Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/53207
Title: Оптимізація структури капіталу в підвищенні фінансової стійкості та інвестиційної привабливості підприємства
Other Titles: Оптимизация структуры капитала в повышении финансовой устойчивости и инвестиционной привлекательности предприятия
Optimization of structure of the capital in increase of financial stability and investment appeal of the enterprise
Authors: Марченко, Н. С.
Коляда, Ю. В.
metadata.dc.contributor.advisor: Близнюк, О. П.
Keywords: структура капіталу;оптимізація;фінансова стійкість;інвестиційна привабливість;структура капитала;оптимизация;финансовая устойчивость;инвестиционная привлекательность;capital structure;optimisation;financial stability;investment appeal
Issue Date: 2017
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Марченко Н. С., Коляда Ю. В. Оптимізація структури капіталу в підвищенні фінансової стійкості та інвестиційної привабливості підприємства. Інноваційний розвиток харчових виробництв, ресторанно-готельного бізнесу та торгівлі: зб. наук. пр. здобувачів вищої освіти; наук. кер. Близнюк О. П. Харків: ХДУХТ, 2017. Вип. 1. С. 49-59.
Abstract: Досліджено теоретичні та методичні аспекти управління структурою капіталу, що дозволяють максимізувати фінансову рентабельність і ринкову вартість підприємства. Розглянуто та систематизовано наукові підходи до формування оптимальної структури капіталу з метою підвищення фінансової стійкості та інвестиційної привабливості підприємства, мінімізації фінансового ризику та середньозваженої вартості вкладених у бізнес фінансових ресурсів. Обґрунтовано вплив частки власних і позикових коштів у структурі капіталу на коефіцієнт та ефект фінансового левериджу і рівень фінансової незалежності підприємства.
Исследованы теоретические и методические аспекты управления структурой капитала, позволяющие максимизировать финансовую рентабельность и рыночную стоимость предприятия. Рассмотрены и систематизированы научные подходы к формированию оптимальной структуры капитала с целью повышения финансовой устойчивости и инвестиционной привлекательности предприятия, минимизации финансового риска и средневзвешенной стоимости вложенных в бизнес финансовых ресурсов. Обосновано влияние доли собственных и заемных средств в структуре капитала на коэффициент и эффект финансового левериджа и уровень финансовой независимости предприятия.
Theoretical and methodical aspects of management are investigated by structure of the capital which allow to maximise financial profitability and market cost of the enterprise. Scientific approaches to formation of optimum structure of the capital for the purpose of increase of financial stability and investment appeal of the enterprise, minimisation of financial risk and the average cost of the financial resources enclosed in business are considered and systematised. It is found out, that scientific theories of formation of optimum structure of the capital are investigated in interrelation with theories of market cost and the average cost of financial resources of the enterprises. Minimisation of the average cost of the invested capital promotes maximisation of market cost of the enterprise and simultaneously influences increase of financial stability and investment appeal of the subject of managing. It is revealed, that the concept of the price of the capital represents one of key in the theory of management of structure of the capital of the enterprise. Capital cost is used as a measuring instrument of profitableness of current activity of the enterprise, base criterion of efficiency of financial investments, measurements of level of a market price of the enterprise. Having possibility to involve financial resources from different sources, the enterprises try to optimise capital structure so that to reduce its average price which is an average payment of the company for all sources of financing and defines necessary rate of return of financial and economic activity of the enterprise as a whole. Influence of a share of own and extra means in capital structure on factor and effect financial leverage and level of financial independence of the enterprise is proved. The conclusion is drawn, that the optimum structure of the capital considers such parity between own and extra capital which provides an optimum combination of risk and profitableness for the enterprise, maximises its market cost, promotes high level of solvency and financial stability of the enterprise that influences investment appeal of the subject of business as a whole.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/53207
Appears in Collections:Інноваційний розвиток харчових виробництв, ресторанно-готельного бізнесу та торгівлі

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Innovatsiynyy_rozvytok_kharchovykh_vyrobnytstv_2017_1_49-59.pdf215.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.