / Одесс. нац. академия пищ. технологий. – Одесса, 2008. – Вип. 33. – С. 186–191. 46. Поліщук Г.Є., Грек О.В., Скорченко Т.А. та ін. Технологічні розрахунки у молочній промисловості: навч. посіб. –К.: НУХТ, 2013. – 394 с. 47. Про молоко та молочні продукти : Закон України. Офіц. вид. Київ: Парламентське вид-во, (2004 )16 с. (Бібліотека офіційних видань). Зі змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 30.11.2006 р. № 402-V, від 15.04.2010 р. № 2132-VI, від 16.10.2012 р. № 5462-VI, від 5.09.2013 р. № 442-VII, від 9.04.2014 р., № 1193-VII, від 12.02.2015 р. № 191-VIII. 48. Про гігієну харчових продуктів (2004): Регламент (ЄС) Європейського парламенту і Ради № 852∕2004.∕ЄС від 29.04. 2004 р. 49. Степанова, Л.И. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Т. 1. Цельномолочные продукты. - 2-е изд. / Л.И. Степанова.– СПб.: ГИОРД, 2004. - 384 с. 50. Технология замораживания ягод с применением жидкого и газообразного азота / Р. Ю. Павлюк и др. // Сучасні поблеми холодильної техніки і технології : 4 Міжнар. наук.-техн. конф.: – Одеса : ОДАХТ. – 2005. – С. 24–25. 51. Товарзнавство продуктів функціонального призначення: Т50 навч.посібник / А.А. Дубініна, Т.М. Летуча, М.О. Янченко та інші –Х.:ХДУХТ, 2015. – 189 с. 52. Товароведение и переработка лекарственно-технического растительного сырья в БАД: Учебное пособие/ Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. В. Яницкий, Сати Ясин Ахмед Аль Далаин; Харьк. гос. ун-т питання и торговли; Госуд. департамент продовольствия Минагропром Укр. – Харьков; Киев, 2003. – 306 с. 53. Тюха І. В. Стан та тенденції розвитку вітчизняного ринку молока та молочних продуктів / І. В. Тюха, Д. О. Стеценко // Ефективная економіка. –2017 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.m.nayka.com.ua/?op=1&j=efektyvna-ekonomika&s=ua&z=5427 54. У 2023 році молочні продукти в Україні можуть подорожчати на 25% – прогноз / [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://landlord.ua/news/u 2023-rotsi-molochni-produkty-v-ukraini-mozhut-podorozhchaty-na-25-prohnoz/ 55. Україна скоротила експорт молочних продуктів на 4% в 2023 році/ [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://avm ua.org/uk/post/ukraina-skorotila-eksport-molocnih-produktiv-na-4-v-2023-roci 56. Храмцов, А. Г. Инновационные приоритеты использования молочной сыворотки на принципах логистики безотходной технологии [Текст] / А. Г. Храмцов, И. А. Евдокимов, П. Г. Нестеренко // Молочная промышленность. - 2008. - № 11, - С. 28–32. 57. Храмцов, А. Г. Продукты из обезжиренного молока, пахты и молочной сыворотки / А. Г. Храмцов, Э. Ф. Кравченко, К. С. Петровский. -М.: Легкая и пищевая промышленность. - 1982. - 296 с. 58. Храмцов, А. Г. Справочник технолога молочного производства. Технологии и рецептуры. Продукты из обезжиренного молока, пахты и молочной сыворотки : в 5 Т. / А. Г. Храмцов, СВ. Василисин. - С.-Пб.: ГИОРД. -2004. Т. 5. - 276 с. 59. Храмцов, А.Г. Технология продуктов функционального питания / А.Г. Храмцов, Л.Г. Нестеренко. - М.: Франтера, 2007.- 246 с. 60. Чагаровский, А.П. Пути повышения пищевой и биологической ценности молочных продуктов / А.П. Чагаровский, Н.Н. Липатов, В.П. Чагаровский и др. – М., 1990. – 28 с. 61. Чагаровський В.П. Молочна галузь України та її майбутнє через 10 років: проблеми, національна програма розвитку та державна підтримка. 2020. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://agropolit.com/blog/412-molochna-galuz-ukrayinita-yiyi-maybutnye-cherez-10-rokiv-problemi natsionalna-programa-rozvitku-ta-derjavna-pidtrimka. 62. Энциклопедия питания. Т. 5 Биологически активные добавки: монография / Под общ. ред. Р. Ю. Павлюк; Авторы: Павлюк Р. Ю., Погарская В. В., Павлюк В. А., Яницкий В. В., Берестовая А. А., Коломиец Т. Н., Максимова Н. Ф., Лосева С. М., Дудник Е. В., Балабай Е. С., Маципура Т. С., Погарский А. С., Какадий Ю. П. – Х.: Мир Книг, 2017. – 406 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_181_Asatryan.pdf
  Restricted Access
1.58 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.