Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/45232
Назва: Фактори інноваційного розвитку підприємств АПК
Інші назви: Factors of innovative development of agriculture enterprises
Автори: Суркова, Вікторія Олегівна
Ключові слова: сільське господарство;інновації;фактори інноваційного розвитку;аграрні підприємства;agriculture;innovations;factors of innovative development;agricultural enterprises
Дата публікації: 2021
Видавництво: Харків
Бібліографічний опис: Суркова В. О. Фактори інноваційного розвитку підприємств АПК. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2021. № 4. С. 44-50.
Серія/номер: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4
Короткий огляд (реферат): Продовольча безпека, конкурентоспроможність аграрного сектору, екологічне та соціальне благополуччя сільських територій та ефективне функціонування АПК загалом багато в чому залежить від ступеня інноваційного розвитку галузі. Метою дослідження є аналіз та оцінка сучасних тенденцій та факторів інноваційного розвитку АПК, а також розгляд можливостей нівелювання бар'єрів, що перешкоджають цьому процесу як результату підтримки держави. Проведено аналіз факторів, що впливають на розвиток інноваційної діяльності у сільському господарстві, та виявлених у процесі пошуку ефективних заходів щодо стабілізації та покращення ситуації в галузі. У статті наведено огляд наявних інтерпретацій поняття «інновація», яке дозволило позначити авторську позицію щодо концептуальної складової інновацій стосовно АПК. Вчені вкладають у ці визначення різний зміст, концентруючи увагу на окремих аспектах. Проведений аналіз визначень «інновація» дозволив визначити наявність основних його домінант: процес, результат, зміна. Особливу увагу приділено факторам, що стримують інноваційний розвиток сектора (брак власних коштів, висока вартість інновацій, високі ризики, нестача кваліфікованого персоналу, недостатній рівень фінансової підтримки). Перелічені фактори блокують подальший розвиток аграрного сектору, і тому першочерговим завданням стає створення умов щодо їх нівелювання. Впровадження та нарощування інновацій та інноваційних технологій в АПК характеризується повільними темпами, що підкреслює особливу участь держави та надання її підтримки. Як основні заходи щодо розвитку ключових напрямів інноваційного розвитку АПК позначені: зміцнення наукового та кадрового потенціалу, розвиток сільської інфраструктури, підвищення фінансової грамотності сільськогосподарських товаровиробників, розширення грантової підтримки, розробка нових та вдосконалення чинних механізмів субсидування наукових розробок, надання преференцій комерційним організаціям.
Food security, competitiveness of the agricultural sector, ecological and social well-being of rural areas, and the effective functioning of the agricultural sector in general largely depend on the innovative development level of the industry. The research method is the analysis and assessment of modern trends and factors of innovative development in the agricultural industry, and the possibilities of establishing barriers that hinder this process as a result of state support are considered. The analysis of the factors affecting the development of innovative activity in agriculture and the effective measures of stabilization and improvement of the situation in the industry revealed in the search process was carried out. The article provides an overview of existing interpretations of the concept of "innovation", which made it possible to indicate the author's position regarding the conceptual component of innovation in relation to the agricultural sector. Different contents are included in these definitions, focusing attention on certain aspects. The conducted analysis of the definition of "innovation" allows us to apply its main dominants: process, result, change. Particular attention is paid to the factors that support innovative development of the sector (lack of own funds, high cost of innovation, high risks, lack of qualified personnel, insufficient level of financial support). The listed factors block the further development of the agrarian sector, and therefore the creation of conditions for their level becomes the primary task. The introduction and expansion of innovations and innovative technologies in the agricultural sector is characterized by a free pace, which emphasizes the special participation of the state and its support. The main measures for the development of the key areas of innovative development of the agricultural sector are defined as: strengthening of scientific and personnel potential, development of rural infrastructure, improvement of financial literacy of agricultural producers, expansion of grant support, development of new and improvement of existing mechanisms for subsidizing scientific developments, granting preferences to commercial organizations.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/45232
ISSN: 2524-0455
Розташовується у зібраннях:Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
apie_2021_4_10.pdf275.47 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.