Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/53299
Title: Аналіз проблем підвищення енергоефективності аграрного виробництва
Other Titles: Анализ проблем повышения энергоэффективности аграрного производства
Analysis of problems of increasing energy efficiency in agricultural industry
Authors: Мельник, В. І.
Цимбал, Б. М.
Keywords: Міжнародного енергетичного агентства;споживання енергії;сільське господарство;тисяч тон нафтового еквівалента;лісове господарство;електрика;біопаливо;вітер;Международное энергетическое агентство;потребление энергии;сельское хозяйство;тысяч тонн нефтяного эквивалента;лесное хозяйство;электричество;биотопливо;ветер;International Energy Agency;energy consumption;agriculture;thousands of tons of oil equivalent;forestry;electricity;biofuels;wind
Issue Date: 2022
Publisher: Харків
Citation: Мельник В. І., Цимбал Б. М. Аналіз проблем підвищення енергоефективності аграрного виробництва. Інженерія природокористування. 2022. № 1 (23). С. 99-114.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 1 (23)
Abstract: Під час аналізу проблем підвищення енергоефективності було встановлено, що споживання енергії в світі зростає, в тому числі нафтопродуктів зменшується, що свідчить про заміну нафтових продуктів на інші види енергії та глобальні економічні кризи. Використання електрики в світі зростає та відповідно до проведеного прогнозу буде зростати. Використання вугілля, природнього газу, біопалива та відходів в світі збільшиться, а також енергії вітру, сонця та інших, в тому числі в сільському та лісовому господарстві. Використання палива та електроенергії на фермах є настільки ж важливим для сталого розвитку та економії енергії, як використання ґрунту та води. Енергоефективність є невід’ємною частиною сталого сільського господарства. Агропродовольчі мережі потребують великої кількості енергії та утворюють різні відходи, які можуть бути використані для виробництва енергії. У глобальному масштабі енергоємність у сільському господарстві помітно збільшилася. Прогрес у енергоефективності, який вже відстає, стикається з подальшими невдачами від пандемії Covid-19. Споживання енергії сільським господарством становить лише незначну частину загального кінцевого споживання енергії в Європі. Більше того, споживання енергії в сільському господарстві за останні 20 років швидко зменшилось. Однак серед країн-членів ЄС є суттєве інше. Немає єдиного рішення щодо підвищення енергоефективності у сільському господарстві. Зменшення енергоспоживання в деяких країнах ЄС свідчить про спад виробництва (в пострадянських країнах) або про використання енергоощадних та не значного зсування енергоефективних технологій (розвинутих країнах), але суттєве збільшення в деяких країнах свідчить про збільшення виробництва, без значного використання енергоефективих технологій. Виробництво відновлюваної енергії на фермах може допомогти зменшити та уникнути викидів, покращити безпеку постачання, принести додатковий дохід для фермерів та призвести навіть до енергозабезпечення. Випуск сільськогосподарської продукції зростає, при цьому заміна традиційних джерел енергії з часом повільно збільшується, але позитивна динаміка спостерігається тільки в напрямку використання сонячної теплової енергії. В Україні в сільському та лісовому господарстві споживання відновлювальних джерел енергії та біопалива зросло. Україна зменшує об’єми сільськогосподарського виробництва повільно та нерівномірно переходить на біопаливо, майже не переходить на альтернативні джерела енергії та зв’язку з підвищенням вартості природного газу замінює його антрацитом або біопаливом. Істотний потенціал зниження енергоємності ВВП України криється в підвищенні енергоефективності сільськогосподарського виробництва, однак реалізація цього потенціалу ускладнена в зв'язку зі специфічними для галузі недоліками: висока енергоємність продукції, що знижує її конкурентоспроможність на ринку; низька енергоозброєність праці, яка не відповідає сучасному рівню розвитку сільськогосподарських технологій та техніки; низький рівень «енергетичної» грамотності населення, що стримує, зокрема, розвиток нетрадиційної енергетики, ресурс якої в сільській місцевості досить високий, низькій рівень дотацій з боку держави на впровадження енергоощадних технологій та нетрадиційних джерел енергії Було встановлено проблему, яку необхідно вирішити, а саме підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів шляхом розвитку та впровадження сучасних енергоефективних технологій та обладнання, які будуть потрібними та будуть відповідати сучасним вимогам. У сучасних та високорозвинутих країнах енергоефективність полягає не тільки у використанні ресурсозберігаючих технологій, рекуперації, застосуванням енергоефективних пластикових вікон, утеплення фасадів будівель, в комплексному підході від етапу проектування до введення в дію або експлуатацію певної технології, обладнання чи об’єкта в цілому. Ефективне впровадження політики підвищення енергоефективності та динамічного розвитку альтернативної енергетики з відновлювальних джерел енергії та біопалива надасть можливість нашій державі створити умови для зменшення рівня енергоємності ВВП, оптимізувати структури енергобалансу України за допомогою збільшення обсягів використання відновлювальних джерел енергії та біопалива. В Україні існує проблема підвищення ефективності функціонування енергетичної галузі, яку необхідно комплексно модернізувати всі її складові. Збільшення енергоефективності енергетичної інфраструктури України потребує модернізації комплексно всіх її складових. Модернізувати цю інфраструктури можливо за рахунок певних технологій, пооб’єктно або здійснити системну модернізацію. Всі проблеми енергоефективності не можливо вирішити організаційними заходами, адже перспективним є використання сучасних технологій, технічних заходів, що є другим кроком енергозбереження. Цей крок передбачає суттєві капіталовкладень в енергоефективність та модернізації енергетичної інфраструктури. Питомі капіталовкладення на створення 1 кВт встановленої потужності в 3-4 рази більші, ніж на 1 кВт заощадженої, тому енергоефективність має більш вагому перевагу в порівнянні з удосконаленням енергетики. Враховуючи витрати та вартість енергоносіїв, стан енергетичної інфраструктури, кліматичні та геологічні умови, сучасний рівень енергетичних технологій, в Україні є перспективно розвивати та впроваджувати сучасні технології поновлювальних та нетрадиційних джерел енергії, які є безпечними для навколишнього середовища. Висока енергоефективність сільського господарства має позитивний вплив на зростання рівня життя населення, а також на залучення інвестицій.
При анализе проблем повышения энергоэффективности было установлено, что потребление энергии в мире растет, в том числе нефтепродуктов уменьшается, что свидетельствует о замене нефтяных продуктов на другие виды энергии и глобальные экономические кризисы. Использование электричества в мире растет и в соответствии с проведенным прогнозом будет расти. Использование угля, природного газа, биотоплива и отходов увеличится в мире, а также энергии ветра, солнца и других, в том числе в сельском и лесном хозяйстве. Использование топлива и электроэнергии на фермах столь же важно для устойчивого развития и экономии энергии, как использование почвы и воды. Энергоэффективность является неотъемлемой частью устойчивого сельского хозяйства. Отстающий прогресс в энергоэффективности сталкивается с дальнейшими неудачами от пандемии Covid-19. Потребление энергии сельским хозяйством составляет лишь незначительную часть общего потребления энергии в Европе. Более того, потребление энергии в сельском хозяйстве за последние 20 лет быстро уменьшилось. Однако среди стран-членов ЕС есть и другое. Нет единого решения о повышении энергоэффективности в сельском хозяйстве. В Украине в сельском и лесном хозяйстве потребление возобновляемых источников энергии и биотоплива выросло. Украина уменьшает объемы сельскохозяйственного производства медленно и неравномерно переходит на биотопливо, почти не переходит на альтернативные источники энергии и в связи с повышением стоимости природного газа заменяет его антрацитом или биотопливом. Существенный потенциал снижения энергоемкости ВВП Украины кроется в повышении энергоэффективности сельскохозяйственного производства, однако реализация этого потенциала усложнена в связи со специфическими для отрасли недостатками: высокая энергоемкость продукции, что снижает ее конкурентоспособность на рынке; низкая энерговооруженность труда, не отвечающая современному уровню развития сельскохозяйственных технологий и техники.
Analysis of energy efficiency problems has revealed growth of world's energy consumption while the use of petroleum products decreases suggesting that petroleum products are replaced with other energy sources and global economic crises. World’s energy consumption grows constant growth and according to the forecast it will continue grow in future. The use of coal, natural gas, biofuels and waste in the world will increase, as well as energy from wind, solar and other energy sources, including in agriculture and forestry. The use of fuel and electricity on farms is as critical for sustainable development and energy saving as the use of soil and water. Energy efficiency is an integral part of sustainable agriculture. Progress in energy efficiency, which is already lagging behind, faces further setbacks due to Covid-19 pandemic. Energy consumption in agriculture is only a small share of total final energy consumption in Europe. Moreover, energy consumption in agriculture has declined rapidly over the last 20 years. However, there is a significant difference among EU member states. There is no single solution to increase energy efficiency in agriculture. In Ukraine, the consumption of renewable energy sources and biofuels in agriculture and forestry shows increase. Ukraine is reducing agricultural production slowly and unevenly while switching to biofuels and almost not switching to alternative energy sources and replacing it with anthracite or biofuels due to the rising cost of natural gas. Significant potential for reducing the energy intensity of Ukraine's GDP lies in improving the energy efficiency of agricultural industry, but the realization of this potential is complicated by industry-specific shortcomings: high energy consumption of prosecution, which reduces competitiveness of products in the market; low energy efficiency of labor, which does not correspond to the current level of development of agricultural technologies and equipment.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/53299
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17.pdf1.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.