Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57560
Title: | Формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства в умовах сучасних викликів |
Other Titles: | Marketing sustainability formation of an agricultural enterprise in the context of modern challenges |
Authors: | Шиян, Денис Сергійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Пахуча, Е. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом |
Keywords: | маркетингова стійкість;конкурентоспроможність;сільськогосподарське підприємство;сільськогосподарський ринок;цифровий маркетинг;управління ризиками |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Шиян Д. С. Формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства в умовах сучасних викликів: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр»: спец. 075 - маркетинг; наук. кер. Е. В. Пахуча. Харків: ДБТУ, 2024. 65 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. В умовах глобалізації сільське господарство зіштовхується зі змінами у світових ринкових умовах, конкуренцією та впливом світових тенденцій. Формування стійкості дозволяє підприємствам адаптуватися до змін та забезпечити стійке позиціонування на ринку. Використання сучасних технологій у сільському господарстві може покращити ефективність виробництва, але потребує адекватних маркетингових стратегій для успішного впровадження та сприйняття ринком. Забезпечення стійкості включає в себе соціальну відповідальність та створення позитивного враження про підприємство серед споживачів. Зростаючий інтерес до екологічності та запит на органічні продукти створює можливості для формування нової маркетингової стратегії, спрямованої на стійке виробництво та реалізацію інноваційної продукції. Маркетингова стійкість полягає також у здатності підприємства реагувати на змінені уподобання споживачів та забезпечити їхню довіру. Усі ці аспекти вказують на важливість розробки та впровадження маркетингових стратегій, які сприяють забезпеченню маркетингової стійкості сільськогосподарських підприємств у різноманітних умовах і викликах. Мета кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій з формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства в умовах сучасних викликів. Завдання: дослідити сутність маркетингової стійкості підприємства в умовах сучасних викликів; сформувати особливості формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства; надати загальну характеристику сільськогосподарського підприємства; провести оцінку маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства; розробити рекомендації щодо формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства. Предмет дослідження є процес формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства в умовах сучасних викликів. Теоретичне та практичне значення одержаних результатів: Результати кваліфікаційної роботи доведено до рівня методичних узагальнень і прикладного інструментарію з формування маркетингової стійкості сільськогосподарського підприємства, які допоможуть сільськогосподарським підприємствам зміцнити свою конкурентоспроможність і стійкість на ринку в умовах сучасних викликів. Публікації за темою. Жегус О.В., Пахуча Е.В., Петріянчук К.В., Шиян Д.С. Особливості формування маркетингової стійкості підприємства в умовах сучасних викликів. Вісник Хмельницького національного університету. 2024. Т. 328 № 2. С.121‒125. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-18 |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57560 |
metadata.dcterms.references: | 1. Bansal T. What Is Business Sustainability? 2022. URL: https://nbs.net/from-timas-desk-what-is-business-sustainability/ 2. Brian H. Walker (2020). Resilience: what it is and is not. Ecology and Society. 2020. Vol. 25, No. 2. Art. 11. URL: https://doi.org/10.5751/ES-11647-250211 3. Hariram N. P., Mekha K.B., Vipinraj Suganthan and Sudhakar K. (2023). Sustainalism: An Integrated Socio-Economic-Environmental Model to Address Sustainable Development and Sustainability. Sustainability, MDPI, Vol. 15(13), p. 1-37. 4. Hollnagel, E., Leonhardt, J., Licu, T. (2021). The systemic potentials management: building a basis for resilient performance. A white paper. URL: https://skybrary.aero/sites/default/files/bookshelf/32380.pdf 5. Increase enterprise resilience. PwC’s 27th Annual Global CEO Survey. URL: https://www.pwc.com.au/risk-controls/enterprise-resilience.html 6. Pakhucha E., Sievidova I., Babko N., Romaniuk I., Bilousko T., Siadrysta I. (2023). Investigating the Impact of Structural Changes: The Socio-Economic Security Framework. European Journal of Sustainable Development, Vol. 12, No.1, рр. 180-198 7. Savytska, N., Babenko, V., Chmil, H., Priadko, O. & Bubenets, I. (2023). Digitalization of Business Development Marketing Tools in the B2C Market. Journal of Information Technology Management. Vol. 15 (1), p. 124-134. URL: https://journals.ut.ac.ir/article_90740_2dc7c64f4d84dc1be3d51c6accc5f811.pdf 8. Sievidova, I., Pakhucha, E., Oliynyk, O., Oliynyk, T., & Plyhun, S. (2020). Integration of Economic Aspects in the Research of the Agricultural Market of Ukraine. European Journal of Sustainable Development. Vol. 9 No. 4. рр. 395-408. URL:https://doi.org/10.32983/2222-4459-2020-10-460-468 9. Бабко Н.М. Умови формування маркетингової стійкості діяльності підприємств. 2022. С. 154–155. URL: https://ir.kneu.edu.ua/server/api/core/bitstreams/e635cb26-eaf4-413a-bafe-84b31e5ee05b/content 10. Багорка М.О., Квасова Л.С., Кравець О.В. Формування маркетингової системи збуту продукції аграрного підприємства. Приазовський економічний вісник. 2023. Вип. 1(33). С. 14–21. 11. Балдинюк В.М. Управління ризиками господарської діяльності підприємства та шляхи їх зниження. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 57. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-1 12. Балдинюк В.М. Ризик-менеджмент як інструмент управління діяльності субʼєктів господарювання. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 55. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-39 13. Бездітко О. Є. Стратегія ризикозахищеності сільськогосподарських підприємств. Бізнесінформ. 2019. № 3. С. 373-378. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2019-3-373-378 14. Бєлова Т. Г., Фільченкова Я. К. Маркетингова стійкість підприємства в ринковому середовищі та показники її оцінювання. Економічний простір. 2020. № 153. С. 36‒39. 15. Благун І., Гриневич Л. Підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в умовах трансформації земельних відносин в Україні. Економіка та суспільство, 2023. Вип. 47. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-31 16. Бойко В. Сучасні тренди агрострахування як інструмент ризик-менеджменту. Таврійський науковий вісник. 2020. № 2, С. 69–77. URL: http://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/50 17. Боліла С.Ю., Кириченко Н.В. Розвиток діяльності аграрного підприємства на основі активізації його маркетингових зусиль. Ефективна економіка. 2021. № 5. DOI: 10.32702/2307-2105-2021.5.93 18. Борисенко О.С., Фісун Ю.В., Ярмолюк О.Я. Концептуальні підходи до стійкого розвитку промислових підприємств на засадах холістичного маркетингу. Інфраструктура ринку. 2022. Вип. 66. С. 99–104. 19. Бубенець І. Г., Чатченко О. Є. Маркетингова діяльність підприємств в умовах кризи. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2022. № 3, (306). С. 323-326. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/2022/07/2022-306-48.pdf 20. Гнатківський Б. М. Запровадження стратегій диверсифікації в діяльність суб’єктів аграрного бізнесу як інновацій ного процесу. Український журнал прикладної економіки. 2021. Т.6. № 2. С. 317 – 322. 21. Дивнич О.Д. Особливості формування виробничої програми сільськогосподарського підприємства. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 50. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/50_2020_ukr/20.pdf 22. Дюк А.А. Соціальна відповідальність у розвитку сільськогосподарських підприємств: значення і аспекти оцінки. Агросвіт. 2020. № 5. С. 11–16. DOI: 10.32702/2306-6792.2020.5.11 23. Дячков Д. В., Олійник А. С., Гончаренко А. С., Войтеховіч Я. Управління маркетинговою діяльністю у контексті продовольчої безпеки підприємства. Агросвіт. 2022. № 2. С. 24–30. DOI: 10.32702/2306-6792.2022.2.24 24. Жегус О. В. Маркетинг можливостей як сучасна концепція розвитку суб’єктів господарювання в умовах глобальних викликів. Бізнес Інформ. 2023. №8. C. 300–308. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-8-300-308 25. Жегус О.В., Пахуча Е.В., Петріянчук К.В., Шиян Д.С. Особливості формування маркетингової стійкості підприємства в умовах сучасних викликів. Вісник Хмельницького національного університету. 2024. Т. 328 № 2. С.121‒125. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-328-18 26. Ільченко Т.В. Роль маркетингових інструментів в інноваційному розвитку аграрних підприємств. Бізнес Інформ. 2020. №10. C. 460–468. 27. Ільченко Т.В. Маркетингова стратегія діяльності аграрних підприємств в умовах діджиталізації. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 26. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-21 28. Кислюк Л.В. Соціальна відповідальність бізнесу аграрних компаній України. Інфраструктура ринку. 2021. Вип. 51. С. 135–140. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2021/51_2021_ukr/23.pdf 29. Кобернюк С. О., Карпенко В.Л. Напрями цифровізації маркетингу аграрних підприємств. Innovation and Sustainability. 2023. № 1. C. 204–212. DOI: https://doi.org/10.31649/ins.2023.1.204.212 30. Коваленко Г.О., Чукіна І.В. Вдосконалення управління маркетинговою діяльністю аграрних підприємств. Ефективна економіка. 2021. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2021/88.pdf 31. Коваль О.В. Концепція формування маркетингової стратегії аграрних підприємств. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 39. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-39-81 32. Корольчук О.Л. Безпекові аспекти соціогуманітарної й економічної стабільності у формуванні національної резильєнтності в Україні. Право та державне управління. 2021. № 2. C.114–118. 33. Костриченко В., Шандалюк І. Дискусійні аспекти у трактуванні маркетингової складової антикризової стійкості підприємства. Інноваційний розвиток та безпека підприємств в умовах неоіндустріального суспільства: матеріали Міжнар. науково-практ. інтернет-конфер. уч., студ., аспір.і мол. вчених кафедри підприємництва і маркетингу Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020. С. 383–384. 34. Крючко Л., Халатур С., Карамушка О., Калугіна В. Просування – як один з основних елементів маркетинг-міксу. Молодий вчений. 2020. № 9 (85), С.248–252. URL: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-9-85-53 35. Лойко Є. Діджиталізація маркетингової комунікативної стратегії підприємства. Вчені записки Університету «КРОК». 2021. №4(64), С.135–142. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2021-64-135-142 36. Ломоносова О.Е. Диверсифікація як економічна категорія і як поняття. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2020. Вип. 33. Ч.2. С. 7–15. 37. Мазур К. В., Мухіна О. В. Розробка маркетингової стратегії сільськогосподарського підприємства агропродовольчого комплексу. Ефективна економіка. 2020. № 1. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.1.87 38. Макаренко Н.О., Байда С.В., Шулєпова С.М. Особливості формування стратегії розвитку сільськогосподарських підприємств малого бізнесуна засадах маркетингу. Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 1(12). С. 94–98. 39. Марченко М. Діджиталізація процесів управління бізнес діяльністю сільськогосподарських підприємств. Галицький економічний вісник. 2023. № 2 (81). DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2023.02 40. Михайлова, М.С. Ризик-менеджмент як метод забезпечення економічної стійкості підприємства: матеріали Всеукр. науково-практ. конф., присвяченої 50-річчю факультету економіки та менеджменту ДонНТУ, Т.4. (13 трав. 2019р.), С. 62-64. 41. Мовчанюк А.В. Особливості управління маркетинговою діяльністю підприємств аграрного сектору України в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство. 2023. Вип. (54). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-27 42. Могилевська О.Ю. Концептуальні підходи до стійкого розвитку промислових підприємств і формування маркетингу стійкості. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 34. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1055/1012 43. Нужна Ю.К., Пічугіна М.А. Економічна стійкість підприємства як елемент управління. Управління економічними процесами на макро- і мікрорівні: проблеми та перспективи вирішення: матер. ІІ Міжнар. наук.-практи. інтер.-конф. молодих учених, (м. Львів, 14–15 квітня 2016 р.), Національний університет «Львівська політехніка». Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. с.110–112. 44. Олініченко К. С., Чміль Г. Л., Прядко О. М. Трансформація комунікаційної політики для забезпечення резильєнтності підприємств роздрібної торгівлі. Бізнес Інформ. 2024. №2. C. 338–345. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-2-338-345 45. Прядко О.М., Олініченко К.С. Формування бізнес-моделі у цифровому просторі. Marketing of innovations. Innovations in marketing: Materials of the International Scientific Internet Conference, Bielsko-Biala, December, 2022. - Bielsko-Biala : WSEH, 2022. - С. 245-247 46. Ривак Н.О. Індустрія 5.0: перехід до стійкої та орієнтованої на людину промисловості. Економіка та управління національним господарством. 2022. Вип. 3 (155). C.41‒46. 47. Риковська О.В. Агроекологічний вектор посилення соціальної спрямованості сільськогосподарського виробництва. Український соціум. 2023. № 2 (85). С. 207–219. URL: https://ukr-socium.org.ua/wp-content/uploads/2023/07/207_219_No-2-85_2023_ukr.pdf 48. Савицька Н.Л. Резильєнтний маркетинг як передумова розвитку бізнесу. Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи: зб. тез доп. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, (08 груд. 2022 р.) м. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2022. С. 240-241. URL: http://confmanagement.kpi.ua/proc/article/view/272077. 49. Савицька Н.Л., Декадіна В.В. Трансформація маркетингових стратегій в умовах цифрової економіки. Ensuring Standards of Quality of Life in a Turbulent World. Monograph. Opole: The Academy of Applied Sciences – Academy of Management and Administration in Opole, 2022; pp. 234-245. URL: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/21588/1/Savyts_ka_Dekadina_monoh_2022_Opole.pdf 50. Савицька Н. Л., Пахуча Е. В. Ринкова резильєнтність бізнесу: теоретичний конструкт. Бізнес Інформ. 2024. №2. C. 244–257. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2024-2-244-257 51. Слободчикова О.А. Механізм забезпечення стратегічної стійкості підприємства гірнично-металургійного комплексу в умовах проведення реструктуризації. URL: http://soskin.info/ea/2012/7-8201216.html 52. Смирнова С.М., Бірюкова О.О. Стратегії розвитку сільськогосподарського землекористування на основі SWOT-аналізу. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 1. С. 53–58. URL: http://www.investplan.com.ua/pdf/1_2021/10.pdf 53. Стойка В.С. Теоретичні підходи до визначення поняття «Стійкість територіальних громад». Причорноморські економічні студії. 2022. Вип. 76. С.169–175. 54. Тупкало В. М., Черепков С. Т. Механізм забезпечення бізнес-стійкості підприємств в сучасних ринкових умовах. Measurements infrastructure. 2022. Вип. 4. URL: https://mi-journal-online.org/index.php/journal/article/view/19 55. Юр’єв В.В. Напрями забезпечення та підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств через диверсифікацію їх діяльності. Ефективна економіка. 2022. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9909 |
Appears in Collections: | 075 - "Маркетинг" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_075-20b-03_Shyyan.pdf Restricted Access | 984.95 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.