Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/55251
Назва: | Технологія елеваторної промисловості: навчально-методичний посібник |
Автори: | Фоміна, Ірина Миколаївна Боровікова, Наталія Олексіївна Ізмайлова, Олена Олександрівна |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Харків: ДБТУ |
Бібліографічний опис: | Технологія елеваторної промисловості: навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологія елеваторної промисловості»; уклад.: І. М. Фоміна, Н. О. Боровікова, О. О. Ізмайлова. Харків: ДБТУ, 2024. 96 с. |
Короткий огляд (реферат): | Сучасна зернова галузь є однією з найбільш привабливих сфер інвестування. Попит на українське зерно у світі постійно зростає. Елеваторна промисловість України, як одна з найбільш важливих складових аграрного комплексу, стало розвивається. З точки зору сучасного агробізнесу істина не лише в зерні, його успішному вирощуванні — а й в належному зберіганні цього зерна. Потужності для зберігання та перевалки зернових культур зростають, технікотехнологічні характеристики елеваторів та обладнання все більше відповідають сучасним світовим вимогам. При цьому українські виробники елеваторного обладнання теж поступально нарощують оберти й достатньо успішно витримують жорстку конкуренцію на ринку з провідними світовими компаніями [1]. За технічним рівнем зернові підприємства можна умовно поділити на покоління: 1 покоління – зернові склади, що володіють низьким ступенем механізації і автоматизації; 2 покоління – залізобетонні елеватори, операції з зерном практично повністю механізовані, досить високий ступінь механізації виробничих процесів, характеризуються відносно високою енергоємністю і низькими коефіцієнтами (недостатньою ефективністю) використання обладнання; 3 покоління - зерносховища на базі металевих силосів, операції з зерном практично повністю механізовані, з елементами автоматизації виробничих процесів, низька пристосованість для роботи з кукурудзою, часто обмежені технологічні можливості; 4 покоління - сучасні високотехнологічні елеватори в процесі створення, яких застосовані передові наукові підходи до дотримання технології виробництва, що враховують основні тенденції розвитку зернової техніки на найближче десятиліття, що відповідають сучасним вимогам безпеки та екологічності [2]. Основною особливістю елеваторної промисловості є те, що виробництво зерна має сезонний характер, великі маси зерна накопичуються в дуже короткі терміни, які обчислюються днями. При цьому споживання ж зерна відбувається щодня протягом року. Таким чином, в країні необхідно мати запаси зерна, які б задовольняли щоденну потребу в зерні та продуктах його переробки всіх споживачів. Технологія елеваторної промисловості – це дисципліна, яка вивчає виробничі процеси та конструкції споруд і пристроїв, що забезпечують організоване й рентабельне приймання, зберігання та відпускання зерна і продуктів його перероблення на ґрунті досягнень науки і техніки та досвіду передових підприємств. Мета дисципліни „Технологія елеваторної промисловості” – надання студентам ґрунтовних знань з теоретичних, технічних та технологічних питань післязбиральної обробки та зберігання зерна різних культур на хлібоприймальних підприємствах |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/55251 |
Розташовується у зібраннях: | Навчально-методичні посібники |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
NMP_Tekhnolohiya_elevatornoyi_promyslovosti_24.pdf | 3.55 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.