Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/492
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorГородиська, Олена Володимирівна-
dc.contributor.authorГревцева, Наталія Вячеславівна-
dc.contributor.authorСамохвалова, Ольга Володимирівна-
dc.contributor.authorБуштрук, Ігор Валерійович-
dc.date.accessioned2022-06-03T05:17:40Z-
dc.date.available2022-06-03T05:17:40Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationГородиська О. В., Гревцева Н. В., Самохвалова О. В., Буштрук І. В. Технологія кондитерської глазурі з використанням виноградних порошків як альтернативи какао-порошку. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип. 2(28). C. 223-237.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/492-
dc.description.abstractРозроблено технологію кондитерської глазурі на основі жируальтернату какао-масла лауринового типу з частковою заміною какаопорошку порошками з виноградних кісточок. Проведено порівняльний аналіз какао-порошків і порошків із виноградних кісточок. Складено технологічну схему виробництва кондитерської глазурі з частковою заміною какаопорошку порошком із виноградних кісточок та надано рекомендації щодо регулювання параметрів технологічного процесу виробництва нових видів глазурі та глазурування кондитерських виробів.uk_UA
dc.description.abstractIn recent years, the use of such semi-finished products as glazing is gaining аn increasing demand. Specialists are actively working to increase its nutritional value by introducing non-traditional types of raw materials. The priority direction of the present is the use of secondary raw materials – waste from the production of juices, wines, canned food, etc. One of these types of raw materials are grape seed powders (GSP) and grape seed oilcake (GSOC) produced by Orion Ltd., TM Oleo Vita. As a result of studies on organoleptic and physico-chemical properties of quality and technological properties, it has been found that the grape seed powders studied have similar properties with cocoa powder and can be used as a substitute for it. To determine the rational dosage of the selected additives in the technology of confectionery glaze, they were added in the amount of 3.0–7.0% of the total weight of glaze instead of cocoa powder. As a result of the research, it was found that the dosage of grape powders in an amount of more than 7% leads to an increase in the viscosity of glaze. This is probably due to the fact that grape powders, in comparison with cocoa, contain more food fibers, have a more porous structure and have a higher fattening capacity. New glazes had a pleasant taste, barely cooling, fruity, a pleasant flavor, a pronounced chocolate color, rheological properties as a control sample. During the glazing, the shells of the candies were covered with a thin layer. After cooling, the surface of the glazed products was smooth and characterized by small waves. The article presents recipes, technological scheme of glaze production with partial replacement of cocoa powder with powder from grape seeds. The given recommendations for adjusting the parameters of the technological process of producing new kinds of glazing and glazing of confectionery products.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтехнологіяuk_UA
dc.subjectкондитерська глазурuk_UA
dc.subjectпорошок із виноградних кісточокuk_UA
dc.subjectальтернативаuk_UA
dc.subjectкакао-порошокuk_UA
dc.subjectтехнологияuk_UA
dc.subjectкондитерская глазурьuk_UA
dc.subjectпорошок из виноградных косточекuk_UA
dc.subjectальтернативаuk_UA
dc.subjectкакао-порошокuk_UA
dc.subjecttechnologyuk_UA
dc.subjectconfectionery glazeuk_UA
dc.subjectgrape seed powderuk_UA
dc.subjectalternativeuk_UA
dc.subjectcocoa powderuk_UA
dc.titleТехнологія кондитерської глазурі з використанням виноградних порошків як альтернативи какао-порошкуuk_UA
dc.title.alternativeTechnology of confectionary glaze with the use of grape powders as an alternative to cocoa powder-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_23.pdf395.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.