Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/458
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДейниченко, Григорій Вікторович-
dc.contributor.authorЛистопад, Тамара Сергіївна-
dc.date.accessioned2022-06-02T05:57:29Z-
dc.date.available2022-06-02T05:57:29Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationДейниченко Г. В., Листопад Т. С. Дослідження вмісту токсичних елементів у ягідних соусах із йодвміщуючими добавками. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2018. Вип.2(28). C. 214-223.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/458-
dc.description.abstractДосліджено безпечність розроблених соусів із дикорослих і культивованих ягід із йодвміщуючими добавками, а саме визначено вміст токсичних елементів. Дослідження проводилися на відповідність вимогам ДСТУ 6087:2009. Результати дослідження показали, що вміст свинцю щонайменше в 100 разів, миш’яку та ртуті у 200 разів, кадмію у 300 разів менше від гранично допустимої норми.uk_UA
dc.description.abstractIn previous researches, we have been working on the development of technology of sauces from wild berries of bilberries, cornels, cranberries, viburnums and cultivated sea buckthorns, which were additionally enriched with iodine-containing additives. But we cannot forget that foodstuffs, in addition to quality indicators, must also be consistent with safety standards. This issue is relevant as Ukraine belongs to countries with high levels of contamination with toxic elements. This work is devoted to the researches of the safety of the developed sauces, namely the determination of the content of lead, arsenic, mercury and cadmium. During toxicological testing, the subject of the research was bilbeberrycranberry sauce with viburnum juice with iodine-containing additive. Seaweed laminaria was used as a iodine supplement. The use of algae is due to the high content of iodine and its degree of digestibility. In addition, the use of seaweed positively affects the reduction of accumulation of heavy metal salts such as lead, mercury, cadmium. The research was carried out to meet the requirements of DSTU 6087: 2009. The obtained results testify that in the developed berry sauce the content of toxic elements meets the standard requirements. Namely, the content of lead is at least 100 times, arsenic and mercury are 200 times, cadmium is 300 times less than the permissible norm. Thus it can be argued that the use of the sauce prepared by the proposed technology, even in large quantities, cannot lead to excessive exposure to the human body of the maximum admissible concentration of toxic elements.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectчорницяuk_UA
dc.subjectжуравлинаuk_UA
dc.subjectкалинаuk_UA
dc.subjectламінаріяuk_UA
dc.subjectсвинецьuk_UA
dc.subjectмиш’якuk_UA
dc.subjectртутьuk_UA
dc.subjectкадмійuk_UA
dc.subjectbilbeberryuk_UA
dc.subjectcranberryuk_UA
dc.subjectviburnumuk_UA
dc.subjectlaminariauk_UA
dc.subjectleaduk_UA
dc.subjectarsenicuk_UA
dc.subjectmercuryuk_UA
dc.subjectcadmiumuk_UA
dc.titleДослідження вмісту токсичних елементів у ягідних соусах із йодвміщуючими добавкамиuk_UA
dc.title.alternativeResearch of the content of toxic elements in berry sauces with iodine-containing additives-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2018_2_22.pdf332.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.