Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55251
Title: Технологія елеваторної промисловості: навчально-методичний посібник
Authors: Фоміна, Ірина Миколаївна
Боровікова, Наталія Олексіївна
Ізмайлова, Олена Олександрівна
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Технологія елеваторної промисловості: навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія елеваторної промисловості»; уклад.: І. М. Фоміна, Н. О. Боровікова, О. О. Ізмайлова. Харків: ДБТУ, 2024. 96 с.
Abstract: Сучасна зернова галузь є однією з найбільш привабливих сфер інвестування. Попит на українське зерно у світі постійно зростає. Елеваторна промисловість України, як одна з найбільш важливих складових аграрного комплексу, стало розвивається. З точки зору сучасного агробізнесу істина не лише в зерні, його успішному вирощуванні — а й в належному зберіганні цього зерна. Потужності для зберігання та перевалки зернових культур зростають, техніко­технологічні характеристики елеваторів та обладнання все більше відповідають сучасним світовим вимогам. При цьому українські виробники елеваторного обладнання теж поступально нарощують оберти й достатньо успішно витримують жорстку конкуренцію на ринку з провідними світовими компаніями [1]. За технічним рівнем зернові підприємства можна умовно поділити на покоління: 1 покоління – зернові склади, що володіють низьким ступенем механізації і автоматизації; 2 покоління – залізобетонні елеватори, операції з зерном практично повністю механізовані, досить високий ступінь механізації виробничих процесів, характеризуються відносно високою енергоємністю і низькими коефіцієнтами (недостатньою ефективністю) використання обладнання; 3 покоління - зерносховища на базі металевих силосів, операції з зерном практично повністю механізовані, з елементами автоматизації виробничих процесів, низька пристосованість для роботи з кукурудзою, часто обмежені технологічні можливості; 4 покоління - сучасні високотехнологічні елеватори в процесі створення, яких застосовані передові наукові підходи до дотримання технології виробництва, що враховують основні тенденції розвитку зернової техніки на найближче десятиліття, що відповідають сучасним вимогам безпеки та екологічності [2]. Основною особливістю елеваторної промисловості є те, що виробництво зерна має сезонний характер, великі маси зерна накопичуються в дуже короткі терміни, які обчислюються днями. При цьому споживання ж зерна відбувається щодня протягом року. Таким чином, в країні необхідно мати запаси зерна, які б задовольняли щоденну потребу в зерні та продуктах його переробки всіх споживачів. Технологія елеваторної промисловості – це дисципліна, яка вивчає виробничі процеси та конструкції споруд і пристроїв, що забезпечують організоване й рентабельне приймання, зберігання та відпускання зерна і продуктів його перероблення на ґрунті досягнень науки і техніки та досвіду передових підприємств. Мета дисципліни „Технологія елеваторної промисловості” – надання студентам ґрунтовних знань з теоретичних, технічних та технологічних питань післязбиральної обробки та зберігання зерна різних культур на хлібоприймальних підприємствах
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55251
Appears in Collections:Навчально-методичні посібники

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NMP_Tekhnolohiya_elevatornoyi_promyslovosti_24.pdf3.55 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.