Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48812
Название: Вплив диверсифікації сільськогосподарського виробництва на процеси раціонального використання ресурсного потенціалу підприємств
Другие названия: The influence of diversification of agricultural production on the processes of rational use of the resource potential of enterprises
Авторы: Пєчка, Сергій Сергійович
Ключевые слова: ресурси;потенціал;диверсифікація;виробництво;аграрний сектор;resources;potential;diversification;production;agricultural sector
Дата публикации: 2023
Издательство: Харків
Библиографическое описание: Пєчка С. С. Вплив диверсифікації сільськогосподарського виробництва на процеси раціонального використання ресурсного потенціалу підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки та права. 2023. № 4. С. 54-60.
Серия/номер: Актуальні проблеми інноваційної економіки та права;№ 4
Краткий осмотр (реферат): Агропромисловий комплекс є однією з найважливіших галузей економіки. Системні зміни сучасного суспільства значною мірою вплинули на агропромислові підприємства. Ці зміни мають двосторонній характер. З одного боку, технічне переоснащення підприємств і цифровізація сільського господарства сприяють розвитку галузі, а з другого – вимагають перегляду, активізації та використання її ресурсного забезпечення. Ресурсний потенціал включає комплекс усіх матеріальних і нематеріальних ресурсів, які сукупно забезпечують досягнення високих стабільних економічних показників. Тут важливо розуміти, що у ресурсний потенціал регіону загалом чи окремо взятого підприємства входять як ресурси, використовувані у конкретний час, так і ресурси, що у стані пасиву. Ресурси, які споживаються в сільськогосподарському виробництві, усе частіше розглядаються не з практичних позицій їх використання, а зі стратегічних аспектів їх можливого відтворення та збереження для майбутніх поколінь. Стійкий розвиток підприємств агропромислового комплексу визначається багатьма чинниками, а ресурсний потенціал – лише один з них. Проте грамотне розпорядження ресурсами є запорукою успішного функціонування підприємства. Актуалізація диверсифікації діяльності сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах посилюється з огляду на те, що вона є дієвим інструментом управління економічним розвитком з урахуванням особливостей сільського господарства, зокрема пов’язаних з його сезонністю, сприяє повноцінному використанню ресурсного потенціалу, посиленню фінансової синергії, зростанню конкурентоспроможності підприємства. Диверсифікація діяльності сільськогосподарських підприємств в умовах ринкової економіки дозволяє знижувати ризики необґрунтовано високих витрат і гнучко реагувати на структуру попиту, що змінюється, зберігати потенціал організації та виробничі потужності. Особливістю диверсифікації для сільського господарства є можливість пристосуватися до мінливих умов сільськогосподарського ринку і навіть впливати на нього. Визначаючи напрями диверсифікації сільськогосподарського виробництва, необхідно враховувати специфіку земельних ресурсів, родючість ґрунту, природно-кліматичні умови, активність споживачів, цінові категорії продуктів харчування.
The agro-industrial complex is one of the most essential branches of the economy. Systemic changes in modern society have had a significant impact on agro-industrial enterprises. These changes are bilateral. On the one hand, technical reequipment of enterprises and digitization of agriculture contribute to the development of the industry. On the other hand, they require revision, activation, and use of resource provision. Resource potential includes a complex of all material and immaterial resources, collectively ensuring high, stable economic indicators. Here, it is essential to understand that the region's resource potential as a whole or of an individual enterprise includes both resources used at a specific time and those in a passive state. The resources consumed in agricultural production are increasingly considered not from the practical standpoint of their use but from the strategic aspects of their possible reproduction and preservation for future generations. Many factors determine the sustainable development of enterprises of the agro-industrial complex, and the resource potential is only one of them. However, the competent management of resources is the key to the successful functioning of the enterprise. The actualization of the diversification of the activities of agricultural enterprises in modern conditions is strengthened because it is an effective tool for managing economic development, considering the peculiarities of agriculture related to its seasonality; it contributes to the full use of resource potential, the strengthening of financial synergy, increasing the competitiveness of the enterprise. Diversification of the activities of agricultural enterprises in the conditions of a market economy allows them to reduce the risks of unreasonably high costs and flexibly respond to the changing structure of demand to preserve the potential of the organization and production capacity. A feature of agricultural diversification is the ability to adapt to the changing conditions of the agricultural market and even influence it. When determining the direction of diversification of agricultural production, it is necessary to consider the specifics of land resources, soil fertility, natural and climatic conditions, consumer activity, and price categories of food products.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/48812
ISSN: 2524-0455
Располагается в коллекциях:Випуск 4

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
apie_2023_4_11.pdf273.62 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.